مرتضی علیاکبری: متاسفانه استان اصفهان بانک یا موسسه مالی و اعتباری بومی ندارد. این امر باعث میشود که سرمایۀ سرمایه گذاران اصفهانی در موسساتی که به استان های دیگر وابسته هستند وارد شود و به این شکل منابع از اصفهان خارج شود. برخی از بانک ها و موسسات مالی و اعتباری فعال در اصفهان متعلق به استان های دیگر هستند و سرمایه های ما را در اصفهان جذب و به استان خود می برند و ما هنوز هم یک موسسه با پشتوانه استانی نداریم. منابع مالی اصفهان باید در خود استان به کار گرفته شود تا امنیت سرمایه گذاری هم بیشتر شود. به این بهانه به گفتگو با مصطفی متینراد، رییس کمیسیون تامین مالی و سرمایه گذاری اتاق اصفهان نشستیم.
اقتصاد بازار: بررسی های اخیر، خبر از کاهش شتاب موتور صنعت از نظر تعداد مجوزهای صادر شده طی 8 ماه نخست سال جاری حکایت دارد. به نظر شما چه عواملی در کند شدن این روند موثر است ؟
صدور جوازهای تاسیس به عنوان موافقت اولیه برای تاسیس واحد صنعتی گویای کاهش یا افزایش شتاب رشد صنعت نمی باشد آنچه که این رشد را نشان می دهد به بهره برداری رسیدن طرح های نیمه تمام و افزایش پروانه های بهره برداری و تحقق ظرفیت اسمی تولید آن واحدهاست. در طی سال های 85 و 86 ما شاهد افزایش بی رویه صدور جواز های تاسیس به خاطر تسهیلات بنگاه های زودبازده بودیم اما آنچه در عمل تحقق یافت رشد پایدار صنعت نبود؛ بلکه با حجم عمده طرح های نیمه تمام دارای معوقات بانکی روبرو شدیم. اما جدای از این، واقعیت اقتصاد کشور نشان دهنده یک رکود نسبی در تمام بخش ها بالاخص در بخش صنعت است و آن دلایل متعددی دارد؛ رکود اقتصادی که ناشی از عملکرد نامطلوب گذشته و سیاست فعلی دولت جهت کنترل تورم وکاهش و کمبود نقدینگی نزد بانک ها باعث شده سهم صنایع از جذب نقدینگی کاهش چشمگیری یابد. از سوی دیگر تحریم های اقتصادی باعث فشارهای عمده ای بر اقتصاد کشور شده که شامل حال صنایع نیز می باشد؛ البته دولت نیز تا کنون برنامه مشخصی در حوزه صنعت، معدن و تجارت ارائه ننموده و تلاش می نماید شاخص های کلان اقتصادی را در این شرایط پیچیدهکنترل نماید.
اقتصاد بازار: به نظر می رسد که بسیاری از مطلوبیت های اقتصادی در اقتصاد ایران قابل اجرا نباشد. یکی از این مطلوبیت ها واگذاری درست مالکیت دولتی به خصوصی است. به نظر شما نقش اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی در واگذاری مالکیت به مردم و نهادهای خصوصی چیست ؟
تصویب قوانین مناسب که بتواند موجب سهولت و انضباط فرآیندهای کسب و کار گردد در کنار بهبود زیر ساخت ها توسط دولت ونظارت قوه قضائیه بر ای جلوگیری از فساد و اجرای صحیح قانون می تواند به بهبود فضای کسب و کار کمک نماید. آنچه طی سال های گذشته اتفاق افتاده واگذاری به بخش های نیمه دولتی بوده که با رانت خواری، واگذاری ها صورت پذیرفته و نتیجه آن را در اختلاس های کشف شده به خوبی می توان مشاهده نمود. وظیفه اتاق های بازرگانی، پایش و ارزیابی بنگاه های اقتصادی واجد شرایط جهت مالکیت بنگاه های در شرف واگذاری است تا آنانی که اهلیت دارند وارد این عرصه شوند. دولت باید به نمایندگان واقعی بخش خصوصی اعتماد کند وگرنه در این شرایط با فشار زیادی که بر روی دولت است، دولت تنها می تواند نقش یک صندوق پرداخت مطالبات را بر عهده بگیرد و تلاش نماید افسار وضع موجود از دست آن خارج نشود.
