لزوم همخوانی نظرات دولت با ایدههای صنعتگران و فعالان حوزههای مختلف اقتصادی یکی از بدیهیترین اصول در تصمیمسازیهاست، ولی هنوز مورد بحث و بررسی قرار میگیرد؛ آن هم در شرایطی که بهتازگی به یکی از ابهامات جدید تبدیل شده است.
صنعت پلیمر
به نابودی می رود
چندی پیش وزارت صمت در بخشنامهای اعلام کرد که خریداران محصولات پتروشیمی، پس از تولید، فروش و ثبت فاکتورهای فروش خود در سامانه جامع تجارت، باید برای ۷۰درصد فاکتورهای خود از خریدار تایید بگیرند؛ در غیر اینصورت اجازه خرید از بورسکالا را نخواهند داشت. در این خصوص در نشستی که با حضور روسای تشکلهای پلیمری کشور در استان اصفهان برگزار شد، حضار بر این باور بودند که این دستورالعمل به هیچ عنوان قابلیت اجرا ندارد و اگر هم اجرا شود، صنعت پلیمر را به نابودی خواهد کشاند.
رئیس هیاتمدیره انجمن صنایع پلاستیک و پلیمر استان اصفهان در این گردهمایی گفت: به نظر میرسد این دستورالعمل بدون کمترین میزان از کارشناسی به مرحله اجرا رسیده و اینگونه که نشان میدهد، تدوینگران و تنظیمکنندگان این طرح هیچ شناختی از بازار و اصناف کشور ندارند. مسعود جمالی در ادامه افزود: چگونه میتوان خریدارانی را که هیچ تعهدی نسبت به فروشنده ندارند، مجاب کرد در سامانه جامع تجارت ثبتنام کرده و پس از تکمیل اطلاعات خود فاکتورهای فروشنده را تایید کنند؟ این فعال صنعت پلیمر اظهار کرد: این در شرایطی است که در بسیاری از موارد خریداران حتی تمایلی به دریافت فاکتور رسمی ندارند، بنابراین چنین دستورالعملی به هیچ عنوان در شرایط فعلی کشور قابل اجرا نیست.
رئیس هیاتمدیره انجمن صنایع پلاستیک و پلیمر استان اصفهان تصریح کرد: نکته مهمی که باید در خصوص این دستورالعمل به آن پرداخت، این است که چنین رویکردی از لحاظ قانونی دچار مشکل است و اینکه به دلیل سهلانگاری خریدار، فروشنده مجازات شود از دید قانون نادرست است. وی ادامه داد: با این اوصاف همچنان بر اجرای این دستورالعمل تاکید میشود و دولت تلاش دارد عرصه را برای صنعتگران حوزه پلیمر تنگتر سازد. این فعال صنعت پلیمری گفت: در سالهای اخیر شاهد بودهایم که با حضور دولتهای مختلف دستورالعملها و شیوههای مدیریت به طور کلی تغییر میکنند و تولیدکنندگان و بخش خصوصی باید خود را با این دستورالعملها وفق دهند، در حالی که تولیدکنندگان همیشه برای پیشرفت کشور تلاش کردهاند.
طرح جدید
باعث التهابات جدی می شود
جمالی در خصوص طرح جدید وزارت صمت برای مدیریت بازار نیز توضیح داد: این طرح میتواند التهابات جدی برای بازار ایجاد کند؛ همانگونه که در روزهای اخیر و اجرای این طرح برای گریدهای پلیاتیلن که همیشه دارای مازاد بودهاند، شاهد بودیم که سیگنالهایی از التهاب در این گریدها ایجاد شده است؛ اگر برای گریدهای پرتقاضا اجرا شود، نمیتوان پیشبینی کرد تا چه میزان بازار ملتهب خواهد شد. وی در پایان خاطرنشان کرد: هنوز طرحهای قبلی مدیریت بازار به صورت کامل اجرا نشدهاند و یک طرح جدید رونمایی شده و ممکن است تا این طرح نیز اجرا شود، با تغییر مدیران، طرحی جدید ایجاد شود. برای مثال، قرار است ایجاد پایانههای فروشگاهی از سال ۹۸ اجرا شود که میتواند شفافیت را برای صنعت به همراه داشته باشد و درآمدهای مالیاتی دولت را بهبود بخشد، با وجود این هنوز اجرا نشده است.
در این نشست، رئیس هیاتمدیره انجمن ملی صنایع پلیمر ایران نیز حضور داشت. سعید ترکمان، با تایید اظهارات تولیدکنندگان استان اصفهان، گفت: دولت قول داده بود تصمیمگیری پشت درهای بسته را متوقف سازد، اما متاسفانه باز هم شاهد هستیم که چنین اقداماتی صورت میگیرد و تصمیمات بدون مشورت با بخش خصوصی گرفته و در مرحله اجرا به آنها خبر داده میشود. وی در ادامه افزود: دولت باید بداند که بخش خصوصی در مقابل دولت قرار نگرفته و در کنار آن قرار است و تلاش دارد با ایجاد اشتغال و ارزشافزوده، چرخ اقتصادی کشور را در این شرایط دشوار بگرداند؛ اما در این بین بدسلیقگی میتواند تنشهای بسیاری جدی ایجاد کند. رئیس هیاتمدیره انجمن ملی صنایع پلیمر ایران همچنین در خصوص طرح جدید وزارت صمت برای مدیریت بازار اظهار کرد: این طرح نقاط مثبت و منفی بسیاری دارد، اما همچنان دارای ابهامات زیادی نیز هست؛ از این رو در صورت موافقت تشکلهای بخش خصوصی باید وارد فاز اجرایی شود. از ابهامات مهم آن میتوان به شیوه واردات مواد اولیه دارای کمبود اشاره کرد که ممکن است به التهابات جدی در بازار منجر شود.