نشست خبری دهه فجر وزیر نفت با بیشترین سؤالات مبنی بر فساد آغاز شد. فسادی که او در پاسخ به یکی از خبرنگاران که پرسیده بود انقلاب کردیم که فسادی در کار نباشد، گفت: «قرار نبود اینگونه شود». دزدی کوچکی (صد میلیارد در قیاس با اختلاس سه هزار میلیارد روشده و باقی اختلاسهای رونشده) که در بدنه وزارت نفت رخ داد، بهانهای شد تا این نشست خالی از نگرانی درباره فساد نباشد؛ اما فساد تنها گزینه برای پرسش از وزیر نبود.
جرئت نمیکنیم نام شرکتهایی را که نزدیک به امضای قرارداد با آنها هستیم، اعلام کنیم
زنگنه در جمع خبرنگاران از نگرانیهایش درباره توسعه میادین با شرکتهای داخلی و خارجی در قالب انعقاد قراردادهای جدید اینگونه میگوید: «جرئت نمیکنیم اسم قراردادی را که نزدیک به نتیجهگیری است، اعلام کنیم؛ زیرا میترسیم کاری کنند که امضا نشود».
خدا شر خارجیها را برگرداند و داخلیها را اصلاح کند
به گفته او، ١٥٠ نفر درگیر مذاکرات برای امضای قراردادهای توسعه میادین هستند و برای امضای قراردادها باید دو طرف راضی باشند. هرکسی با ایران یادداشت تفاهمی امضا میکند، عدهای داخلی و خارجی میروند و میگویند این کار را نکن. خدا شر برخی خارجیها را به خودشان برگرداند و داخلیها را اصلاح کند.
قبیح است داخلیها هم حرف ترامپ را بزنند
زنگنه میگوید ٧٠ درصد وقت فعال من صرف قراردادها میشود و وزارت نفت در این ماجرا جدی است. او در این میان به دشمنان منطقه هم اشاره میکند و میگوید: عمده بحثها روی میدانهای مشترک است. واقعا دشمنهای بدی در منطقه و در سطح بینالملل داریم. این واقعا قبیح است که عدهای در کشور همان حرفی را میزنند که ترامپ میزند.
به نظر من توتال در مذاکرات جدی است
زنگنه با اشاره به امضای قرارداد توسعه فاز ١١ پارس جنوبی با کنسرسیوم متشکل از توتال، سیانپیسی و یک شرکت ایرانی گفت: این قرارداد طبق برنامه جلو میرود. قراردادهای متعددی با حدود ٢٠ شرکت ایرانی و خارجی در حال مذاکره است. وزیر نفت با تأکید بر اینکه به نظر من توتال در مذاکرات جدی است، گفت: امیدوارم توتال به تعهد خود عمل کند. فکر میکنم در مدت کوتاهی کار را به پیمانکارها واگذار کند. زنگنه ادامه داد: آقای ترامپ تلاش میکند شرایط را برای افرادی که میخواهند در ایران کار کنند، بیثبات کند. همین که چهار ماه به چهار ماه برجام را تعلیق میکند، باعث بیثباتی میشود. نمیتوان گفت تصمیمات ترامپ در تصمیم توتال و دیگر شرکتها بیتأثیر است؛ اما ما کار خود را انجام میدهیم.
تا پول دست کسی نبینیم، قرارداد امضا نمیکنیم
وزیر نفت درباره صادرات گاز به عراق توضیح داد: خط صادراتی به عراق آماده شده است. خط بصره عراقیها آماده نیست؛ اما از خط نفتشهر ١٣ میلیون مترمکعب گاز صادر میشود. خیلیها مراجعه میکنند و میگویند ما خریدار گاز هستیم. از ما نامه میخواهند که ما معمولا نامه نمیدهیم؛ ما تا دست کسی پول نبینیم، صحبت نمیکنیم.
