مرکز مدیریت ارتباطات مرکز مبادله ایران، توضیح داد متقاضیان خرید، همه اشخاص حقیقی با تابعیت ایرانی بالای ۱۸ سال تمام شمسی هستند و میتوانند از طریق مراجعه مستقیم به سامانه معاملات طلای مرکز مبادله ایران به آدرس www.market.ice.ir میتوانند در حراج سکه شرکت کنند.
براساساین عرضه انواع سکه طلای بهار آزادی در سامانه معاملات طلای مرکز مبادله ایران انجام میشود و افراد برای خرید باید در این مرکز ثبتنام کنند.
همچنین آگهی عرضه سکههای طلای مرکز مبادله، دو روز قبل از عرضه، در سایت این مرکز به نشانی www.ice.ir منتشر میشود و از طریق رسانهها به اطلاع عموم میرسد.
براساس توضیحات ایسنا هر متقاضی، باید قیمت پیشنهادی مدنظر خود را در سامانه ثبت کند. متقاضیان در اعلام قیمت پیشنهادی دقت کافی داشته باشند؛ چراکه در صورت برندهشدن، قیمت ثبتشده مبنای انجام معامله است. ضمنا باید به این نکته توجه داشت که ثبت قیمت پایین ممکن است باعث برندهشدن شما نشود. بدیهی است که بهترین قیمتها در مقایسه با دیگر شرکتکنندگان ملاک برندهشدن یا نشدن است و کارمزد خریدار به ازای خرید هر قطعه سکه طلا معادل یک در هزار ارزش معامله است. همچنین روزهای حراج پس از تعیین از سوی بانک مرکزی، در سایت مرکز مبادله ایران به آدرس اینترنتی www.ice.ir اعلام میشود.
گفتنی است پس از ثبت سفارش از طرف متقاضیان خرید، مرتبسازی و اولویتبندی سفارشها براساس بالاترین قیمت پیشنهادی انجام میشود. در صورت برابری قیمتها، مرتبسازی براساس زمان ثبت سفارش انجام میشود. در نهایت سکه طلا براساس اولویتبندی از بالاترین اولویت به پایینترین اولویت و متناسب با مقدار عرضه به متقاضیان تخصیص داده میشود و وضعیت تخصیص سکه طلا از طریق پیامک به متقاضی اطلاعرسانی میشود.
همچنین در صورت برابری قیمتها، مرتبسازی براساس زمان ثبت سفارش انجام میشود. در نهایت سکه طلا براساس اولویتبندی از بالاترین اولویت به پایینترین اولویت و متناسب با مقدار عرضه به متقاضیان تخصیص داده میشود و برنده حراج سکه طلا باید برای دریافت فیزیکی سکه طلا به شعبه بانک ملی که در مرحله ثبتنام انتخاب کرده است،مراجعه کند.
شروط موفقیت مزایده سکهای
به نظر میرسد موفقیت سیاست جدید بانکمرکزی برای مدیریت بازار طلا، شرطهایی داشته باشد. نکته اول در رابطه با قیمت سکههای عرضهشده در حراج است. با وجود اینکه قیمتها توسط متقاضیان پیشنهاد میشود، اما بهتر بود کف و سقفی برای قیمتگذاری مشخص تعیین و اعلام میشد.
از سوی دیگر این سیاست در صورتی میتواند مفید باشد که نقدینگی جمعآوری کند و شرط این موضوع، قیمتهایی نزدیک به بازار است، از سوی دیگر ماهیت حراج، کسب سود است. بنابراین لازم است قیمتها از قیمت بازار اندکی پایینتر نیز باشد. همین موضوع ضرورت تعیین یک قیمت تعادلی و اعلام کف و سقف برای پیشنهاد قیمت از سوی متقاضیان را پررنگتر میکند. نکته مهم دیگری که لازم بود در اطلاعیهها و اگهی حراج به آن اشاره میشد، شیوه بستهبندی و سکهها و تحویل آن است. به این دلیل که اگر سکهها در بستهبندی پرسشده تحویل داده نشود، مسلما باید قیمت کمتری داشته باشد. بهطور کلی با توجه به اینکه این اولین مرحله از برگزاری این حراج است، موفقیت و تداوم آن به استقبال مردم و شیوه اجرای فرآیند آن بستگی زیادی دارد. هر چند بررسیها طی روزهای گذشته نشان میدهد تقاضا برای شرکت در این حراج از سوی مردم بالا است، اما شیوه تعیین قیمت، تحویل سکه و حتی مسائل فنی میتواند سرنوشت حراج سکههای بانکمرکزی را در آینده مشخص کند.
برنده حراج سکه طلا میتواند برای تحویل فیزیکی سکه طلا از شعبه منتخب، از هفت روز کاری پس از تخصیص تا هفت روز کاری بعد از آن اقدام کند و متقاضی خرید در زمان دریافت سکه باید به ازای دریافت هر قطعه سکه طلا (اعم از سکه تمام، نیم سکه یا ربع سکه) مبلغ 300 هزار ریال به شعبه بانک ملی پرداخت کند.
در صورت تأخیر در دریافت سکه از شعبه بانک، متقاضی به مدت هفت روز کاری دیگر میتواند با پرداخت هزینه نگهداری، به ازای هر قطعه سکه طلا (اعم از سکه تمام، نیم سکه یا ربع سکه) مبلغ 500 هزار ریال روزانه، سکه خود را تحویل بگیرد.
مراجعهنکردن متقاضی برای دریافت سکه در مهلت مقرر ۲۱ روز کاری از روز معامله به خاتمه خودبهخود معامله منجر خواهد شد و وجوه واریزی پس از کسر کارمزد و هزینههای عملیاتی به متقاضی عودت داده میشود.