• درباره ما
  • تماس با ما

پایگاه خبری تحلیلی اقتصاد بازار

امروز: چهارشنبه 11 تیر 1404, 6 محرم 1447, Wednesday 2 July 2025
  • صفحه اصلی
  • اقتصاد کلان
  • مسکن
  • بورس
  • بازرگانی
  • گردشگری
  • فولاد
  • صنعت
  • اقتصاد شهری
  • بازار
  • اقتصاد بین الملل
کد خبر: 12821
منتشر شده در دوشنبه, 12 خرداد 1399 01:21
تعداد دیدگاه: 0
  • چاپ
  • ایمیل

بررسی تاثیر ویروس کرونا بر اقتصاد مجارستان

توضیحات

مجارستان با رشد اقتصادی بیش از 4.5 درصد طی سال های اخیر و در سال قبل با 4.9 درصدی در بین کشورهای عضو اتحادیه اروپا موقعیت خوبی پیدا کرده و این امر بر جذب سرمایه گذاری خارجی نیز تاثیر گذار بوده است. از این رو تاثیر ویروس کرونا بر کاهش رشد اقتصادی برای دولت مجارستان در مقایسه با سایر کشورها بویژه منطقه اروپای شرقی از نظر روانی سنگین تر و بنوعی یک شوک اقتصادی ایجاد می‌کند. دولت مجارستان برای جبران زیان اقتصادی ناشی از شیوع ویروس کرونا بر واحدهای تولیدی ، صنعتی و همچنین خدماتی یک بسته حمایتی به ارزش  تقریبی 25 میلیارد یورو ( معادل 18 تا 20 درصد ازGDP کل کشور) برای حفظ مشاغل، ایجاد مشاغل جدید؛ حمایت از واحد های اولویت دار ( گردشگری،کشاورزی،صنایع غذایی، حمل و نقل ، بازرگانی و ... ) در قالب اعطای وام بدون بهره، کمک بلاعوض و .. تدوین و رونمایی کرد.

 هم زمان دولت مجارستان جلب حمایت های مالی از اتحادیه اروپا برای تامین منابع مالی را نیز دنبال و توانست در چارچوب بسته حمایت مالی اتحادیه اروپا حدود 5.7 میلیارد دلار نیز به خود اختصاص دهد . هر چند درمورد کمک مالی اتحادیه اروپا به مجارستان نظرات مختلفی مطرح گردید و برخی از اعضای دولت مجارستان از عدم وصول کمک مالی از اتحادیه اروپا خبر داده بودند ولی اظهار نظرات بعدی ایشان نشان می دهد که بخش هایی از این کمک ها به مجارستان پرداخت گردیده است. دولت مجارستان علاوه بر کمک های فوق، بر اساس اعلام رئیس بانک مرکزی این کشور، طرح های دیگر مانند طرح کمک یا تشویق خرید را در دست اقدام دارد.

آقای میهالی وارگا وزیر دارائی مجارستان مورخ 17 اردیبهشت ماه در طی مصاحبه رسانه ای اعلام کرد:  دولت در نظر دارد برای بازگشت و بهبود وضعیت اقتصادی در دوران کرونا و پساکرونا مبلغ 1.19 میلیارد یورو کمک مالی خواهد نمود. وی افزود: 310 میلیارد فورینت ( معادل تقریبی 900 میلیون یورو ) بعنوان کمک غیر قابل بازگشت  و حدود 110 میلیارد فورینت ( معادل تقریبی 320 میلیون یورو ) بصورت وام بدون بهره  در قالب (( برنامه عمل حمایت اقتصادی مجارستان )) اختصاص می یابد. وی تصریح کرد: درچارچوب برنامه عمل حمایت اقتصادی مجارستان موسوم به GINOP  (اختصار به زبان مجاری)  حدود 200 میلیارد ( معادل تقریبی 600 میلیون یورو ) جهت حمایت از 75 درصد از شرکت هایی که با وجود کاهش ساعات کاری حقوق کامل پرداخت کرده اند،حدود 30 میلیارد فورینت ( معادل تقریبی 90 میلیون یورو ) برای حمایت از صاحبان حرفه‌های تخصصی در حوزه‌های تحقیق  وتوسعه ( مهندسان و متخصصان ) ، 74 میلیارد فورینت ( معادل تقریبی 215 میلیون یورو ) برای کمک به روند تولید افزایش بهره وری در کارخانجات  و 7 میلیارد فورینت ( معادل تقریبی 21 میلیون یورو ) حمایت از بخش  حوزه دیجیتالی در نظر گرفته شده است. آقای میهالی در خصوص منابع این کمک های دولت گفت: کل این کمک ها از بودجه ملی و نه از کمک اتحادیه اروپا تامین می‌گردد.

