اقتصادبازار: خط توليد انبوه ورق آجدار در ناحيه فولادسازي و نورد پيوسه سبا روز شنبه چهاردهم آذر ماه با حضور دکتر مهدي کرباسيان معاون وزیر صنعت معدن و تجارت و رییس هیئت عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنايع معدني ايران، دکتر زرگر پور استاندار اصفهان، دکتر سبحاني مدير عامل فولاد مبارکه، مهندس منصوري نماينده مردم محترم لنجان در مجلس شوراي اسلامي، فرمانداران شهرستانهاي لنجان و مبارکه و جمعي از مديران و کارکنان اين شرکت رسماً افتتاح شد.
به گزارش روابط عمومی شرکت فولادمبارکه اصفهان، در اين مراسم دکتر سبحاني توليد انبوه ورقهاي آجدار در ناحيه فولادسازي و نورد پيوسته سبا را يک موفقيت ملي خواند و در خصوص استراتژي فولاد مبارکه تصريح کرد: درفولادمبارکه يک استراتژي را مد نظر قرار دادهايم و آن هم اين بوده و هست که تحت هرشرايطي از جمله تحريم بايد تهديدها را به فرصت تبديل کنيم و تاکنون هم به خوبي توانستهايم اين کار را انجام دهيم .در همين راستا پروژههاي متعددي تاکنون به نتيجه رسيده است. برمبناي راهبردهاي مديريتي در فولادمبارکه، درست در لحظه اي که ساير فولادسازان به گونه اي از حرکت باز ايستادهاند و درست در زماني که تقاضاي بازار کمتر از ظرفيت خطوط توليد فولادمبارکه بود فرصتي دست داد تا ما با هدف ايجاد ارزش افزوده بالاتر و بيشتر در خطوط توليد اين ايده ها را عملياتي کنيم.
وي در توضيح بيشتر پيرامون اين اقدامات افزود: در همين رابطه سه کار نمونه و شاخص اتفاق افتاد که يکي از آنها راه اندازي سيستم گاززدايي درکوره RH-TOP بود و موفق شديم، ورقهاي نورد سرد با کاربرد در صنايع خودرو سازي توليد کنيم که امروز مفتخر هستيم اعلام کنيم، کل نياز خودروسازيهاي ايران خودرو و سايپا را فولادمبارکه تأمين ميکند اين درحاليست که قبلاً فولاد مبارکه فقط ورقهاي داخلي اين خودروسازيها را تأمين ميکرد و ورقهاي رويي را از خارج کشور وارد ميکرديم ولي امروز تمامي اين ورقها از محل فولادمبارکه تأمين مي گردد.
رئيس انجمن توليد کنندگان فولاد افزود: دومين کاري که در اين راستا صورت گرفت اين بود که سيستم گوگردزدايي از فولاد مذاب را راهاندازي نموديم و اين کار ما را قادر کرد تا ورقهاي مورد نياز توليد لولههاي صنعتی و گاز ترش با استاندارد گريد X60-65-70 را براي اولين بار در کشور در فولادمبارکه توليد کنيم که البته اين محصولات نيز وارداتي بود و در مرحله سوم هم توليد ورق آجدار را در دستور کار قرار داديم که ازسال 92 استارت اين کار زده شد و امروز به بهره برداري رسيد.
مدير عامل فولاد مبارکه پيرامون اين راهبردها خاطرنشان کرد: وقتي بازار خريد محصولات فولادي داغ بود ما امکان و فرصت آزمون و خطا براي انجام اين 3 کاربزرگ را نداشتيم ولي اکنون در شرايط فعلي اين فرصت فراهم شده است و با انجام مطالعات اوليه و سرمايهگذاري مناسب برروي خطوط توليد و ماشين سنگ زني اين کار بصورت آزمايشي و پس از توليد اولين کلاف که آن هم مطابق با استانداردهاي جهاني بود آغاز شد. وي خاطرنشان کرد: پيش از اينکه فولادمبارکه در ناحيه سبا توليد انبوه ورقهاي آجدار را آغازکند ما در کشورشاهد توليد اندکي از اين محصول به صورت پانچ و البته غيراستاندارد بوديم ولي محصول توليدي در ناحيه سبا مطابق با استانداردDIN اروپا است و نه تنها قابل صادرات به همه بازارهاي جهاني است بلکه در داخل کشور هم می¬توان بدون نیاز به واردات از این محصول استفاده کرد.
