شرکت فولاد سفيددشت چهار محال و بختياري که واحد احيای مستقيم آن بهعنوان نخستین طرح از واحدهاي هفتگانه استاني فولاد کشور با حمايتها و پشتيباني شرکت فولاد مبارکه، در آذر ماه سال1395 به بهره برداري رسيد، در سال 1396 با توليد 480 هزار تن آهن اسفنجي خود را براي دستيابي به موفقيتهاي بيشتر در سال ۹۷ آماده کرده است. از آبان ماه 1395 تا پايان اسفند 1396، در مجموع593 هزار تن آهن اسفنجي در اين واحد توليد شده که صددرصد آن به مصرف داخلی اختصاص یافته است.
تحقق ۹۰درصد برنامه فولاد سفید دشت
سال گذشته ۴۸۰ هزار تن آهن اسفنجی در واحد فولاد سفید داشت تولید شد که نزدیک به۹۰ درصد برنامه این واحد فولادسازی در سال ۹۶ محقق شد. این مطلب را مدیرعامل فولاد سفید دشت عنوان کرد. محمود اربابزاده در ادامه با اشاره به اینکه عمده مشکل فولاد سفیددشت تامین گندله در ابتدای سال گذشته بوده است، خاطرنشان کرد: سال گذشته پس از تامین گندله با مشکل خاصی روبهرو نبودیم و تقریبا به ظرفیت اسمی خود در این سال نزدیک شدیم و در اسفند ماه سال ۹۶ نیز رکورد ۶۲ هزار تن را به ثبت رساندیم. اربابزاده در پاسخ به این پرسش که تولیدات فولاد سفید دشت تا چه اندازه به تامین نیاز داخل اختصاص یافته است، اظهار کرد: صددرصد محصولات تولیدات فولاد سفید دشت به داخل اختصاص یافته است و به حدود ۱۰ واحد ذوب و فولادسازی ما کالایمان را تحویل دادهایم. وی در ادامه به اشاره به برنامه سال جاری برای واحد فولاد سفید دشت عنوان کرد: امسال ما برای ۶۵۰ هزار تن برنامهریزی انجام دادهایم که برنامهریزی منسجم قصد رسیدن به این ظرفیت را داریم. البته در این راستا مهمترین عمده بحث ما مربوط به تامین موضوع آب است. چراکه کمبود آب یک تهدید بزرگی برای واحد بهشمار میرود که امیدواریم با تامین آب مورد نیاز بتوانیم به تولید مورد نظر و میزان ظرفیت خود دست یابیم.
اربابزاده با اشاره به چگونگی رفع مشکل آب توضیح داد: برای تامین آب فولاد سفید دشت اجرای پروژه پساب در دست اقدام است که امیدواریم هر چه سریعتر بتوانیم انتقال و تصفیه پساب را انجام گیرد تا بتوانیم به تامین آب پایدار برای واحد فولادسازی دست پیدا کنیم.
اسفند واحد فولادسازی راهاندازی میشود
مدیرعامل فولاد سفید دشت در پاسخ به این پرسش که فاز دوم فولاد سفید دشت چه زمانی راهاندازی خواهد شد، بیان کرد: فاز دوم فولاد سفید دشت که فاز راهاندازی فولادسازی است تاکنون ۶۵ درصد با پیشرفت فیزیکی همراه بوده است که با برنامهریزی انجام شده تا پایان سال برنامه نصب و تولید آزمایشی آن انجام میگیرد. در حال حاضر عمليات سيويل پروژه فولادسازي رو به اتمام است و نيمي از تجهيزات پروژه نيز وارد سايت شده است که عمليات نصب آنها نيز در حال انجام و قرار است که در اسفند ماه ۹۷ شاهد راهاندازی رسمی آن باشیم. محصول اين پروژه اسلب است و فرايند توليد به روش کوره قوس الکتريکي (EAF) شامل يک کوره با ظرفيت 140 تن، يک کوره پاتيلي (LF) و يک ماشين ريختهگري با ظرفيت توليد 800 هزار تن تختال در سال است.
