اقتصاد بازار: امروزه چالشهای بسیاری در حوزه خصوصیسازی فوتبال کشور و باشگاههای آنها به چشم میخورند که در صورت رفع این چالشها، شاهد تحولات بسیار در این حوزه خواهیم بود. خصوصیسازی در باشگاههای کشور ما به صورت شکلی انجام شده است و در واقع وقتی بازرسان بینالمللی فیفا و ای اف سی در کشور حضور پیدا میکنند، روی کاغذ حداقل نظر مساعد آنها را کفایت میکند و به نظر آنها باشگاهها از نظر ماهیت خصوصیسازی شدهاند.
با این حال از نظر واقعی، باشگاهها در کشور ایران هنوز زیر نظر دولت هستند و دولت درباره آنها اعمال نظر میکند؛ همچنین باشگاههای بزرگ نیز وابسته به شرکتهای شبهدولتی هستند و به شکل دولتی اداره نمیشوند.
امروز باشگاههای پرطرفدار چون پرسپولیس و استقلال و یا باشگاه تراکتورسازی با حمایتهای مردمی بسیار قابل توجه، استعداد آن را دارند که با استفاده از طرحهای مختلف و با کمک مردم، به شکل خصوصی اداره شوند.
این باشگاهها ظرفیت درآمدزایی بسیار زیادی را دارند اما با توجه به اینکه مدیران آن به منابع دولتی تکیه کرده بودند، به دنبال بودجه از وزارت ورزش هستند و تا وقتی تکیهگاه آنها دولت و یا شرکتهای دولتی باشد، رشد واقعی باشگاهها در زمینه خصوصیسازی عملیاتی نشود.
از سوی دیگر دولت نیز باید کمک کنند تا در حوزه ورزش و فوتبال دخالت پدرمآبانه نکنند و تنها هدایت و سیاستگذاری لازم را در این راستا صورت دهند.
خصوصیسازی از نظر قانونی مشکلی ندارد و شرایط قانونی بسیار خوبی بر این موضوع حاکم است اما از نظر اجرا دچار مشکل هستیم و از نظر کاغذ و بروکراسی، اسناد را درست تنظیم میکنیم اما این موضوع مطابق با واقعیت موجود نیست.
به نظرم مسئولان باید اجازه دهند که بخش خصوصی به شکل واقعی تصمیمگیری کند و کمک دهند تا بخش خصوصی شکل بگیرد و به استقلال لازم برسد. این اتفاق سبب میشود که تا شاهد رقابتی واقعی بین تیمهای مختلف، استانهای مختلف تیمها باشیم و به صورت طبیعی مردم هر استانی طرفدار تیم خود باشند و از آن حمایت کنند.
از نگاه من امروز، در فوتبال کشور اگر کار به دست مردم سپرده شود، آحاد مردم با کمکهای جزئی خود میتوانند فوتبال را از وضعیت کنونی بیرون آورده و شرایط مناسب را برای آن فراهم کنند.
/محسن پورسینا- عضو سابق هیات مدیره سپاهان/