اقتصادبازار: درپي عملياتي نمودن هرچه بيشتر راهبرد کاهش هزينه ها و رقابتي تر کردن بيشتر قيمت تمام شده محصول، با ايجاد تغييراتي درتعدادي از دستورالعملهاي عملياتي کورههاي قوس الکتريکي از جمله کاهش مصرف آلومينيوم، صرفه جويي قابل ملاحظهاي از لحاظ ميزان مصرف آلومينيوم حاصل شد.
کارشناس فرآيند فولادسازي و ريختهگري مداوم اين خبر را اعلام کرد و افزود: با اجراي دستورالعملهاي جديد،کاهش چشمگيري در مصرف ويژه آلومينيوم کوره و LF نسبت به قبل حاصل شده که علي رغم افزايش مصرف فروسيليس، به سبب اختلاف قيمت قابل توجه اين دو ماده ،صرفه جويي هزينهاي خوبي به همراه خواهد داشت به نحوي که به علت کاهش مصرف آلومينيوم در اين گروه از ذوب ها (در حدود 150 کيلوگرم به ازاي هرذوب) سبب تشکيل ناخالصيهاي آلومينيايي کمتر( در حدود 300 کيلوگرم به ازاي هر ذوب) و در نتيجه سبب بهبود کيفيت داخلي فولاد مذاب و تختالهاي حاصل از آن نيز خواهد شد.
محمد مهدي مرندي افزود: فولاد مذاب تخليه شده از کوره هاي قوس داراي مقدار زيادي اکسيژن محلول ميباشد که در اصطلاح به آن فولاد جوشان (Rimmed Steel) گفته ميشود. اين فولاد قابل ريخته گري نبوده و بايستي قبل از ارسال به واحد ريخته گري مداوم، به طور کامل کشته (Killed) شود. به اين منظور در زمان تخليه علاوه بر فروآلياژهاي مورد نياز جهت ساخت گريد مربوطه، آلومينيوم به عنوان يک اکسيژن زداي قوي به درون پاتيل حاوي فولاد مذاب شارژ ميگردد.
وي خاطر نشان کرد: بديهي است هم در روش قبل و هم در روش جديد،چنانچه اکسيژن محلولي در فولاد مذاب باقي مانده باشد در واحد متالورژي ثانويه با افزودن مقدار مورد نياز آلومينيوم، فولاد مذاب کاملاً کشته شده و پس از تنظيم نهايي دما و آناليز شيميايي به واحد ريخته گري مداوم ارسال مي گردد.