کارشناسان و فعالان بازار دیدگاههای متفاوتی در خصوص روند تغییرات قیمتها ارائه میدهند. به گفته فعالان بازار، بانک مرکزی منابع کافی برای تقویت بازار در اختیار ندارد و نمیتوان به کاهش قیمتها دل خوش کرد. تحلیلگران اما امیدوارند ابزارهای نوین پولی به یاری بانک مرکزی بشتابد و حل معضل رکوردزنی قیمتها در بازار ارز و طلا را با تقویت ارزش پول ملی ممکن کند.
دیروز قیمتها در هر دو بازار ارز و سکه افزایش یافتند. قیمت اعلامی دلار از سوی معاملهگران ۲۰ هزار و ۵۰۰ تومان بود که در مقایسه با ریزش چند روز اخیر بازار محسوس به نظر میرسد. صرافیها اما قیمت معاملاتی خود را تغییر ندادند و دلار را با همان نرخ ۱۹ هزار و ۵۰ تومان به فروش رساندند. آنطور که فعالان بازار ارز میگویند، انتظار کاهش قیمتها بیهوده است و باید منتظر ثبت رکوردهای جدید قیمتی برای دلار باشیم. از آنجا که بازار طلا دنبالهرو تغییرات قیمتی در بازار ارز است، هر گونه افزایشی در نرخ دلار منجر به افزایش همزمان نرخ طلا و سکه نیز میشود. اگرچه در این میان نمیتوان تاثیر قیمت جهانی طلا را نادیده انگاشت اما با توجه به رشد بیسابقه قیمت دلار و کاهش شدید ارزش پول ملی، طلای داخلی مستعد افزایش قیمت بیشتری شده است.
در خصوص چرایی رشد قیمتها در بازار چند موضوع مطرح میشود که کند شدن چرخه بازگشت ارز صادراتی به کشور مهمترین آنها محسوب میشود. نهادهای دولتی اعلام کردند حدود ۲۷ میلیارد دلار ارز صادراتی به چرخه اقتصادی کشور وارد نشده است. رییس بانک مرکزی اما امیدوار است که تا پایان تیر ماه صادرکنندگان بتوانند تعهدات ارزیشان را بپردازند و بانک مرکزی را در به آرامش رساندن بازار یاری کنند. به گفته عبدالناصر همتی، برای نوسانات موقتی بازار ارزپاشی نمیکنیم و به زودی تعادل را به بازار برمیگردانیم.
اما از زمان اعلام موضع سیاستگذار پولی نسبت به رشدهای عجیب و غریب قیمتها در بازار ارز حدود یک هفته میگذرد. اگرچه در این مدت با ریزش اندک قیمتها در برخی روزها مواجه بودیم اما معاملهگران نشان دادند که بازار بنای کاهش قیمت ندارد و در تلاش برای ثبت رکوردهای جدید قیمتی است.شاید بخشی از این موضوع را باید در کنار مساله عدم بازگشت ارز به کشور بررسی کرد. محدود شدن مبادلات تجاری با دیگر کشورها موضوعی است که درآمد ارزی صادرکنندگان و فعالان اقتصادی را کاهش داده است. به این ترتیب صادرکنندگان توان آن را ندارند که ارز لازم برای تامین نیازهای کشور را در اختیار واردکنندگان قرار دهند و از همین رو دسترسی بانک مرکزی به دلارهای صادراتی کم شده است. آمارها نیز حاکی از آن است که دلارهای حاصل از فروش نفت آنقدر محدود شده که قابل چشمپوشی است و نمیتوان حساب ویژهای روی آن باز کرد. به این ترتیب چرخه ورود ارز به دلایل گوناگون مختل شده و توانایی بانک مرکزی برای تکرار رویه سیاستگذاری تزریق ارز به بازار کاهش یافته است.
در عین حال کارشناسان مساله همپوشانی بازارهای اقتصادی را نیز مطرح میکنند. این موضوع تایید میکند که در واکنش به رشد حدود ۳۰۰ درصدی بازار سرمایه، سایر بازارهای مالی نیز خیز برمیدارند تا عقبماندگی خود از این بازار را جبران کنند. هرچند کارشناسان با دیده تردید به رشد خیرهکننده بازار سرمایه نگاه میکنند، با این حال بر همزمانی افزایش قیمتها در بازارهای مختلف اقتصادی اجماع نظر دارند. برخی کارشناسان نیز ادعای کسب درآمد دولت از نوسانات قیمتی را مطرح میکنند. به گفته آنان، دولت با بالا بردن نرخ ارز در تلاش است ارزش ریالی داراییهای خارجیاش را افزایش دهد و از این طریق به تامین مالی دست بزند.