دکتر سبحانی در خصوص ظرفیت و میزان تولید این محصول در خط سبا و ظرفیت وکشش بازارهای داخلی و خارجی تصریح کرد: هر چقدر صنعت در کشور ما در بخش¬های مختلف پالايشگاهي و پتروشيمي، کشتي سازي و ... توسعه يابد، امکان تولید این محصول هم وجود دارد به نحوی که بنابر نیاز سنجی صورت گرفته هم اکنون بین 100 تا 200 هزار تن ورق آجدار در کشور مورد نیازاست که این میزان به راحتی در خط سبا قابل تولید است.ضمن اینکه ظرفیت خط سبا در فازی که در حال کار است 750 هزار تن در سال است اما با توسعه¬های مدنظر و درحال اجرا در این ناحیه، ظرفیت این خط تا سال آینده به 5/1 میلیون تن میرسد و چنانچه بازار کشش داشته باشد ما می¬توانیم با تخصیص 50 درصد ظرفیت این خط به تولید ورق آجدار ، سالانه 750 هزار تن از این نوع محصول را تولید کنیم. وی در خصوص ارزآوري اين محصول خاطر نشان کرد: به طورمیانگین اگر سالانه مصرف داخل را در کمترین حد خود 100 هزار تن فرض نمائيم و توليدات اين خط را جایگزین واردات کنیم، سالانه حدود 50 میلیون دلار صرفه¬جویی ارزی برای کشور صورت می¬گیرد.
بنا بر این گزارش، دکتر کرباسیان معاون وزیر صنعت معدن و تجارت و رییس هیئت عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنايع معدني ايران در اين مراسم در جمع کارکنان فولاد مبارکه در آغاز سخن کسب این موفقیت ارزنده را از سوی وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت و سازمان ایمیدرو تبریک گفت و افزود: با این دستاورد کارکنان مجرب ومتخصص خطوط مختلف فولاد مبارکه برگ زرین دیگری بر کارنامه پرافتخار صنعت فولاد افزودند. وي افزود: در شرایط کنونی و اوضاع حاکم بر اقتصاد و فولاد جهان باید به سه نکته توجه داشته باشیم و آن هم این است که در 10 تا 20 سال آینده پیش¬بینی می¬شود که دیگر اقتصاد جهان شاهد تغییر چندانی نباشد و دیگر کشورهایی مانند چین و هند بروز نخواهد کرد و در نتیجه اقتصادهای بزرگ با این شدت بوجود نخواهند آمد لذا در بازه زمانی 10 تا 20 سال آتی این رقابت و قیمت تمام شده است که به شدت در اقتصاد جهانی تأثیرگذار است این مسئله بسیار جدی و از هم اکنون هم شروع شده است به نحوی که چین بعنوان بزرگ¬ترین تولید کننده فولاد دنیا با تولید حدود 820 میلیون تن فولاد، با کمبود مصرف داخلی مواجه است
رییس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنايع معدني ايران افزود: دولت به خوبی واقف است که این میزان حمایت-ها را باید افزایش دهد کما اینکه سایر کشورها به عناوین مختلف از جمله مالیات ایمنی که جدیداً در نظرگرفته¬اند از واردات جلوگیری و از تولیدات داخلی خود حمایت می¬کنند تا جائیکه مثلاً کشورهند این تعرفه¬ها را به 32 درصد رسانده¬ است جالب¬تر اینکه کشورهای عضو سازمان تجارت جهانی( WTO ) نیز بر روی واردات تعرفه¬های خوبی ايجاد کردهاند تا از تولید داخل خود حمایت کنند در این حالت دیگر مسئله رقابت، مسئله جایزه صادراتی یا تفاوت قیمت حمل مطرح نیست بلکه مسأله مقابله با دامپینگ موضوع اصلي است.
وی ادامه داد: پیش¬بینی ما از بازار مصرف، حدود 20 میلیون تن بود که با لحاظ کردن بازار واقعي در مصرف شاید به همان 16 میلیون تن برسیم و تولید خود را حفظ کنیم و گرنه ظرفیت¬های بالاتری در فولادسازی¬های کشور وجود دارد.
دکترکرباسیان در بخش دیگری از سخنان خود ضمن قدردانی از فعالیت¬های فولاد مبارکه در حوزه کاهش ومصرف بهینه آب و اقدامات زیست محیطی این شرکت تصریح کرد: این جای خوشحالی است که عالی¬ترین مقام اجرایی استان نیز اين اقدامات را مثبت ارزیابی می¬کنند . این جای بسی خوشحالی که است که فولاد مبارکه از آغاز تاکنون رعایت این استانداردها را علیرغم افزایش تولید و توسعههاي خود در برنامه داشته و در این خصوص سرمایه¬گذاری لازم را انجام داده است.
وی افزود : فولاد مبارکه به بعنوان تولید کننده بیش از 50 درصد فولاد کشور باید در همه زمینه ها اعم از تولید انواع محصولات ارائه الگو برای کاهش قیمت تمام شده، کاهش مصرف آب و صدور دانش فنی به سایر صنایع کشور پیشتاز باشد.
این گزارش حاکی است، دکتر رسول زرگر پور استاندار اصفهان نيز در مراسم افتتاح رسمي خط توليد انبوه ورقهاي آجدار در ناحيه فولادسازي و نورد پيوسته سبا ضمن قدرداني از تلاش مجموعه مديريت و کارکنان فولاد مبارکه بويژه کارکنان ناحيه فولادسازي و نورد پيوسته سبا گفت: اين دستاورد افتخار ديگري براي استان اصفهان است.
عاليترين مقام اجرايي استان سخنان خود را با تأکيد بر اهميت و آثار وجود صنعت در استان اصفهان ادامه داد و گفت: در استان اصفهان در مورد صنعت، ديدگاههاي کاملاً متفاوت و متضادي مطرح است عده زيادي وجود صنعت را براي استان اصفهان نعمت بزرگي ميدانند چرا که اشتغال و توسعه وسيعي ايجادکرده که به معني واقعي صنعت را به نعمت مبدل کرده است. وي ادامه داد: در همين رابطه عده محدودي نيز معتقدند صنعت براي استان يک نغمت است دليل آنها هم اين است که بعضي صنايع، مشکلاتي از قبيل آلودگي هوا و زيان به آب را بوجود آوردهاند که البته تعدادآنها خيلي زياد نيست ولي به هرحال در مواردي هم حق دارند چرا که برخي صنايع موجود در استان اصفهان بعضاً استانداردهاي زيست محيطي را رعايت نمي کنند و آلودگيهايي را به محيط زيست وارد کرده اندکه همانطور که اشاره شد تعداد آنها زياد نيست.
دکتر زرگرپور تصريح نمود: به شهادت من که بويژه در حوزه آب تخصص کافي دارم، شرکت فولادمبارکه در راستاي کاهش و مصرف بهينه آب و کنترل آلايندههاي هوا استوارتر و با قوت تر از سايرصنايع گام برداشته است و همانگونه که در همايش ملي مصرف بهينه آب در صنعت شاهد بوديم آمارها و عملکردها گواه بر اقدامات خوب فولادمبارکه در اين زمينه بود.