سایه رخدادهای سیاسی بر بازار معاملات فلز زرد، به حفظ این بازار بهعنوان پناهگاه امن سرمایهگذاران در چشمانداز پیشروی آنها، کمک کرده است. چشمانداز رشد طلا در سایه پیشبینیهای اقتصادی و سیاسی بر روند بازدهی صندوقهای طلا در بورسکالا نیز اثرگذار بوده است و فعالان بازار، کماکان صندوقهای طلا را بهعنوان بازاری امن با بازدهی منطقی برای سرمایهگذارها توصیف میکنند. روندهای فعلی و چشمانداز پیشروی طلا در بازار جهانی نیز این پیشبینیها را تقویت میکند.
هاجر شادمانی : اثـــر رخدادهای جهانی و داخلی در حوزه سیاست بیش از سایر عوامل، بر جذابیت سرمایهگذاری در صندوقهای طلا برای صاحبان سرمایه اضافه کرده است؛ جذابیتی که ناشی از رشدهای هیجانی در این بازار نیست، بلکه بیشتر به دنبال افزایش ریسکها در سایر بازارها و به تبع آن رشد حاشیه امن سرمایهگذاری در بازار فلز زرد و صندوقهای طلا ایجاد شده است.
«نوسان ارزی» و «اثر ریسکهای اقتصادی و غیراقتصادی، تحتتاثیر شرایط اقتصادی و سیاسی (داخلی و خارجی)» دو عاملی است که تحلیلگران بازار و صندوقهای طلا، بهعنوان مهمترین بازیگردانان تغییرات این بازار بر آن تاکید دارند. عبور طلای جهانی از مرز ۲۴۷۰ دلار به ازای هر اونس از روز دوشنبه ۱۲اوت و شکسته شدن مقاومت طلا در کانال ۲۴۰۰دلاری، عامل دیگری است که بر رشد اخیر صندوقهای طلا موثر بوده است.
برآوردهای «دنیایاقتصاد» مربوط به رشد صندوقهای طلا از ابتدای تابستان تاکنون نشان میدهد، در بزرگترین صندوق طلای بازار سرمایه، از ابتدای تابستان (اول تیرماه) تا روز گذشته (۲۴مرداد)، بازدهی ۵.۳درصدی به ثبت رسیده است. این سطح بازدهی در حالی به عنوان رشد منطقی صندوقهای طلا قابلتوجه است که در عین حال علائمی از حضور تقاضای هیجانی، از این سطح بازدهی رصد نمیشود.
شایان کرمی، تحلیلگر بازار و صندوقهای طلا، در این باره به «دنیایاقتصاد» اعلام کرد: روند قیمت طلا و به تبع آن تغییرات بازدهی صندوقهای طلا به دو عامل بستگی دارد؛ عامل اول مربوط به تحولات قیمت دلار تحتتاثیر رویدادهای سیاسی داخلی و خارجی است. عامل دوم هم به نوسان بهای طلای جهانی مربوط میشود که عمده این نوسانها هم ناشی از رویدادهای سیاسی اثرگذار بر مناسبات اقتصادی و سیاسی کشورهاست.
شایان کرمی، اثرپذیری نوسانات قیمتی در بازار طلا و به تبع آن صندوقهای طلا از رخدادهای سیاسی داخلی و خارجی را مسبوق به سابقه اعلام کرد و گفت: در فاصله سالهای ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۱ بهای هر دلار آمریکا در بازه حول و حوش ۲۵ تا ۳۳هزار تومان در نوسان بود. در آن زمان بحث مذاکرات سیاسی برای احیای برجام به طور مجدد احیا شده بود. با بسته شدن پرونده مذاکرات در آن زمان و به نتیجه نرسیدن امیدواریها در این زمینه، همراه با اثرپذیری از برخی رخدادهای سیاسی داخلی، از نیمه دوم ۱۴۰۱ رشد مثبت و صعودی بهای دلار آغاز شد و تا سالجاری در برخی مقاطع فراتر از سطح ۶۰هزار تومان نیز حرکت کرد. رخدادهای سیاسی داخلی و خارجی، بهخصوص موضوع برگزاری انتخابات دوره چهاردهم ریاستجمهوری و مباحث پیرامون انتخاب کابینه از یکسو و رفت و برگشت اثر تنشهای سیاسی اخیر در خاورمیانه، رشد بهای ارز و به تبع آن ثبت بازدهی مثبت در بازار طلا و صندوقهای طلا را به همراه داشت.
