در گردهمایی دو روزه مدیران کل منابع طبیعی و آبخیزداری سراسر کشور که با حضور رئیس و معاونان ستادی این سازمان به میزبانی منابع طبیعی استان اصفهان برگزار شد، اهداف برنامه هفتم توسعه در عرصه منابع طبیعی و آبخیزداری با تمرکز بر طرح های جنگلداری اجتماعی، مقابله با تخریب جنگل ها و دیگر موارد راهبردی 1404 تشریح شد.
ضرورت اجرای طرح های بیابان زدایی در مقابله با گرد و غبار
به گزارش خبرنگار اقتصاد بازار، معاون وزیر و رئیس سازمان منابع طبیعی کشور، این گردهمایی را فرصتی برای تبادل نظر مدیران استانی و ستادی دانست که به بررسی اهداف، چالشها و پیشنهادهای اجرای برنامههای هفتم توسعه و ارائه راهکارهای عملی در زمینه حفظ منابع طبیعی کشور می پردازند.
علی تیموری از اجرای ۲۰ میلیون هکتار پروژه آبخیزداری در پنج سال براساس اهداف برنامه هفتم توسعه و جنگلداری اجتماعی در کشور به منظور جلوگیری از تخریب جنگلها با نرخ سالانه چهار میلیون هکتار خبر داد و گفت: این طرح در ۱۳۰ میلیون هکتار اراضی مستعد کشور با روشهای بیولوژیکی، مکانیکی و مدیریتی اجرا میشود که در نتیجه به مدیریت روانآبها و کاهش تبخیر کمک خواهد کرد.
تیموری با اشاره به افزایش بودجه سازمان منابع طبیعی کشور در سال ۱۴۰۴، توضیح داد: اعتبارات ملی از ۱.۳ هزار میلیارد تومان در سال گذشته به ۱.۵ هزار میلیارد تومان در سال جاری رسیده و اعتبارات استانی تا سقف ۲۰هزار میلیارد تومان افزایش یافته است و این منابع برای پیشبرد پروژههای آبخیزداری، آبخوانداری و حفاظت از منابع طبیعی در استانها هزینه خواهد شد.
وی در صحبت از ضرورت اجرای طرح های بیابان زدایی در مقابله با گرد و غبار، خاطرنشان کرد: از ۱۶۸ میلیون هکتار وسعت کشور، ۸۲درصد (۱۳۴ میلیون هکتار) تحت مدیریت سازمان منابع طبیعی است که ۳۱ میلیون هکتار آن بیابانی و ۱۴ تا ۱۵میلیون هکتار منشأ گرد و غبار است و اگر این اراضی مدیریت نشود، بیابانزایی گسترش مییابد.
وسعت 15 میلیون هکتاری کانون بحرانی گردوغبار در کشور
معاون وزیر و رئیس سازمان منابع طبیعی کشور با بیان آنکه رقم بودجه مقابله با گرد و غبار در سال ۱۴۰۴ با ۲۰درصد رشد، به حدود هشتصد میلیارد تومان افزایش یافته، افزود: باید توجه داشت که اجرای طرحهای آبخیزداری علاوه بر مهار بیابانزایی، تقویت بارش ها و گسترش پوشش گیاهی، به تأمین پروتئین کشور از طریق حمایت از جوامع عشایری و دامداران و توسعه مراتع کمک میکند.
علی تیموری در صحبت از اهمیت حیاتی جنگل های زاگرسی کشور، به تشریح برنامه های سازمان منابع طبیعی برای حفاظت از جنگلهای زاگرس پرداخت و افزود: جنگلهای زاگرس با ۳۳ میلیون هکتار وسعت در ۱۱ استان، ۴۰درصد منابع آبی کشور را تأمین میکنند و بسیاری از رودخانههای مهم کشور از دل زاگرس سرچشمه میگیرند؛ از این رو بدون حفاظت صحیح، رودخانههای مهمی مانند زایندهرود، کرخه و کارون و...، با خطر خشکسالی مواجه میشوند.
وی درباره طرح جنگلداری اجتماعی بیان کرد: سازمان منابع طبیعی با رویکرد جنگلداری اجتماعی و همکاری تشکلهای مردمی، به دنبال آگاهسازی و مشارکت مردم برای جلوگیری از قاچاق چوب و تخریب جنگلهاست.
تیموری درباره ناتمامی طرح های برنامه ششم در عرصه منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، اعلام کرد: سازمان منابع طبیعی موظف به اجرای پنج تا ۱۰میلیون هکتار طرح آبخیزداری بود، اما به دلیل کمبود منابع اعتباری، تنها ۴۰درصد این هدف محقق شد.
کاشت 6میلیون درخت در استان اصفهان
در ادامه، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان با استقبال از برگزاری گردهمایی مدیران کل منابع طبیعی و آبخیزداری سراسر کشور و حضور معاونت وزیر و ریاست این سازمان به میزبانی استان اصفهان، اظهار کرد: این استان در چارچوب نهضت ملی مردمی کاشت یک میلیارد اصله درخت، متعهد به کاشت ۲۰ میلیون نهال از مجموع یک میلیارد نهال هدفگذاریشده در کشور است.
محمدعلی کاظمی گفت: استان اصفهان طی دو سال اجرای "طرح ملی کاشت یک میلیارد اصله نهال"، با مشارکت مردم و واحدهای صنعتی در طول این مدت، بیش از ۶ میلیون اصله درخت در سطح استان کاشته است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان با اشاره به همکاری دستگاههای مختلف و کمک به اجرای تعهد استان در طرح ملی کاشت یک میلیارد نهال، از حضور نمایندگان صنایع بزرگ در این جلسه و تجلیل از نمایندگان آنان خبر داد و گفت: برنامهریزی برای تحقق اهداف طرح ملی کاشت یک میلیارد درخت تا سال آینده ادامه دارد.
رفع ۹۰درصدی تداخلات اراضی در اصفهان
در این گردهمایی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان با اشاره به آنکه تاکنون ۹۰درصد اراضی کشاورزی استان رفع تداخل شده است، اظهار کرد: این دستاورد، اختلافات بین مردم و دولت را کاهش داده و مراجعات قضائی را به حداقل رسانده است.
مهرداد مرادمند بر ضرورت هماهنگی بین جهاد کشاورزی و منابع طبیعی و ایجاد سازوکارهای حقوقی برای دفاع در برابر شکایات آرای واگذاری اراضی قدیمی که خسارات سنگینی به دولت وارد کرده است، تاکید نمود و گفت: توقف موقت شکایت از متصرفان اراضی تا روشن شدن وضعیت تداخلات، تأمین نیروی انسانی و پشتیبانی برای جهاد کشاورزی و منابع طبیعی و تسریع در جانمایی اراضی واگذاری در پلاکهای مشمول رفع تداخلات ضروری است.
مرادمند به لزوم تقویت پروژههای آبخیزداری برای کاهش خطرات ناشی از سیلاب و حفظ قنوات، با پیشنهاد الگوبرداری از مطالعات مشترک اصفهان تاکید کرد.
فرزانه افسرطه