مردادماه ۱۳۹۸، ارزش صادرات کالای بدون نفت خام ایران به ۳,۲ میلیارد دلار رسیده است. اگرچه این رقم نسبت به تیر ۱۳۹۸ حدود ۳.۲ درصد رشد داشته، اما از متوسط صادرات ماهانه در سال ۱۳۹۷ (حدود ۳.۷ میلیارد دلار) پایینتر است و نسبت به مرداد ۱۳۹۷، تقریباً با کاهش ۱۶ درصدی همراه بوده است
گروه اقتصادی: اقتصاد که به هم میریزد، یکی از ترفندهای سنتی دولتها این است که از انتشار آمارها جلوگیری میکنند. سال گذشته بانک مرکزی، آمار و ارقام خردهفروشی را حذف کرد؛ بعد هم به بهانه موازیکاری با مرکز آمار، ارائه آمار تورم را متوقف کرد. حالا هم سازمان توسعه تجارت هیچ آماری از تجارت سال ۹۸ ارائه نمیدهد و گمرک هم از ارائه جزئیات آماری جلوگیری میکند. اما هنوز میتوان از گوشه و کنار به آمار دست یافت. اتاق تهران یکی از آن سازمانهایی است که همچنان آماری را که سازمانهای دولتی از ارائه آنها خودداری میکنند با بررسی منابع خارجی منتشر میکند.
طبق این گزارش، در مردادماه ۱۳۹۸، ارزش صادرات کالای بدون نفت خام ایران به ۳,۲ میلیارد دلار رسیده است. اگرچه این رقم نسبت به تیر ۱۳۹۸ حدود ۳.۲ درصد رشد داشته، اما از متوسط صادرات ماهانه در سال ۱۳۹۷ (حدود ۳.۷ میلیارد دلار) پایینتر است و نسبت به مرداد ۱۳۹۷، تقریباً با کاهش ۱۶ درصدی همراه بوده است.
ارزش واردات کالایی کشور در مرداد ۱۳۹۸ نیز حدود ۳,۴ میلیارد دلار بوده که نسبت به مرداد ۱۳۹۷ با کاهش ۸.۱ درصدی و نسبت به تیر ۱۳۹۸ با افت ۱۵ درصدی همراه بوده است. این رقم از متوسط واردات ماهانه سال ۱۳۹۷ (حدود ۳.۵ میلیارد دلار) پایینتر است.
با توجه به ارزش صادرات و واردات، تراز بازرگانی بدون نفت خام کشور بهجز اردیبهشتماه، در سایر ماههای نخست ۱۳۹۸، منفی بوده و این رقم در مردادماه به بیش از منفی ۲۰۰ میلیون دلار رسیده است.
صادرات کالایی بدون نفت خام کشور در مرداد ۱۳۹۸، به لحاظ وزنی با رشد حدود ۱۶ درصدی نسبت به ماه قبل همراه بوده و به رقم ۱۰,۹ میلیون تن رسیده است. این رقم در مقایسه با مرداد ۱۳۹۷، حدود ۲۴ درصدی رشد داشته؛ درحالیکه ارقام مربوط به ارزش صادرات در این مدت، گویای کاهش ارزش صادرات است. بنابراین به نظر میرسد متوسط قیمت کالاهای صادراتی بهطور قابلتوجهی در طی یکساله منتهی به مرداد ۱۳۹۸ کاهش یافته است.
واردات کشور در مرداد ۱۳۹۸، به لحاظ وزنی با کاهش تقریباً ۲۳,۴ درصدی نسبت به ماه قبل همراه بوده و به ۲.۳ میلیون تن رسیده است. این رقم در مقایسه با مرداد ۱۳۹۷، حدود ۴.۲ درصد کاهش داشته است. گزارش معاونت اقتصادی اتاق تهران تأکید کرده است: «با توجه به عدم مشخص بودن ترکیب آمار واردات به دلیل عدم انتشار جزئیات آماری توسط گمرک، چنانچه کاهش مزبور متوجه اقلام واسطهای و سرمایهای موردنیاز خطوط تولیدی کشور باشد، میتواند نگرانکننده تلقی شود. همواره میزان صادرات کالایی ایران از میزان واردات بیشتر بوده و هست که با توجه به رویه عکس این موضوع در مقایسه ارزشی واردات و صادرات، مشخص میشود همچنان بخش اعظم صادرات کشور متکی به صادرات اقلام اولیه یا با ارزش افزوده کمی است که از میانگین قیمت کمتری برخوردارند.»