دومین عامل اثرگذار بر رشد صندوقهای طلا هم مربوط به وضعیت طلای جهانی است. تصمیمات فدرالرزرو برای افزایش نرخ بهره و وضعیت بانکهای آمریکایی (از جمله مباحث مربوط به ورشکستگی دو بانک آمریکایی) دو عامل اثرگذار بر تغییرات بهای طلای جهانی بودهاند.
در روزهای اخیر، اعلام ثبت بالاترین نرخ بیکاری در آمریکا از ۲۰۲۱ تاکنون، جایگاه صندوقهای طلا و بهطور کلی بازارهای طلا را بهعنوان پناهگاه امن سرمایهگذارها تثبیت کرد. این فضای رکودی در آمریکا و همچنین مسائل مربوط به تنشهای سیاسی، طلای جهانی و بازدهی صندوقها را راهبری میکند.
در واقع هماکنون این بازار به دلیل رکود اقتصادی آمریکا و تنشهای سیاسی ناشی از جنگ روسیه و اوکراین و همچنین تنشهای خاورمیانه بهعنوان سرمایهگذاری امن در جهان شناخته میشود. همین فضای امن سرمایهگذاری در بازار طلا، به ثبت رشدهای مثبت در بازار داخلی و خارجی در مقاطع زمانی مختلف در تابستان امسال منجر شد، بهطوری که میتوان گفت طلا هماکنون در حال ثبت سقفهای تاریخی است و همه این عوامل باعث رشد صندوقهای طلا نیز شده و میشود.
به گفته کرمی، صندوقهای طلا در بورسکالای داخلی تحتتاثیر این رویدادها (داخلی و خارجی) به نسبت اثر آنها، از کف قیمتی تیرماه، یعنی ۲۵هزار تومان تا ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان (مربوط به بازه قیمتی صندوق لوتوس، بزرگترین صندوق طلای بازار سرمایه)، رشد داشتهاند. هرچند با کاهش تنشها در روزهای اخیر تا سطح ۲۷هزار تومان افت کرده و هماکنون در کانال قیمتی حول و حوش ۲۷ هزار و ۵۰۰ تومان قرار دارد.
میتوان گفت این صندوقها ابتدا و در اوج تنشها نسبت به ابتدای تابستان حول و حوش ۱۰ تا ۱۲درصد رشد مثبت داشته، اما در روزهای اخیر بعد از افت کمتر از ۴درصدی به سطوح فعلی رسیدهاند. با این حال میتوان گفت صندوقهای طلا در روزهای اخیر همچنان خود را در سطوح بالا نگه داشتهاند.
مهمترین دلیل این موضوع هم مربوط به چشماندازهای سیاسی مبهم است که از آن جمله میتوان به انتظار بازار برای انتخاب و معرفی نهایی کابینه اقتصادی دولت و اعلام رویکرد اقتصادی آنها از بابت انبساطی یا انقباضی بودن این رویکرد در چهار سال پیشرو اشاره کرد. از سوی دیگر، شاید هنوز وضعیت فعلی سود بانکی در حبس بخشی از نقدینگی موثر بوده باشد. در صورت کاهش نرخ بهره، رشدهای بیشتری در طلا و دلار قابل رویت است.
به گزارش «دنیایاقتصاد»، تحلیلگران صندوقهای طلا، کماکان اثر رویدادهای سیاسی داخلی و خارجی بر آینده کوتاهمدت و میانمدت این صندوقها را پررنگ توصیف میکنند.
