در همین حال اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری در توئیتی از توافق وزیران نفت و اقتصاد در خصوص عرضه «دارا دوم» اظهار خرسندی کرد و نوشت: «اعتماد مردم سرمایه دولت است که تحت هیچ شرایطی نباید آسیب ببیند. اعضای دولت باید به قول‌هایی که به مردم می‌دهند، عمل کنند چون مردم فعالیت‌هایشان رابر مبنای تعهدات دولت تنظیم می‌کنند.» همچنین «علی ربیعی»، سخنگوی دولت هم درباره راه‌اندازی صندوق دارا دوم و عرضه سهام صنایع پالایشی و پتروشیمی در بورس در حساب توئیتری خود نوشت: امروز در ستاد اقتصادی دولت اتفاقات دو روز گذشته در خصوص صندوق دارادوم‬ (ETF) بررسی شد. هماهنگی‌ها انجام شد و این صندوق سریعاً عرضه می‌شود. مطابق دستور رئیس جمهوری دولت به اجرای تمام تعهدات پایبند است. جای نگرانی نیست حمایت از همه بخش‌های اقتصاد، سیاست تعطیل نشدنی دولت است. معاون اول رئیس جمهوری تأکید کرد: نباید برخی اختلاف نظرهای جزیی درون دولت برای زندگی مردم و روند جاری اقتصاد کشور ایجاد مشکل کند. وی خاطرنشان کرد: خوشبختانه با توافق (بیژن نامدار زنگنه و فرهاد دژپسند) وزیران محترم نفت و اقتصاد مشکل پیش آمده برای عرضه سهام صنایع پالایشی و پتروشیمی و راه اندازی صندوق ETF ‫ دارا دوم در بورس برطرف شد و این توافق مورد حمایت قاطع دولت است و در روزهای آینده اجرایی خواهد شد.


5 شهریورماه، موعد عرضه دارا دوم
صندوق‌های سرمایه‌گذاری دارا دوم دولتی مانند دور قبل، با تخفیف ارائه می‌شود و این موضوع به جذابیت این صندوق‌های ETF می‌افزاید. اکنون وزیر اقتصاد می‌گوید که وزارتخانه متبوعش و وزارت نفت در خصوص صندوق ETF دارا دوم و عرضه آن در پنجم شهریورماه توافق کرده‌اند.
به‌گزارش ایرنا، فرهاد دژپسند توضیح می‌دهد: در دولت یک برنامه زمانبندی برای عرضه سهام دولتی در طول سال وجود دارد و تلاش ما این است تا عرضه‌ها بر اساس این جداول تنظیم شده، صورت پذیرد. اما متأسفانه در خصوص دارا دوم، مختصر ناهماهنگی ایجاد شد. او درخصوص ناهماهنگی ایجاد شده، بیان می‌کند: در این زمینه اشکالی در اجرا وجود داشت. چرا که دستگاه تخصصی ذیربط این برداشت را داشت که مورد دارا دوم هم وزارت اقتصاد به مانند دارا اول می‌تواند نسبت به تأسیس صندوق اقدام کند. در حالی که در قانون بودجه تصریح شده است تأسیس صندوق‌ها باید توسط دستگاه تخصصی ذیربط انجام گیرد که در این مورد، وزارت نفت است. به‌گزارش «ایران» صندوق سرمایه‌گذاری دارا یکم متشکل از سهام بانک‌های صادرات، ملت، تجارت، بیمه اتکایی و بیمه البرز بود.
