اقتصادبازار: انحصار خريد برق دولتي براي اولين بار در تاريخ صنعت برق کشور با انعقاد قرارداد خريد برق از بخش خصوصي توسط شرکت فولادمبارکه اصفهان شکسته شد.
به گزارش روابط عمومی شرکگت فولادمبارکه اصفهان، طي مراسمي در محل شرکت مادرتخصصي توانير و با حضور دکتر بهرام سبحاني مديرعامل شرکت فولادمبارکه اصفهان، مهندس آرش کردي مديرعامل توانير، مهندس رضا رياحي سرپرست شرکت مديريت شبکه برق ايران، محمد فلاحتيان مديرعامل هلدينگ پرشيان فولاد، مديران شرکت فولاد مبارکه و مسئولين برق منطقهاي اصفهان، قرارداد خريد برق از بخش خصوصي امضا شد تا نخستين قرارداد فروش مستقيم برق از نيروگاه مولد در تاريخ صنعت برق کشور به صورت رسمي به اجرا در آيد.
دکتر بهرام سبحاني مديرعامل فولادمبارکه اصفهان با اشاره به ميزان مصرف برق در شرکت فولادمبارکه اظهار کرد: فولادمبارکه با مصرف 1400 مگا وات برق در سال، بزرگترين مصرف کننده برق در کشور است که بر اساس قراردادي که با برق منطقهاي دارد، اين ميزان برق بايد تأمين شود و در همين راستا با توجه به سياستهاي دولت محترم مبني بر تأمين برق مصرف کنندگان بزرگ توسط بخش خصوصي، شرکت فولادمبارکه برآن شد تا با مذاکره با شرکتهاي نيروگاهي که توسط بخش خصوصي اداره ميشوند اين مهم را به اجرا درآورد و در اين راه نيز موفق شديم با شرکت پرشيان فولاد براي تأمين 200 مگا وات برق از مجموعه نيروگاههاي در اختيار اين شرکت و به مدت يکسال، در فاز اول و در قالب يک قرارداد سه جانبه به توافق برسيم. در اين قرارداد شرکت فولادمبارکه به عنوان مصرف کننده و خريدار ، شرکت پرشيان فولاد به عنوان فروشنده و شبکه توزيع و انتقال برق که زير مجموعه وزارت نيرو نيز ميباشد و انتقال برق از نيروگاه به فولادمبارکه را بر عهده دارد ، نسبت به ثبت اين قرارداد اقدام نمودند.
دکتر سبحاني، انعقاد اين قرارداد را شکست انحصار دولت در عرضه برق دانست و افزود: با انعقاد اين قرارداد، براي نخستين بار خريد و فروش برق بين مصرف کننده و توليد کننده در بخش خصوصي به صورت مستقيم انجام ميپذيرد که اين اقدام بايد به فال نيک گرفته شود.
مديرعامل فولادمبارکه اصفهان، عقد قراردادهايي از اين دست را داراي مزيتهاي قابل توجه خواند و تصريح کرد: توسعه روند عرضه برق توسط توليدکنندگان بخش خصوصي به مصرف کنندگان بزرگ، باعث ايجاد فضاي رقابتي ميشود که هم مصرف کننده ميتواند با قيمت رقابتي برق مورد نياز خود را تأمين کند و هم سرمايه گذارهاي بخش خصوصي به دليل اينکه مطمئن هستند مصرف کننده تضمين شده وجود دارد، به سرمايه گذاري و توسعه نيروگاه ها تشويق ميشوند و در واقع با خيال آسوده براي توسعه توليد و فروش برق برنامهريزي ميکنند. بويژه اينکه در واقع سرمايهگذاري در توليد برق و در کنار مصرف در صنعت ، به عنوان مصرف کنندگان بزرگ توجيه پذير ميشود يعني اگر فولادمبارکه 1400 مگاوات مصرف دارد به اندازه توليد برق در 3 تا 4 نيروگاه 500مگاواتي است و سرمايه گذاري براي نيروگاه هايي با اين ظرفيت، اگر صنعت در کنار آنها باشد توجيه پذير ميشود وگرنه با نگاه به مصرف محدود در بخش خانگي، سرمايه گذاري در نيروگاه ها توجيه پذير نيست. پس اين صنعت است که سرمايه گذاري در برق را توجيه پذير ميکند و اين انتظار متقابل وجود دارد که بين مصرف کننده بزرگ و مصرف کننده جزء تفاوت وجود داشته باشد، در حال حاضر برق صنعتي از برق خانگي ارزان تر نيست ولي اين انتظار هست که اين تفاوت وجود داشته باشد.
