اين امر ميتواند بر قيمت برخي كالاها مانند شيريني و كيك نيز اثرگذار باشد. وزارت بهداشت اين تصميم دولت را در واقع حمايت از مصرفكنندگان ميداند و بر اين باور است كه افزايش قيمت، مصرف اين كالا را كاهش داده و از اين رو افراد با مصرف كمتر شكر دچار بيماريهايي مانند ديابت نميشوند. البته كه اين نظر وزارت بهداشت است و رييس اتحاديه قنادان تهران اقدام دولت را گامي براي ايجاد نوسان در بازار ميداند. البته كه نظر وزارت بهداشت واكنشهايي را نيز در بين روساي اتحاديه قنادان و شيرينيفروشان ساير شهرها نيز داشته؛ سيد علي آسايش رييس اتحاديه قنادان و شيرينيفروشان يزد نيز روز گذشته اعلام كرد كه: «آنچه براي مردم ضرر دارد؛ فساد، رانت و دروغگويي است چرا كه شكر هم مانند ديگر موادغذايي از لازمههاي رشد انسان است ولي متاسفانه با تصميمگيريهاي اخير، شيريني نيز مانند بسياري از مواد غذايي ديگر به يك كالاي لوكس و دور از دسترس اغلب مردم تبديل خواهد شد.» با استناد به گفتههاي او در دو هفته اخير نرخ شكر به صورت روزانه افزايش داشته و از كيلويي 12 هزار و 500 تومان به كيلويي 16 هزار تومان رسيده است.
قيمت شكر رشد 72 درصدي داشت
اخيرا انجمن صنفي كارخانههاي قند و شكر ايران اعلام كرده كه طبق قانون جديد معافيت ماليات ارزشافزوده، شكر از بخش معافيتهاي مالياتي حذف شده و از تاريخ 13 ديماه توليدكنندگان اين ماده بايد 9 درصد ماليات بر ارزش افزوده آن را پرداخت كنند. اگرچه اين حذف معافيت مالياتي سر و صداي چنداني در بازار نداشت اما به باور كارشناسان ميتواند تبعاتي همچون افزايش قيمت شيريني و كيك را به دنبال داشته باشد و پس از آجيل، خريد اين نوع خوراكيها نيز از عهده طبقات متوسط و آسيبپذير جامعه بر نيايد. به خصوص آنكه در ماههاي پاياني سال به سر ميبريم و اين تصميم دولت در اين روزها ميتواند بازار شيريني عيد را دچار التهاب كند تا جايي كه اتحاديه قنادان به دنبال افزايش قيمتها در اين بخش است. غلامعلي حسني، دبير اتحاديه بنكداران مواد غذايي ايران در مورد افزايش نرخ شكر به «اعتماد» گفت: «تا چند ماه گذشته قيمت شكر در بخش صنف و صنعت 6 هزار و 650 تومان بود و اين نرخ براي مصرفكننده 8 هزار و 700 تومان تعيين شده بود و پس از تغييرات قيمتي در تيرماه قيمت اين كالا نيز با افزايش 72 درصدي همراه شد و براي صنف و صنعت اين قيمت به 11 هزار و 500 تومان و براي مصرفكننده به 15 هزار تومان رسيد. پس از آن قبل از آغاز به كار دولت سيزدهم در 19 شهريورماه يك هزار تومان ديگر اين نرخها بالا رفت ضمن آنكه اين كالا هميشه در بازار آزاد بين هزار و پانصد تا 2 هزار تومان بالاتر از نرخ مصوب قيمتگذاري ميشود. تا اينكه اخيرا زمزمههاي شكر با نرخ 13 هزار و 300 تومان هم به گوش ميرسد كه البته در بازار آزاد اين نرخ حدود 14 هزار و 500 تومان است.» او علت اين افزايش قيمتها را سودجويي و گرانفروشي برخي افراد عنوان كرد و افزود: «اگر بار شكر نيست چرا به قيمت آزاد وجود دارد و اگر هم بار هست چرا سهميه اينقدر كم است؟» براساس گفتههاي حسني «بيشتر شكر موجود در كشور وارداتي است البته توليد داخل هم هست و در صورتي كه دولت ارز دولتي را حذف كند و اجازه دهد با ارز آزاد اين كالا وارد شود قيمت اين كالا هم متعادل ميشود. در حال حاضر ايرانيها اين كالا را بدون انتقال ارز نميتوانند وارد كنند اين در حالي است كه تجار ايراني به راحتي ميتوانند اين كالا را از كوبا، برزيل و آلمان وارد ايران كنند.»
