گروه بازرگانی: دکتر سید رسول رنجبران دانش آموخته دکترای ساخت و تولید از دانشگاه فنی اشتوتگارت آلمان و عضو هیات علمی این دانشگاه است. او معتقد است که صنعت و اقتصاد موجوداتی زنده و دارای روح و حیات زندگی هستند و چنانچه مورد بی توجهی قرارگیرند وجودشان با چالش مواجه می شود چالشی که تبعات آن دامن اجتماع را نیز خواهد گرفت
عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران و اصفهان در مصاحبه اختصاصی با رونامه دنیای اقتصاد از کند شدن آهنگ تولید در کشور سخن گفت و از بستر قابل اعتماد اتاق های بازرگانی برای فعالین اقتصادی تمجید کرد
دنیای اقتصاد: به نظر می رسد رویدادهای چند ساله گذشته بیش از هر چیز روی تولید در کشور تاثیر گذاشته است. به عنوان یک فعال حوزه صنعت تحلیل شما از کند شدن آهنگ تولید در کشور چیست؟
صنعت و اقتصاد مانند هر جانداری است که دارای حیات است و تابع شرایط زیست می باشد و چنانچه این شرایط مهیا نباشد و یا دچار تغییرات و نوسانات گردد ؛ آنهم دچار چالش می گردد . آنچه امروز شاهدیم نتیجه عملکرد گذشته مان است . در چندین کارتحقیقاتی متعدد که توسط محققین و از جمله اتاق بازرگانی در این ارتباط انجام پذیرفت علتهای مختلفی بدست آمده که مهمترین آنها به شرح ذیل می باشند: اول کمبود و کاهش نقدینگی در بنگاههای تولیدی که خود علتهای متعددی دارد . متأسفانه در این ارتباط بانکها کمتر منابع شان را در اختیار واحدهای تولیدی قرار دادند و بیشتر از فعالیتهای بازرگانی بویژه واردات کالا و خدمات حمایت کردند ، علاوه بر آن بخش عمده ای از منابع شان را در اختیار شرکت های وابسته به خودشان قرارداده اند . دلیل دوم این اتفاق آن است که با توجه به رکود حاکم بر اقتصاد ، بسیاری از بنگاههای تولیدی با ظرفیت کامل فعالیت نمی کنند و بعضاً هم مشکل فروش محصولاتشان را دارند و این تجربه باعث عدم سرمایه گذاریهای جدید گردیده است .
دلیل سومی که باید برای این موضوع عنوان کنم این است که با توجه به تحریم های ناجوانمردانه غرب علیه جمهوری اسلامی ایران که محدودیت های تجاری و مبادلات پولی را به همراه داشته است ، دسترسی فعالین اقتصادی کشورمان را به تجهیزات ، قطعات و مواد اولیه وارداتی مشکل و بعضاً ناممکن ساخته است . لذا این مورد هم باعث عدم سرمایه گذاریهای جدید گردیده است .
دنیای اقتصاد:اخیراً بحث های زیادی پیرامون سرمایه گریز بودن استان اصفهان مطرح شده است به نظر شما چرا اصفهان دیگر برای سرمایه گذاران جذاب نیست ؟
متاسفانه اصفهان در یک دهه اخیر بشدت مورد بی مهری مسئولین استانی و کشوری قرارگرفته است تا جائیکه اصفهانیها بالاترین مالیات ها و عوارض دولتی را پرداخت می نمایند و کمترین سهم را از توزیع منابع دولت می برند . آمار و ارقام رسمی دستگاههای دولتی موید این سخن است . برای مثال ما در سال 1392 حدود 4000 میلیارد تومان مالیات به خزانه دولت پرداخت کرده ایم که حدود 500 میلیارد آن به استان برگشته و بقیه در جاهای دیگر مصرف شده است .
با توجه به شرایط نامناسب اقتصادی حاکم بر جامعه ، بسیاری از دستگاههای دولتی عرصه را برای فعالین اقتصادی استان تنگ و تنگ تر کرده اند و یک نوع خود تحریمی را به بنگاههای اقتصادی تحمیل نموده است .
در یک دهه گذشته بودجه های عمرانی استان با توجه به تورم های کمرشکن کاهش پیدا نموده است بطوریکه ما کمتر شاهد حضور پروژه های ملی در استان بود ه ایم ، لذا در چنین فضائی که مراعات حال سرمایه گذاران نمی شود چگونه باید انتظار داشت که آنان بمانند ؟ و یا حتی سرمایه گذاریهای جدید بکنند ؟
سرمایه موجودی است دارای حیات و هوش و جایی می رود که مورد احترام و ترغیب و تشویق قرار گیرد و نه جائیکه از صبح تا شب به آن شوک وارد کنند !!
مسئولین استان هم بخاطر عدم وجود همدلی و همراهی با یکدیگر نتوانسته اند در برابر بی مهریهای ملی که در حق استان انجام گرفته و انجام می گیرد کاری از پیش ببرند ! نمونه آن مصائب و مشکلات حوزه آبریز زاینده رود است .
