اقتصادبازار: یک استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان گفت: برجام دوم چیزی جز عقلانیت نیست این دقیقاً همان چیزی است که توسط رییس دولت اصلاحات روزگاری در کشور حاکم شد و حالا رییس جمهور فعلی می‌خواهد دوباره آن را باز گرداند
عبدالحسین ساسان در اولین نشست ائتلاف اصلاح طلبان اصفهان با نام امید، آرامش و رونق اقتصادی، اظهار کرد: اگر سخنان آقای روحانی را در روزها و هفته‌های اخیر مورد تحلیل قرار گیرد، ایشان سه کلید واژه مهم را به کار می‌برد و سعی دارد حول محور این سه کلید واژه صحبت کند. وی افزود: ابتدا رییس جمهوری بحث برجام داخلی، برجام دو یا برجام ملی را مطرح کرده که باید علت طرح چنین مسئله کشف شود، سپس ایشان از دولت به عنوان دولت یاری گر صحبت به میان می‌آورد و می‌گوید دولت از این به بعد یاری گر تولید و مولدین خواهد بود آیا مگر دولت کاری جز این در گذشته انجام داده است؟ و سومین موضوع مهمی که ایشان مطرح کرده ایجاد عقلانیت و تدبیر و امید بوده است.
این عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان با اشاره به نمایش نامه‌های اویگن برتولت فریدریش برشت و با تاکید بر نمایشنامه عدالت، ادامه داد: سؤال اساسی که سال‌ها است بشر را به خود مشغول کرده و در آینده نیز مشغول خواهد کرد سؤال ساده عدالت چیست؟ متاسفانه اولین چیزی که پس از مطرح شدن عدالت در ایران به ذهن خطور می‌کند برابر بودن است که خطرناک‌ترین تعریف از مفهوم عدالت می‌باشد چراکه عدالت بدین معنا نیست و عدالت می‌گوید هرکس بیشتر کار می‌کند باید بیشتر ببرد.
ساسان با بیان اینکه برخی از دولت‌ها، دولت‌های توزیع گرا هستند یعنی پول را بین مردم توزیع می‌کنند و در اصطلاح سیاسی به آنها دولت‌های پوپولیست می گویند، دولت‌هایی که برخی امتیازات را عدالت می‌نامند و پول‌ها را دود هوا می‌کنند، افزود: در مقابل چنین دولتی دولت هفتم و هشتم با نام دولت اصلاحات مطرح است که یک دولت تولیدگرا بود و تاریخ در آینده شفاف خواهد گفت که دولت اصلاحات پس از دولت امیرکبیر یکی از منضبط‌ترین دولت‌های تاریخ ایران بوده است.
وی ادامه داد: رییس دولت اصلاحات دولتی را از آقای هاشمی تحویل گرفته که به دلیل سازندگی‌های بسیار با بدهکاری‌های بالایی مواجه بود ولی رییس دولت اصلاحات نه تنها با انضباط مالی تمام بدهی‌های داخلی و خارجی را پرداخت کرد بلکه در پایان عمر خود 18 تا 37 میلیارد دلار پول نقد در حساب ارزی ذخیره کرد و رفت این در حالی است که قیمت نفت در آن دوران روی 11 دلار قرار داشته است.
این اقتصاددان با اشاره به اینکه در دولت اصلاحات مردم طعم تورم پایین را چشیدند و حداقل خزانه‌ای پر پول داشتند و در واقع اسب زین کرده این کشور با یراق آلات طلا بود است، گفت: پس از دولت هفتم و هشتم با انضباط مالی، دولت نهم و دهم روی کار می‌آید که از کلمه مردم به طور نابجا استفاده و بلافاصله آشفتگی آغاز می‌شود، مسئله مهم در کشور ایران این است که باید هنگام استفاده از کلمه مردم به طور واضح مشخص شود منظور از مردم چیست و استفاده کننده از این کلمه چه سوپسیتی می‌خواهد؟
ساسان با بیان اینکه پس از دولت تولید گرا بلافاصله دولت توزیع گرا روی کار آمد، گفت: هیچ عقل سلیمی این میزان پول بزل و بخشش نمی‌کند. در سفرهای استانی پول پاشیده می‌شد و در برخی از طرح‌های هیچگاه به سرانجام نرسیده مثل قطار اصفهان – شیراز میلیاردها تومان به باد رفت. ساسان با اشاره به اینکه عقلانیت برجام کار خودش را کرده است، گفت: گروه‌های پوپولیست و بی عقل و کسانی که بر اساس جهل ساماندهی می‌کنند هیچگاه قابل پیش بینی نیستند و همواره پوولیست ها از روی نقشه خروج می‌کنند و سر ناسازگاری می‌گذارند. وی با بیان اینکه برجام اول با موفقیت اتفاق افتاد، اما برجام دوم چیزی جز عقلانیت نیست و این دقیقاً همان چیزی است که توسط رییس دولت اصلاحات روزگاری در کشور حاکم شد و حالا رییس جمهور فعلی می‌خواهد دوباره آن را باز گرداند، تاکید کرد: برجام دو یعنی اصرار بر نقاط مشترک اصلاح طلبی و اصولگرایی. مگر می‌شود این دو گروه در کشور نقطه مشترک نداشته باشند از امروز این دو گروه باید اختلافات را نگه دارند و بر روی اشتراکات پا فشاری کنند.
