شرکت فولاد مبارکه طی سال ۲۰۱۹ میلادی در رتبه ۴۶ جهان قرار داشت و در سال ۲۰۲۰ نیز کماکان این رتبه را حفظ کرد؛ به این شکل که میزان تولید خود را از ۹ میلیون و ۱۲۰هزارتن در سال ۲۰۱۹ به  ۹میلیون و ۸۴۰ هزارتن رساند تا همچنان در رتبه ۴۶ و در میان ۵۰ شرکت بزرگ تولیدکننده فولاد در جهان باقی بماند. براساس فهرست اعلام شده، شرکت Baowu iron&Steel  از کشور چین با تولید ۱۱۴میلیون و ۲۵ هزارتن رتبه اول تولید در سال ۲۰۲۰ را به خود اختصاص داده است.

 

فولاد مبارکه بالاتر از

کوبه استیل ژاپن

نکته جالب درخصوص جایگاه شرکت فولاد مبارکه در مقایسه با برخی از رقیبان این شرکت در آسیاست. برای مثال شرکت کوبه استیل ژاپن به عنوان یکی از برندهای معروف در صنعت فولاد که سال ۲۰۱۹ رتبه ۵۸ را داشت در سال ۲۰۲۰ به رتبه ۶۵ نزول کرده و میزان تولید به ثبت رسیده توسط این شرکت در سال گذشته میلادی برابر با ۵ میلیون و ۶۹۲ هزار تن بوده و این نشان میدهد که شرکت فولاد مبارکه علیرغم همه مشکلاتی که سد راه تولید آن بوده (مشکلات داخلی و تحریمهای بین المللی) باز هم توانسته رکوردهای بسیار خوبی در تولید رقم بزند و مقدار تولید محصولات خود را بازهم افزایش دهد.  

در کنار شرکت فولاد مبارکه، شرکت فولاد خوزستان نیز در سال ۲۰۲۰ رتبه ۹۵ را از آن خود کرده و شرکت ذوب آهن اصفهان نیز در رتبه ۱۳۱ قرار گرفته است. (در سال ۲۰۱۹ رتبه فولاد خوزستان ۸۸ و ذوب آهن اصفهان نیز ۱۲۱ بوده است). شایان ذکر است که بسیاری از فولادسازان بزرگ در جهان به دلیل شرایط بوجود آمده ناشی از کرونا و بحرانهای ناشی از آن تولید محصولاتشان با کاهش همراه شده و نمی توان این امر را به عنوان یک اشکال برای فولادسازان بزرگ کشورمان تلقی کرد.

 

تلاش برای تولید پایدار در فولاد مبارکه                                                    

اکنون نکته مهم اینجاست که شرکت فولاد مبارکه در سال ۲۰۲۰ میلادی (۱۱ دی ماه ۹۸- ۱۲ دی ماه ۹۹) با مشکلات و چالش های فراوانی همراه بود؛ تامین مواد اولیه و خوراک برای واحدهای فولادسازی از یکسو، برهم خوردن نظم بازار داخلی از جهت دیگر به منظور تامین نیاز به مواد اولیه، مشکلات ناشی از کمبود منابع انرژی(قطع شدن گاز و...) همگی سبب شد تا سالی سخت را پشت سرگذاشته و در کنار این موارد با ویروس کرونا نیز دست و پنجه نرم کرده و به مسئولیت‌های اجتماعی خود نیز در این راستا عمل کند. در این میان بارها مشاهده شد که برخی سعی برای برهم زدن شرایط پایدار به وجود آمده در تولید شرکت فولادمبارکه را داشتند؛ ایجاد فضای سیاسی و شایعه پراکنی در جهت تخریب فضای کار برای این مجموعه در داخل کشور، همچنین سعی بر نشان دادن کم کاری در راستای تحقق شعار سال که همواره در راستای جهش تولید بوده و جریان سازی خبری و... در کنار تمام موارد یادشده، تحریمهای بین المللی نیز باعث نشد تا این شرکت دست روی دست گذاشته و امید برای ادامه روند تولید با ارزش خود را از دست بدهد.  