دنیای اقتصاد: با توجه به نزدیکی انتخابات اتاق بازرگانی ضرورت تأسیس این نهاد که فعالان حوزه ها و رشته های مختلف را در گردهم می آورد چیست ؟
اتاق های بازرگانی کانون هم افزائی دانائیها و توانائیهای فعالین اقتصادی بخش خصوصی است . این سازمان مردم نهاد از دیرپایه ترین سازمانهایی است که توسط قانونگزار به رسمیت شناخته شده است و نقش مشاور امین و تخصصی را برای قوای سه گانه دارد. البته در گذشته این نقش کم رنگ بوده است ، اما با توجه به ابلاغ سیاستهای اصل 44 قانون اساسی و پررنگ شدن نقش بخش خصوصی در اقتصاد کشور ، جایگاه و تأثیرگذاری اتاقهای بازرگانی اهمیت بیشتری یافته است . تا جائیکه در قوانین برنامه های پنج ساله و قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار نقش های موثرتری در تصمیم سازیها به این سازمان مردم نهاد داده شده است . لذا امروز اتاق های بازرگانی بستر خوب و قابل اعتمادی برای فعالین اقتصادی است تا بتوانند از این طریق در تصمیم سازیهای اقتصادی کشور مشارکت موثرتر و گسترده تری داشته باشند .
دنیای اقتصاد: بسیاری از مطلوبیت های اقتصادی شاید در اقتصاد ایران قابل اجرا نباشد ! از جمله این موارد بحث خصوصی سازی است. به نظر شما نقش اتاق بازرگانی در واگذاری مالکیت امور اقتصادی به مردم و نهادهای خصوصی چیست ؟
با توجه به سیاستهای اقتصاد مقاومتی که مورد تاکید مقام معظم رهبری و سایر مسئولین کشور است که تکیه بر داشته هایمان دارد بخش خصوصی می تواند بسیار موثرتر و اقتصادی تر از دولت ، شرکتهای دولتی ، نیمه دولتی و شرکتهای وابسته به بانکها به اقتصاد کشور سر و سامان دهد . بخش خصوصی در ایران و در سایر کشورها نشان داده است که عاملین خوبی در این حوزه هستند و در تولید ثروت و کار بهتر از دولتیها عمل می نماید .
متأسفانه نه فقط خصوصی سازی در کشور ما انجام نشده است بلکه آنهم که انجام پذیرفته ، به اسم خصوصی سازی بوده ولی عملاً کار دیگری انجام گرفته است . !!!
اتاقهای بازرگانی می توانند در امر خصوصی سازی بویژه در شناسائی اهلیت فعالین اقتصادی بخش خصوصی به دولت و نظام مشورتهای تخصصی و کارشناسی بدهند و حتی موجب ترغیب و تشویق حضور گسترده تر بخش خصوصی در اقتصاد پروژه های بزرگ شوند .
دنیای اقتصاد: نقش اتاق بازرگانی بعنوان نهادی غیر انتفاعی در برابر نیروهای اقتصادی ، قانونی دولتی و تشکلهای مدنی چیست ؟
قانونگزار اتاقهای بازرگانی را مادر تشکلهای اقتصادی شناخته است و وظیفه سر و سامان دادن به سایر تشکلهای اقتصادی را به این سازمان مردم نهاد واگذار نموده است . لذا اتاق وظیفه و مسئولیت دارد سرویس های لازم به سایر تشکلهای اقتصادی بدهد و از دوباره کاریها و موازی کاریها نیز جلوگیری بعمل آورد . امروز باید فعالین و نیروهای اقتصادی در کشور به سمت شفافیت سازی فعالیت خویش بروند و مشخص باشد چه کسانی بی تابلو یا با تابلو در اقتصاد کشور چه نقشی و چه فعالیتی دارند ؟ اگر این شفافیت ها روشن گردد ، اتاقهای می توانند بر اساس وظایف ذاتی شان با آنان هم تعامل و همکاری داشته باشند .
دنیای اقتصاد: مهمترین ویژگیهای منتخبان اتاق بازرگانی در استان اصفهان چه می باشد ؟ به نظر شما برای توسعه اقتصادی استان اصفهان توجه به چه مولفه هایی ضرورت دارد؟
عضویت در هیأت نمایندگان اتاق های بازرگانی امری افتخاری است و ما به ازائی ندارد ، لذا کاندیداها باید قبل از همه قصد و نیت خدمتگزاری داشته باشند . باتوجه به مشکلات و مسائل اعضاء اتاقها و انتظاراتی که آنان از نمایندگان خویش در اتاقها دارند ، باید کسانیکه دارای توانائیها و دانائیهای فردی بهتر و تجربه کارهای گروهی و تیمی هستند ، کاندید شوند .
قطعاً کسانیکه از روش ها و منش های معتدل برخوردارند و از هرگونه تند و کند روی پرهیز می کنند ، بهتر می توانند منشأ خدمتگزاری باشند .
کسائیکه دارای حسن شهرت در بین اجتماع و هم صنفی هایشان هستند می توانند از این سرمایه در جهت پیشبرد اهداف اتاقها بهتر بهره ببرند .
کسانیکه دارای فعالیت های اقتصادی و تجربه مالکیت و مدیریت بنگاه داری را دارند نسبت به دیگران با تجربه تر و آشناتر به مسائل هستند .
برای پیشرفت و توسعه اقتصادی استان اصفهان قبل از هر چیز نیاز به همدلی ، همراهی و هم اندیشی کلیه ذینفعان است تا بتوانند با ایجاد سینرژی برد بیشتری پیدا کنند . برای این مهم لازم است کلیه جناح ها و گروههای سیاسی و مردمی در امر اقتصاد استان با همدیگر تعامل مثبت و هم گرا داشته باشند استفاده از مدیران و کارشناسان متخصص ، کارآمد و پاک دست در مصادر تصمیم سازی و تصمیم گیری در امور اقتصادی استان امری لازم و ضروری است .