اقتصادبازار: اگر قصد دارید یک کسب و کار اینترنتی را شروع کنید، احتمالا پیش از هر چیز یک درگاه پرداخت می‌خواهید که به شبکه شتاب متصل باشد. بانک‌های زیادی این امکان را در اختیار شما می‌گذارند اما بدون شک سر و کله زدن با یک شرکت کوچک راحت‌تر از درگیری با یک بانک است؛ این همان نقطه‌ای است که زرین‌پال وارد می‌شود. زرین‌پال شباهت بسیار زیادی به شرکت پی‌پال دارد و فرآیند خرید‌های اینترنتی را تسهیل می‌کند.

در هوای بهاری بهمن‌ماه به طبقه چهارم می‌رویم و از کنار میز بیلیاردی که بر پشت بام قرار داده‌اند می‌گذریم تا به محیط آرام و خنکی برسیم که قرار است پذیرای گفت‌وگوی ما باشد. مصطفی امیری لطف می‌کند میز دایره‌ای‌شکل آنجا را با آب می‌شوید و ما تا آخر گفت‌وگو به قطرات آبی که از میز چکه می‌کرد نگاه می‌کردیم و مواظب بودیم ضبط را روی انبوه آبی که آفتاب زمستانی هنوز از پس خشک کردنش بر نیامده بود، نگذاریم. ساختمان چهار طبقه‌ای که ملک پدری برادران امیری بوده و در یکی از کوچه‌های یوسف‌آباد واقع شده، مقر اصلی شرکت نوپای سامان سیستمز است. کوچه خلوت و آرام است و صدای کشدار کلاغ‌ها هم به سنگینی فضا بیشتر دامن می‌زند.

از سمت راست: علی امیری و مصطفی امیری
شرکت سامان سیستمز
زمینه‌کاری: ‌ شرکت میزبانی وب
مدیرعامل: علی امیری ، مصطفی امیری
نیروی انسانی: ۱۲ نفر
سال تاسیس: ۱۳۸۵

خون دل
مصطفی و علی امیری بنیانگذاران زرین‌پال هستند. در حقیقت زرین‌پال گل سر سبد شرکت سامان سیستمز به حساب می‌آید و چند سرویس ریز و درشت دیگر هم دارند که کمتر به گوش‌تان خورده است. علی برادر بزرگ‌تر است اما دیرتر وارد جمع سامان سیستمی‌ها شده. پدرشان حسین امیری مدتی مدیر فروش گرین و بعد مدیر بازرگانی بین‌الملل بوده است. مصطفی سال دوم دانشگاه شهید بهشتی رشته علوم کامپیوتر بوده که به همراه سه دانشجوی دیگر در سال ۸۵ شرکت سامان سیستمز را بنیانگذاری می‌کنند. مصطفی می‌گوید:«خانواده خیلی مخالف بودند، می‌گفتند بشین درس‌ات را بخوان.» آن سه نفر دیگر یکی از دانشگاه آزاد پرند است، دیگری از شهید بهشتی و سومی هم دوست علی برادر مصطفی است. مصطفی می‌گوید:«از اول کله‌شق بودم. همیشه پدرم می‌گفت چیه حالا! عجله‌ت برای چیه؟ این‌قدر عجله داری که چی بشه؟»
همچون اکثر شرکت‌های سیلیکون‌ولی این‌ بار به جای گاراژ ماجرا از یک زیرزمین شروع می‌شود تا مقدمه‌های کار یک شرکت نوپا را کلید بزنند. در آریاشهر زیرزمینی رهن می‌کنند و همراه شرکتی دیگر که برای جواهر‌سازی‌ها طراحی وب‌سایت انجام می‌دهد، به صورت اشتراکی پول رهن را می‌دهند. هرچند بعد از گذشت سه ماه آن شرکت دست از کار می‌کشد و تصمیم می‌گیرد از زیرزمین برود. به قول علی امیری که خودش می‌گوید در تمام خاطرات سامان سیستمز در حاشیه است:«فراریشان دادیم».
کاملا دست به عصا و با احتیاط حرکت می‌کنند که مبادا با ریسک بزرگی تمام سرمایه‌شان بر باد رود. مصطفی می‌گوید:«شکسته رفتار می‌کردیم، سعی می‌کردیم تجربه به دست بیاوریم که ببینیم به کجا می‌رسیم.» یکی از اولین پروژه‌هایی که می‌گیرند سایت باشگاه پرسپولیس است که حسابی هم از بدقولی‌اش در پول ندادن شاکی هستند. مصطفی می‌گوید:«هیچ وقت یادم نمی‌رود، پدرم به محض اینکه پرسپولیس می‌برد می‌گفت برو الان پولت را می‌دهند.»
