روز گذشته شاخص كل با رشد 0.85درصدي به محدوده 3 ميليون و 130 هزار واحد رسيد. شاخص كل هم‌وزن نيز با رشد 0.42درصدي به محدوده 959 هزار واحد رسيد. ارزش معاملات خرد روزگذشته نيز در محدوده 14 همت بود كه نشان از خروج بازار از وضعيت ركودي دارد.

روز شنبه گروه فولاد يكي از برندگان اصلي بازار بود. نمادهاي بزرگ اين گروه با رشد قيمت و حجم بالاي معاملات همراه شدند. گروه‌هاي بانكي و خودرويي هم شرايط نسبتا خوبي داشتند. از نگاه تحليلگران بازار سرمايه، در حال حاضر بورس در نقطه حساسي ايستاده؛ از يك طرف اخبار خوب مي‌تواند بازار را بالا بكشد و ضررهاي گذشته را جبران كند، اما از طرف ديگر، اگر خبري منفي از مذاكرات يا اقتصاد داخلي منتشر شود، ممكن است ورق برگردد، به همين خاطر، پيش‌بيني مي‌شود كه كماكان فعالان بازار با احتياط حركت كنند و منتظر باشند، ببينند نتيجه گفت‌وگوها و در كنار آن وضعيت توليد صنايع بزرگ چه خواهد شد.

 

روز خوش فولادي‌ها

اميرعباس باقري، تحليلگر بازار سرمايه در گفت‌وگو با «اعتماد» مي‌گويد: روزگذشته، نخستين روز معاملاتي هفته در بازار سرمايه، با فضاي نسبتا مثبتي آغاز شد و شاخص كل بورس تهران توانست روندي رو به رشد را تجربه كند. در روزهاي گذشته هم كه اخبار مثبتي از مذاكرات بين ايران و امريكا در رم منتشر شده بود توانسته بود جو رواني بازار را تا حدودي مساعد كند. اين اخبار كه به نظر مي‌رسد همراه با نوعي پيشرفت يا دست‌كم كاهش تنش‌ها در فضاي بين‌المللي است، بر نگاه فعالان بازار تاثير گذاشته و باعث افزايش تمايل به خريد در برخي گروه‌هاي مهم بورسي شده است. باقري مي‌افزايد: يكي از گروه‌هايي كه ديروز معاملات قابل‌توجهي را تجربه كرد، گروه بانكي بود. سهم‌هاي مهم اين گروه با افزايش تقاضا مواجه شدند و در برخي نمادهاي شاخص، صف‌هاي خريد تشكيل شد. اين موضوع نشان‌دهنده اميدواري فعالان بازار نسبت به آينده مذاكرات و تاثيرات آن بر سيستم مالي كشور است. گروه خودرويي نيز شرايط نسبتا مشابهي داشت و برخي نمادهاي پرمعامله در اين گروه نيز با رشد قيمت روبه‌رو شدند. به گفته تحليلگر بازار سرمايه، در ميان صنايع بزرگ، گروه فولادي هم ديروز در وضعيت مثبتي قرار داشت. نمادهاي مطرح اين گروه نه تنها روندي صعودي داشتند، بلكه در برخي موارد با حجم معاملات خوبي همراه شدند.

اگر اين روند مثبت در روزهاي آينده ادامه يابد، مي‌توان اميدوار بود كه بازار سرمايه بتواند بخشي از ضررهاي گذشته را جبران كرده و روندي باثبات‌تر به خود بگيرد. با اين حال، تحليلگران بازار بر اين نكته تاكيد دارند كه ادامه‌دار بودن اين روند مثبت به‌ شدت به اخبار سياسي و اقتصادي وابسته است. در حال حاضر، وضعيت بازار شكننده است و در صورتي كه خبرهاي منفي از مذاكرات يا تحولات اقتصادي داخلي منتشر شود، بازار ممكن است از همين نقطه با فشار فروش مواجه شده و دچار افت شود. در واقع، بازار در يك وضعيت دوگانه قرار دارد؛ از يك‌سو پتانسيل رشد در صورت دريافت اخبار مثبت وجود دارد و ازسوي ديگر خطر ريزش در صورت انتشار اخبار منفي همچنان پابرجاست. باقري معتقد است: اگر در هفته‌هاي آينده خبرهاي خوبي از روند مذاكرات مخابره شود و حتي طرفين به توافق اوليه يا موقتي دست پيدا كنند، بازار سرمايه مي‌تواند رشدي چشمگير را تجربه كند؛ رشدي كه شايد بيشتر از بازارهاي موازي مانند طلا، ارز يا مسكن باشد. دليل اين امر، واكنش سريع‌تر و شديدتر بورس به تحولات سياسي و بين‌المللي است. او مي‌گويد: در كنار اين چشم‌انداز اميدواركننده، يكي از چالش‌هاي مهمي كه در حال حاضر بازار با آن مواجه است، قطعي برق صنايع مختلف است. اين موضوع به خصوص در فصل گرم سال اهميت بيشتري پيدا مي‌كند و مي‌تواند آثار قابل‌توجهي بر عملكرد توليدي شركت‌ها داشته باشد. پيش‌بيني مي‌شود كه آثار منفي اين قطعي‌ها به زودي در صورت‌هاي مالي شركت‌هاي بزرگ صنعتي نمايان شود. اين مساله مي‌تواند براي برخي از نمادها به‌ويژه در گروه‌هاي فولادي، سيماني و پتروشيمي تهديدي جدي محسوب شود. او مي‌افزايد: به نظر مي‌رسد بازار سرمايه در شرايط كنوني در يك وضعيت حساس و تعيين‌كننده قرار دارد. سرمايه‌گذاران بايد با دقت تحولات سياسي و اقتصادي را دنبال كرده و از تصميم‌گيري‌هاي هيجاني پرهيز كنند. با مديريت درست ريسك و پيگيري دقيق اخبار، مي‌توان از فرصت‌هاي احتمالي بازار بهره‌مند شد، ولي در عين حال بايد همواره آماده مواجهه با نوسانات غيرمنتظره نيز بود.

