صندوق ضمانت صادرات ایران ، گزارش ماهانه ریسک کشوری در ژانویه 2020 میلادی ( دی - بهمن 1398 ) را منتشر نموده است . در این گزارش آخرین تحولات تاثیر گذار بر ریسک های تجاری در ارتباط با کشورهای : آسیا و پاسیفیک ، چین ، تایوان ، کویت ، امارات ، قطر ، مصر ، تونس ، جامعه اقتصادی غرب آفریقا ، غنا ، ساحل عاج مورد توجه قرار گرفته است . علاوه بر این ضمن بررسی تحولات انرژی و کالا در سطح جهان و منطقه در ژانویه 2020 ، پیش بینی قیمت نفت و فلزات پایه ، کاهش چهار درصدی صادرات نفت عراق و کاهش تولید نفت لیبی ، همچنین جداول مربوط به رتبه بندی ریسک تمامیکشور ها ، نرخ مرجع بهرههای تجاری و نیز اعتبارات صادراتی و نیز بهرههای پایه بانک های مرکزی کشورهای مختلف در اختیار علاقمندان قرار گرفته است .
صندوق ضمانت صادرات ایران بعنوان اولین موسسه اعتبار صادراتی در منطقه خاورمیانه تاسیس شده و با صدور انواع بیمه نامه، ضمانتنامه و ارائه سایر خدمات مرتبط از صادرکنندگان کشور حمایت مینماید. بیمه نامههای صندوق، با پوشش ریسک های سیاسی و تجاری مرتبط با صادرات به کشورهای خارجی، امکان دستیابی صادرکنندگان/ سرمایه گذاران ایرانی به مطالبات خود از خریداران/ بانکهای خارجی را فراهم می آورند. ضمانتنامههای صندوق نیز با هدف تسهیل تامین مالی صادرات در مرحله قبل از حمل، طراحی گردیده اند. اعتبارسنجی خریداران خارجی و سایر خدمات مشاوره ای صندوق نیز در بسیاری از موارد راهگشای صادرکنندگان، سرمایه گذاران و بانکهای ایرانی فعال در حوزه صادرات میباشد .
لازم بذکر میباشد که رتبه بندی اعتباری کشورها و دولت ها توسط موسسات مختلفی در جهان با اهداف متفاوت انجام میشود که مهمترین آنها موسسات (FitchRatings ،Poor's and Standard(P&S و Moody's میباشد. دولتها برای دسترسی به بازار سرمایه بین المللی و تامین مالی خارجی، عمدتا نیازمند اخذ رتبه اعتباری از این موسسات هستند و درجات اعتباری از بهترین کیفیت اعتبار (AAA) تا بدترین وضعیت اعتباری(D) که مخفف Default به معنی قصور در پرداخت است، طبقه بندی میشوند. موسسه رتبه بندی اعتباری دیگری که تنها در کشورهای نوظهور فعالیت مینماید و بازار ایران را هم تحت پوشش دارد Intelligence Capital یا CIا ست که مقر آن در قبرس است. در کنار این موسسات، شرکتهای تخصصی ریسک سنجی نظیر EIU) Unit Intelligence Economic) یا موسسه(BMI) موسوم به International Business Monitor نیز با هدف ارائه گزارشات تحلیلی جامع از وضعیت اعتباری کشورها به سرمایه گذاران خارجی فعال هستند. به علاوه ، موسسات بیمه اعتبار صادراتی که همتایان صندوق ضمانت صادرات ایران در سطح دنیا محسوب میشوند نیز بمنظور پوشش ریسکهای صادراتی شامل ریسک های سیاسی و تجاری، کشورها را بر اساس وضعیت ریسک کشوری به هفت طبقه از 1( بسیار کم ریسک) تا رتبه 7( بسیار پر ریسک) طبقه بندی میکنند. از همتایان صندوق ضمانت صادرات ایران در کشورهای دیگر میتوان به Hermes Euler آلمان، Sace ایتالیا، NEXI ژاپن، Coface فرانسه، EKN سوئد، EKF دانمارک، SERV سوئیس، EFIC استرالیا، EDC کانادا، EXIAR روسیه، ECGC هند، K-sure کره جنوبی و Sinosure چین نام برد.
معادل سازی تقریبی طبقه بندی ریسک کشوری صندوق ضمانت صادرات با سایر موسسات رتبه بندی جهانی , گزارشات و جداول ریسک کشورها در فاصله ماه ژانویه 2020 ( دی و بهمن 1398 ) صندوق ضمانت صادرات ایران در جدول و گزارش ضمیمه قابل دسترسی میباشد .
شایان ذکر است الگوی رتبه بندی صندوق بر اساس پارامترهای خاص، بومی سازی شده؛ ولی بطور کلی از همبستگی بالایی در مقایسه با موسسات همتا برخوردار است.