گروه صنعت: اصفهان با داشتن بیشترین واحدهای صنعتی یکی از استان های پیشرو در بخش صنعت کشور محسوب می شود که با وجود برخی مشکلات و کمبودها از لحاظ کمی تعداد بالای شهرک های صنعتی را در خود جای داده است. با توجه به اهمیت صنایع کوچک و جایگاه ویژه آن در توسعه اقتصادی استان، در مصاحبه ای با محمد جعفری، مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی استان اصفهان به گفتگو نشستیم. هرچند که حرف های بسیاری نیز ناگفته ماند

اقتصادبازار: با توجه به نزدیکی انتخابات مجلس آیا فشارهایی برای ایجاد شهرک صنعتی جدید در استان اعمال می شود؟
در حال حاضر درخواست برای ایجاد شهرک های صنعتی کمتر است اما بحث منطقه ویژه اقتصادی در استان داغ شده است. در دولت گذشته منطقه ویژه اقتصادی در کاشان و شهرضا تصویب شد همچنین در سفر دولت یازهم به اصفهان از سوی معاون اجرایی رئیس جمهور پیشنهاد داده شد که یکی از شهرک های صنعتی به منطقه ویژه اقتصادی تبدیل شود. در این راستا استاندارد اصفهان به صورت کارشناسی گزینه ها را بررسی می کند.

اقتصادبازار: به نظر می رسد که با توجه به شرایط زیست محیطی و کمبود آب، اصفهان دیگر جایی برای توسعه شهرک های صنعتی نداشته باشد
در دولت گذشته درخواست برای افزایش شهرک ها و نواحی صنعتی زیاد بود چرا که این ذهنیت وجود داشت که مشکلات اشتغال استان با توسعه این نواحی برطرف می شود. استان اصفهان در سال 84 بالغ بر 32 شهرک صنعتی داشت که با تفکر توسعه کمی تعداد شهرک ها در دولت گذشته به 74 مورد افزایش یافت به گونه ای که اکنون در تمام شهرستان های استان حداقل یک و حتی تا 10 شهرک وجود دارد. با این وجود در حال حاضر در دولت جدید در خواست جدیدی برای ایجاد شهرک های صنعتی در اصفهان نداریم و اکنون باید در استان فضایی برای انتقال صنوف تولیدی به نواحی خاص فراهم شود.
اقتصادبازار: پس به فکر ایجاد شهرک های صنعتی برای صنوف تولیدی در استان هستید؟
بله. به دنبال مهیا کردن فضایی برای انتقال صنوف تولیدی هستیم البته اگر بخواهیم این صنوف را به خارج از شعاع 50 کیلومتر منتقل کنیم برای آنها صرفه اقتصادی ندارد. از طرف دیگر شهرداری ها نیز به این موضوع ورود پیدا کرده اند اما دید آنها توسعه صنعتی نیست و به صنوف تولیدی به عنوان کارگاه های مزاحم شهری نگاه می کنند در حالی که در نگاه شهرک شهرک ها این صنوف با کارگاه های مزاحم شهری تفاوت دارند. در این راستا شرکت شهرک ها سیاست گذاری هایی برای توسعه صنایع کوچک از جمله صنوف تولیدی دارد و پیگیرهای لازم را در این خصوص انجام می دهد. در این رابطه در نظر داد بخشی از صنوف نساجی و پوشاک داخل شهر را به ناحیه صنعتی کمشچه منتقل کند. حتی صنف کفش نیز طی چند سال گذشته درخواست هایی در این باره داده که ما پیگیر این موضوع هستیم تا یک سری کارگاه های کوچک را برای استقرار صنوف تولیدی مهیا کنیم.
اقتصادبازار: برای انتقال صنوف تولیدی در کارگاه ها و شهرک های صنعتی ضوابط زیست محیطی نیز لحاظ می شود؟
محیط زیست در خصوص جابجایی صنوف تولیدی به کارگاه های کوچک ضوابط خاص خود را دارد چرا که زمانی که بحث شهرک صنعتی می شود محیط زیست با سخت گیری های خود ممانعت هایی را ایجاد می کند در حالی که شهرداری در محدوده شهر با فراهم کردن این فضا با قیمت های بالا مشمول این سخت گیری ها نمی شود و تاکید می کنم شهرداری هیچ محدودیتی در این کار ندارد اما شهرک شهرک ها با وجود اینکه زیرساخت های لازم و همچنین تصفیه خانه ها را فراهم می کند دچار محدودیت است و از سویی محیط زیست اجازه ایجاد چنین کارگاه هایی در داخل شعاع 50 کیلومتری را نمی دهد اما شهرداری در داخل شهر در حال توسعه شهرک کارگاهی امیرکبیر است.