بازار همچنان در كش‌وقوس مذاكرات

مهدي اميدعلي، تحليلگر بازار سرمايه در گفت‌وگو با «اعتماد» در مورد وضعيت معاملات روز گذشته مي‌گويد: بورس تهران معاملات نخستين روز كاري خرداد را با نمايي سبز و تقاضايي پررنگ آغاز كرد؛ به‌طوري كه حدود ۸۰درصد نمادها در ابتداي بازار سبزپوش بودند. با اين حال، خريداران انرژي لازم براي ادامه يك روند صعودي قوي را نداشتند اما در نيمه دوم بازار، با كاهش هيجان ابتدايي و تخليه فشار فروش روند معاملات كم‌كم متعادل شد. رنج‌هاي مثبت در برخي نمادهاي شاخص‌ساز مجدد ديده شد و در پايان ۶۰درصد نمادها با رشد قيمت به كار خود خاتمه دادند. به گفته اين تحليلگر بازار سرمايه، با افزايش دما و افزايش مقدار مصرف برق در كشور، شاهد محدوديت در مصرف برق صنايع هستيم كه آثار آن در گزارشات ماهانه و بورس كالا مشخص است. او مي‌افزايد: در معاملات روزشنبه، گروه‌هاي سيماني، بانكي و فلزات اساسي مورد توجه سرمايه‌گذاران قرار گرفتند. در گروه سيماني به واسطه محدوديت در مصرف برق، مقدار توليد كاهش يافته كه درنتيجه موجب رشد 50درصدي نرخ سيمان در ماه گذشته شده است. باتوجه به تقسيم سود بالاي شركت‌هاي سيماني و عدم قيمت‌گذاري دستوري در اين صنعت، سرمايه‌گذاران توجه ويژه‌اي به اين گروه دارند. به گفته اميدعلي، در گروه بانكي بواسطه تصويب لايحه پالرمو و بهبود عملياتي بانكي، تقاضا در اين گروه افزايش يافت. همچنين در اين گروه نمادهاي بزرگ بازار قرار دارند كه از نقدشوندگي بالايي برخوردارند و اقبال بازار به سمت اين نماد‌هاست.

او مي‌افزايد: در حال حاظر نسبت قيمت به سود گذشته‌نگر بازار عدد 7.8 واحد است كه با اتمام فصل مجامع و تقسيم سود شركت‌هاي بزرگ بازار اين نسبت رقيق‌تر شده و به تقاضا در بازار كمك مي‌كند. اين تحليلگر بازار سرمايه مي‌گويد: بازار تا اينجاي كار با اخبار مذاكرات پيش رفته است و به نظر مي‌رسد از اينجا به بعد نيز مهم‌ترين خبري كه موتور محرك بازار باشد، همچنان اخبار مذاكرات است. او تاكيد مي‌كند كه از ابتداي سال 1404 تاكنون بازار سرمايه تحت تاثير اخبار مذاكرات در حال رشد بوده است. در اين مدت دلار هم وضعيت مشابهي داشته، چون انتظارات تورمي كاهشي بوده است. بر همين اساس هم روند پول در بازار سرمايه به سمت سهامي با نقدشوندگي بالا حركت كرده است. به گفته اميدعلي، سرمايه‌گذاران دست به عصا حركت مي‌كنند تا در صورت عدم توافق در صف فروش سهم‌هاي كوچك گير نيفتند. او پيش‌بيني مي‌كند: با فرض توافق ميان ايران و امريكا سهم‌هاي ريالي بازار مورد توجه سرمايه‌گذاران قرار مي‌گيرند و بازار سرمايه در بين بازارهاي موازي بهترين بازدهي را به سرمايه‌گذاران بدهد. اين تحليلگر بازار سرمايه تاكيد مي‌كند: با فرض خوشبيني به مذاكرات سهام ريالي تقاضاي بيشتري را به سمت خود جذب مي‌كند كه اين گروه شامل بانك، خودرو و ساخت قطعات، بيمه، محصولات غذايي و آشاميدني و گروه زراعت مي‌شود كه در اين بين گروه بانك و خودرو باتوجه به نقدشوندگي بالا انتظار مي‌رود رشد بيشتري در بين ساير گروه‌ها داشته باشند.