مسوولان دولتی و بخشخصوصی کشور در جمع سفرا و رایزنان بازرگانی خارجی تعدادی از کشورها از جمله آفریقایجنوبی، افغانستان و تاجیکستان به بررسی وضعیت مراودات تجاری ایران در سطح منطقه و فرا منطقه پرداختند و هر یک از طرفین ظرفیتهای موجود خود برای ارتقای سطح مبادلات و توسعه همکاریهای اقتصادی را تشریح کردند.
به گزارش پایگاه خبری اتاق ایران، در این نشست که با حضور فعالان اقتصادی و تعدادی از مسوولان استان کرمان برگزار شد، معاون اقتصادی وزارت امورخارجه با بیان اینکه نیمی از تجارت ایران با کشورهای همسایه انجام میگیرد، گفت: مراوده تجاری با کشور همسایه ایران بهدلیل وجود بازارها و مزیتهای مناسب و دسترسیهای آسانتر باید در اولویت فعالیتهای اقتصادی کشور قرار گیرد. غلامرضا انصاری، اساس مراوده تجاری را براساس قرارداد حقوقی قوی و دارای چارچوب عنوان کرد و افزود: یکی از ضعفها در این زمینه، نبود قرارداد حقوقی مناسب است که اتاق بازرگانی میتواند در این رابطه به بخشخصوصی مشاوره دهد. وی ادامه داد: در تجارت با همسایگان میشود از پول ملی استفاده کرد تا مشکلات ناشی از نقلوانتقال ارز کمتر وجود داشته باشد. انصاری، اولویت بعدی تجارت ایران را با کشورهایی با دسترسی و نقلوانتقالات ارزی راحتتر دانست و گفت: کشف بازارهای جدید و قابل دسترس در اولویت فعالیتهای اتاق قرار گیرد. معاون اقتصادی وزارت امورخارجه، به تجربه مناسب سازوکارهای صادراتی در استان کرمان اشاره کرد و افزود: امیدواریم در ادامه سال رونق تولید، سال آینده سال توسعه صادرات باشد و همگی، بهویژه نمایندگان مجلس در تقویت سازوکارهای صادراتی به دولت کمک کنند؛ زیرا اگر در این رابطه چارهای اندیشیده نشود برای تولیدکنندگان در سالهای آینده مشکلاتی ایجاد خواهد شد. وی گفت: توصیه دیگر ما به فعالان اقتصادی استفاده از فرصت کشت فراسرزمینی است، بسیاری از کشورها حاضر هستند که زمین با شرایط مناسب آب و هوایی برای کشت در اختیار شما قرار دهند.
در بخش دیگری، سفیر آفریقایجنوبی در ایران به سابقه روابط ایران و آفریقایجنوبی از پیش از جنگ جهانی دوم اشاره کرد و گفت: برای دومین بار است که به کرمان سفر میکنم و فعالیتهای اقتصادی و پیشرفتهای این استان در بحث معدن را مشاهده کردم. ویکا مازوی کومولو ادامه داد: استان کرمان به استانی معدنی معروف است و آفریقایجنوبی نیز از معدن برخوردار است که در این رابطه میتواند زمینه همکاریهای مشترک شکل گیرد. وی ادامه داد: کشاورزی نیز جزو موارد مهمی است که در اقتصاد کرمان و آفریقایجنوبی اهمیت بسیاری دارد و همچنین در زمینه گردشگری نیز علاقهمند به برقراری ارتباط مناسب با آژانسهای گردشگری کرمان هستیم. کومولو با بیان اینکه در حوزههای پزشکی و سلامت، نانوتکنولوژی و صنعت فضانوردی ارتباط خوبی بین ایران و آفریقایجنوبی وجود دارد، از فعالان اقتصادی دعوت کرد که از نمایشگاههای متعدد در حوزههای کشاورزی، معدن و گردشگری که در این کشور برگزار میشود، بازدید کنند.
در ادامه این نشست سفیر افغانستان از امضای سند راهبردی میان ایران و افغانستان در پنج بخش اساسی از جمله بخش اقتصادی در آینده نزدیک خبر داد.
عبدالغفور لیوال عنوان کرد: فرهنگ، جاذبهها و ارزشهای کرمان برای مردم افغانستان شناخته شده است و ایجاد میز مشترک کرمان و افغانستان از طریق اتاق مشترک ایران و افغانستان نیز پیگیری میشود. وی ادامه داد: اقلیم متنوع افغانستان در جنوب و جنوب غرب با استان کرمان مشترک است و همین موضوع میتواند برای تجارت بین دو منطقه مناسب باشد. لیوال اظهار کرد: صادرات ایران به افغانستان سالانه به ۳ میلیارد دلار میرسد؛ اما میزان واردات ایران از افغانستان بسیار پایین است که امیدواریم بتوان در این مبادلات تعادل را برقرار کرد. افغانستان با داشتن دو معدن بزرگ آهن و مس که هنوز استخراج آن آغاز نشده، میتواند با استان کرمان در زمینه استخراج این معادن همکاری نزدیک داشته باشد و از تجارب این استان استفاده کند. وی با اشاره به معافیت جهانی بندر چابهار از تحریمها افزود: ایران و افغانستان باید از این بندر استفاده کنند و رئیسجمهوری افغانستان درصدد برقراری ارتباط بانکی با چابهار از طریق یک بانک دولتی و یک بانک خصوصی در این منطقه است تا مشکلات در این زمینه برطرف شود.
