اقتصاد بازار: چتر قارچهای دکمه ای در شرق اصفهان پناهگاهی شده برای مردمی که در دوران کم آبی این خطه و دیار باز به فکر نوآوری و ابتکار هستند تا از قِبَل آن نان پاک دلان مردم این سرزمین را مهیا کنند. و چه بسا بیش از 400 نفر از زیر این چتر سفید ارتزاق کنند.
سالن های مرطوب چند طبقه با کمپوست های بلوکه شده قهوه ای که در دل خود دکمه های سفید رنگ قارچ را می پروراند و مردان و زنان بسیاری که در هر مرحله از آنها مراقبت می کنند تا پروا شوند و بنشینند بر سر سفره پربرکت مردم.
اشتغالزایی بیش از 400 نفر به صورت مستقیم و دو هزار نفر به صورت غیر مستقیم که حدود 70 نفر از آنها خانم ها هستند از صحبتهایی است که مدیر عامل شرکت قارچ یکتای سپاهان داشت و معتقد بود که این شغل در کنار اشتغالزایی بالا کارآفرینی زیادی نیز به همراه دارد که در هر شرایط آب و هوایی می توان کشت قارچ را انجام داد.
علیرضا الماسی که کار خود را از سال ۱۳۸۲ و با مشارکت جمعی از فعالان صنعت، متخصصان مجرب و دانش آموخته بخش کشاورزی و صنعت آغاز کرده و با تلاش شبانه روزی یک دهه ای خود و شرکا اکنون توانسته تنها واحد تولید کمپوست بلوکه مکانیزه در منطقه مرکزی ایران با ظرفیت سالانه 50 هزار تن و دو واحد پرورش قارچ در مجموع با ظرفیت ۳۶۰۰ تن در سال باشد.
تولید سالانه هشت هزار تن بذر یا اسپان قارچ توسط سه واحد تولیدی در منطقه و چهار هزار واحد تولید خاک پوششی با ظرفیت 20 هزار متر مکعب از دیگر مواردی است که توسط این واحد تولید می شود.
وی به دستاوردهای شرکت قارچ یکتای سپاهان در این سالها اشاره و تصریح کرد: طرح کسب و کار این شرکت در سال ۱۳۸۳ برنده تندیس جشنواره کارآفرینی شیخ بهایی و در سال ۱۳۸۴ برنده لوح زرین در بخش کارآفرینی شده است که در سال های بعد نیز با کسب عنوان های تولید کننده برتر شهرستانی و استانی به فعالیت خود ادامه داده است.
مدیر عامل شرکت قارچ یکتای سپاهان از تولید 15 درصدی سرانه کمپوست در کشور توسط این شرکت خبر داد و تاکید کرد: برای نخستین بار در کشور سیستم کنترل بوی نامطبوع در واحد تولید کمپوست سازی را با 80 تا 90 درصد پیشرفت راهاندازی کردیم تا با جذب گازهای نامطبوع در برجهای جاذب آن را به گازهای دیگر تبدیل کنیم.
وی افزود: با این کار بسیاری از تجهیزات و ماشین آلات را در داخل کشور بومی سازی کردیم و صادرات کمپوست جز اهداف بلند مدت این شرکت است.
الماسی از راه اندازی نخستین واحد صنعتی فرآورده های قارچ در کشور در آینده نزدیک خبر داد و گفت: از این صنعت برای نخستین بار کنسرو، ترشی و پودر قارچ گرفته می شود.
مدیر عامل شرکت قارچ یکتای سپاهان با تشریح مشکلاتی که بر سر راه تولید این محصول وجود دارد، خاطر نشان کرد: با توجه به قوانین دست و پا گیربیمه های تامین اجتماعی ، مالیاتی و..... تولید کمپوست را به عنوان فعالیت کشاورزی قلمداد نکرده اند که تاکنون پیگیر این موضوع بوده ایم.