بعد از آن مشغول ساخت نرم‌افزار برای مدرسه‌های شاهد می‌شوند و در نهایت موفق می‌شوند به ۵۰ مدرسه سرویس ‌دهند. اما نرم‌افزار تحت ویندوزی که برای آموزشگاه‌ها منتشر کرده‌اند به فروش نمی‌رود، حتی نمی‌توانند از پس هزینه‌های اولیه آن برآیند. مدتی هم با آموزشگاه کیش مهر همکاری می‌کنند اما آن‌قدر اپلیکیشن‌شان ضعیف است که خودشان تصمیم می‌گیرند قرارداد را فسخ کنند. مصطفی می‌گوید:«تا اینکه رسیدیم به سال ۸۸ و با اتفاقاتی که افتاد بازار دچار رکود شد.» مصطفی وقتی تصمیم می‌گیرد در انتهای سال حقوق کارمندانش را بدهد، تنها ۲۰۰ هزار تومان برای خودش می‌ماند. می‌گوید:«واقعا داشت گریه‌ا‌م می‌گرفت. ۱۲ میلیون از جاهای مختلف مثل پرسپولیس طلب داشتیم.»
نرم‌افزار مدیریت هاستینگ آنها به نام Sama CRM نیز کم‌کم در بازار شناخته شده و حدود ۶۰ مشتری دارند. با این حال هیچ‌ کدام از محصولات‌شان در حدی نیست که سود زیادی برای شرکت داشته باشد؛ شرکتی که اکنون شش‌نفره شده و برای باقی ماندن احتیاج به سرمایه بیشتری دارد. می‌گوید:«هرچه بود شرکت را با امید و خون دل نگه داشتیم.»
در نهایت تصمیم می‌گیرند نگرش‌شان را تغییر ‌دهند و به جای اینکه از دیگران سفارش بگیرند خودشان نیازها را بیابند و برایشان راه‌حل تولید کنند. زرین‌پال اولین سرویسی است که با این دید درست می‌شود و بعد هم عصر اس‌ا‌م‌اس و نوین پیامک به وجود می‌آیند. کسانی که از نرم‌افزار مدیریت محتوای سما استفاده می‌کردند اکثرا یک مشکل واحد داشتند و آن هم این بود که آن زمان بانک‌ها به سختی درگاه آنلاین پرداخت می‌دادند. مصطفی می‌گوید:«آن موقع کار بازاریابی درگاه‌ها از طریق شعب انجام می‌شد، یعنی به شعبه‌ای می‌رفتی و می‌گفتی می‌خواهم هاست بفروشم و مدیر شعبه هاج و واج نگاهت می‌کرد که هاست یعنی چه و در نهایت سند ملکی می‌خواستند چون شعب بیشتر رابطه‌ای هستند و فقط نگاه می‌کنند که چقدر ته حسابت پول داری.» این فرآیند بلند و دشوار آنها را به این فکر می‌اندازد که یک راه‌حل پرداخت ارائه کنند. از نظر آنها حتی اگر این سرویس جواب نیازهای خودشان را هم می‌داد و کسی از آن استقبال نمی‌کرد، ارزشش را داشت که برایش وقت بگذارند. از طرف دیگر می‌خواستند مشکل مشتری را در اعتماد به فروشنده حل کنند. مصطفی می‌گوید:«من خودم خرید اینترنتی نمی‌کردم، می‌گفتم پول را واریز می‌کنم ولی کالا را نمی‌دهند، باید بروم شکایت کنم، آخر سر هم ممکن است بگویند بیا اصل پولت را پس می‌دهیم.»
تصمیم می‌گیرند برای زرین‌پال از مدیریت محتوایی که داشتند استفاده کنند و کار را از صفر شروع نکنند. کسانی که از سیستم مدیریت محتوای سما استفاده می‌کردند و می‌خواستند درگاه داشته باشند، اولین مشتری‌های آنها بودند. در ۱۴ روز عید زرین‌پال را توسعه دادند و مطمئن بودند از ۶۰ مشتری سابق نیمی را می‌توانند به زرین پال جذب کنند. در ۱۷ و ۱۸ فروردین با بانک پاسارگاد جلسه‌ای می‌گذارند و پروپوزال اولیه را به آنها ارائه می‌دهند. پس از ۱۵ روز بررسی خبر می‌رسد که مشکلی نیست و می‌توانند برای قرارداد بروند. در فروردین ۸۹ بدون اینکه هنوز دفتری خریده باشند، زرین‌پال را رونمایی کردند.
