دیروز هرچند رکورد روز هفتم اردیبهشت ماه در ارزش معاملات بیش از 12 هزار میلیارد تومانی تکرارنشد، اما بازار سهام ایران دو رکورد تازه دیگر ثبت کرد. در این روز شاخص کل با سرعتی بالا ابرکانال 800 هزار واحدی را نیز فتح کرد و علاوه براین ارزش بازار بورس تهران نیز از مرز 3000 هزار میلیارد تومان عبور کرد.
در هشتمین روز اردیبهشت ماه شاخص کل با رشد 22 هزار و 721 واحدی به 820 هزار و 534 واحد رسید که بازدهی 2.85 درصدی برای سهامداران بههمراه داشت. بنابراین از ابتدای سالجاری تا روز گذشته و تنها در 23 روز کاری نزدیک به 60 درصد بازدهی (59.97 درصد) به سهامداران خود داد.
دراین روز ارزش معاملات همچنان پرحجم بود و به 9 هزار و 639 میلیارد تومان رسید. در بازار فرابورس نیز ارزش معاملات به 4 هزار و 570 میلیارد تومان رسید که به معنای ارزش معاملاتی 14 هزار و 263 میلیارد تومانی بازار سهام ایران است. همچنین ارزش بازار بورس تهران به 3079 هزار میلیارد تومان رسید که با افزودن ارزش بازار 1009 هزار میلیارد تومانی فرابورس این رقم به 4088 هزار میلیارد تومان میرسد. دراین روز ارزش بازار فرابورس نیز 1000 هزار میلیارد تومانی شد.
درحالی که برخی از کارشناسان و تحلیلگران بورسی اعتقاد دارند که برخی از سهمهای بازار بخصوص شرکتهای کوچک بیش از ارزش ذاتی آنها رشد کرده و به نوعی دچار حباب شده است، عدهای دیگر از کارشناسان معتقدند که بازار سرمایه همچنان ظرفیتهای زیادی برای صعود دارد.
شاخص بورس 4.5 برابر شد
شاخص کل بورس در 23 روز کاری سالجاری نزدیک به 60 درصد رشد کرده است، اما وقتی که این میزان رشد را با سال گذشته مقایسه کنیم با اعداد بزرگتری مواجه میشویم.
شاخص کل بورس تهران در روز گذشته نسبت به روز کاری سال گذشته (8 اردیبهشت 98) 292 درصد رشد داشته و 3.9 برابر شده است. درمقایسه با نخستین روز کاری سال گذشته نیز این میزان رشد به 357 درصد میرسد که نشان دهنده رشد 4.57 برابری آن است. درمجموع شاخص روز گذشته نسبت به سال قبل با رشد 359 درصدی یا 4.59 برابری روبهرو شده است که رقم بیسابقهای محسوب میشود.
رکورد ورود به بورس شکسته شد
از میانه سال گذشته نمودار ورود سهامدار جدید به بازار و صدور کدهای سهامداری صعودی شد. روندی که در ابتدای سالجاری با سرعتی بسیار بیشتر از سال گذشته ادامه دارد و این در شرایطی است که اعمال محدودیتهای قرنطینه همچنان در کشور حاکم است.
براساس اطلاعات دریافتی از شرکت سپردهگذاری مرکزی تا انتهای فروردین ماه امسال تعداد کدهای سهامداری در کشور به 11 میلیون و 665 هزار فقره رسیده است که از این تعداد 822 هزار مورد در سال گذشته صادر شده است. اما مقایسه نخستین ماه سال گذشته با سالجاری حکایت از رشد 3.6 برابری کدهای صادر شده دارد. درحالی که در فروردین سال گذشته 55 هزار کد جدید برای سهامداران صادر شده بود این رقم در فروردین امسال به 199 هزار و 659 فقره رسیده است به عبارت دیگر تعداد کدهای صادره با رشد 263 درصدی یا 3.6 برابر مواجه شده است.
نکته جالب این آمار این است که از مجموع 199 هزار و 659 نفری که در فروردین امسال کد بورسی گرفتهاند 81 هزار و 787 نفر زن هستند. بدین ترتیب 40.9 درصد از تازه واردان به بورس در ماه اول امسال زن هستند. این روند از سال گذشته سرعت گرفته بود.
همچنین بر اساس اعلام شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه (سمات) هماکنون بهطور میانگین روزانه یکصد هزار نفر در سامانه سجام ثبتنام میکنند که طبق آخرین آمارها، تعداد ثبتنامکنندگان در این سامانه به رقم 5 میلیون و 200 هزار نفر رسیده است.بیش از سه هزار دفتر شامل 842 شعبه شرکتهای کارگزاری، 1967 دفتر پیشخوان دولت و 261 شعبه بانک شهر مسئولیت احراز هویت سهامداران بازار سرمایه را برعهده دارند.
سجام یک سامانه زیر ساختی برای شناسایی مشتریان جهت ورود به باشگاه بزرگ بازار سرمایه ایران است که تمام فعالان این بازار اعم از سرمایهگذاران، مشتریان و مدیران نهادها در این سامانه، فقط یک بار برای همیشه اطلاعات خود را در آن ثبت خواهند کرد و پس از احراز هویت حضوری قادر به دریافت خدمات مبتنی بر دادههای تأیید شده خواهند بود.