دولت مجارستان به موازات اقدامات حمایتی از بخش اقتصادی ، نسبت به موضوع بهداشت و درمان و سرمایه گذاری در این بخش نیز توجه کرده و تلاش دارد در تولید دارو و واکسن ویروس کرونا نیز گام بردارد. اخیراً با امضای موافقت نامه میان وزیر منابع نیروی انسانی ( آقای میکلوش کسلر ) و  آقای زولتان سیلواسی رئیس دانشگاه دبرسن؛  به منظور عدم وابستگی به کمک های خارجی، کارخانه ای برای تولید مواد اولیه دارویی در رابطه با ویروس کرونا و طرح تحقیق و پژوهش برای تولید واکسن ، تاسیس نمایند. لازم به ذکر است تاکنون چین بعنوان بزرگترین کشور کمک کننده به مجارستان چندین محموله اعم از ماسک، دستگاه‌های تنفس مصنوعی و... ارسال کرده است که با توجه به تعداد جمعیت مجارستان ( حدود 10 میلیون نفری ) و آمار  مبتلایان و میرگ و میر در این کشور (به ترتیب کمتر از 4000 نفر و کمتر از 400 نفر ) بیش از نیاز بازار این کشور بوده و از این رو مجارستان  برخی از این اقلام را به تعدادی از کشورهای بالکان غربی ارسال کرده است. لذا به نظر می آید با توجه به عدم تاریخ دقیق پایان فراگیری ویروس کرونا با هدف تجاری توسط دولت مجارستان خریداری شده ،موضوعی که با گذشت زمان  صحت و سقم آن  روشن تر خواهد شد.

    در ادامه سعی می‌گردد تا آثار منفی ویروس کرونا بر بخش های اصلی اقتصاد مجارستان بویژه در طی دوره اعلام وضعیت فوق العاده  از سوی دولت ( ماه مارس و آوریل ) مورد بررسی قرار گیرد .

 آثار منفی ویروس کرونا بر بخش های اصلی اقتصاد مجارستان :