دکتر سبحاني با اشاره به اهميت انتقال در شبکه هاي برق گفت: نيروگاه ها به عنوان بنگاه هاي مولد برق در سطح کشور پراکنده هستند و در بسياري از موارد تا مصرف کننده نهايي فاصله زيادي هم دارند. شرکت توانير در امر انتقال برق به کمک دوطرف قرارداد آمده و برق را از نيروگاه دريافت کرده و به مصرف کننده تحويل مي نمايد. استمرار تأمين برق براي يک بنگاه صنعتي بزرگ همانند فولادمبارکه اهميت ويژه اي دارد و ممکن است اين استمرار از سوي نيروگاه به هر دليلي تحقق نيابد.اينجاست که شبکه انتقال برق اين تعهد را دارد که استمرار تأمين برق فولادمبارکه را انجام دهد که اين نقش بر عهده توانير است. البته عقد اين قرارداد تمرين به جا و مناسبي است تا ديگر نيروگاههاي کشور هم بتوانند در اين عرصه حضور پيدا کنند. علاوه بر اينکه مصرف برق هلدينگ فولادمبارکه در سطح کشور قابل توجه است و گروههاي زيرمجموعه فولادمبارکه در ديگر نقاط کشور ميتوانند طرف قراردادهاي مطمئني براي نيروگاهها باشند و در واقع فولادمبارکه براي نيروگاههاي مولد بنگاهي قابل اتکا ميباشد و همانطور که گفته شد فروش برق در يک فضاي رقابتي باعث ميشود همه نيروگاهها فعال شده، به رقابت بپردازند و انحصار شکسته شود.
بنا بر اين گزارش در ادامه اين مراسم، مهندس آرش کردي مديرعامل توانير، با بيان اينکه حضور بخش خصوصي بايستي در توليد برق پررنگتر شود، گفت: سياستهاي فعلي دولت به گونهاي است که دولت به عنوان سياستگذار و ناظر در اين بخش حضور يابد، در انعقاد قرارداد دو جانبه بين توليدکننده و مصرف کننده بخش خصوصي، اين دو بخش در مباحث قيمتي به تفاهم رسيدند و عرضه برق بهصورت مستقيم از توليدکننده به مصرف کننده ارائه خواهد شد و شرکت توانير نيز به نمايندگي از وزارت نيرو، ترانزيت برق مذکور را به عهده خواهد گرفت. خوشبختانه شرکت فولادمبارکه اصفهان نماد صنعت است و با سابقه درخشاني که در عرصه صنعت فولاد کشور دارد گزينه مناسبي براي تحقق اين اقدام ميباشد و شرکت پرشيان فولاد نيز با سابقه مناسبي که در صنعت برق دارد ميتواند به شرکت فولادمبارکه خدمات مناسبي ارائه دهد و هم شرکت فولادمبارکه و هم شرکت پرشيان فلز در بحث توسعه ميتوانند اين قرارداد را قوت بيشتري ببخشند.
در ادامه اين مراسم رضا رياحي، سرپرست شرکت مديريت شبکه برق ايران نيز گفت: بر اساس تکاليفي که اصل 44 قانون اساسي در اختيار وزارت نيرو گذاشته است، اين وزارتخانه بايد امکان حضور بخش خصوصي را در صنعت برق فراهم نمايد و شرايط و بسترها بايد بهگونهاي فراهم شود تا بخش توليدکننده و مصرف کننده بتوانند نسبت به خريد و فروش برق با هم تعامل داشته باشند.
سرپرست شرکت مديريت شبکه برق ايران با بيان اينکه وزارت نيرو برق توليد شده از نيروگاه خصوصي را با استفاده از شبکه سراسري به مصرف کننده ميرساند، گفت: مصرف کننده مجاز است تمام يا بخشي از برق مورد نياز خود را از نيروگاه بخش خصوصي تأمين و مابقي برق مورد نياز خود را مي تواند بر اساس تعرفههاي موجود از وزارت نيرو خريداري کند.
در همين رابطه محمد فلاحتيان مدير عامل شرکت پرشيان فولاد نيز گفت: با اين عقد قرارداد، امکان فروش مستقيم برق نيروگاه شهيد منتظري اصفهان به فولاد مبارکه اصفهان تا 200 مگاوات براي يکسال آينده امکانپذير شده است و پس از اين مدت نيز امکان تمديد قرارداد وجود دارد.