علت اعلام عرضه بلوکی از سوی سازمان خصوصی سازی
دژپسند با اشاره به هماهنگی مطلوب با وزیر نفت ادامه می‌دهد: تأسیس صندوق دارا دوم مقداری به درازا کشید و از آنجا که طبق مصوبه هیأت واگذاری در صورتی که تا تاریخ مشخص شده، این صندوق تشکیل نشود، سازمان خصوصی‌سازی می‌تواند مستقیماً و به‌صورت بلوکی نسبت به عرضه سهام شرکت‌ها اقدام کند، روز گذشته سازمان خصوصی‌سازی عرضه بلوکی را اعلام کرد. او در ادامه با اشاره به برطرف شدن ناهماهنگی به وجود آمده و متوقف شدن عرضه بلوکی شرکت‌های دارا دوم، بیان می‌کند: طی هماهنگی‌های انجام شده اخیر، مقرر شد تا وزارت نفت در اولین فرصت نسبت به تأسیس صندوق دارا دوم اقدام کند. بنابراین عملاً مشکلات مربوط به این صندوق مرتفع شده و من امیدوارم که در اولین چهارشنبه شهریورماه که مصادف با هفته دولت نیز هست، نسبت به عرضه این صندوق اقدام شود.
تخفیف ۳۰ درصدی ارزش سهام صندوق دارا دوم
پیش‌بینی می‌شد که صندوق دارا دوم نیز مانند صندوق دارا یکم با سقف خرید دو میلیون تومان و با 20 درصد تخفیف عرضه شود اما وزیر اقتصاد از افزایش سقف خرید و همین‌طور امکان افزایش تخفیف خبر می‌دهد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به مزایای خرید باقی مانده سهام دولت در پتروشیمی اصفهان، تهران، تبریز و بندرعباس به‌صورت متمرکز و در قالب صندق دارا دوم، می‌گوید: همه مردم ایران در حالی می‌توانند در خرید این صندوق مشارکت داشته باشند که بر خلاف صندوق دارا یکم که سقف خرید در آن دو میلیون تومان بود، بنا داریم تا با اخذ مصوبه دولت این سقف را به پنج میلیون تومان افزایش دهیم.
او ادامه می‌دهد: خریداران این سهام همچنین در این معامله می‌توانند از امتیاز تخفیف ارزش سهام هم برخورد شوند، چرا که قانونگذار در دولت اجازه داده است تا با تخفیف ۳۰ درصدی ارزش سهام صندوق دارا دوم در روز عرضه، این صندوق در بازار بورس عرضه شود. به‌گزارش‌«ایران»، حدود 3.5 میلیون نفر از نخستین صندوق ETF دولت که در آن سهام پنج شرکت (سه بانک و دو بیمه) عرضه شد، استقبال کردند.
موافقت وزارت نفت برای تأسیس سریع ETF پالایشی
درباره دومین صندوق ETF دولت، وزیر نفت نیز روز گذشته هم در جمع خبرنگاران از موافقت وزارت نفت با تشکیل صندوق خبر داد و هم در توئیت شخصی خود در فضای مجازی درباره آن نوشت. به این ترتیب که بیژن زنگنه در صفحه خود در توئیتر بیان کرد: «با ارائه سهام پالایشگاه‌ها در بورس نه تنها مخالف نیستیم بلکه موافق هم هستیم. با توجه به درخواست اخیر وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی، دستور داده شد که شرکت پالایش و پخش بسرعت نسبت به ایجاد صندوق ETF پالایشی اقدام کند.»
زنگنه همچنین در میان خبرنگاران حاضر شد و به موافقت وزارت نفت در این باره اشاره کرد. او توضیح داد که برای عرضه سهام پالایشگاه‌ها به هر شکلی که بخواهند عرضه کنند، همکاری می‌کنیم و هیچ مشکلی با وزارت امور اقتصاد و دارایی نداریم.