اقتصادبازار: آیا در استان اصفهان سند آمایشی برای توسعه شهرک های صنعتی تدوین شده است؟
در سال 85 یک سند راهبردی برای توسعه شهرک های صنعتی تدوین شد با این وجود در حال بروز رسانی این سند هستیم و در این برنامه به دنبال تمرکز بر روی صنایع خاص و برطرف کردن مشکلات و زیرساخت های شهرک های استان هستیم و پیش بینی می شود تا 3 ماه آینده این سند راهبردی آماده شود.
اقتصادبازار: در دولت گذشته موضوع ایجاد شهرک فناوری مطرح شد. در حال حاضر واگذاری ها در این شهرک چگونه است؟
شهرک فناوری مصوبه دولت گذشته بود که بخش قابل توجهی از اعتبارات دولتی و ملی به آن تخصیص و زیرساخت های لازم از جمله آب و برق و ... فراهم شد. در این شهرک برجی تحت عنوان مرکز خدمات کسب و کار با زیربنایی بالغ بر 10 هزار متر مربع برای دفاتر کاری و اسقرار شرکت های دانش بنیان در حال ساخت است که هم اکنون 98 درصد پیشرفت فیزیکی دارد. موقعیت این شهرک واقع در بخشی از شهرک صنعتی بزرگ است و در حال حاضر 12 قطعه پلاک آن واگذار شده است.
اقتصادبازار: گفته می شود به دلیل جانمایی نامناسب، از این شهرک استقبال خوبی نشده است؟
با پیگیری های بسیار و با وجودی که شرکت های دانش بنیان تولیداتی پاک دارند، این شهرک با موقعیت فعلی در خارج از شعاع 50 کیلومتر با موافقت محیط زیست راه اندازی شد و تاکید می کنم این مکان نزدیک محل به اصفهان و بروی روی شعاع 50 کیلومتر است و پیش بینی می شود با تکمیل زیرساخت های آن، استقبال از شهرک فناوری نیز بیشتر شود.
اقتصادبازار: چرا هنوز تکلیف شهرک طلا به عنوان مصوبه دولت نهم مشخص نشده است؟
ساخت شهرک طلا و مطالعات آن در اولین سفر دولت نهم به اصفهان مطرح شد و در آن زمان زمینی در جوار شهرک صنعتی جی پیشنهاد داده شد که بخشی از این زمین در تصرف یک نهاد عمومی غیردولتی بود. با پیگیری های صورت گرفته قرار شد این زمین در اختیار شرکت شهرک ها قرار گیرد اما با وجود پیگیری استاندار وقت و وزیر مسکن و شهرسازی این زمین آزادسازی نشد. در ادامه این ماجرا شرکت شهرک ها پیشنهاد داد این نهاد عمومی خود به عنوان سرمایه گذار وارد کار شود اما به دلیل نگرانی این نهاد عمومی از نبود تضمین استقبال صنف طلا، این موضوع به جلساتی منجر شد و در نهایت توافق نامه ای در این باره امضا شد. اما در پیگیری ساخت شهرک طلا و واگذاری این زمین و سرمایه گذاری این نهاد، صنف طلا انگیزه و تمایلی از خود نشان نداده و تصور می شود این صنف می خواهد خود به تنهایی کار را به پیش ببرد در حالی که ساخت این شهرک و زمین و تامین زیرساخت های آن نیازمند متولی است.
اقتصادبازار: راهکار شما برای به نتیجه رسیدن ساخت شهرک طلا در اصفهان چیست؟
به اعتقاد بنده اگر در یک مسیر به مشکل برخوردیم نباید دوباره همان راه را از اول طی کنیم. اگر صنف طلا نیز زمینی را برای ساخت این شهرک پیشنهاد دهد و در صورت داشتن شرایط لازم به طور قطع شرکت شهرک ها تمام مجوزها را برای ساخت این شهر طلا صادر می کند.
اقتصادبازار: شهرک های صنعتی استان از نظر زیرساخت نیز دچار مشکلات متعددی هستند و برای بروزرسانی آنها چه برنامه ای باید اعمال شود؟
بیشتر شهرک های صنعتی استان زیرساخت هایی از جمله دسترسی به خیابان، شبکه برق، آب، تصفیه خانه فاضلاب و فضای سبز را دارند. در بخش ایجاد و توسعه زیرساخت ها شرکت های خدمات رسان همچون آب منطقه ای، برق، گاز با این مجموعه تعامل داشته اند اما هنوز کمبودهایی داریم. شهرک های صنعتی اصفهان در خصوص گاز کمتر با مشکل مواجه هستند اما در شهرک با بحران جدی تامین برق مواجه هستیم و در حالیکه شبکه برق وجود دارد هنوز بر روی ایجاد پست های برق سرمایه گذاری نشده است علاوه بر این شهرک های صنعتی استان به دلیل خشکسالی، با بحران کم آبی مواجه هستند.