این اقتصاددان با اشاره به اینکه متاسفانه اولین اختلاف دولت و مخالفین پس از برجان بر سر پول‌های آزاده شده ایجادگشته است، اضافه کرد: مخالفان دولت اصرار دارند که پولها برای ردیف‌های بودجه باید مصرف شود، اما دولت اعتقاد دارد که ردیف‌های بودجه‌ای که در 8 سال گذشته ایجاد شده باید ترمیم شود. برای نمونه ردیف بودجه در این 8 سال ایجاد شده که طبق آن برای جشن پرفسور حمید مولانا بودجه در نظر گرفته می‌شود سؤال اینجاست که این شخص کیست؟ از کجا آمده و این جشن از بابت چیست؟
ساسان ادامه داد: مشکل بعدی دولت در پرداخت 45 هزار 500 تومان پول است. در کنار آن صندوق بازنشستگی نیز بدهکار است و دولت باید پول بازنشستگان را نیز پرداخت کند. این همه مشکل و درد برای پول‌های بلوکه شده وجود دارد که دولت روحانی باید آنهار ا حل و فصل کند.
وی با بیان اینکه قطع یارانه‌ها گردنه سخت دولت یازدهم است، افزود: دولت دهم با کارهای بی تدبیری که انجام داده در واقع بمب‌های کنار جاده‌ای برای دولت یازدهم گذاشته که در مسیر مدام منفجر می‌شوند که نمونه آنها همین یارانه‌ها و بدهی به پیمانکاران است.
این استاد دانشگاه اصفهان با تاکید بر این موضوع که این انتخابات به حدی حساس است که کوچکترین غفلت از آن جایز نیست، گفت: اشتباه ما قهر با صندوق رأی است؛ اصلاح طلبان و مردم ایران باید بدانند یکبار مردم با صندوق رأی قهر کردند و تاریخ ایران هشت سال چوبش را خورد.
ساسان با بیان اینکه ایران، اصلاح طلبان و مردم باید بدانند که یکبار از سوراخ تحریم انتخابات گزیده شده‌اند و باید بیدار شوند، تصریح کرد: درست است بسیاری رد صلاحیت شده‌اند، اما هنوز عقلانیت زنده است و عقلانیت هنوز هم قابل پیگیری است.
ساسان به نقاط مشترک ساده میان اصولگرایان و اصلاح طلبان اشاره کرد و گفت: سرطان زا بودن ظروف یکبار مصرف، مشکلات متعدد ازدواج‌های درون فامیلی، توزع کرم ضد آفتاب رایگان میان مردم، از نقاط اشتراک کوچکی هستند که میان اصلاح طلبان و اصولگرایان وجود دارد امروز همه جناح‌های سیاسی قبول دارند که باید از کودکان به خصوص کودکان بی و بد سرپرست حمایت شود.
وی با تاکید مجدد بر این موضوع که قهر با صندوق رأی اشتباه بزرگ و تاریخی است، ادامه داد: اگر حتی وضعیت به گونه‌ای شد که اصلاح طلبان نتوانستند لیست مشترک بدهند برویم و به انسان‌هایی رأی بدهیم که دارای درایت و عقلانیت هستند چراکه این دولت نیازمند مجلسی عقلگرا است که بتواند مهمترین گردنه تاریخ انقلاب ایران یعنی برجام را به سرانجام نهایی خود برساند.
این استاد دانشگاه اصفهان خاطرنشان کرد: ما با کشورهای 5+1 و با کمونیست‌ها منافع مشترک داریم و پیدا کرده‌ایم پس امروز باید به دنبال یافتن منافع مشترک با کشورهای مسلمان باشیم . ما باید با این قدرت خود بتوانیم منطقه را مدیریت کنیم منطقه‌ای که در آن وزیر امور خارجه عربستان فردی تندرو بوده و می‌خواهد منطقه را به آشوب بکشد.