یک تقویتکننده جدید در راه است
درکنار فشار نقدینگی و جوی که برای ورود به بورس ایجاد شده است، صندوقهای قابل معامله دولت بهعنوان یک تقویتکننده جدید در راه بورس است. برهمین اساس نخستین صندوق ETF تحت عنوان واسطهگری مالی که شامل سه بانک و دو شرکت بیمه در بورس پذیرهنویسی خواهد شد.
طبق توضیحات علیرضا صالح، رئیس سازمان خصوصی سازی، در برنامه گفتوگوی ویژه خبری، یک صندوق چهاردهم اردیبهشت عرضه میشود و دو صندوق دیگر هم در آینده عرضه خواهند شد. در عرضه نخست به هر فرد ۲۰ تا ۳۰ درصد تخفیف داده میشود اما این تخفیف برای همان فرد در صندوقهای دیگر قابل استفاده نیست. این صندوق شامل سهام بانکهای صادرات، تجارت، ملت و بیمههای البرز و امین است که در آنها سیت مدیریتی دیده شده است.
صالح با تأکید بر اینکه هدف دولت فقط تأمین مالی نیست، عنوان کرد: در این صندوق حدود ۱۵ هزار میلیارد تومان تخفیف داده میشود. برای اینکه عدالت اجتماعی هم رعایت شود، شب عرضه آگهی ندادیم بلکه یک هفته پیش از پذیرهنویسی شرایط را اعلام کردیم و از روز پذیرهنویسی که چهاردهم اردیبهشت است تا ۳۱ اردیبهشت به مردم زمان میدهیم.
برای پذیرهنویسی ETFها افرادی که کد بورسی دارند میتوانند از طریق کارگزاریها و بانکها اقدام کنند و افرادی که کد بورسی ندارند میتوانند با حداقل اطلاعات شامل نام و نامخانوادگی، کد ملی، کد پستی و شماره موبایل از طریق درگاههای حضوری و غیرحضوری همه بانکها اقدام کنند.
بهگفته رئیس کل سازمان خصوصیسازی، واریز وجه میتواند از طریق سرپرست خانوار برای همه اعضای خانواده انجام شود اما اگر قرار باشد به هرفرد دو میلیون سهم داده شود هر کد ملی بهصورت مجزا میتواند این میزان سهم را بگیرد.
قدرت مدیریت دولت بر صندوق حداکثر تا پایان سال ۱۴۰۰ است، از سال ۱۴۰۰ به بعد دولت حق مدیریت ندارد و یکدهم درصد سهامدارانی که سهم یک شرکت را خریدهاند، جایگزین دولت میشوند.
دولت قصد دارد سهام خود در شرکتهای دولتی را در قالب دو گروه عرضه کند، گروه اول شرکتهایی هستند که در حال حاضر در بورس وجود دارند که شامل سه صندوق واسطهگری مالی، پالایشی (چهار پالایشگاه به ارزش ۲۲ هزار میلیارد تومان) و صنایع فلزی و خودروسازی میشود.
برخی شرکتها هم شرکتهای مادرتخصصی مانند ایمیدرو و ایدرو هستند که مجموع آن را در قالب یک هلدینگ یا شرکت سرمایهگذاری در بورس پذیرش میکنیم. باید در نظر داشت که بورس استانداردهایی دارد که اگر یک شرکت آنها را رعایت نکند، نمیتواند وارد این بازار شود و هدف ما این است که اطلاعات افشا نشدهای در صورتهای مالی شرکتهایی که سهام آنها را عرضه میکنیم، وجود نداشته باشد. حداقل تا شش ماه آینده دو یا سه هلدینگ به ارزش ۸۰ هزار میلیارد تومان وارد بازار خواهیم کرد.
«دربی» روی تابلو میرود
همچنین طبق اعلام مسئولان سازمان خصوصیسازی فروش دو باشگاه ورزشی استقلال و پرسپولیس(سرخابیها) پساز سالها انتظار در شهریور ماه امسال در بورس عرضه میشود. رئیس سازمان خصوصیسازی در مورد واگذاری سهام دو باشگاه استقلال و پرسپولیس در بورس، توضیح داد: وزارت ورزش همه تلاش خود را برای این واگذاری به کار گرفته است و مانع خاصی سر راه آن نیست. در حساب و کتابهای این دو باشگاه ابهاماتی وجود دارد که باید برطرف شود. استقلال و پرسپولیس مشمول ماده ۱۴۱ هستند. از اینرو از وزارت ورزش خواستیم دو ورزشگاه را بهنام این دو تیم کند.
وی ادامه داد: داراییهای فیزیکی و برند دو باشگاه در حال بررسی است و برند پرسپولیس ارزشگذاری شده اما هنوز صورت مالی منتشر نشده است. ممکن است پرسپولیس زودتر از استقلال برای واگذاری آماده شود. رئیس کل سازمان خصوصیسازی ادامه داد: امروز طبق قول باشگاه استقلال و وزیر ورزش، قرار شد کار تا مرداد انجام شود.