در افق 1404 قرار است ایران به تولید 55 میلیون تن فولاد دست یابد و نقش فولادمبارکه برای دستیابی به این هدف، نقشی انکار ناشدنی است. کارشناسان می گویند: فولاد مبارکه سال 99 را سال رکوردها اعلام کرد. این شرکت با وجود تمامی محدودیت‌ها موفق شد رکورد تولید هفت میلیون‌‌تن را به ثبت برساند؛ ضمن اینکه گروه فولاد مبارکه نیز که از رکورد تولید 9 میلیون‌تنی فراتر نرفته بود، در سال 99 که سال جهش تولید بود، از 10 میلیون‌تن عبور کرد و این موفقیت بسیار بزرگی است. به عقیده کارشناسان، این در حالی است که کارخانجات بزرگ فولاد در زمستان گذشته، 25 روز قطع برق و گاز داشتند و این موضوع به کاهش 470 هزار‌تنی تولید به دلیل سرما و قطعی گاز و برق منجر شد؛ چراکه اکثر صنایع با مشکل قطعی برق و گاز در خطوط تولیدی خود مواجه بودند که اگر این اتفاق رخ نمی‌داد، حتماً میزان تولید به   5/7 میلیون‌تن می‌رسید که این رقمی بی‌سابقه به شمار می‌آید؛ چراکه ظرفیت اسمی فولادمبارکه 2 /7 میلیون‌تن بود و می‌توانست حتی به تولید 5 /7 میلیون‌تنی نیز دست یابد. 

ظرفیت های تولید در سال 1400

امسال اما این شرکت تولید 5 /7 میلیون‌تن را هدف‌گذاری کرده است. هرچند موانعی مانند کمبود برق و قطعی گاز باز هم ممکن است دستیابی به این هدف را با چالش روبرو سازد. کارشناسان می گویند: اگر فولادمبارکه در شش ماه دوم سال با قطعی و محدودیت انرژی برق و گاز مواجه نشود می تواند به ظرفیت تولید هدف گذاری شده دست یابد. به عقیده آنها، در کنار طرح های تولید ۱۰ میلیون تن فولاد در جنوب کشور، با افزایش دو میلیون تن در فولاد هرمزگان و معادل همین مقدار در مجتمع فولاد سبا و بهره برداری از فولاد سپیددشت به ظرفیت تولید یک میلیون تن و همچنین نصب ماشین ۶ ریخته گری فولاد مبارکه به افزایش تولید ۱.۷ میلیون تن دست می یابد تا با یک هدف گذاری دو ساله و سرمایه گذاری ۲۵ هزار میلیارد تومانی بدون ایجاد واحد فولادسازی جدید تولید خود را به ۳.۷ میلیون تن افزایش دهد. همچنین شرکت فولاد مبارکه با مصرف روزانه ۱۴۶۰ مگاوات برق، یکی از بزرگترین مصرف کنندگان برق کشور است و با توجه به کمبود و محدودیت تولید برق، طرح های توسعه نیروگاه در استانهای اصفهان، چهارمحال و بختیاری و هرمزگان را با توان تولید ۱۵۰۰ مگاوات هدف گذاری کرده است. از سوی دیگر در آینده دو خط نورد ۳۰۰ و ۴۵۰ هزار تنی و دو خط ۵۰۰ هزار تنی اسیدشویی در کاشان و شهرکرد به بهره برداری خواهد رسید و شرکت فولادمبارکه در ساخت کارخانه فولادسازی و ریخته گری بیلت در اندیمشک با ظرفیت تولید ۴۰۰ هزار تن هم مشارکت دارد که تمام طرح های توسعه ای مذکور مربوط به شرکت فولاد مبارکه است.

تولیدکننده؛ نه توزیع کننده!