در بلندمدت هم مجموعهای از عوامل اقتصادی و سیاسی تعیینکننده وضعیت صندوقهاست. کرمی در این باره به «دنیایاقتصاد» گفت: در کوتاهمدت شرایط سیاسی همچنان اثرگذار است و در میانمدت میتوان گفت رویکرد دولت و اینکه چه سیاست اقتصادی را دنبال خواهد کرد، میتواند میزان تقاضا و سطح بازدهی صندوقها را تحتتاثیر قرار دهد. بحث انبساطی یا انقباضی بودن این سیاستها، برخورد دولت جدید با موضوع مالیاتها، مباحث مربوط به مخارج دولت، بهخصوص با توجه به نزدیک بودن موعد تدوین بودجه ۱۴۰۴، موضوع تغییر یا عدمتغییر بهای حاملهای انرژی و مسائلی از این دست میتواند بر صندوقها و میزان رشد آنها اثرگذار شود. بهخصوص اینکه اینها همه مباحثی است که به لحاظ اقتصادی روی قیمت دلار و نوسانات آن موثر است و از نظر سیاسی هم شدت گرفتن تنشها یا کمرنگ شدن آنها با اثرگذاری بر افزایش یا کاهش ریسکهای غیراقتصادی بر بازارها از جمله بازار طلا و روند بازدهی صندوقها در بورسکالا اثرگذار است. اما با توجه برآوردهای فعلی، انتظار افت محسوس در بازار ارز و به تبع آن کاهش بازدهی و افت قیمت در بازار طلا چندان وجود ندارد. هرچند انتخابات پیشروی آمریکا میتواند یکی از عوامل سیاسی مهم و موثر بر چشمانداز قیمت ارز باشد. در بلندمدت هم میتوان یک رویکرد اقتصادی-سیاسی را بر بازار ارز و طلا موثر دانست؛ بهخصوص اینکه باید دید شرایط تحریمها در مقطع زمانی پیشرو به چه نحوی تغییر خواهد کرد. به نظر میرسد در این دوره تحریمها مهمترین عامل اثرگذار بر بهای ارز باشد. این عامل در ادامه میتواند تحولات قیمتی طلا در بازار داخل را بازیگردانی کند.
در شرایطی که بنا بر اعلام مسوولان بورسکالای ایران، روز دوشنبه ۲۲مردادماه، رکورد تاریخی حجم معاملات روزانه قراردادهای اختیار معامله طلا در بازار مشتقه با ثبت بیش از یکمیلیون قرارداد طی یک روز شکسته شد، رصد تحولات جهانی بازار طلا هم نشان میدهد که در حال حاضر بهای هر اونس طلا نزدیک به سقف تاریخی قرار گرفته است.
رویترز دیروز در گزارشی اعلام کرد: امید به کاهش نرخ بهره آمریکا و تنشهای پایدار در خاورمیانه، قیمت طلا را روز چهارشنبه، ۱۴ اوت ۲۰۲۴ (دیروز)، نزدیک به بالاترین حد خود رساند.
براساس آنچه در این گزارش آمده است، ریکاردو اوانجلیستا، تحلیلگر ارشد اکتیو تریدز اعلام کرده است: اگر دادهها، کند شدن رشد قیمتها (کاهش نرخ تورم) در ایالاتمتحده را تایید کند، احتمال رسیدن قیمت طلا به بالاترین سطح قیمتی خود و ثبت سقف تاریخی جدید وجود دارد.
در این گزارش هم که صبح دیروز منتشر شد، بر اهمیت کاهش یا افزایش تنشهای خارومیانه در تغییرات بهای طلای جهانی تاکید شده و از افزایش این تنشها بهعنوان عامل بسیار موثر بر افزایش سرعت رشد بهای فلز زرد یاد شده است.
وبسایت خبری و تحلیلی trading economics نیز دیروز در تازهترین تحلیل خود از وضعیت طلای جهانی نوشت: بهای طلا روز چهارشنبه نزدیک به بالاترین حد خود باقی ماند، زیرا شواهد جدید از کاهش نرخ تورم در ایالاتمتحده، انتظارات موجود مبنی بر اینکه فدرالرزرو ممکن است کاهش بیشتر نرخ بهره را در سپتامبر اعمال کند، تقویت کرد. تورم سالانه تولیدکننده از ۲.۷درصد در ژوئن به ۲.۲درصد در ماه ژوئیه کاهش یافت و به نرخ تورم ۲درصدی فدرالرزرو نزدیک شد.
علاوه بر این، در بحبوحه افزایش تنشهای ژئوپلیتیک، طلا از جذابیت پناهگاه امن خود بهره میبرد و بازارها از نزدیک تحولات مربوط به تنشهای اخیر خاورمیانه و حمله اوکراین به روسیه را زیر نظر دارند. این در حالی است که نرخهای بهره پایینتر، جذابیت فلزات گرانبهای بدون بهره مانند طلا را افزایش میدهد. به این ترتیب چشمانداز رشد صندوقها فعلا پررنگترین فرضیه برای سرمایهگذاران و فعالان تالار طلایی بورسکالاست.