علیرضا رئیسی، معاون وزیر بهداشت، در مورد شرایط قرنطینه ۱۴ روزه دانشجویان، گفته است: « تمام شرایط رفاهی اعم از دسترسی به اینترنت، غذای مناسب و...فراهم است. همچنین تیم پزشکی، اورژانس و بیماریابی در محل مستقر است و این افراد به صورت روزانه معاینه میشوند.»
معصومه رضایی: نزدیک به ۲۵ هزار نفر در سراسر دنیا یه ویروس کرونا مبتلا شدهاند و از این تعداد حدود ۵۰۰ نفر جان خود را از دست دادهاند. کرونا دیگر فقط یک ویروس نیست، این بیماری نوظهور عاملی شده برای ترس، اضطراب و حتی گران شدن جهانی نفت. اکران فیلمهای اسکاری در چین لغو شده، گردشگران چینی در بسیاری از کشورها گرفتار شدهاند و نه راه پس دارند و نه راه پیش، عدهای هم در این میان از آب گلآلوده ماهی میگیرند و کاسبی خود را با نسخههای عجیب برای درمان کرونا به راه انداختهاند. اما اضطراب عمومی فقط مخصوص کشورهایی که نمونه مبتلا به ویروس کرونا در آنها تشخیص داده شده نیست در ایران با وجود تاکید بسیار بر منفی بودن همه نمونههای مشکوک اما نگرانی از ابتلا به ویروس کرونا مهمترین دغدغه مردم ایران شده است. آنها که اخبار را جعلی میدانند و معتقدند که کرونا به ایران رسیده اما مسئولان آن را اعلام نمیکنند. حالا با ورود ایرانیهای مقیم ووهان به کشور بازار شایعهها هم داغتر شده است.
توهم کرونا
دختر بهسختی سرفه میکند، آن قدر که نفس کشیدن برایش سخت شده است، ماسک به صورت نزده و فقط با گرفتن دستها جلوی دهان و بینی تلاش میکند تا شاید وحشت اطرافیان را از خود کمتر کند. در ازدحام مترو اما همه با چشمهای گرد شده از ترس و ابروهای گرهشده از خشم سعی دارند به دختر بگویند که آمدن او در مترو اشتباه بوده و حداقل باید صورتش را با ماسک میپوشاند. چهره برافروخته مردم در فضاهای عمومی از افرادی که علائم سرماخوردگی دارند این روزها یکی از تکراریترین تصاویر است. دیگر هیچ کس حتی به این فکر نمیکند که شاید سرفهها فقط علامت یک سرماخوردگی ساده هستند. همه از ترس ویروس مخوف کرونا دچار اضطرابهای عجیبی نسبت به علائمی مانند سرفه شدهاند، حتی یک عطسه هم کافیست تا فردی که کنار شما در یک اتوبوس نشسته خود را کمی جمع کند و زیرچشمی به شما نگاه کند و به سرعت از جایش بلند شود و ترجیح دهد تا باقی مسیر را سرپا بایستد تا در کنار کسی بنشیند که گناه او فقط یک عطسه بوده است. همه این نگرانیهای جامعه امروز ایران وقتی با حرفهای وزیر بهداشت که گفته «تاکنون هیچ نمونه مبتلا به ویروس کرونا در ایران مشاهده نشده»، مقایسه میشوند نتیجه تنها ترس روانی است که مردم را نگران کرده است.
محمدمهدی گویا، رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیردار هم روز گذشته درباره ورود ویروس کرونا به ایران گفته است: «در مجموع با اطمینان اعلام میکنم که هنوز هیچ ایرانی به این بیماری مبتلا نشده است و اگر هم موردی تایید شود، اعلام میکنیم؛ چرا که موضوع پیچیدهای نیست.»
اضطرابی از آن چه هنوز در ایران اپیدمی نشده است. آیا این ترس منشاء درستی دارد و چگونه میتوان مردم را در زمان بحرانهای احتمالی به گونهای آماده کرد که برخورد منطقیتری با وقایع داشته باشند؟ حالا اما نگرانیها بیشتر شده است آن هم با بازگشت اتباع ایرانی که روز گذشته از ووهان، شهر کانون ترس این روزهای جهان در چین، وارد ایران شدهاند. این افراد قرار است به مدت دو هفته در قرنطینه به سر ببرند. اما این افراد زمانی وارد ایران شدند که هتلداران علاقهای به میزبانی از هیچ موجودی که از چین به ایران میآید، ندارند. گفته میشود هتلداران بسیاری، در مقابل اسکان دادن به اتباع ایرانی که از ووهان به ایران وارد شدهاند، مقاومت کردهاند.
اسکان مسافران ووهان
محمدمهدی گویا، روز چهارشنبه، ۱۶ بهمن ماه درباره بازگشت ایرانیان ساکن ووهان به کشور و نحوه اسکان آنها گفته است: « حدود ۸۰ نفر ایرانی ساکن ووهان چین بودند که از این تعداد ۵۰ نفر داوطلب بازگشت به کشور شدند و صبح روز چهارشنبه با پروازی اختصاصی انتقال آنها به کشور صورت گرفت. آنها ۱۴ روز قرنطینه خواهند بود. نیمی از این ۵۰ نفر که به کشور بازگشتند، خانم هستند و همه حالشان خوب است جز یک نفر که علایم دارد و هماهنگی لازم برای مراقبتهای بهداشتی خاص از وی انجام شده است.»
گویا اما درباره مکانی که مسافران بازگشته از ووهان در آن قرنطینه شدهاند سخنی نگفته است. با این حال بر اساس پیگیریهای سازندگی به نظر میرسد هتلی در یکی از شهرستانهای جنوب غربی استان تهران پایگاه قرنطینه مسافران بازگشته از ووهان است. حاشیههایی که پیرامون ورود مسافران ایرانی ووهان به کشور وجود داشته باعث شد تا چند تن از این افراد با انتشار ویدئویی از مردم درخواست کنند تا با آنها مهربانتر باشند. در این ویدئو شخصی که خود را مسافر ووهان به ایران معرفی میکند، میگوید: « اخباری شایعه شده بود بر این اساس که ما وارد تهران شدیم و به مقاصد مورد نظر خودمان بدون هیچ قرنطینهای رفتهایم. ما امروز (شنبه، ۱۶ بهمن) ساعت ۸ صبح به تهران رسیدیم و از فرودگاه هم به طور مستقیم به نقطه مورد نظر برای قرنطینه آمدیم و پس از قرنطینه ۱۴ روزه به خانوادههایمان برمیگردیم. سلامت ما در حد عالی است و هیچ کدام از ما مبتلا به بیماری نیستیم هموطنان عزیز با ما مهربانتر باشند.»
علیرضا رئیسی، معاون وزیر بهداشت، در مورد شرایط قرنطینه ۱۴ روزه دانشجویان، گفته است: « تمام شرایط رفاهی اعم از دسترسی به اینترنت، غذای مناسب و...فراهم است. همچنین تیم پزشکی، اورژانس و بیماریابی در محل مستقر است و این افراد به صورت روزانه معاینه میشوند.» یکی دیگر از خبرهایی که روز چهارشنبه باعث نگرانیهایی شد، حضور اتباعی از کشورهای دیگر در هواپیمایی بود که ایرانیان ساکن ووهان را به کشور آورد. خبرهایی در مورد اینکه اتباع خارجی در فرودگاه امام خمینی (ره) پیاده و قرنطینه نشدهاند، باعث واکنشهایی در فضای مجازی شد اما دکتر علیرضا رئیسی، در همین مورد گفته است: «به همراه دانشجویان ایرانی در این پرواز، ۶۵ نفر عراقی، ۲۴ نفر سوری و یک نفر لبنانی از شهر ووهان چین در پرواز حضور داشتند و به محض رسیدن به ایران، با همان پرواز به کشورهای خود منتقل شدند و از هواپیما پیاده نشدند.»
لطفا مهمان نواز باشید
اما فقط ایرانیان بازگشته از ووهان نیستند که مورد بیمهری قرار گرفتهاند. گردشگران چینی هم در این میان که تعطیلات خود را در ایران به سر میبرند با محدودیتهایی روبهرو شدهاند. سفر بسیاری از گردشگران چینی که ایران را برای تعطیلات سال نوی چینی انتخاب کرده بودند، لغو شده است و گردشگرانی که از این کشور در ایران حضور دارند هم با مشکلاتی در پذیرش روبهرو شدهاند. بر همین اساس جامعه هتلداران ایران با انتشار بیانیهای از هتلداران درخواست کرد تا با احترام به اتباع چینی فرهنگ مهماننوازی ایرانی را به رخ جهانیان بکشند.
در متن بیانیهای که جامعه هتلداران ایران منتشر کرده، آمده است: «با توجه به شیوع ویروس کرونا در شرق آسیا، به طور ویژه در کشور چین، به نظر میرسد موجی در داخل کشور به راه افتاده که بیشتر از هر بخشی، صنعت گردشگری کشور را هدف قرار داده است. انتشار گسترده شایعهها و اخبار نادرست بدون تایید منابع رسمی در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی، بدون شک لطمهای بیش از پیش بر پیکره نحیف و تازه ریشه دوانده صنعت گردشگری کشور که در ایران عزیز ما از آن به عنوان بهترین جایگزین اقتصاد بر پایه نفت یاد میشود، وارد خواهد کرد. براساس برنامهریزیهای انجامشده و سیاستهای اتخاذی، وزارت گردشگری چین و گردشگران این کشور، بهعنوان یکی از بازارهای هدف جمهوری اسلامی ایران برای جذب گردشگران خارجی انتخاب شده و در شرایطی که تقریبا تمام تورهای ورودی به کشور متاثر از تحریمهای بیرحمانه امریکا لغو شده بود، این گردشگران چینی بودند که با انتشار تصاویر و ویدئوهای متعدد در فضای مجازی بر امنیت ایران تاکید کردند و مردم جهان را برای سفر به کشور دعوت کردند. اتفاقهای روزهای گذشته در شرایطی رقم خورد که وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به عنوان مرجع رسمی حوزه سلامت در کشور تا به این لحظه هیچ موردی از این ویروس را در کشور تایید نکرده است. بدون شک هتلها و سایر مراکز اقامتی سراسر کشور به رسم مهماننوازی و کمافیالسابق با تاکید بر رعایت موازین بهداشتی، تمام تلاش و اهتمام خود را بر پذیرش گردشگران خارجی به کار خواهند گرفت. امید است مدیران و بهرهبرداران محترم هتلها و دیگر مراکز اقامتی کشور مانند همیشه این بحران را نیز مدیریت کرده و با استفاده از روشهای غیرمحسوس به شکلی که آزردگی خاطر اتباع خارجی نسبت به کشورمان را در پی نداشته باشد، بار دیگر فرهنگ مهماننوازی ایران و ایرانی را به رخ جهانیان بکشند.»
قرنطینه کجاست؟
با توجه به اینکه موارد ابتلا به ویروس کرونا در بسیاری از کشورهای جهان مشاهده شده و برای جلوگیری از افزایش ابتلا به آن بیماران مبتلا فقط در بیمارستانهای مشخصی پذیرش میشوند در ایران هم تمهیداتی برای این موضوع در نظر گرفته شده است. در تهران بخش ایزوله تنفسی با فشار منفی بیمارستان شهدای یافتآباد به محل قرنطینه بیماران مشکوک به ویروس کرونا تبدیل شده است. به گزارش ایسنا در این مرکز، فقط پنج تخت جهت پذیرش بیماران مشکوک به این ویروس جدید وجود دارد. تاکنون دو بیمار در این مرکز بستری شدهاند که بیماری هیچکدام از آنها به طور قطعی اعلام نشده اما به دلیل مشکوک بودن علائم جسمیشان در این مرکز نگهداری میشوند.
با این حال بیمارستانهای دیگری هم برای پذیرش بیماران مشکوک به ابتلا به ویروس کرونا در تهران و سایر استانها در نظر گرفته شده است. محمدمهدی گویا در این مورد تاکید کرده که اسامی بیمارستانهایی را که مبتلایان به کرونا یا موارد مشکوک به آنجا منتقل میشوند، اعلام نمیکنیم تا آرامش بیماران حفظ شود.