باید با پاکستان وارد بحث حقوقی شویم
او با بیان اینکه پاکستان به تعهدات خود درباره واردات گاز از ایران عمل نکرد، گفت: ما خرج عظیمی کردیم و لوله را به مرز رساندیم؛ اما پاکستان به تعهدات خود عمل نکرد. باید با پاکستان وارد پیگیری حقوقی شویم؛ اما باید مجموع مسائل دیده شود. وزیر نفت با اشاره به اینکه ترکمنستان سال گذشته گاز خود را روی ایران بست، تصریح کرد: ما با سوآپ با ترکمنستان موافق هستیم، اما ترکمنستان از ما شکایت کرده و گفتهاند از ما طلب دارند. ما اعتقاد داریم ترکمنستان به ما خسارت زده است، بااینحال برای مذاکره هم آماده هستیم. زنگنه در مورد قرارداد افالانجی که با شرکت نروژی امضا شده بود، گفت: این قرارداد قطعی نبود و منتفی شده است. زنگنه با اشاره به اختلاسی که از شرکت اکتشاف صورت گرفته، اظهار کرد: فردی که اختلاس کرده، فرار کرده و قوه قضائیه در حال پیگیری این موضوع است. من تاکنون در طول کارم ندیدم کسی در وزارتخانهها از خزانه شرکت دزدی کند. برخی از این پولها مربوط به سپرده شرکتها و برخی دیگر از طرحهای مدیریت اکتشاف بوده است. این موضوع نشان میدهد با وجود تعدد سیستمهای نظارتی در آنها مشکل وجود دارد. این اختلاس هفت تا هشت سال ادامه داشته بدون اینکه هیچ کدام از سیستمهای نظارتی متوجه شوند. امیدوارم بتوانند این فرد را به کشور برگردانند. البته ما هم تمهیداتی در نظر گرفتهایم که اجازه ندهیم یک فرد برای مدت طولانی در یک سمت بماند.
باور نمیکنم پولی از سوی بابک زنجانی وجود داشته باشد
با فاصله چند سؤال، سؤال بعدی در مورد بابک زنجانی، فرد همیشهحاضر در نشستهای وزیر نفت بود. زنگنه در مورد آخرین وضعیت بدهی بابک زنجانی توضیح داد: دادگاه دو میلیارد یورو حکم داده است، اما ما ١,٥ میلیارد یوروی دیگر درخواست کردیم، زیرا از وی طلب داریم. تاکنون دو هزار میلیارد تومان از سوی بابک زنجانی به وزارت نفت داده شده که پول نقد نبوده است. بابک زنجانی هر روز میگوید آمادهایم که پول را بدهیم اما من باور نمیکنم پولي وجود داشته باشد.
پول نفت ایران در هیچ کشوری بلوکه نشده است
وزیر نفت در ادامه با تأکید بر اینکه ایران در هیچ کشوری پول بلوکهشده نفت ندارد، افزود: ایران از هند دوهزارو ۴۰۰ میلیون یورو طلب داشت که ۹۰۰میلیونیوروی آن پرداخت شده و مابقی پول هم طبق روند روشن و مشخصی قرار است پرداخت شود. زنگنه ادامه داد: در چین پول نفت ایران قفل نشده است، بلکه پولها در بانکی میرود که خروج آن برای ما هزینه دارد. بارها در این زمینه مذاکرات سیاسی کردهایم، اما حل نشده است. بهغیر از این دو موضوع، پول نفت ایران در هیچ کشور دیگري بلوکه نشده است.
مسائل بانکی ربطی به برجام ندارد
او با بیان اینکه پولهای نفت ربطی به برجام ندارد، تصریح کرد: برخی مسائل مربوط به اقدامات محدودکننده آمریکاست. از نظر قانونی هیچ بانکی در دنیا برای تعامل با ایران محدودیت ندارد، اما برخی بانکها سهام آمریکایی دارند و به همین دلیل با ایران تعامل نمیکنند. یکسری بانکها هم در این زمینه ریسک نمیکنند.
کشور همسایه، سرمایهگذاران در ایران را تهدید میکند
وزیر نفت ادامه داد: ایران همسایهای دارد که هر شرکتی را که میخواهد با ایران تعامل کند، تهدید میکند که چنانچه میخواهی با ایران تعامل کنی، دیگر با ما نباید همکاری کنی یا یک پروژه بهتر پیشنهاد میکند. اگر برجام نبود، پارسجنوبی و ستاره خلیجفارس هم نبودند. زنگنه با تأکید بر اینکه ایران در مسائل بانکی هنوز با مشکل جدی مواجه است، گفت: این موضوع ربطی به برجام ندارد و مربوط به بقیه مسائل است. ایران از تروریسم حمایت نمیکند و شفاف و مظلوم و قربانی تروریسم است، اما تافته جدابافته نیستیم و باید قوانین بینالمللی مانند FATF را اجرا کنیم.
متکدیان هم با دستگاه پوز پول میگیرند!
وزیر نفت با انتقاد از اینکه ایرانیها نمیتوانند در کشورهای دیگر از کارت بانکی خود استفاده کنند، اظهار کرد: درحالحاضر هیچکس از پول نقد استفاده نمیکند، حتی متکدیان هم پول را با دستگاه پوز قبول میکنند، اما ایرانیها نمیتوانند در کشورهای دیگر از کارت بانکی استفاده کنند. عراق کوچکترین تعامل بانکیای با ایران نمیکند و پول صادرات گاز را هم با مشکل فراوان میگیریم.