  • بخش صنعت :یکی از مهم ترین بخش های صنعتی مجارستان صنعت خودرو است که بیش از 20 درصد از تولیدات صنعتی و حدود 4 درصد از GDP مجارستان را تشکیل می دهد. درحال حاضر حدود 170 هزارنفر در این بخش اشتغال دارند. شرکت های تولیدی مرسدس بنز ، آئودی، اپل و سوزوکی اصلی ترین شرکت های تولیدی خودروی(سواری) این کشور محسوب می‌گردد.شرکت مرسدس بنز واقع در منطقه کچکمت در حال حاضر به 4 هزار نفر از کارگران این شرکت حقوق پرداخت می‌کند که درشرایط فعلی کرونا مجبور شده تا کارگران موقت ( غیررسمی) خود را اخراج نماید. شرکت سوزوکی نیز با وجود اینکه بسیاری از کارگران موقت این شرکت سالهای متمادی در این شرکت اشتغال داشته اند، اخراج کرده است. در عین حال طبق اعلام برخی از مقامات دولتی برای حل این موضوع و یا اخذ حمایت و کمک مالی (برای 600 نفر ) از این دسته از کارگران در حال مذاکره با شرکت مذکور هستند ولی مدیران شرکت سوزوکی اعلام داشته اند که صرفا به کارگران دائمی حقوق پرداخت شده و برنامه ای برای پرداخت به کارگران موقت و روز مزد ندارد.  علاوه بر این شرکت سوزوکی مشتری برخی از شرکت های کوچک ( تامین کننده قطعات مثل بست و پیچ ) است. شرکت SZATYINA یکی از شرکت های است که در این زمینه فعالیت دارد و اخیرا مدیر عامل شرکت اعلام داشت: در صورت تداوم این شرایط، شرکت های کوچک و متوسط بیش از 1 ماه دوام نمی آورند. لذا نیازمند حمایت و کمک مالی دولت هستند. بطورکلی بر اساس اعلام مرکز آمار رسمی مجارستان، تعطیلی یک ماهه بخش صنعتی در کشور باعث از بین رفتن دستاورد 3 ساله این بخش گردیده است. تولیدات صنعتی در ماه مارس حدود 10.4 درصد و در مقیاس سالانه حدود 10 درصد کاهش داشته است. درصنعت خودرو کاهش تولید حدود 30 درصد بوده است. بر اساس اعلام این مرکز، بخش مواد غذایی دارای رشد زیاد و بخش الکترونیکی نیز  از رشد متوسطی برخوردار بوده است.
  • تعویق احداث کارخانه BMW : براساس اعلام مدیران شرکت مذکور به دلیل شرایط ناشی از ویروس کرونا و کاهش فروش، کارخانه بی ام وی در دبرسن حداقل یک سال دیرتر از برنامه زمان بندی شده احداث می‌گردد. شایان ذکر بعد از 14 ماه مذاکره دولت مجارستان و شرکت بی ام وی، ساخت این کارخانه مورد توافق قرار گرفت. ارزش این سرمایه گذاری بیش از 1 میلیارد یورو با ظرفیت سالیانه تولید آن 150 هزار دستگاه خودرو برآورد شده است.
  • رستوران‌ها و کافه‌ها: درآمد و سود رستوران‌ها و کافه از محل گردشگران اعم از داخلی و خارجی تامین می‌گردد. با اعلام محدودیت تردد  و نیز تعطیلی پروازهای خارجی طبعا یکی از واحدهای که خسارت جدی دیده ، صاحبان رستوران و کافه‌ها هستند. بر اساس اظهاربرخی از صاحبان این مشاغل از جمله یکی از کافه داران ظرف یک ماه اخیر حدود 18 هزار دلار ضررکرده که تا پایان سال به 30 هزار دلار خواهد رسید.در عین حال رستوران داران در بخش (ارسال Delivery ) نه تنها کم کار نشده بلکه درآمد آنان بیشتر از قبل بوده است.
