پایگاه خبری تحلیلی اقتصاد بازار

امروز: پنجشنبه 1 آذر 1403, 19 جمادی‌الاول 1446, Thursday 21 November 2024
کد خبر: 9007
منتشر شده در شنبه, 23 شهریور 1398 08:06
تعداد دیدگاه: 0

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در صفحه توییتر خود اعلام کرد که جان بولتون، مشاور امنیت ملی خود را برکنار کرده است و دیگر نیازی به ادامه فعالیت او در شورای امنیت ملی وجود ندارد. این تصمیم رئیس‌جمهور برای بیشتر تحلیلگران سیاسی غافلگیر‌کننده نبود. این دو مقام ارشد کشور اختلافات زیادی بر سر مسائل مختلف از جمله افغانستان، تسلیحات هسته‌ای کره‌شمالی و ایران داشتند. این مطلب را گرایم‌وود در آتلانتیک نوشت.  

به گزارش سرویس بین‌الملل «انتخاب»، در ادامه این مطلب آمده است: «بولتون فردی است که به سوابق خود در دولت افتخار می‌کند. اما اعتبار او چندین بار در ماه‌های گذشته توسط رئیس‌جمهور زیرسوال رفته بود. نیروهای مسلح ایران در ماه ژوئن یک پهپاد جاسوسی آمریکا را در نزدیکی تنگه هرمز سرنگون کردند. بولتون خواستار واکنش نظامی نسبت به این اقدام تهران شد. او در گذشته بارها از حمله به ایران و تغییر نظام جمهوری اسلامی حمایت کرده است.  او همچنین دیدگاه‌های متضادی در مورد نحوه برخورد با کره‌شمالی دارد. بولتون در طول ۲۰ سال گذشته در دولت‌های مختلف از روسای‌جمهور آمریکا درخواست کرده بود که رویکرد سرسختانه‌ای را در قبال پیونگ‌یانگ در پیش بگیرند و به رهبران این کشور اعتماد نکنند. اما ترامپ به توصیه‌های مشاور خود در مورد مذاکره با کره‌شمالی توجه نکرد. رئیس‌جمهور تاکنون چندین اجلاس با کیم‌جونگ‌اون، رهبر کره‌شمالی برگزار کرده است. ترامپ همچنین اولین رئیس‌جمهور آمریکا است که به‌عنوان میهمان کیم‌جونگ‌اون وارد منطقه مرزی بین کره‌شمالی و کره‌جنوبی شد. جان بولتون در این سفر دیپلماتیک حضور نداشت.»

تاکر کارلسون، مجری محبوب رئیس‌جمهور در شبکه فاکس‌نیوز نیز نقش مهمی در تضعیف جایگاه بولتون در شورای امنیت ملی ایفا کرد. کارلسون در برنامه شبانگاهی خود در تاریخ ۲۱ ژوئن در مورد سوابق و دستاوردهای فاجعه‌آمیز بولتون صحبت کرد. او جان بولتون را به یک کرم دیوان‌سالار تشبیه کرد که تشکیلات حزب جمهوری‌خواه را آلوده کرده است. طبق گزارش‌های منتشر شده توسط برخی رسانه‌ها، کارلسون به‌طور غیررسمی در مورد مسائل مختلف با دونالد ترامپ مشورت می‌کند. جالب اینجا است که رئیس‌جمهور، کارلسون را همراه با تیم دیپلماتیک آمریکا برای دیدار با رهبران کره‌شمالی به منطقه آورد، درحالی‌که جان بولتون برای انجام یک ماموریت دیگر به مغولستان اعزام شده بود.