کاهش روابط با شرکای تجاری دیرینه
طبق آمار منتشرشده توسط گمرک ایران، میانگین ارزش ماهانه صادرات کالای بدون نفت خام ایران طی ششماهه منتهی به خرداد ۱۳۹۸ حدود ۴ میلیارد دلار بوده که این مقدار نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۶ درصد کاهش یافته است.
میانگین صادرات ماهانه ایران نسبت به بسیاری از کشورها ازجمله ترکیه و اندونزی (حدود ۱۴ میلیارد دلار) با اختلاف قابلملاحظهای کمتر است. آرژانتین و یونان، کشورهایی هستند که مقدار میانگین ماهانه صادرات آنها به ایران نزدیک است (۵ میلیارد دلار و ۳ میلیارد دلار).
آمارها نشان میدهد وضعیت تجارت با ترکیه هم چندان خوب پیش نمیرود. در هفتماهه نخست ۲۰۱۹، تراز تجاری کالایی ایران و ترکیه (با احتساب نفت خام) حدود ۱,۴ میلیارد دلار به نفع ایران بوده است. اگرچه تراز تجاری این دو کشور همچنان بهواسطه صادرات نفت و محصولات نفتی، به نفع ایران مثبت است، اما آمارهای مشابه در سال ۲۰۱۸ نشان میدهد طی این مدت، تراز تجاری ایران و ترکیه به میزان حدود ۱.۶ میلیارد دلار تضعیف شده است.
آمارهای ماهانه تجارت ایران و ترکیه نشان میدهد تراز تجاری ایران و ترکیه پس از ۱۸ ماه تراز مثبت به نفع ایران، در ماه جولای ۲۰۱۹، به نفع ترکیه مثبت شده است. به نظر میرسد کاهش قابلملاحظه صادرات ایران به ترکیه در جولای ۲۰۱۹ که از ماه ژوئن آغاز شده بود، دلیل اصلی مثبت شدن تراز تجاری این دو کشور به نفع ترکیه است. آمارها نشان میدهد ارزش صادرات ایران به ترکیه در ماه ژوئن با کاهش ماهانه بیش از ۷۰ درصدی به ۱۴۸ میلیون دلار و در ماه جولای با کاهش ماهانه حدود ۳۰ درصدی به ۱۰۳ میلیون دلار رسیده که این رقم طی ۱۸ ماه اخیر بیسابقه است.
این در حالی است که طی بازه زمانی ۲۰۱۴ الی ۲۰۱۸، بالاترین تجارت کالایی ایران و ترکیه مربوط به سال ۲۰۱۴ با رقم ۱۳,۷ میلیارد دلار بوده که بعد از آن، کل تجارت بین دو کشور با وجود نوساناتی، تقریباً در سطح ۱۰ میلیارد دلار باقی مانده است. ارزش کل تجارت ایران و ترکیه (صادرات و واردات) در هفتماهه نخست ۲۰۱۹ حدود ۴ میلیارد دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل بیش از ۳۳ درصد کاهش یافته است. چنانچه طی ماههای باقیمانده سال ۲۰۱۹ هم روند ارزش صادرات و واردات این دو کشور مشابه هفتماهه اول ۲۰۱۹ در نظر گرفته شود، پیشبینی میشود حجم تجارت ایران و ترکیه در سال ۲۰۱۹ نسبت به ۲۰۱۸ حدود ۲۴.۵ درصد کاهش یابد.
اما وضعیت تجارت با ترکیه به همین سادگی نیست و تنها در چند عدد خلاصه نمیشود. درواقع سابقه نشان میدهد ایران بهرغم وضع توافقات تجارت ترجیحی با کشور ترکیه، نتوانسته از مزایای احتمالی این توافق استفاده کند که بهاحتمالزیاد ناشی از عدم شناخت و بررسی درست فرصتهای قابل بهرهبرداری در قالب تنظیم فهرست تعرفههای ترجیحی و عدم تأکید بر لزوم کسب دستاورد مثبت برای کل صادرات غیرنفتی ایران است.
از طرفی اعمال تحریمهای مجدد علیه ایران، اگرچه باعث کاهش قابلتوجه صادرات نفتی ایران به ترکیه شده ولی ظاهراً تأثیر منفی آن بیشتر متوجه صادرات ایران و نه واردات از ترکیه شده است. به گزارش معاونت اتاق تهران، اتکای بیشازحد به صادرات نفتی و عدم توجه به صادرات غیرنفتی بهویژه صادرات کالاهای صنعتی با ارزش افزوده بالا، رویکرد غالب در روند صادرات ایران است که دلایل آن نه در توان ضعیف رقابتی تولیدکننده داخلی، بلکه در فقدان سیاستگذاری منسجم برای بخش تجارت کشور، قابل جستوجو است.
روابط با اروپا هم چنگی به دل نمیزند
به نظر میرسید بعد از اینکه آمریکا از برجام خارج شد، اروپا بتواند مقداری خسارت ناشی از تحریمهای آمریکا را جبران کند و تجارت با این کشورها و اتحادیه ادامه پیدا کند. اما اینطور نشد و روابط تجاری با قاره سبز و ۴ عضو اروپایی داخل برجام هر روز کمتر شد. حتی سازوکارهای مالی برای برقراری تجارت جواب نداد و SPV، اینستکس و دیگر مسیرها هم بهجایی نرسید. بهتازگی هم که گفته میشود رئیسجمهور فرانسه، امانوئل مکرون، پیشنهاد تأسیس خط اعتباری ۱۵ میلیارد دلاری برای اینستکس را به همتای ایرانی خود ارائه کرده است. طبق جزئیات این خبر، مکرون ۵ میلیارد دلار آن را به عهده گرفته است و ۱۰ میلیارد دلار دیگر توسط بقیه اعضای توافق هستهای تأمین میشود. اما هنوز مشخص نیست این خط اعتباری به مرحله اجرا میرسد یا خیر.
در نیمه نخست سال ۲۰۱۹، ارزش تجارت ایران و اتحادیه اروپا حدود ۲,۶ میلیارد یورو بوده که از این مقدار، حدود ۴۱۸ میلیون یورو مربوط به صادرات ایران به اتحادیه اروپا و ۲،۱۴۲ میلیون یورو مربوط به واردات ایران از اتحادیه اروپا بوده است. ارزش صادرات ایران به اتحادیه اروپا در ۶ ماهه نخست سال ۲۰۱۹ نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۱۸ با کاهش ۹۳ درصدی مواجه شده که عامل اصلی آن کاهش صادرات سوختهای معدنی، روانکنندهها و محصولات مرتبط است. ارزش واردات ایران از اتحادیه اروپا هم ۵۳ درصد کاهش یافته که اصلیترین عامل آن کاهش واردات ماشینآلات و تجهیزات حملونقل از اتحادیه اروپا در این مدت بوده است.
بهاینترتیب، اگرچه انتشار آمارهای تجارت کشور از اردیبهشتماه سال ۱۳۹۸ تقریباً متوقف یا محدود شده، ولی دسترسی به آمارهای تجارت سایر کشورهای خارجی از جمله اتحادیه اروپا محدود نیست. بنابراین بر اساس آمارهای منابع خارجی مشخص است که تجارت کالایی ایران با بخش اعظم کشورهای عضو اتحادیه اروپا بسیار کاهش یافته، بهنحویکه منجر به منفی شدن تراز تجاری طی نیمه نخست ۲۰۱۹ شده است. به دلیل سهم قابلتوجه فرآوردههای نفتی از صادرات ایران به اروپا، با افت صادرات این گروه از محصولات شاهد منفی شدن تراز تجاری ایران با اروپا هستیم که شاهدی بر عدم تنوع محصولات صادراتی ایران و در نتیجه آسیبپذیری بالای آن از منظر کاهش صادرات نفت است.
به گزارش اتاق تهران، به نظر میرسد حتی توافقات قبلی در خصوص باقی ماندن ایران در برجام، مانع از افت تجارت فیمابین نشده و عملاً آنچه موجب رکود تجارت کالایی بین ایران و اروپا میشود، نه تأیید دولتهای مرتبط بلکه محدودیت ایجادشده برای بنگاههای اروپایی از سوی تحریمهای اعمالشده توسط آمریکاست و ظاهراً کمیسیون اروپا نمیتواند نقشی در تغییر روند تجاری داشته باشد. همچنین بخشی از افت واردات کالایی ایران از اروپا بهاستثنای مسئله تحریم، میتواند ناشی از سختگیریها، محدودیتها و ممنوعیتهای وارداتی باشد که توسط دولت ایران وضع شده و بهصورت مستمر دستگاههای ذیربط در حال انتشار فهرستهای گوناگون از کالاهای ممنوع وارداتی هستند.