نظامالدین زاهدی، سفیر تاجیکستان در ایران نیز در ادامه این نشست گفت: در این بازدیدها با مشاهده اقتصاد مقاومتی و رونق تولید، امکانات و توانمندیهای بسیاری را برای برقراری همکاریهای گسترده بین ایران و تاجیکستان شاهد بودیم. وی با اشاره به اینکه تاجیکستان همفرهنگ و هم زبان با ایران است، گفت: صنعت و کشاورزی در تاجیکستان درحال رشد و تقویت است و صنایع معدنی پیشرفتهای بیش از پیش را میگذراند. زاهدی از پسته تاجیکستان نیز نام برد و افزود: از پسته کاران کرمانی برای در اختیار قرار دادن تجربههای خود و امکان همکاری با یکدیگر بهره خواهیم برد. سفیر تاجیکستان در ایران بیان کرد: در تاجیکستان امسال و سال آینده با عنوان رشد گردشگری، صنایعدستی و روستا نامگذاری شده و در زمینههای گردشگری و صنایع دستی نیز موقعیتهای مناسب برای توسعه همکاریهای دو کشور وجود دارد. اما توسعه مبادلات اقتصادی کرمان با ۱۵ کشور همسایه در نشستی با حضور سفرا، رایزنان و نمایندگان برخی از این کشورها، فعالان بخشخصوصی استان کرمان و نمایندگان این استان در مجلس مورد بررسی قرار گرفت.
رئیس اتاق کرمان در این نشست انجام فعالیتهای اقتصادی استان را با رویکرد صادراتی دانست و گفت: کرمان با دارا بودن محصولات و کالاهای متنوع سهم قابل توجهی در صادرات غیرنفتی کشور دارد که امکان افزایش ۵ برابری صادرات و رسیدن ارزش آن از حدود ۲ میلیارد دلار به ۱۰ میلیارد دلار وجود دارد. سیدمهدی طبیبزاده با تاکید بر اینکه اتاق کرمان عزم خود را برای توسعه بازارها با هدف توسعه اقتصاد جزم کرده است، افزود: در سال ۹۶ بهعنوان سال پایه صادراتی ۲۶۵ میلیون دلار صادرات استان به کشورهای تاجیکستان، افغانستان، آفریقایجنوبی، قرقیزستان، انگلستان، بلاروس، دانمارک، گرجستان، قزاقستان، روسیه، ونزوئلا، اتریش، پاکستان، کره شمالی و بلژیک که نمایندگان آنها در این نشست حضور دارند، بوده است. وی ادامه داد: استان کرمان با ۶۶ کشور دنیا سابقه تجاری دارد که این مهم نشاندهنده ظرفیتهای بسیار این منطقه است که امیدواریم این نشست آغاز جهش صادراتی را در پی داشته باشد. طبیبزاده با بیان اینکه استان کرمان میتواند رابطه خوبی با کشورهای اوراسیا داشته باشد، گفت: ارتباط با کشورهای اوراسیا در اولویتهای ما قرار دارد که قصد داریم میز اوراسیا را در کرمان تشکیل دهیم. رئیس اتاق کرمان با تاکید بر اینکه تجارت فرامرزی مورد تاکید است و تجارت باید دو سویه باشد، تصریح کرد: کرمان استانی درحال توسعه است که به مواد اولیه در کارخانهها نیاز دارد که تامین آنها با تجارت فرامرزی محقق میشود. طبیبزاده گفت: برای افزایش روابط تجاری کرمان با سایر کشورها به شناسایی و مطالعه بازارهای هدف پرداختهایم، نشستهای رودررو و بازدیدهایی داشتهایم و همچنین شرکتهایی در اندونزی، افغانستان و روسیه نیز تشکیل دادهایم. طبیبزاده با اشاره به اینکه هفت جاذبه گردشگری استان کرمان در یونسکو به ثبت جهانی رسیدهاند، افزود: اقلیم مناسب، جاذبههای طبیعی، تاریخی و فرهنگی بسیار کرمان مقصدی مناسب برای حضور گردشگران خارجی است که امیدواریم شاهد افزایش تعداد گردشگران خارجی در استان باشیم. کرمان جایگاه خوبی برای آشنایی با تمدن بشری است و بسیاری از زیرساختهای گردشگری در این استان فراهم است. استاندار کرمان نیز در ادامه این نشست با اشاره به سفر سه روزه نمایندگان ۱۵ کشور به استان کرمان و بازدید از ظرفیتهای شهرستانهای سیرجان، رفسنجان و کرمان گفت: در این سه روز سعی شد اطلاعات خوبی را در اختیار این میهمانان قرار دهیم تا شناخت کاملی از استان بهدست آورند. محمدجواد فدایی افزود: استان کرمان جاذبههای طبیعی، فرهنگی و تاریخی بسیاری برای گردشگران دارد و یک سوم آثار جهانی ثبت شده کشور را داراست که این تعداد اثر در برخی کشورها نیز وجود ندارد. وی برقراری پروازهای مستقیم و همچنین برگزاری تورهای گردشگری از کرمان به این ۱۵ کشور و برعکس آن را راهی مناسب برای توسعه گردشگری عنوان کرد.