 

افزایش ظرفیت تولید

به1.6 میلیون تن

همچنین مصطفی عطایی‌پور، مدیر مجتمع فولاد سبا، در گرامیداشت سالروز واگذاری مجتمع فولاد سبا به شرکت فولاد مبارکه ضمن تبریک به همکاران و شرکت فولاد مبارکه یادآور شد: مجتمع فولاد سبا در تاریخ 28 خرداد1385 با هدف افزایش تولید ورق‌های فولادی در کشور به شرکت فولاد مبارکه واگذار شد. وی تصریح کرد: ظرفیت این مجتمع 700 هزار تن در سال تعریف شده بود که با توانمندی مدیران، کارشناسان و مردان پرتلاش شرکت فولاد مبارکه و مجتمع فولاد سبا و با انتقال دانش فنی، تکنولوژی‌های موردنظر،  اجرای طرح‌های توسعه و انجام اصلاحات موردنیاز در طول چند سال به ظرفیت 1.4 میلیون تن رسید.

مدیر مجتمع فولاد سبا افزود: به‌منظور افزایش و تکمیل زنجیره تولید و پشتیبانی از آن، پروژه‌های بزرگی در فولاد سبا در سال‌های گذشته به بهره‌برداری رسیده است که برخی از آن‌ها به این شرح است: راه‌اندازی واحد مگامدول شهید شهبازی با ظرفیت تولید 1.5 میلیون تن آهن اسفنجی در سال؛ واحد اکسیژن سبا شامل دو پلنت 10 هزار متر مکعب بر ساعت تولید گاز اکسیژن و سایر گازهای صنعتی؛ راه‌اندازی توسعه پست 400 سبا؛ راه‌اندازی طرح توسعه خط دوم فولادسازی و ریخته‌گری؛ راه‌اندازی نیروگاه CHP سبا با ظرفیت 28 مگاوات؛ راه‌اندازی تصفیه‌خانه آب سبا با ظرفیت 2100 مترمکعب بر ساعت و تصفیه‌خانه پساب با ظرفیت 750 مترمکعب بر ساعت؛ راه‌اندازی و بهره‌برداری از راه‌آهن سبا. مجتمع فولاد سبا با داشتن نیروی مجرب و کارآمد توانسته با بومی‌سازی تجهیزات باعث جلوگیری از خروج منابع ارزی شود و همچنین با دست‌یابی به رکوردهای تولید سالانه کویل نورد گرم و تولید سالانه آهن اسفنجی باعث افتخار و غرور صنعت فولاد کشور گردیده است.

مجتمع فولاد سبا در بخش انرژی و سیالات نیز با برنامه‌ریزی توانسته است مصارف انرژی را مدیریت کند و کمک شایانی به صنایع برق، آب و گاز نماید و با بازچرخانی پساب‌های صنعتی رکورد بی‌سابقه‌ای در سطح بین‌المللی در کاهش مصرف آب خام برجای گذارد. مجتمع فولاد سبا با افزایش مساحت فضای سبز در سطح مجتمع و اجرای پروژه‌ای محیط زیستی در کاهش آلودگی پیش‌قدم است. عطایی‌پور خاطرنشان کرد: در راستای افزایش تولید مجتمع فولاد سبا در سال 1400 با اقدامات و اصلاحات و ادامه طرح‌های توسعه واحدهای ریخته‌گری و نورد گرم، ظرفیت این مجتمع به 1.6 میلیون تن در سال ارتقا خواهد یافت و با رهنمودهای مهندس عظیمیان مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه برای رسیدن به ظرفیت 2 میلیون تن در سال، در حال بررسی و اقدام است.

بدون تردید، تلاش برای حفظ جایگاه فولاد مبارکه در میان تولیدکنندگان بزرگ منطقه و جهان سبب شد تا این شرکت سال ۲۰۲۰ میلادی را نیز با شکوه به پایان برساند و با دستانی پر به استقبال سال ۲۰۲۱ میلادی برود؛ کما اینکه می بینیم طی ۶ ماهی که از سال ۲۰۲۱ میلادی میگذرد، این شرکت کماکان در صدر تولیدکنندگان محصولات فولادی در کشور و منطقه قرار داشته و توانسته با تولید محصولات جدید و با کیفیت و استانداردهای جهانی بیش از پیش در راستای تحقق شعار سال گام بردارد.