  • کسری بودجه کشور: براساس اعلام وزارت دارائی دولت در 4 ماه اول سالجاری حدود 727.4 میلیارد فورینت ( معادل تقریبی 2.2 میلیارد یورو) با کسری بودجه مواجه شده است. آقای وارگا وزیر دارایی در این زمینه اعلام کرد: از ژانویه تا اوایل آوریل حدود 313 میلیارد فورینت ( معادل تقریبی 910 میلیون یورو) و در ماه آوریل نیز حدود 250 میلیارد فورینت ( معادل تقریبی 752 میلیون یورو) از بروکسل دریافت شده است. دولت تا کنون حدود 400 میلیارد فورینت ( معادل تقریبی 1.2 میلیارد یورو ) در مبارزه با ویروس هزینه کرده است. وی افزود: مجارستان علاوه بر کاهش بودجه عمومی، برای اجرای پروژه‌های تعیین شده اتحادیه اروپا نیز کسری بودجه دارد. دولت تاکنون علاوه بر هزینه حدود 313 میلیارد فورینت (معادل تقریبی 910 میلیون یورویی) اتحادیه اروپا ، خودش نیز قبلا حدود 842 میلیارد فورینت ( معادل تقریبی 2.5 میلیارد یورو) در بخش پروژه‌ها هزینه کرده است.
  • افزایش قیمت کالا و تورم: کاهش ارزش پول ملی مجارستان (فورینت ) در برابر یورو ( تقریبا 10درصد ) از یکسو و کاهش عرضه کالا بویژه برخی از اقلام وارداتی باعث بالارفتن قیمت ها شده است. در این میان قیمت مواد غذایی بویژه وارداتی ( مانند میوه و سبزیجات ) حدود 8.7 درصد ( بالاترین افزایش از سال2011 میلادی) و کالاهایی مانند لوازم خانگی و جواهرات نیز حدود 0.4 درصد رشد داشته است.  براساس آمارهای موجود میزان تورم در ماه مارس  حدود 3.9 درصد و درماه آوریل 2.5 درصد بوده است. طبق پیش بینی‌ها انجام شده ازسوی دولت، تورم  در سال 2020 حدود 2.6 درصد و در بالاترین رقم به 3 درصد خواهد رسید.
  • تاثیر بر اشتغال : آقای ویکتور اوربان نخست وزیر مجارستان طی مصاحبه ی هفته گذشته خود با رادیو دولتی kussuth به بررسی وضعیت اقتصادی کشور بعد از ویروس کرونا به ویژه ظرف دوماه اخیر پرداخت.وی اظهار کرد: آمار اقتصادی در ماه آوریل شرایط بدی دارد و امیداوریم در ماه ژوئن این روند بهبود پیدا کند. وی در ادامه اظهار کرد: تاکنون حدود 160 هزار نفر مشاغل خود را ازدست داده اند. دولت برای احیا و ایجاد مشاغل جدید برنامه ریزی کرده است .به وزیر کشور دستور داده شد تا تعداد مشاغل عمومی‌کشور را دوبرابر کند (درحال حاضر زیر 100 هزار نفر) و از بخش نظامی و دفاعی نیز خواسته شده تا تعداد کارکنان شرکت های وابسته خود را نیز افزایش دهند.
  • کاهش رشد اقتصادی : چنانچه قبلا گفته شده، براساس اعلام مراکز آمار اتحادیه اروپا و صندوق بین المللی پول، رشد اقتصادی مجارستان در سال 2019 میلادی حدود 4.9 درصد که درمیان کشورهای عضو اتحادیه رتبه دوم را به خود اختصاص داده و در مقایسه با نرخ متوسط رشد اتحادیه اروپا ( 1.5 درصد) بیش از 3.5 درصد از نرخ متوسط رشد اتحادیه بالاتر بوده است . اما با شیوع ویروس کرونا رشد GDP کشور احتمالا به 3 درصد و حتی بیشتر کاهش خواهد یافت.