یک ماه پس از رونمایی زرین‌پال پاسارگاد پروژه مشابهی را به نام پی‌پاد که سه سال روی آن کار می‌کرد، نیز رونمایی می‌کند. مصطفی می‌گوید:«دقیقا مثل زرین‌پال بود اما ما اسکلت کوچک‌تری داشتیم و می‌توانستیم راحت‌تر تغییر شکل بدهیم اما آنها بانک بودند و یکی از دلایلی که پی‌پاد به نتیجه نرسید هم همین بود، چون فکر می‌کردند بازار خیلی بزرگ است.» بعد از آن با بانک ملت قرارداد می‌بندند و طی یک سال بانک‌های طرف قرارداد به ۱۲ مورد می‌رسد. در آن زمان بانک یک درصد کارمزد می‌گرفت و زرین‌پال هم بر اساس پی‌پال که ۲/۹ درصد کارمزد می‌گرفت رقم ۲/۵ درصدی را برای سرویس‌های خود انتخاب کرد.
آن زمان رقابتی بین بانک‌ها وجود نداشت. می‌گوید:«شرایط برای اینکه بتوانیم خیلی از بانک‌ها را به سیستم خودمان متصل کنیم، پایدار بود.» همچنین قانونی را تعیین کردند که در بازه سه تا چهار روز اگر محصول به دست مشتری نمی‌رسید، مشتری را به پذیرنده مرتبط می‌کردند تا مشکل را برطرف سازند. برای همین مشتری‌ها را دسته‌بندی کردند و با شناسایی ریسکی که برای زرین‌پال به وجود آوردند، بر اساس تراکنش‌هایشان اعتبار متفاوتی به آنها می‌دادند. علی امیری می‌گوید:«پذیرنده‌ها سعی می‌کنند مشکل را حل کنند و کم پیش می‌آید پول را برگردانیم. در این سه سال ۱۰۰ مورد هم نبوده که پول برگشته باشد.» هرچند سرویس با یک بانک هم کار می‌کرد اما به دلیل اینکه در صورت قطع شدن شتاب در شبکه داخلی همان بانک تراکنش انجام شود و برای کم شدن درصد خطا ترجیح دادند با بانک‌های بیشتری قرارداد ببندند. می‌گوید:«این‌گونه می‌توانستیم امتیازهای بیشتری از بانک‌ها بگیریم.»

زرین‌پال در کنفرانس وب و موبایل ایران در گروه پرداخت آنلاین برنده شد
اما همه چیز به خوبی پیش نرفت. بانک‌ها سعی کردند روی پذیرنده‌های زرین‌پال بازاریابی کنند. کار تا جایی پیش می‌رود که بانک ملت به مشتریان زرین‌پال زنگ می‌زند و تلفنی درگاه واگذار می‌کند. می‌گوید:«یک بار به خود من زنگ زد گفت دیدم از درگاه زرین‌پال استفاده می‌کنید، درگاه ملت نمی‌خواهید؟ فردا مدارک را ببرید شعبه، درگاه‌تان را از همین الان فعال می‌کنم.» اگر قبلا برای دریافت درگاه پرداخت باید روزها دوندگی می‌کردید، حال با یک تلفن به صورت خودجوش به شما درگاه می‌دادند.
دردسرها تمامی ندارد. کار ادامه یافت تا شرکت پرداخت کارمزدها را صفر کرد و در پی آن بقیه بانک‌ها هم این کار را انجام دادند. حال یک چالش جدید برای زرین‌پالی که کارمزد می‌گرفت، به وجود آمده بود. زرین‌پال سعی می‌کند مشتریان را قانع کند که دریافت کارمزد سطح سرویس دریافتی را بالاتر می‌برد. می‌گوید:«اگر به بانک کارمزد نمی‌دهی نمی‌توانی مطمئن باشی که سرویست همیشه فعال است.» همچنین سعی می‌کنند بر اساس تجربه‌ای که به دست آورده‌اند، تراکنش‌های موفق زرین‌پال را افزایش دهند.
این راه‌ها کارساز نیست و به ناچار آنها هم سعی می‌کنند کارمزد را حذف کنند. بنابراین زرین‌کارت را در بهمن ۹۲ راه‌اندازی می‌کنند که در آن برای تراکنش‌های زیر ۴۰۰ هزار تومان تسویه آنی انجام می‌گیرد:«در یک بازه زمانی یک‌ساله خیلی تحت فشار بودیم، رقابت‌ها خیلی شدیدتر شده بود و تولید سرویس جدید با پی‌اس‌پی‌ها به خاطر شاپرک خیلی سخت شده بود.» اکنون سود زرین‌پال مانند کارمزد پی‌اس‌پی‌ها از درصد‌هایی است که بانک مرکزی پرداخت می‌کند.