ایسنا به نقل از وزیر نفت می‌نویسد: ابتدا قرار بود سهام پالایشگاه در قالب ای‌تی‌اف باشد، سپس گفتند عرضه به شکل بلوکی خواهد بود و پس‌از آن گفته شد در صورت ارائه بلوکی، نمی‌توان این سهام را به‌صورت ای‌تی‌اف ارائه کرد. اما اکنون وزارت نفت به هر شکلی که بخواهند این سهام را ارائه کنند، همکاری می‌کند و هیچ مشکلی نداریم. هوشنگ فلاحتیان معاون برنامه‌ریزی وزیر نفت نیز در این زمینه در گفت‌وگویی تلویزیونی گفت: هم‌اکنون آماده واگذاری تعداد بسیار بسیار محدودی از سهام پالایشگاه‌ها هستیم. از این تریبون نیز خدمت همه مردم و مسئولان اعلام می‌کنم به هر روشی که وزارت امور اقتصادی و دارایی تشخیص دهد این کار را انجام می‌دهیم.
افت شاخص بورس با سینگال‌های دارا دوم
در پی اختلاف نظرها روز دوشنبه، رئیس سازمان خصوصی‌سازی اعلام کرده بود که به‌دلیل مخالفت وزارت نفت با عرضه دارا دوم در ETF، سهام‌ پالایشی دولت تا سه هفته آینده به‌صورت بلوکی عرضه می‌شود. این موضوع شاخص بورس را تحت تأثیر قرار داد و در همان روز ۱۳ هزار واحد شاخص بورس افت کرد و بسیاری از نمادها در بازار قرمز پوش شد. این روند روز گذشته نیز ادامه داشت و شاخص کل با افت 65 هزار و 257 واحدی به کانال یک میلیون واحدی سقوط کرد و روی رقم یک میلیون و ۹۹۹ هزار و 857 متوقف شد. همچنین دیروز تقریباً اکثر نمادهای پالایشگاهی و مرتبط با گروه فرآورده‌های نفتی نزدیک به 5 درصد منفی شدند و همگی آنها قرمز پوش شدند. با این حال مقامات بازار سرمایه می‌گویند عرضه یا عدم عرضه این صندوق نباید روی شاخص اثر بگذارد. مدیر نظارت بر بورس‌های سازمان بورس و اوراق بهادار در این زمینه توضیح می‌دهد که سودآوری، دارایی و برنامه‌های آتی شرکت‌ها از جمله مهم‌ترین موارد تصمیم‌گیری برای سرمایه‌گذاران است و بنابراین تشکیل یا عدم تشکیل ETF جدید (دارا دوم) روی قیمت سهام شرکت‌هایی که قرار است وارد این صندوق شوند، اثری ندارد.
در همین حال پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا)، به نقل از محسن خدابخش می‌نویسد: قیمت سهام شرکت‌ها متأثر از عوامل بنیادی است و سرمایه‌گذاران باید با تحلیل صورت‌های مالی شرکت‌ها اقدام به تصمیم‌گیری کنند. صرفنظر از ورود صندوق ای تی اف پالایشی‌ها، سهام شرکت‌های این صنعت از بنیاد مناسبی برخوردار بوده و این اخبار نباید بر روند عرضه و تقاضای سهام این شرکت‌ها اثر بگذارد. بر این اساس واکنش کنونی بازار در این خصوص از نظر مباحث مالی و بنیادی مورد قبول نیست و سهامداران هم باید در انجام معاملات خود به این موضوع دقت کنند و درگیر هیجانات نشوند.
در پایان خدابخش گفته است که سازمان بورس و اوراق بهادار آمادگی دارد تا در صورت تصمیم‌گیری در زمینه تشکیل دارا دوم در اسرع وقت مجوزهای لازم را صادر کند. بر مبنای آنچه مسئولان می‌گویند صندوق دارا دوم در اولین چهارشنبه شهریور 1399 عرضه می‌شود و مشکلی از این بابت وجود ندارد. به نظر می‌رسد که از امروز اثر اخبار عرضه این صندوق نیز بر شاخص کل بورس کمرنگ شود. با این حال، کارشناسان مدام هشدار می‌دهند که فعالان بازار سرمایه هیجانات را کنار بگذارند و با منطق جلو بروند و با تصمیم هیجانی، دارایی‌های خود را حراج نکنند.