اما قیمت گذاری دستوری هم عاملی است که فولادسازان به آن اشاره می کنند. کارشناسان حوزه فولاد اما تاکید دارند: بیشتر مشتریان شرکت فولاد مبارکه «صنایع» هستند. در بورس کالا بر اساس تعیین سهمیه و سامانه بهین یاب، افراد می توانند خرید کنند، قیمت هم کشف می شود و بر همین اساس خرید توسط کارگزاران انجام می شود. این نکته مهم است که شرکت فولادمبارکه تولید کننده است؛ نه توزیع کننده! با اجرای دقیق دستورالعمل های مربوطه درصدد این است که محصولات در اختیار مصرف کننده نهایی قرار گیرد اما در برخی از مواقع به علت حجم بالای نقدینگی در کشور،  جذابیت کالای «سرمایه ای» فولاد و اشکالات موجود در نظام توزیع مشکلاتی حادث می شود. همچنین برای رفع این چالش جلسات متعددی برگزار شده و این امیدواری وجود دارد که با درایت وزیر صمت، قیمت گذاری دستوری، امضای طلایی و ... اصلاح شود. بی شک با پایش های مستمر، عمده محصولات شرکت فولاد مبارکه به دست مصرف کننده نهایی می رسد؛ هرچند که نباید از این نکته غافل شد که به علت حجم بالای نقدینگی ممکن است کالای سرمایه ای فولاد، در مسیر سوداگری و واسطه گری قرار گیرد؛ موردی که خوشبختانه در مورد محصولات این شرکت درصد اندکی را شامل می شود.  هرچند که نباید فراموش کرد، بخش عمده تولیدات شرکت فولادمبارکه به دست مصرف کننده نهایی می رسد و باید تلاش بر این باشد که بازار دچار آشفتگی نشود.

 

چشم انداز خوب

برای سهام داران
شرکت فولادمبارکه از سال 97 تاکنون در سه مرحله، افزایش سرمایه ای واقعی داشته است. بر این اساس سرمایه سهامداران از 9700 میلیارد به حدود 30 هزار میلیارد افزایش یافته است. در این بین هیئت مدیره و مدیران مالی شرکت فولاد مبارکه با اتخاذ تدابیر و راهکارهای مالی مانع از خسارت به سهامداران شدند. در حال حاضر 339 هزار میلیارد تومان ارزش بازار فولاد مبارکه است و در جایگاه دوم ارزشی شرکت های بورسی قرار دارد و این امر چشم انداز خوبی برای سهام داران به ارمغان می آورد. کارشناسان بازار سرمایه با بیان اینکه این شرکت سیاست بهره گیری از تقسیم سود و تسهیلات بانکی را پیش می برد، اظهار می کنند: اکنون شرکت فولاد مبارکه چند هزار میلیارد تسهیلات بانکی استفاده می کند. یعنی به جز 17 هزار میلیارد تومان اعتباری که در اختیار خریداران کالا قرار داده در کنار آن 23 هزار میلیارد تومان تسهیلات از بانک ها گرفته و رانتی را آگاهانه و تعمدی به مصرف کنندگان خود می دهد تا امتیازی برای مشتریان خود فراهم سازد. 

 

مسئولیتهای اجتماعی

سرلوحه اقدامات

با شیوع کرونا، اکسیژن به عنوان عنصری کلیدی در درمان مطرح و در تمام دنیا با کمبود شدید روبرو شد. در این میان فولادمبارکه به اقدامات ارزشمندی در تامین اکسیژن مورد نیاز بیمارستانها  پرداخت. این شرکت در راستای ایفای مسئولیت اجتماعی و بدون منت تاکنون بیش از 20 هزار تن اکسیژن رایگان را در اختیار مراکز درمانگر سراسر کشور قرار داده است.  از سوی دیگر در سال گذشته بالغ بر 130 میلیارد تومان برای تجهیزات بیمارستان ها هزینه کرد و امسال نیز 100 میلیارد تومان برای کنترل کرونا اختصاص داد. تا همراهی همیشگی خود را با مردم نشان دهد. از دیگر سوی، این شرکت از برنامه ساخت مسکن توسط دولت استقبال کرده و تاکید دارد که آماده هرگونه همکاری برای این تامین این نیاز مهم مردم است و تمامی امکانات خود را در این بخش بسیج می کند تا به این پروژه بزرگ ملی کشور یاری برساند. در مقوله بحران آب نیز مدیریت فولادمبارکه همواره به تنش آبی موجود در فلات مرکزی کشور تاکید می کند و سعی داشته در راستای به حداقل رساندن میزان مصرف آب شرکت فولاد مبارکه اقدامات بنیادین انجام دهد تا علاوه بر کاهش اتکا به آب خام به ارتقای به بهداشت محیط 9 شهرستان که پساب آنها را جمع آوری و تصفیه کرده است کمک نماید. از سوی دیگر با ایجاد تصفیه خانه در شرکت فولاد مبارکه در چندین مرحله آب را بازچرخانی می کند و درصدد است با استفاده از تکنولوژی روز دنیا مصرف آب خام را به حداقل ممکن برساند. همچنین شرکت فولاد مبارکه در سه طرح انتقال آب و ساخت سد تنظیمی کوهرنگ ۳، انتقال آب خلیج فارس به اصفهان با مشارکت ۴۰ درصدی و خط انتقال آب به خراسان رضوی و سیستان و بلوچستان مشارکت دارد.