سامان سیستمز حالا دو دفتر یکی در کرج و یکی در رشت دارد. در اولی پروژه عصر اس‌ام‌اس و نوین پیامک و در دومی هم پروژه فروش شارژ را انجام می‌دهند. علت این کار را راحتی توسعه‌دهندگانی می‌داند که در تهران نیستند. می‌گوید:«مدل ما در سامان سیستمز این است که هر جایی که احساس می‌کنیم نیروی با‌ارزشی وجود دارد، آنجا سرمایه‌گذاری کنیم.»
اردیبهشت ۹۰ سربازی مصطفی امیری شروع شده و با زیرکی در انفورماتیک ارتش پذیرفته می‌شود: «مین‌فریم‌هایی داشتند که می‌خواستند رویش لینوکس نصب کنند، من هر هفته یکی دو بار با آنها کار می‌کردم، بعد برای یک هفته مرخصی می‌گرفتم.» و این‌طور که می‌گوید تا بهمن ۹۱ به راحتی سربازی‌اش تمام می‌شود. علت راه‌اندازی سرویس‌های دیگر بعد از زرین‌پال را برطرف کردن نیازهای خودشان و در اختیار گذاشتن یک راه‌حل جامع در اختیار مشتری عنوان می‌کنند. خود مصطفی هم معتقد است سرویس متفاوتی را برای پیامک و دامین و شارژ عرضه نمی‌کنند اما این هماهنگی و یکپارچگی بین سرویس‌هاست که آنها را خاص می‌کند. می‌گوید:«مشکل این بود که مثلا دارنده پی‌اس‌پی‌ها می‌خواستند به ۱۰۰ هزار دارنده پوز اطلاع‌رسانی کنند؛ معمولا سرویس‌های پیامک نهایتا ۸۰ پیام در ثانیه ارسال می‌کردند ولی ما ۱۰۰ هزار تا را در چهار ساعت می‌فرستادیم.»
درباره رقبایشان می‌گوید:«سال‌های اول فعالیت بزرگ‌ترین مشکل ما این بود که به بانک‌ها توضیح دهیم زرین‌پال خوب است، حضور رقیب بزرگ کار شما را راحت‌تر می‌کند. همین که آنها برای معرفی خود می‌گفتند ما سرویسی مثل زرین‌پال هستیم، خیلی از بانک‌ها ما را خواستند.» هرچند هنوز هیچ کدام از رقیب‌ها نتوانسته‌اند سرویسی مانند زرین‌کارت یا پرداخت موبایلی عرضه کنند.
آخرین چشم‌انداز سامان سیستمز سرمایه‌گذاری روی اپلیکیشن موبایل است که در حال آماده‌سازی کتابخانه‌های برنامه‌نویسی آن هستند و با USSD و اینترنت می‌توان از آن استفاده کرد. پرداخت خرد هم یکی از آن مواردی است که زرین‌پال خودش را آماده کرده تا بر اساس مدل کیوآر کد در وسایل نقلیه عمومی و سایر مکان‌ها از آن استفاده کند.
معرفی یک حساب زرین‌پال می‌تواند از طریق درگاه پرداخت بانک‌ها شارژ شود. همچنین می‌توانید برای حساب‌های دیگر زرین‌پال پول واریز کنید یا از آنها درخواست وجه کنید. از طریق سایت زرین‌پال و از طریق بخشی که به سرویس دیگر این شرکت یعنی شارژ ریسلر متصل شده است، می‌توانید برای تلفن همراه خود شارژ تهیه کنید. به وسیله این سرویس می‌توانید از طریق وب‌سایت‌های پذیرنده و به وسیله دروازه زرین‌پال، پرداخت را انجام دهید.
زرین‌پال به خریداران تضمین تراکنش امن می‌دهد و چنانچه خریدار پس از پرداخت وجه، سرویس یا کالای سفارش داده‌شده را دریافت نکرد می‌تواند آن را پیگیری کند و قضاوت نهایی میان فروشنده و خریدار را سایت زرین‌پال بر عهده خواهد داشت.
