کد خبر: 6984
منتشر شده در دوشنبه, 26 فروردين 1398 08:22
«اینستکس به قوانین ضدپولشویی و مقابله با منابع مالی تروریسم توجه دارد»؛ موضوع پولشویی و مقابله با تأمین مالی تروریسم دو بار در گفتوگوی سخنگوی اتحادیه اروپا با یک خبرگزاری داخلی تأکید شد تا نشانهای باشد از راه دشوار پیشرو. مایا کاسیانچیچ در مصاحبه با «ایلنا»، توافق هستهای را «به اتفاق آرا یک قرارداد خوب» توصیف کرد و از اهمیت آن برای امنیت منطقه گفت. سخنگوی فدریکا موگرینی و اتحادیه اروپا در ادامه از «تعهد» اتحادیه اروپا به «اجرای برجام» گفت و افزود: «احترام ما به برجام، نشانهای از احترام به توافق بینالمللی است. انتظار داریم ایران نقش سازندهای در این زمینه ایفا کرده و تمام تعهدات هستهای خود را اجرا کند. البته بر اساس گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی هستهای، ایران از تعهدات خود پیروی میکند».
به تحریمها نمیپیوندیم
کاسیانچیچ درباره خروج آمریکا از برجام گفت: «اتحادیه اروپا اقدامات غیرقانونی یکطرفه شریک آمریکاییمان را بررسی میکند. ما به تحریمها نمیپیوندیم و این موضوع نشاندهنده اقدام قوی ما برای حمایت از برجام است؛ چراکه آن (برجام) را در تطابق با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل میدانیم». او در ادامه از هدف اتحادیه اروپا در «حفاظت از شرکتهای اروپایی برای ادامه تجارت با ایران» سخن به میان آورد و به موضوع «اینستکس» رسید: «در ۳۱ ژانویه ۲۰۱۹ سه کشور عضو اتحادیه اروپا، یعنی فرانسه، آلمان و انگلستان، سازوکار اینستکس را راهاندازی کردهاند که هدف آن، تسهیل تجارت مشروع بین ایران و جهان است. این موضوع در تطبیق با قوانین و مقررات اتحادیه اروپا و بر اساس استانداردهای مبارزه با پولشویی و مقابله با تأمین مالی تروریسم به شمار میآید». این اولین اشاره سخنگوی اتحادیه اروپا به این موضوع بود.
اینستکس؛ راه پیچیده
کاسیانچیچ در پاسخ به پرسشی درباره میزان اثرگذاری این کانال مالی گفت: «[ما] باور داریم سود حاصل از برجام باید به مردم ایران تعلق یابد. از آغاز به کار اینستکس بسیار راضی هستیم و معتقدیم این سازوکار میتواند تأثیر تحریمها را کم کند و به شرکتهای اروپایی برای ادامه تجارت مشروع و قانونی با ایران امکان دهد. البته این سازوکار نیاز به زمان برای تطابق با ساختار ایران دارد. اینستکس به قوانین ضدپولشویی و مقابله با منابع مالی تروریسم توجه دارد. در آینده سه کشور اصلی اینستکس، یعنی فرانسه، آلمان و انگلستان، به ارائه جزئیات بیشتری از این سازوکار خواهند پرداخت». سخنگوی فدریکا موگرینی برای بار دوم به اهمیت «پولشویی و مقابله با منابع مالی تروریسم» تأکید کرد. او در ادامه با سیلزدگان ایرانی همدردی کرد و از تحویل ۱.۲ میلیون یورو از سوی اتحادیه اروپا به آسیبدیدگان ایرانی گفت.
«FATF» وارد میشود
گروه ویژه اقدام مالی (FATF) را باید یک سازمان بینالمللی نوپا دانست. این گروه بعد از حمله تروریستی 11 سپتامبر کار خود را جدیتر پیگیری کرد و بهمرورزمان در نظام بینالملل از اهمیت ویژهای برخوردار شد. همزمان با افزایش اهمیت اقدامات این گروه برای جلوگیری از پولشویی و تأمین مالی تروریسم، کشورهایی که در تأسیس آن نقش کمتری نیز داشتند، با مقررات آن هماهنگ شدند. اینطور بود که بعد از مدتی هماهنگی با این سازمان برای اقتصاد کشورها حیاتی شد. کنوانسیونهای مورد انتظار این سازمان به تأیید سازمان ملل رسیدند. برای نمونه تابهحال بیش از 180 کشور به کنوانسیون پالرمو پیوستهاند. ایران هم از این قواعد مستثنا نبود؛ در زمان ریاستجمهوری محمود احمدینژاد بود که کارهای لازم در دستور کار قرار گرفت و دولت لوایحی نیز به این منظور به مجلس تقدیم کرد. در دولت دوم احمدینژاد ایران تحت شدیدترین تحریمهای اقتصادی قرار گرفت (تحریمهایی که ترامپ با خروج از برجام دوباره بر ایران وضع کرد). تحریمهایی که ارتباط اقتصادی ایران با جهان را بهشدت کاهش داد و اینطور بود که پیشبردن استانداردهای لازم و به تعبیر خود FATF «برنامه اقدام» این گروه بلاموضوع شد. موضوع اما با برجام و بازشدن ارتباطهای بانکی و اقتصادی دوباره در دستور کار قرار گرفت اما اینبار بهخاطر خروج آمریکا از برجام و فشار مخالفان دولت به موضوعی کاملا سیاسی تبدیل شد.
روزنامه شرق