روغن و شكر كمياب شده است
با علي بهرهمند، رييس اتحاديه قنادان تهران درباره رشد قيمت شكر و تاثير آن بر قيمت شيريني نيز به گفتوگو پرداختيم. او در اين خصوص به «اعتماد» گفت: «با توجه به افزايش قيمتها در بخش مواد اوليه شيريني بايد گفت اين كالا هم به جمع كالاهاي لوكس و لاكچري وارد شده است و همه مردم ديگر نميتوانند آن را تهيه كنند. اين روزها نه روغن در بازار است و نه شكر با قيمت مناسب ميتوان پيدا كرد، يك روز بار شكر نيست روز ديگر شكر را اصلا كارخانجات نميفروشند و ميخواهند مجددا نرخ شكر را افزايش دهند و ما هم در تهيه اين اقلام با مشكل مواجه شدهايم.»رييس اتحاديه قنادان تهران در مورد نرخ شكر گفت: «قيمت اين كالا در هر كيلو بين 15 تا 16 هزار تومان شده است و اصلا ديگر با نرخ دولتي شكر نيست، قيمت روغن جامد تخصصي قنادان هم بسيار بالا رفته و حدود 600 تا 700 هزار تومان شده است.»بهرهمند در خصوص تاثير قيمت مواد اوليه روي قيمت شيريني گفت: «آخرين تغيير قيمت شيريني در تيرماه صورت گرفت، اين افزايش قيمتها باعث رشد قيمت شيريني و كيك ميشود و همكاران ما چارهاي جز افزايش قيمت كالاهاي خود ندارند و همه با نرخهاي تيرماه مخالف هستند و اعتراض دارند و ما هم چارهاي نداريم جز اينكه اعلام كنيم هر چقدر ميصرفد، بفروشيد.»او در پاسخ به اين پرسش كه چند درصد قيمت شيريني رشد خواهد كرد، خاطرنشان كرد: «با وجود اين عدم ثبات و اينكه هرروز اين قيمتها بالا و پايين ميشود نميتوان عددي را اعلام كرد. همكاران ما قصد گرانفروشي ندارند اما متاسفانه مواد اوليه گران شده و اين دو مبحث جدا از هم هستند. مسوولان تنظيم بازار بايد پاسخگو باشند كه چرا امروز روغن در بازار نيست؟ چرا روغني كه 160 هزار تومان بود را بايد امروز 600 هزار تومان تهيه كرد؟ علت اين همه افزايش قيمت و كمبودها در بازار چيست؟ چه كسي پاسخگو است؟»رييس اتحاديه قنادان تهران افزود: «قدرت خريد مردم هم به شدت پايين آمده و با اين رشد قيمتها ديگر كسي توان خريد شيريني را هم نخواهد داشت، در حال حاضر كمترين نرخ شيريني زير 60 يا 70 هزار تومان در بازار نيست و شيرينيهايي هم كه مغز پسته و گردو، يا كاكائو در آنها به كار رفته مسلما قيمت بالاتري هم خواهند داشت و قيمت پودر كاكائو هم به شدت رشد داشته و حتي شكلاتي كه 120 هزار تومان بود امروز به 200 هزار تومان رسيده است. بين 70 تا 80 درصد كالاهاي مربوط به صنف ما وارداتي هستند و با تغيير نرخ ارز قيمت اين كالاها هم بالا ميرود و شاهد بوديم كه قيمت دلار تا 30 هزار تومان هم افزايش پيدا كرده بود و وضعيت به گونهاي شد كه حتي هزينهها سر به سر هم نميشود.»