وی در پاسخ به این پرسش که مهمترین مشکلات فولاد سفید دشت که به عنوان نخستین طرح استانی افتتاح شد، چیست؟، گفت: یکی از مهمترین مشکلات نبود زیرساختهای لازم برای حمل و نقل است. چراکه یکی از مهمترین مباحث ما این است که علاوه بر اینکه خود باید واحدها را آماده و فازهای جدیدی به آن اضافه کنیم از سوی دیگر باید زیرساختهای آن را نیز مهیا کنیم که این زیرساختها شامل ساخت جاده و تامین آب و ... است. بنابراین یکی از مهمترین مشکلات موجود نبود راهآهن برای واحدهای فولادی است و ظاهرا خود ما باید آن را برطرف کنیم. زیرا این مسائل تامین نشده است و تامین آنها برعهده خود سهامداران است و این موضوع میتواند هزینه بسیاری را به پروژهها تحمیل کند.
اربابزاده در ادامه بیان کرد: مشکل دیگر تامین نقدینگی است که با توجه به شرایط ارز که پیش آمده است تا حدی اجرای پروژههای واحدها را قدری کندتر از قبل خواهد کرد. وی در ادامه توضیح داد: شرایط ارزی انتقال پول مشکلتر شده است و این موضوع روند اجرایی پروژهها را با کندی روبهرو خواهد کرد.
علل کمبود آهن اسفنجی
برخی واحدهای ذوب در انتهای سال گذشته و در ابتدای سالجاری با کمبود آهن اسفنجی روبهرو بودند. مدیرعامل فولاد سفید دشت همچنین در پاسخ به این پرسش که با وجود رتبه ایران به عنوان نخستین تولیدکننده آهن اسفنجی چرا واحدهای ذوب امسال با کمبود آهن اسفنجی روبهرو شدهاند، عنوان کرد: مهمترین دلیل کمبود آهن اسفنجی در حال حاضر به این دلیل است که توسعهها در زنجیره صنعت فولاد به صورت متوازن شکل نگرفته است. برخی کارخانهها واحد ذوب دارند و برخی کارخانه واحد آهن اسفنجی دارند اما واحد ذوب آنها راهاندازی نشده است و این عدم توازن واحدها را با کمبود مواجه کرده است. اربابزاده در ادامه توضیح داد: البته یک موضوع دیگر نبود تامین قراضه برای واحدهای کوچک است، چراکه در برنامهریزیهای صورت گرفته قرار بر این شده بود که واحدهای کوچک از طریق قراضه تامین شوند اما با توجه به قراضهای که در بازار وجود دارد، این نیاز تامین صورت نگرفته است در نتیجه این واحدها به سمت مصرف آهن اسفنجی روی آوردهاند. بنابراین کمبود و گران بودن قراضه سبب شده که تمامی واحدهای داخلی کشور به سمت آهن اسفنجی روی بیاورند و این موضوع سبب شده که تعادل آهن اسفنجی با میزان مصرف و تولید آن به هم بخورد. وی در ادامه تاکید کرد: البته امیدواریم که با راهاندازی طرحهای دیگر این تعادل در زنجیره فولاد دوباره برقرار شود.
سال سخت فولادیها
مدیرعامل فولاد سفید دشت همچنین در پاسخ به این پرسش که امسال را برای فولادیها چگونه پیشبینی میکنید، تصریح کرد: سال گذشته سال خوبی برای فولادها بود اما امسال به نظر میرسد که سال سختی باشد. البته در زمینه واردات دولت سختگیریهای بسیاری در نظر گرفته است. هرچند اگر امسال پروژههای عمرانی راهاندازی شود میتوان به تداوم رونق سال گذشته امیدوار بود.