پیش بینی کمیسیون اروپا از وضعیت اقتصادی مجارستان:

بر اساس اعلام کمیسیون اروپا مجارستان در سال 2020 با کاهش 7 درصدی و در 2021 با کاهش 6 درصدی رشد اقتصادی مواجه خواهد شد .برای برون رفت از این شرایط باید به تولید داخلی توجه بیشتری داشته باشد. براساس این پیش بینی، بخش های گردشگری و حمل و نقل که حدود 50 درصد از بخش خدمات کشور را تشکیل می دهند تحت تاثیر زیادی قرار می‌گیرند. میزان سرمایه گذاری در سال جاری میلادی تا 18.7 درصد و در سال 2021 8.9 درصد کاهش خواهد داشت.  درمقایسه با سال قبل (2درصد) بودجه کشور سالجاری میلادی حدود 5.2 درصد کاهش می یابد و این رقم در 2021 به 4.0 درصد خواهد رسید. میزان بدهی عمومی از GDP   در سالجاری 75 درصد و طی سال 2021 به 73.5 درصد می رسد.

 براساس برخی از پیش بینی‌ها ازجمله کمیسیون اروپا رشد اقتصادی مجارستان تا 7 درصد هم ممکن است کاهش یابد ولی آقای لاسلو پاراگ رئیس اتاق بارزگانی و صنایع مجارستان  این پیش بینی را بدبینانه توصیف کرده و اظهار کرد :بر اساس اعلام وزارت دارائی رشد اقتصادی کشور در 2020 میلادی به 3 درصد خواهد رسید.

ارزیابی رئیس بزرگترین بانک مجارستان از وضعیت اقتصادی :

آقای SANDOR CSANYI  با دارائی حدود 1.13 میلیارد دلار در فهرست سه میلیاردر اول مجارستان قرار دارد و علاوه بر ریاست بانک OTP  بعنوان بزرگترین بانک مجاری که دربرخی از کشورهای دیگر منطقه ای نیز شعباتی دارد ،رئیس فدراسیون فوتبال و صاحب چند شرکت مواد غذایی است، در خصوص وضعیت اقتصادی کشور گفت: با توجه به عدم تولید واکسن و یا دارویی برای درمان ویروس کرونا، احیای بخش گردشگری حداقل یک سال به طول خواهد کشید ( شرکت گردشگری  OTP   بعنوان بزرگترین آژانس گردشگری متعلق به نامبرده است) وی افزود: میزان تولیدات غذایی داخلی مازاد (150 درصد) و خطری در این بخش وجود ندارد . اما برخی از محصولات (مانند محصولات  لبنی و بطری پلاستیکی از ایتالیا وارد می‌شود) از خارج از کشور وارد می‌گردد و باید به آن توجه نمود.

جمعبندی :

مجارستان با رشد اقتصادی بیش از 4.5 درصد طی سال های اخیر و در سال قبل با 4.9 درصدی در بین کشورهای عضو اتحادیه اروپا موقعیت خوبی پیدا کرده و این امر بر جذب سرمایه گذاری خارجی نیز تاثیر گذار بوده است. از این رو تاثیر ویروس کرونا بر کاهش رشد اقتصادی برای دولت مجارستان در مقایسه با سایر کشورها بویژه منطقه اروپای شرقی از نظر روانی سنگین تر و بنوعی یک شوک اقتصادی ایجاد می‌کند. چراکه دولت اوربان در طی یک دهه کسب قدرت سیاسی به واقع در توسعه اقتصادی مجارستان گام های مثبتی برداشته است و از این رو حفظ این دستاوردها اولا برای تداوم حضور بر سر قدرت ( حزب فیدس و شخص اوربان ) و ثانیا برای تداوم برنامه اقتصادی کشور دارای اهمیت زیادی است. لذا ویکتور اوربان با شناخت کافی از آثار زیان بار کرونا بر اقتصاد کشور به تلاش خود جهت کاهش خسارت اقتصادی به رایزنی با سران کشورها ادامه می دهد.

بر اساس اعلام دفتر نخست وزیر مجارستان اوربان با ترامپ رئیس جمهور آمریکا در طی مکالمه تلفنی پیرامون مسائل دوجانبه از جمله همکاری اقتصادی رایزنی کرد. از سوی دیگر دولت مجارستان به دنبال تقویت همکاری با سازمان‌های منطقه ای مانند مجمع کشورهای ترک زبان و کشورهای آسیایی بویژه چین و کره جنوبی می‌باشد. برنامه عضویت مجارستان در صندوق سرمایه گذاری مجمع کشورهای ترک زبان و نیز اعطای وام چین به مجارستان برای احداث خط راه آهن بلگراد- بوداپست در شرایط فراگیری کرونا از جمله تلاش های اخیر دولت  در چارچوب این رویکرو ارزیابی می‌شود. 

  • درباره ما
  • تماس با ما

تمامی حقوق این سایت برای اقتصاد بازار محفوظ است

 

 

طراحی وب سایت فروشگاه اینترنتی، طراحی فروشگاه اینترنتی و طراحی سایت فروشگاهی توسط پونه مدیا