گروه بازرگانی حسین قلع ریز: علی صفرنورالله در بین فعالان اقتصادی استان اصفهان به عنوان یک فرد سیستماتیک شناخته می شود.مدیری علاقه مند که در هر فعالیت اقتصادی ابتدا ساختار و سیستم را تعریف کند و سپس کار را آغاز می کند.صفرنورالله در دوره هفتم اتاق به عنوان مسوول کمیته کنسرسیوم های صنعتی توانست SPX یا مرکز مبادلات پیمانکاری فرعی اصفهان را در اتاق راه اندازی کند و در این دوره می خواهد ITPO یا کمیته توسعه فن آوری و سرمایه گذاری اصفهان به سرانجام برساند.در گفتگوی اختصاصی با ویژه نامه اقتصادبازار به ماهیت ITPO و برنامه های این کمیته می پردازد.
اقتصادبازار: به عنوان یک فعال اقتصادی وضعیت سرمایه گذاری در استان اصفهان به صورت کلی چگونه ارزیابی می کنید و به نظر شما استان دارای چه مزیت های سرمایه گذاری است ؟
استان اصفهان با توجه به شرایط اقلیمی و جغرافیایی دارای مزیت هایی است که متاسفانه کمتر کسی به این مزیت ها توجه کرده است. به نظر من مزیت اول اصفهان ،صنعت گردشگری است سپس صنعت خدمات مالی و صنعت IT یا فناوری اطلاعات است.متاسفانه بدون مطالعه سند آمایش مجوز احداث صنایع کوچک و بزرگ و برخی نیز آلاینده در طی چند دهه گذشته در استان اصفهان صادر شده است و هنوز هم صدور این مجوزها در استان ادامه دارد و این درحالیست که این واحدها نیازمند به منابع آبی و انرژی بسیاری است و استان را با چالش های جدی روبرو می سازد.استان اصفهان ظرفیت توسعه واحدهای فولادسازی و پتروشیمی ندارد.نکته قابل تامل اینکه استان اصفهان از نظر گردشگری دارای مزیت است ولی سرمایه گذاری در این حوزه نزدیک صفر است.زیرساخت گردشگری از هتل گرفته تا فرودگاه متناسب با ظرفیت های موجود متناسب نیست.حمل و نقل داخلی ،نحوه برخورد با گردشگران خارجی ، خدمات جاذبه های گردشگری و سایر امور مرتبط با گردشگری دیگر جای خود دارد. آمایش سرزمین استان اصفهان نیز تهیه شده است و بر اساس آن توسعه خدمات و صنعت گردشگری مورد توجه قرار گرفته است . با توجه به بحران آب در استان ،نمی توان صنایع آب بر ایجاد کرد.مزیت گاز و پتروشیمی در برخی از استان ها وجود دارد و در استان اصفهان نمی توانیم به دلیل فاصله بسیار تا مرزها مزیتی در این زمینه تعریف کرد. صنعت وقتی می تواند رشد کند یا بتواند سرمایه گذار خارجی را جذب کند یا کالا یا خدماتی تولیدی کند که بازار خارجی داشته باشد.این موارد را دولت می تواند به اطلاع فعالان اقتصادی برساند و مسیر توسعه استان را با توجه به مزیت های آن تعریف کند
اقتصادبازار:آیا دولت در بوجود آمدن این شرایط دخیل است؟
یکی از موانع توسعه سرمایه گذاری در استان اصفهان نحوه برخورد سازمان های دولتی با سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی است . اغلب شرکت های بزرگ یا از اصفهان می روند یا سرمایه گذاری خود را به استان دیگر منتقل می کنند.زیرا سیستم اداری استان زیرساخت لازم برای جذب سرمایه گذار را ندارد و حتی نمی تواند سرمایه گذاران موجود را حفظ کند.این یک مساله اساسی است که فعالان اقتصادی می خواهند مالیات پرداخت کنند ولی مالیاتی که طبق ضوابط و بر اساس قوانین و کارکرد واقعی گرفته شود . سلیقه ای رفتار کردن قوانین مهمترین مشکل سرمایه گذاری در استان است.سرمایه گذاران بخش خصوصی از این روند بسیار ناراضی اند و سرمایه گذارانی که خواستار حضور در استان می باشند از این موضوع احساس نگرانی می کنند.