فلاحتيان با اشاره به اهميت فراهم ساختن زيرساختهاي فروش برق توسط نيروگاههاي خصوصي اظهارکرد: در اين راستا شرکت پرشيان فولاد مذاکراتي را با مديران شرکت فولاد مبارکه انجام داد که پس از برگزاري جلسات متعدد کارشناسي منجر به عقد اولين قرارداد دو جانبه شد. وي ابراز اميدواري کرد که اين قرارداد زمينه رشد و توسعه صنعت برق را فراهم کند و موجب ايجاد تعامل سازنده بين توليد کننده و مصرف کننده، همچنين بهبود فضاي کسب و کار شود.
در همين رابطه مهندس تولائيان معاون خريد فولاد مبارکه با تأکيد بر اينکه اين امر امضاء اولين قرارداد فروش مستقيم برق در ايران است تصريح کرد: حداکثر تقاضاي برق شرکت در حال حاضر با توجه به افزايش ظرفيت هاي انجام گرفته حدود 1150 مگاوات مي باشد که از طريق شبکه سراسري برق کشور تأمين مي گرديد. با توجه به سياستهاي دولت محترم خصوصاً کاهش تصدي گري دولت و افزايش بهره وري، شرکت فولادمبارکه در جهت تأمين برق موردنياز واحدهاي خود براي اولين بار در کشور نسبت به خريد بخشي از برق موردنياز خود، از بخش خصوصي اقدام نمود. وي افزود: با توجه به اينکه اين اولين قرارداد بين دو بخش خصوصي بوده، چالش هاي زيادي از نظر مقررات و قوانين کشور داشته، بخصوص که وزارت نيرو نيز قرار بوده از اين قراردادها پشتيباني نمايد، لذا لزوم انجام تفاهم نامه براي عقد قرارداد پشتيبان با وزارت نيرو نيز به چالش هاي اين قرارداد اضافه مي شود که به لطف همکاران فولادمبارکه، وزارت نيرو و توانير و شرکت پرشين فولاد کليه اين چالش ها پشت سر گذاشته شد و با عنايت به مصوبه وزير محترم نيرو درخصوص شرايط تأمين برق مشترکين تعرفه توليد (صنعت و معدن) شرکت برق منطقه اي از طريق انعقاد قرارداد با توليدکنندگان غيردولتي، شرکت فولادمبارکه براي اولين بار خريد 200 مگاوات برق موردنياز خود را از شرکت خصوصي تأمين نمود. وي کاهش تصدي گري دولت و اجراي سياستهاي دولت جمهوري اسلامي ايران و تقويت بخش خصوصي؛خريد برق موردنياز شرکت فولادمبارکه از شرکت هاي خصوصي توليدکننده برق به قيمت پائين تر از قيمت تعرفه هاي صنعتي؛ استفاده از انعقاد قرارداد به سبک جديد و بهينه با شرايط بُرد بُرد براي همه طرف هاي قرارداد؛ استفاده صد در صدي انرژي قابل خريد در طول مدت قرارداد نسبت به وضعيت فعل؛ کاهش هزينه هاي برق مصرف؛ قرار نگرفتن اعمال محدوديت برق خريداري شده از شرکت هاي خصوصي توسط برق منطقه اي و افزايش امکان تعامل با شرکت هاي خصوصي را از مهمترين دستاوردها و مزاياي اين قرارداد برشمرد.
به گزارش خبرنگار فولاد در پي امضاي اين قرارداد جواد نيلي مدير ارشد خدمات فني و پشتيباني فولاد مبارکه هم افزود: درراستاي سياست هاي دولت مبني برتأمين برق مورد نياز واحدهاي صنعتي ازواحدهاي نيروگاهي بخش خصوصي ، انعقاد اولين قرارداد دراين خصــوص بين دوشرکت فولاد مبارکه و شرکت پرشين فولاد، داراي جايگاه ويژه واهميت بالائي است کـه ذيلا” به مواردي ازآن اشاره مي شود:
الف- پيشتازي فولاد مبارکه دراين عرصه که اولين قرارداد با چنين موضوع و اهميتي را به نام خود ثبت نمود.
ب- شکست انحصار فروش برق که موجب کاهش هزينه هاي توليد وافزايش قدرت چانــه زني خصوصا” درمواردي نظير کاهش محدوديت هاي فصلي رابه همراه دارد.
ج- کمک به توسعه صنعت برق کشور با فعال تر شدن بخش خصوصي درعرصه توليد بـرق که مزيت هاي بالائي رابه صنعت برق ارائه مي نمايد.
اين گزارش حاکي است در پايان اين مراسم قرارداد به امضائ طرفين حاضر در جلسه رسيد و مبادله گرديد.