اقتصاد بازار: نقش اتاق به عنوان نهاد غیر انتفاعی در برابر نیروهای اقتصادی، قانونی و دولتی و تشکل های مدنیچیست ؟
سازماندهی و برنامه ریزی و توانمند سازی بخش خصوصی جهت ایجاد، بقا و رشد بنگاه های اقتصادی یکی از کارکردهای اتاق های بازرگانی است که ماهیت حمایتی دارد. از سوی دیگر اینکه بخش خصوصی منتظر بماند تا دولت برای اینده آن برنامه ریزی نماید انتظار بیهوده ای است. بخش خصوصی بایستی برای دولت و آینده خود برنامه داشته باشد و برنامه خود را به دولت اعلام و برای تحقق آن ایستادگی داشته باشد و برای طی مسیر نیازمند سازماندهی تخصصی است. این سازماندهی باید توسط اتاق بازرگانی انجامشود
اقتصاد بازار: مهمترین ویژگی منتخبین اتاق بازرگانی در اصفهان چه باید باشد ؟ به نظر شما برای توسعه اقتصادی استان توجه به چه مولفه هایی ضرورت دارد ؟
هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی برآیند و نماینده فعالان عرصه اقتصادی استان هستند که اگر بتوانند طیف های مختلف اقتصادی و مدیریتی را نمایندگی نمایند تاثیر بیشتری در برنامه ریزی و پیگیری مطالبات بخش خصوصی خواهند داشت. ویژگی های بارز و مهم هیات نمایندگان،شفافیت در بیان حقایق ، توان مدیریت و برنامه ریزی مناسب و نیزسابقه موفق در عرصه اقتصادی که فعالیتمی نمایند می باشد. نمی توان ادعای حرکت در مسیر توسعه پایدار استان را داشت اما منافع فردی و گروهی را بر منافع استان اولویت داد. یکی دیگر از ویژگی های بارز نمایندگان منتخب اتاق، عملگرا بودن آن در عین دارا بودن هدف است. یکی از ایرادات مهم انجمن ها و تشکل های بخش خصوصی، بیان ادعاها بدون پشتوانه فکری و عملیاتی است. می توان به راحتی از دیگران انتقاد نمود اما نمی توان به راحتی راه حل اساسی ارائه نمود. نمایندگانی مناسب فضای استان هستند که بتوانند پیگیر مطالبات باشند و برای آن برنامه داشته باشند.
اقتصاد بازار: اخیراَ بحث های زیادی پیرامون سرمایه گریز بودن استان مطرح شده است. به نظر شما چرا اصفهان دیگر برای سرمایه گذاران جذاب نیست ؟
صحت چنین ادعایی نیاز به بررسی و تحقیقات میدانی دارد. به راحتی و بر پایه حدس و گمان نمی توان به چنین نتیجه ای دست یافت بلکه شواهد نشان می دهد اصفهان به واسطه نیروهای متخصص، امنیت بالا، مرکزیت آن در کشور و دسترسی سریع به مسیرهای مواصلاتی و موارد دیگر همیشه برای سرمایه گذاران جذاببوده است. آمارهای موجود نیز نشان می دهد تعداد و سطح تولید و خدمات بنگاه های اقتصادی استان باتهران و خراسان رضوی برابری می کند. اما اینکه چرا استان نسبت به برخی استان ها همچون آذربایجان شرقی و خراسان رضوی شتاب کمتری در راستای جذبسرمایه گذار دارد بحث دیگری است که شاید یکی از دلایل این امر موضع منفعلانه دولت برای جذب سرمایه گذار است.البته در کنار این موضوع انتفاد جدی به عملکرد برخی دستگاه های اقتصادی استان به ویژه سازمان امور مالیاتی مطرح است که در مقایسه با سایر استان ها بسیار سختگیرانه تر عمل می نماید که عملکرد این سازمان در تحقق اهداف پیش بینی شده شاهد این ادعاست.
اقتصاد بازار: اخیرا بحث های زیادی درخصوص تاسیس و راه اندازی بانک استانی بالا گرفته است. ضرورت تاسیس این نهاد مالی در سطح استان چیست
اتاق به عنوان نهادی که به دنبال هدایت برای تاسیس بانک بومی در استان است و از طرفی به خاطر دوری از این شائبه که این بانک برای افراد خاصی است، فراخوانی به صورت عمومی اعلام کرد تا همه فعالان اقتصادی حضور پیدا کنند. 80 نفر در جلسه آمدند. اصفهان متاسفانه تعاونی اعتبار یا موسسه مالی نداشته اما در خراسان اینگونه نیست. در استان خراسان خیلی راحت تعاونی اعتبار ایجاد شده که به مرور زمان این تعاونی ها به موسسات مالی و اعتباری تغییر یافته اند و همین موسسات شعبی را در اصفهان راه اندازی کرده اند که منابع استان ما را خارج می کنند. یکی از معضلات اصلی اصفهان کمبود نقدینگی در استان اصفهان است.
با توجه به حمایت های استاندار محترم امیدواریم که بتوانیم بانک اصفهان را تاسیس کنیم و امیدواریم این خواسته به حق مردم و فعالان اقتصادی اصفهان را برآورده کنیم.در نظر داریم تا مرکزیت این بانک در اصفهان باشد و بتواند خدمت بیشتری به مردم داشته باشد.