ترامپ در صفحه توییتر خود اشاره کرد که در مورد مسائل مختلف با بولتون اختلاف نظر داشته است. او از زحمت‌های بولتون در شورای امنیت ملی تقدیر کرد. اما جان بولتون دقایقی بعد در صفحه توییتر خود ادعا کرد که شب قبل، در مورد استعفا دادن با رئیس‌جمهور مشورت کرده است، اما رئیس‌جمهور در پاسخ می‌گوید که فردا در مورد این مساله صحبت خواهد کرد. در نتیجه، ظاهرا هدف از توییت‌های رئیس‌جمهور تحقیر کردن مشاور امنیت ملی خود بوده است. بولتون در طول چند دهه گذشته به‌طور صریح جهان‌بینی و تفکرات خود را بر زبان آورده بود.

به همین خاطر تردیدی وجود ندارد که او و رئیس‌جمهور نمی‌توانستند برای مدتی طولانی در کنار یکدیگر کار کنند. بولتون معتقد است که دشمنان قسم خورده آمریکا از جمله ایران و کره‌شمالی باید مجازات شوند. او تصور می‌کرد که رابطه دوستانه با اینها خطرناک و شرم‌آور است. او استفاده از قدرت نظامی آمریکا را به‌عنوان یکی از ابزارهای ضروری برای تضمین صلح و امنیت پایدار می‌داند. البته ترامپ بارها مخالفت خود با این نوع طرز فکر را آشکار کرده است.

رئیس‌جمهور بر خلاف جان بولتون رویکرد دیپلماتیک را ترجیح می‌دهد. او به‌دنبال دستیابی به توافق‌های جدید با رهبران ایران و کره‌شمالی است. ترامپ بارها در ماه‌های گذشته اعلام کرده بود که حاضر است بدون هیچ پیش‌شرطی با مقامات ایرانی بر سر برنامه هسته‌ای مذاکره کند. او تاکنون دوبار با رهبر کره‌شمالی دیدار کرده است. این هفته قرار بود آمریکا و طالبان اجلاسی را در کمپ دیوید برگزار کنند. اما در لحظات پایانی این ملاقات لغو شد. تردیدی وجود ندارد که بولتون تمایل رئیس‌جمهور برای گفت‌وگو با سران این کشورها را ساده‌لوحانه می‌داند.

اما خروج جان بولتون نشان‌دهنده تحول مهمی در کاخ سفید و حزب جمهوری‌خواه است. به‌نظر می‌رسد حزب جمهوری‌خواه تحت هدایت ترامپ رویکرد جدیدی را در حوزه امنیت ملی و سیاست خارجی در پیش خواهد گرفت. درحال‌حاضر جریان قدیمی نئوکان‌ها نفوذ خود را در این حزب از دست داده‌اند. آنها در دوره جرج دبلیو بوش نقش مهمی در هدایت سیاست خارجی آمریکا داشتند. بیشتر مقامات کنونی در دولت ترامپ تجربه مهمی در حوزه امنیت ملی ندارند. مارک اسپر، وزیر دفاع جدید در گذشته مقام اجرایی یکی از شرکت‌های دفاعی بود و مایک پمپئو، وزیر خارجه نیز سابقه حضور در ارتش و یک شرکت فروشنده تجهیزات نفتی را دارد.

در طول سه سال گذشته تعداد زیادی از افراد منصوب رئیس‌جمهور کار خود را بعد از دوره‌ای کوتاه‌مدت از دست داده‌اند. نام بولتون نیز به این فهرست بلند از مقامات اخراج شده اضافه شد. جان بولتون در ماه‌های گذشته مورد بی‌احترامی رئیس‌جمهور و افراد نزدیک به او از جمله تاکر کارلسون واقع شده بود. حال باید ببینیم آیا بولتون در ماه‌های آینده در مورد رئیس‌جمهور و سیاست‌های او سکوت خواهد کرد. او همیشه به دعوت رسانه‌ها برای مصاحبه پاسخ مثبت می‌دهد و هراسی از به سخره گرفتن منتقدان خود ندارد. رئیس‌جمهور فردی را از تیم خود اخراج کرد که معمولا کینه‌ها و کدورت‌های خود را فراموش نمی‌کند.

نوشتن دیدگاه

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید