ارزآوران برتر صادرات ۹۹ کشور معرفی شدند. جزئیات آمارهای رسمی تجارت خارجی ایران نشان میدهد در میان ۲۶گروه کالایی، «محصولات پتروشیمی و میعانات گازی» در سکوی اول صادرات ۹۹ به لحاظ ارزآوری قرار دارد. بعد از آن، یک گروه کالایی در حوزه معدن و صنایع معدنی، دو گروه کالایی در حوزه کشاورزی و صنایع غذایی و یک گروه کالایی در حوزه صنعت در سکوهای دوم تا پنجم قرار گرفتهاند. ارزیابی آمارها حاکی از این است که سهم ارزآوران برتر از کل ارزش صادرات ایران در سال گذشته، ۸۰ درصد است.
گروههای کالایی ارزآور سال ۹۹ معرفی شدند. پس از محصولات پتروشیمی و میعانات گازی، گروههای کالایی صنایع معدنی فلزی، خشکبار، میوهو ترهبار و محصولات پلیمری بیشترین ارزش صادراتی سال گذشته را به خود اختصاص دادهاند. بر اساس گزارش سازمان توسعه تجارت، ارزش صادرات این پنج گروه کالایی در مجموع ۲۸ میلیارد و ۲۶۲ میلیون دلار بوده که ۸۰درصد کل صادرات سال گذشته را به خود اختصاص داده است. صورتوضعیت صادرات کشور در سال گذشته حکایت از آن دارد که ۱۱۳میلیون و ۶۷۴ هزار تن کالا به ارزش نزدیک به ۳۵میلیارد دلار از بازارهای ایران به بازارهای هدف صادر شده است. البته صدور کالا در سال ۹۹ با افت وزنی ۱۵ درصدی و کاهش ارزشی نزدیک به ۱۵ درصدی نسبت به سال ۹۸ مواجه شد. علاوه بر این، براساس آمار سازمان توسعه تجارت، صادرات خدمات در سال ۹۹ معادل ۳ میلیارد و ۲۸۲ میلیون دلار ثبت شده که نسبت به سال ۹۸ با افت ۶۸ درصدی روبهرو بوده است.
صادرات ایران در ۵ بخش اصلی انجام میشود که عبارتند از: «پتروشیمی و پایه نفتی و میعانات گازی»، «صنعت»، «کشاورزی و صنایع غذایی»، «معدن و صنایع معدنی» و «فرش و صنایعدستی.» در بین ۵ بخش اصلی، بخش کشاورزی و صنایع غذایی تنها بخشی است که هم از نظر وزنی و هم از نظر ارزشی با رشد صادرات نسبت به سال ۹۸ روبهرو شده است. بیشترین افت ارزشی نیز مربوط به بخش پتروشیمی و پایه نفتی و میعانات گازی بوده که با کاهش ۲۰ درصدی ارزش روبهرو شدهاند. اگرچه آمارها نشان میدهد که رشد ارزشی، تنها در گروه کشاورزی و صنایع غذایی رخ داده، اما از نظر وزنی شاهد رشد صادرات فرش دستباف و صنعت نیز بودهایم. بیشترین رشد وزنی نیز متعلق به فرش دستباف و صنایعدستی است که ۶۸ درصد را به ثبت رسانده است.
میزان صادرات ایران در گروه پتروشیمی، پایه نفتی و میعانات گازی در سال ۹۹ وزنی معادل ۵۷ میلیون و ۹۲۴ هزار تن و ارزشی معادل ۱۷میلیارد و ۵۰۴ میلیون دلار داشته است. البته ارزش و وزن صادرات این بخش نسبت به سال ۹۸ به ترتیب با کاهش ۲۰ درصدی و ۷ درصدی روبهرو بوده است.
صادرات ایران در بخش صنعت نیز در سال گذشته با ۱۲ درصد افزایش وزنی به ۳میلیون و ۵۴۹ هزار تن رسیده و با کاهش ۱۳ درصدی ارزش رقمی معادل ۳ میلیارد و ۵۳۶ میلیون دلار را تجربه کرده است.
در عین حال بخش صنعت ۱۰ گروه کالایی را شامل میشود که از نظر بیشترین ارزش صادرات به ترتیب عبارتند از: «محصولات پلیمری»، «نساجی، پوشاک و کفش»، «شیمیایی»، «ماشینسازی و تجهیزات»، «لوازم خانگی»، «صنایع برق و الکترونیک»، «محصولات سلولزی»، «خودرو و نیروی محرکه»، «صنایع نوین، پیشرفته و دارو» و «سایر تولیدات صنعتی». ارزیابیها نشان میدهد محصولات پلیمری در بخش صنعت، دارای بیشترین ارزآوری بودهاند؛ به گونهای که در سال ۹۹ ارزش صادرات این گروه کالایی اگرچه نسبت به سال ماقبل کاهش ۹ درصدی را تجربه کرده، اما بیش از یکمیلیارد دلار (۱۰۳۴ میلیون دلار) برآورد شده است اما وزن صادرات این گروه کالایی با رشد ۱۳درصدی به ۸۵۶ هزار تن رسیده است.