وی با اشاره به مشکلاتی که در زمینه واریز پول بنزین از سوی بانک به حساب جایگاهداران صورت گرفته، گفت: بانک مرکزی اقداماتی داشته است که بر اساس آن پول با چندساعت تأخیر به حساب دارنده واریز میشود. از آنجایی که جایگاهها روزانه بیش از صد میلیارد تومان گازوئیل و بنزین میفروشند و باید با شرکت پالایش و پخش هر ۴۸ ساعت یکبار تسویه کنند، این تأخیر در واریز پول آنها را دچار مشکل میکند. وزیر نفت گفت که البته رئیس بانک مرکزی به من اعلام کرد این تأخیر سه، چهارساعته است، اما ما این موضوع را بررسی میکنیم.
مذاکره با ۳ شرکت برای توسعه نفت خزر
وزیر نفت در ادامه با اشاره به توسعه نفت خزر اظهار کرد: تولید نفت از خزر تنها یک مسئله اقتصادی نیست، بلکه یک مسئله ملی است، زیرا باید سهم و جایگاهمان را در آنجا حفظ کنیم، اما تولید نفت خزر گران است. زنگنه از مذاکره با سه شرکت برای توسعه نفت خزر خبر داد و افزود: با لوکاویل، یک شرکت نروژی و جمهوری آذربایجان در حال مذاکره هستیم. نمیتوان گفت در آبهای عمیق ۹۰۰ متری خزر که به آبهای آزاد دسترسی ندارد میتوانیم بهتنهایی چاه بزنیم. وزیر نفت با اشاره به پروژه سیراف اظهار کرد: این پروژه نیمهتمام است، اما در اتمام آن تأخیری رخ نداده است. از هشت پالایشگاه، هفت پالایشگاه آماده هستند که از خطوط اعتباری خارجی استفاده کنند. این کار طولانی است و حداکثر دوساله به نتیجه میرسد.
بنزین سهمیهبندی نمیشود
او با اشاره به تصمیم مجلس شورای اسلامی مبنیبر استفاده مجدد از کارت سوخت، گفت: وزارت نفت قانون مجلس شورای اسلامی را اجرا کرد. قانون گفته است باید سوخت با کارت ارائه شود. وزارت نفت هم اعلام کرد افرادی که کارت سوخت ندارند، برای گرفتن آن اقدام کنند. این به معنی سهمیهبندی بنزین نیست.
فضای سیاسی برای افزایش قیمت بنزین مناسب نبود
زنگنه در ادامه با اشاره به برنامه دولت برای افزایش قیمت بنزین در سال ۹۷ گفت: مجلس با افزایش قیمت بنزین مخالفت کرد و این موضوع از دستور کار خارج شد و به نظر میرسد که فضای سیاسی برای این افزایش قیمت مناسب نبود و نگرانیهایی را در مجلس برای همکاران ما به وجود آورد. وزیر نفت در مورد صحبتهای رئیس سازمان حفاظت محیطزیست مبنیبر واردات گازوئیل توضیح داد: وزارت نفت خواهان واردات گازوئیل نیست، بلکه این خواسته سازمان محیطزیست بود. میزان تولید گازوئیل استاندارد برای هشت کلانشهر کشور کافی است. برای اینکه گازوئیل استاندارد در شهرهای دیگر کشور نیز توزیع شود باید پالایشگاهها اصلاح شوند. زنگنه ادامه داد: سازمان محیطزیست گفت باید برای بازسازی محیطزیست گازوئیل وارد کنیم، اما امکانش نیست. ۱۵میلیون لیتر بنزین را هم به زحمت میتوانیم وارد کنیم.
مخالفت زنگنه با حکم دیوان عدالت اداری
او با اشاره به حکم دیوان عدالت اداری در مورد عدم اخذ آبونمان از مشترکین گاز گفت: آبونمان برای بقای شرکت گاز الزامی است و رقم آن سالی بیش از هزار میلیارد تومان است. اگر این درآمد را نگیریم، در عملکرد شرکت گاز اختلال ایجاد میشود.
ابلاغیهای درباره خروج نیروهای نظامی از پروژهها دریافت نکردهام
این مقام مسئول در ادامه با اشاره به دستور رهبری مبنیبر خروج نیروهای نظامی از اقتصاد، گفت: من چنین ابلاغیهای را دریافت نکردهام، اما بهطورکلی میتوانم بگویم که قرارگاه خاتم در فازهای متعدد پارس جنوبی کار کرده و از سال آینده پروژه آنها تمام میشود، هرچند که در کار احداث خطوط لوله نیز حضور دارند، بنابراین خروج آنها بستگی به تصمیم خودشان دارد و باید دید که فرماندهی چه تصمیمی خواهد گرفت.
منبع: شرق