روز گذشته «اظهارات مذاکرهکننده ارشد اتحادیه اروپا»، «آغاز شروع نگارش متن توافق» و «تلاش برای حصول توافق در کوتاهمدت» سه خبری بود که مدنظر معاملهگران ارزی قرار گرفت. در نتیجه در روز دوم دور جدید مذاکرات هستهای وین، بازار ارز تهران در وضعیت فشار فروش قرار گرفت. نرخ ارز در بازار روز سهشنبه ۷ دی ماه در مسیر کاهشی پیشبینی شده قرار گرفت. دلار که دیروز از ابتدای ساعات کاری با کاهشی ۲۰۰ تومانی نسبت به روز دوشنبه در قیمت ۲۹ هزار و ۶۵۰ تومان شروع به کار کرده بود در ادامه روز نیز به روند کاهشی خود ادامه داد. این در حالی است که برخی معاملهگران از همان ابتدای روز سعی در جلوگیری از موج ریزشی بازار داشتند.
گروهی از بازیگران بازار ارز که روز سهشنبه بازار را با فشار فروش شروع کردند تا حوالی ظهر با ارائه نرخهایی حوالی ۲۹ هزار و ۷۰۰ تومان سعی در مقابله با این روند کاهشی داشتند؛ که این تلاشها تا اواخر ساعت کاری روز سهشنبه بینتیجه ماند و نرخ واقعی در محدوده ۲۹ هزار و ۵۰۰ تا ۶۰۰ تومان نوسان کرد و در انتهای روز در قیمت 29 هزار و 550 تومان بسته شد.
اخبار منتشر شده در روزهای دوشنبه و سهشنبه تاثیر زیادی در این روند کاهشی داشتند. انریکه مورا، مذاکرهکننده ارشد طرفین اروپایی در نشست مطبوعاتی که در روز دوشنبه داشت، گفت: در دور هشتم مذاکرات درباره موضوعات مورد مناقشه بحث خواهد شد. ما در پی تعهد متقابل ایران و آمریکا و همچنین به دنبال رفع تحریمهای ایران و محدود کردن برنامه هستهای این کشور هستیم.
او در ادامه تاکید کرد: نیاز فوری به توافق با ایران وجود دارد، زمان زیادی برای دستیابی به توافق نداریم و موفقیت ما در گرو اتخاذ تصمیمات سخت در تهران و واشنگتن است.
برخی از تحلیلگران بازار ارز بر این باورند که سخنان این مقام ارشد اروپایی تاثیر زیادی بر افزایش فشار فروش در بازار ارز ایران گذاشته و این اخبار توانسته مالکان این اسکناس آمریکایی را در راستای جلوگیری از ضرر ناشی از کاهش قیمت بیشتر در روزهای آینده به فروش داراییهای خود تشویق کند.
اما در همین روز خبرگزاریهای داخلی و خارجی از تمرکز جدیتر کمیسیون مشترک برجام روی متن پیشنویس جدید توافق خبر دادند.
ترکیب سخنان مورا با این اخبار و همچنین اذعان تمامی طرفین مذاکره به علاقه خود برای حصول هرچه سریعتر توافق جدید توانست سه خبر تاثیرگذار بر بازار ارز روز سهشنبه باشد. اما از جمله اخبار تاثیرگذار دیگر بر بازار ارز روز سهشنبه میتوان به سخنان سخنگوی دولت در خصوص وضعیت ارزی کشور اشاره کرد.
علی بهادریجهرمی صبح روز سهشنبه در دومین نشست خبری خود اظهار کرد: دولت محدودیتی برای تامین ارز ندارد. وی گفت: کشور در شرایط تحریمی قرار دارد و نمیشود با شرایط عادی قیاس کرد. اما به نسبت شرایط تحریمی، فروش نفت و بازگشت ارز حاصل از آن در وضعیت قابل قبولی قرار دارد و دولت محدودیتی برای تامین ارز ندارد.
بهادریجهرمی در آخر با اشاره به ثبات بازار ارز افزود: وضعیت درآمد ارزی کشور مناسب است که شاهد ثبات بازار ارزی هستیم و در همین مدت هم بسیاری از روزها در بازار نیما، عرضه ارز بیش از تقاضا بوده است و با مسیرهایی که دولت در حال طی کردن است پیوسته باید منتظر شنیدن خبرهایی از گشایش بازار ارز بود.
علاوه بر این صحبتها، مدیر روابط عمومی بانک مرکزی با اعلام اینکه حجم تجارت خارجی در 9 ماه نخست سال جاری به 72 میلیارد دلار رسیده است، پیشبینی کرد این رقم تا پایان سال به رقم 98 میلیارد دلار برسد. به نظر برخی از تحلیلگران بازار ارز محتوای سخنان این نشست میتواند بر حمایت بازارساز از آغاز این روند کاهشی دلالت داشته باشد. به صورتی که در هسته مرکزی بازیگران بازار ارز شاهد پیشبینیهایی از رسیدن نرخ بازار آزاد به قیمت دلار در مصوبه بودجه سال آینده هم بودیم. این معاملهگران بعضا حتی پای خود را از این هم فراتر گذاشته و خبر از بازگشت قیمت دلار به زیر قیمت دلار بودجه سال آینده دادند.
در معاملات روز گذشته سکه تمام بهار آزادی هم با روند نزولی بازار همراه شد و با ۸۰ هزار تومان کاهش قیمت نسبت به روز دوشنبه در نرخ ۱۳ میلیون و ۲۰ هزار تومان به کار خود پایان داد.