در بین ۱۰ گروه کالایی صنعت، «نساجی، پوشاک و کفش»، «صنایع برق و الکترونیک»، «صنایع نوین پیشرفته و دارو» و «سایر تولیدات صنعتی» هم از نظر وزنی و هم از نظر ارزشی نسبت به سال ۹۸ رشد داشتهاند و بیشترین رشد صادرات ارزشی و وزنی نیز متعلق به صنایع برق و الکترونیک است.
صادرات ایران در بخش کشاورزی و صنایع غذایی در سال ۹۹ با رشد ۲۶ درصدی وزنی و افزایش ۸ درصدی ارزشی روبهرو بوده است. آنچه از صادرات ایران در این بخش ثبتشده نشان میدهد ۸ میلیون و ۸۳۸ هزار تن محصولات کشاورزی و صنایع غذایی به ارزش ۶ میلیارد و ۱۷۳ میلیون دلار در سال گذشته به بازارهای هدف صادر شده است. این بخش شامل هفت گروه کالایی است که به ترتیب ارزش عبارتند از: «خشکبار»، «میوه و ترهبار»، «صنایعتبدیلی»، «شیرینی و شکلات و فرآوردهها»، «محصولات حیوانی و صنایع وابسته»، «محصولات لبنی» و «گل و گیاه دارویی، خوراکی و زینتی.» در میان گروههای کالایی مذکور، خشکبار بیشترین صادرات را به خود اختصاص داده است. صادرات خشکبار هم از نظر وزنی و هم از نظر ارزشی نسبت به سال ۹۸ رشد داشته است. بر این اساس ارزش صادرات خشکبار با رشد ۴۲ درصدی نسبت به سال ۹۸ به بیش از ۲ میلیارد دلار رسیده و وزن آن با رشد ۵۴ درصدی، ۷۷۶ هزار تن ثبت شده است.
در بین هفت گروه کالایی نام برده، گروه کالایی خشکبار و شیرینی و شکلات و فرآوردهها، هم از نظر وزنی و هم از نظر ارزشی نسبت به سال ۹۸ رشد داشتهاند و بیشترین رشد ارزشی و وزنی نیز در گروه خشکبار ثبت شده است.
صادرات در بخش معدن و صنایع معدنی در سال ۹۹ با افت ارزشی و وزنی روبهرو بوده است. آمارهای سازمان توسعه تجارت نشان میدهد صادرات این بخش با افت ۱۱درصدی ارزش نسبت به سال ۹۸ به بیش از ۷ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار رسیده و وزن آن با کاهش ۲۴ درصدی، ۴۳میلیون و ۳۲۲ هزار تن را تجربه کرده است. بخش معدن و صنایع معدنی متشکل از ۶ گروه کالایی است که به ترتیب ارزش صادرات در سال۹۹ عبارتند از: «صنایع معدنی فلزی»، «صنایع معدنی غیرفلزی»، «سایر صنایع معدنی فلزی»، «سایر صنایع معدنی غیرفلزی»، «سایر معدن غیرفلزی» و «سایر مواد معدنی فلزی.»
بیشترین صادرات در بین گروههای کالایی نامبرده مربوط به صنایع معدنی فلزی است که البته هم در ارزش و هم در وزن کالاهای صادراتی این گروه شاهد روند کاهشی نسبت به سال ۹۸ بودهایم. به این ترتیب صادرات صنایع معدنی فلزی با افت ۴۴درصدی وزنی به ۱۳ میلیون و ۷۱۸ هزار تن رسیده و کاهش ۱۱ درصدی در ارزش صادرات این گروه کالایی، صادراتی نزدیک به ۶ میلیارد دلار را به همراه داشته است.
در میان ۶ گروه کالایی مذکور، صادرات در دو گروه «سایر صنایع معدنی غیرفلزی» و «سایر مواد معدنی فلزی» هم از نظر وزنی و هم از نظر ارزشی نسبت به سال ۹۸ رشد داشتهاند. «سایر صنایع معدنی غیرفلزی» با رشد ۱۸درصدی وزنی و رشد ۱۳ درصدی وزنی روبهرو بوده و «سایر مواد معدنی فلزی» نیز ۱۹ درصد رشد وزنی و یک درصد رشد ارزشی را تجربه کرده است.
فرش و صنایعدستی در سال گذشته ۲۵هزار تن به ارزش ۱۳۱ میلیون دلار ارزآوری داشته است. صادرات در این بخش از نظر وزنی رشد ۶۸ درصدی داشته و از نظر ارزشی با افت ۱۵ درصدی روبهرو بوده است. این بخش صادراتی متشکل از دو گروه «فرش دستباف» و «صنایعدستی» است. از میان دو گروه نامبرده، صادرات فرش دستباف هم از نظر ارزشی و هم از نظر وزنی نسبت به سال ۹۸ افزایش یافته است. این گروه کالایی با ۲۸ درصد افزایش وزنی و ۵ درصد افزایش ارزشی ارقام صادراتی را معادل ۴ هزار تن به ارزش ۷۲میلیون دلار را به ثبت رسانده است.
ارزش صادرات صنایعدستی اما با ۳۰ درصد کاهش ارزش مواجه شده و به ۵۹ میلیون دلار رسیده است. صنایعدستی به لحاظ وزنی رشد ۷۹ درصدی داشته که رقم آن ۲۱ هزار تن ثبت شده است.