اقتصادبازار:کمیته توسعه فناوری و سرمایه گذاری (ITPO) به مدیریت شما در اتاق راه اندازی شده است هدف از راه اندازی این کمیته چه بوده است ؟
یک حلقه مفقوده در اقتصاد ایران وجود دارد و آن این است که دفتری که سرمایه گذار به صاحب تکنولوژی متصل شود ،وجود ندارد.دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی ، تحقیقات و مطالعات بسیاری انجام می دهند و پس از پایان تبدیل به یک کتاب یا پایان نامه می شود و در قفسه کتابخانه های دانشگاه قرار می گیرد.این کمیته تلاش می کند که این حلقه ارتباطی بین سرمایه گذار و صاحب ایده یا مخترع یا کارآفرین برقرار شود.این کمیته در طول یک سال فعالیت سعی کرده از تجارب یونیدو سازمان توسعه صنعتی ملل متحد استفاده کند.قرارداد اولیه اتاق اصفهان با یونیدو در حال بسته شدن است .چهار هدف برای این تنظیم این قرار تعریف شده یکی اینکه یونیدو کمیته ITPO را ممیزی کند تا درست عمل کنیم دوم اینکه ITPO اصفهان با سایر کمیته های بین المللی ارتباط برقرار کند و سوم اینکه استان اصفهان به باشگاه سرمایه گذاران دنیا متصل شود و چهارم اینکه مخترعین و کارآفرینان اصفهانی با سرمایه گذاران خارجی ارتباط برقرار کنند .البته در شرایط فعلی با توجه به تحریم های اقتصادی علیه ایران برخی از این اهداف قابل دستیابی نیست.تلاش داریم از شبکه های مجازی یونیدو استفاده کنیم و در داخل استان به صورت تجربی در حال برقراری رابطه سرمایه گذاران با صاحبان ایده می باشیم.
اولین برنامه این کمیته ارتباط با اتاق استانبول است که دو اتاق از نظر شبکه ای با هم مرتبط شوند و بازار مشترک ایجاد کنند.اتاق استانبول از این ایده استقبال کرده است زیرا سرمایه گذاران و کارآفرینان دو اتاق می توانند از فرصت های تجاری و سرمایه گذاری در اتاق های اصفهان و استانبول با خبر شوند.
اقتصادبازار: در مرکز مبادلات پیمانکاری فرعی اصفهان (SPX ) که در اتاق اصفهان راه اندازی شد نرم افزاری با عنوان Mathmaking نصب شد و طی آن پیمانکاران یا کارفرمایان بر اساس سطح فعالیت طبقه بندی می شدند و به یکدیگر معرفی می شدند ، آیا در ITPO چنین نرم افزار نصب می شود؟
در این کمیته فرم هایی است که سرمایه گذار و صاحب ایده آن را تکمیل می کنند.به دلیل اینکه صاحب ایده نمی تواند طرح تجاری ،(bussnes plan)، مطالعات امکان سنجی (Feasibility study ) بنویسند این کمیته تلاش می کند که آنان بتوانند طرح تجاری بنویسند و در اختیار سرمایه گذاران قرار دهند. نرم افزار مورد استفاده در این شبکه comfer ) Computer Model for (Feasibility Analysis and Reporting مدل كامپيوتري براي آناليز امكان سنجي و گزارش گيري» ميباشد. اين برنامه توسط واحد ارزيابي اقتصادي بخش عمليات یونیدو در سال 1979 در نيويورك تهيه و تدوين شده است.آموزش سرمایه گذاران در نحوه ارتباط با مخترعین و همکاری با مراکز علمی استان اصفهان ،سازمان صنعت،معدن و تجارت و سایر سازمان های مرتبط در دستور کار این کمیته است.این نرم افزار در کمیته نصب می شود.پروژه جدید این کمیته «شتاب دهنده» است که مختص دانش آموزان و جوانان است که ایده های آن جمع آوری و قابلیت تجاری شدن پیدا می کند.
اقتصادبازار: نقش دولت یا بهتر بگویم دولت محلی اعم از استانداری ،سازمان های دولتی صنعت ،مالیاتی و تامین اجتماعی در جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی چه می تواند باشد؟
چند چیز را باید به سرمایه گذار اطمینان بدهیم .یکی اینکه چنانچه مطابق با قوانین عمل کند ،سرمایه گذاریش محفوظ است.فرد سرمایه گذار با پولدار در اینجا متفاوت است . سرمایه گذار می خواهد از طریق قانونی و با تجارت صحیح به فعالیت بپردازد ولی پولدار فقط دنبال کسب منفعت از هر طریقی است .دوم اینکه بداند سرمایه گذاری اش سود دارد . از نظر اجتماعی دارای امکانات اجتماعی مناسبی برای سرمایه گذار است.سازمان های دولتیبه نحوی باید عمل کنند که به سرمایه گذار اطمینان بدهند که امنیت سرمایه گذاری دارد.به سرمایه گذار بگویند مطابق قوانین موجود با شما رفتار می شود و هیچ رفتاری سلیقه ای نسبت به وی صورت نمی گیرد.سلیقه ای برخورد کردن با پرونده ها یکی از چالش های جدی فعالان اقتصادی وسرمایه گذاران است.متاسفانه این نگرانی در استان اصفهان بیشتر از سایر استان هاست.