اگر فروشنده هستید، سایت زرین‌پال با فراهم کردن درگاه پرداخت آنلاین برای شما، زمان صرف‌شده جهت تایید و تحویل سفارش را چندین برابر کوتاه‌تر می‌کند. اگر شرکتی دارید دریافت‌ها و پرداخت‌ها در زرین‌پال به نام شخص حقوقی ثبت و نمایش داده می‌شود و امکان ایجاد درگاه‌های اشتراکی وجود دارد. به طوری که هر یک از کاربران ذی‌نفع در ازای تراکنش انجام‌شده، درصد خود را از تراکنش دریافت می‌کنند. سیاست امنیت اطلاعات زرین‌پال،تضمین می‌کند سوءاستفاده و کلاهبرداری‌های احتمالی به حداقل برسد.
زمانی که کسی از شما خرید می‌کند، پول به کیف پول زرین‌پال منتقل می‌شود، بعد می‌توانید درخواست بدهید که به حساب بانکی‌تان واریز شود. اگر سطح تایید نقره‌ای را داشته باشید سه تا چهار روز بعد منتقل می‌شود، اگر سطح تایید طلایی باشد شش تا هشت ساعت زمان می‌برد. در هر دو حالت بر اساس نوع تجارت شما کارمزدی کسر می‌شود. در کنار این مدل بدون کارمزدی به نام زرین‌کارت هم وجود دارد. در این حالت هیچ کارمزدی گرفته نمی‌شود و برای زیر ۴۰۰ هزار تومان آنی و بالاتر از یک دقیقه تا ۱۲ ساعت به زرین‌کارت ریخته می‌شود. زرین‌کارت تحت سیستم شتاب است پس می‌توان با آن از پایانه‌های فروش و ماشین‌های خودکار پرداخت، پول دریافت کرد.

عصر اس‌ام‌اس و نوین پیامک
عصر اس‌ام‌اس فقط یک وب سرویس ارسال پیامک است اما نوین پیامک سایتی است که عصر اس‌ام‌اس را کاربردی‌تر می‌کند و روی آن سرویس‌های ارزش افزوده‌ای مانند بانک‌های اس‌ا‌م‌اسی یا پاسخگوهای خودکار ارائه می‌دهد. رد ریسلر طبق ادعای خودشان بزرگ‌ترین فروشنده دامنه دات آی‌آر است. سرویس پارکینا برای پارک دامین است؛ یعنی زمانی که دامینی بلااستفاده دارید، با این سرویس می‌توانید محتواهای از پیش تعیین‌شده‌ای روی آن قرار دهید. این محتواهای از پیش تعیین‌شده که توسط تیم سامان سیستمز تامین شده شامل سرویس فروش شارژ یا قالب‌هایی تحت عنوان در دست ساخت است. حتی می‌توانید از مجله تفریحی‌ای که به صورت خودکار از منابع مختلف به‌روز می‌شود، استفاده کنید و از تبلیغاتی که توسط سرویس دیگر سامان سیستمز تحت عنوان راست کلیک تهیه می‌شود، کسب درآمد کنید.


شارژ ریسلر
شارژ ریسلر، اسکریپتی به شما می‌دهد که می‌توانید روی سایت آپلود کنید و فروش شارژ راه بیندازید و به شما کارمزد می‌دهد. نوین ویز هم به عنوان سرویس بالادستی برای کسانی است که می‌خواهند فروش شارژ را در اختیار دیگران بگذارند.
در این حالت حتی مشتری می‌تواند با یک کلیک بدون وارد کردن شماره حساب شارژ بخرد. بنابراین زرین‌پال به خریداران امکان می‌دهد ساده‌تر خرید کنند. وقتی از طریق API زرین‌پال پرداخت را انجام می‌دهید، وقتی وارد سایت بانک می‌شوید شماره‌حساب وارد می‌شود و شما تنها باید رمز و CVV2 را وارد کنید.
راست کلیک هم سرویسی است که زرین‌پال نقش سرمایه‌گذار را در آن دارد و در حقیقت برای برطرف کردن نیازهای خودش به راه انداخته است تا بتواند تبلیغات هدفدار انجام دهد و در جای خاص برای مشتری خاص تبلیغ کند.
نویدان که جدیدترین سرویس سامان سیستمز بوده، مربوط به فروش هاست است که می‌خواهد مشکلات کنونی خدمات هاست را برطرف کند و این امکان را می‌دهد تا سازمان‌ها ارتباط خوبی با سرورهایشان داشته باشند. سازمان‌ها دیگر مجبور نیستند داخل محیط سازمان اتاق سرور درست کنند و می‌توانند از سرورهایی که زرین‌پال برای خودش راه انداخته، استفاده کنند. این باعث می‌شود هزینه سازمان‌ها کاهش یابد و سرویسی مانند CDN را هم عرضه کنند.
منبع:پیوست