اما ریشه افزایش قیمتها هر چه باشد، نگرانیها در خصوص کاهش شدید ارزش پول ملی و کاهش قدرت خرید خانوارها را افزایش داده است.
گزارشهای آماری نشان میدهد که نرخ تورم در خردادماه و در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته افزایش یافته است. بیشترین رشد قیمتی هم مربوط به آن بخش از گروههایی کالایی بوده که در سبد مصرفی تمام خانوارها به چشم میخورد. بدیهی است به هر میزان که رشد قیمت دلار تداوم یابد، به همان میزان قیمت کالاهای وارداتی نیز بیشتر میشود. به این ترتیب نرخ تورم رو به افزایش میگذارد و خانوارهای بیشتری به سمت طبقات پایین درآمدی کشیده میشوند. در این شرایط باید پرسید آیا هدف تورمی ۲۲ درصدی بانک مرکزی محقق میشود؟!
نشانههای توقف قیمتی در بازار دیده نمیشود
در همین حال حمیدرضا کاهدی، کارشناس بازار ارز به «جهان صنعت» گفت: ریشه اصلی افزایش قیمت ارز کمبود عرضه است.
این کارشناس ارزی اظهار کرد: دولت در بحث ورود دلار به مشکل برخورده است. در حالی که بخش بزرگی از صادرکنندگان باید در جایی خارج از مرزهای ایران نیازهای ارزی واردکنندگان را تامین کنند و ارز لازم برای واردات را در اختیار آنها قرار دهند، اما صادرکنندگان یا ارز لازم برای تامین نیاز واردکنندگان را در اختیار ندارند و یا اینکه از اعطای ارز به واردکنندگان به هر دلیلی امتناع میکنند.
به گفته وی، به همین دلیل تامین نیازهای ارزی واردکنندگان نیز به مشکل خورده است.
کاهدی ادامه داد: دلارهایی که از کشورهای همسایه به کشور وارد میشد نیز به دلیل شیوع ویروس کرونا و درگیریها و مشکلات افغانستان و عراق دچار مشکل شده و ورود ارز به کشور را دشوار کرده است.
به گفته این کارشناس ارزی، مجموع این موارد باعث شده که عرضه ارز به بازار به اندازهای نباشد که به تقاضای شکل گرفته در بازار ارز پاسخ دهد.
کاهدی اضافه کرد: با اینکه حجم ارزی که در بازار غیررسمی معامله میشود هم چندان بالا نبوده، اما دلالان از موقعیت سوءاستفاده کرده و فرصت را برای بالا بردن قیمت ارز مناسب دیدهاند.
به گفته وی، عقبافتادگی بازار ارز از دیگر بازارهای مالی همچون بورس و مسکن نیز عامل دیگر افزایش قیمت دلار بوده است.
کاهدی گفت: بنابراین مشکل اصلی بازار ارز ریشه در کمبود عرضه دارد، ضمن آنکه تقاضای واقعی نیز در بازار وجود ندارد.
وی افزود: از آنجا که تقاضای چندانی برای ارز وجود ندارد، اگر بانک مرکزی زودتر به فکر میافتاد میتوانست حتی با تزریق ۳۰۰ هزار دلار قیمتها را کنترل کند.
این در حالی است که در سال گذشته و در بحبوحه رشد دلار، بانک مرکزی حتی با تزریق ۲۵ میلیون دلار به بازار هم قادر به کنترل قیمتها نبود.
به اعتقاد کاهدی، بانک مرکزی نیز به عمد از تزریق ارز به بازار خودداری میکند. چون تجربه قبلی ارزپاشی در بازار ارز بینتیجه باقی ماند و تنها این پرسش را برجای گذاشت که چرا این حجم از ذخایر صندوق ذخیره ارزی به هدر رفت.
وی افزود: به همین خاطر بانک مرکزی از ارزپاشی و عرضه ارز به بازار خودداری میکند.این کارشناس ارزی اضافه کرد: نشانهای از توقف بازار ارز و کاهش قیمت دلار و سکه دیده نمیشود.
کاهدی خاطرنشان کرد: متاسفانه این انتظار وجود دارد که بازار ارز به روال فعلی خود ادامه دهد و بعید است که در مقابل افزایش قیمت ایستادگی کند و معلوم نیست که بانک مرکزی چه موقع میتواند جلوی افزایش قیمتها را بگیرد.
باید پول ملی را تقویت کنیم
عباداله محمدولی، رییس انجمن صنفی کارفرمایان صنعت طلا و جواهر نیز در خصوص افزایش شدید قیمت طلا به «جهان صنعت» گفت: در شرایطی که بازار نوسانی میشود، معاملات به حداقل میرسد و قیمتهای غیرواقعی اجازه خرید و فروش را به معاملهگران نمیدهد.
به گفته وی، در این شرایط خریداران به دلیل احتمال سقوط قیمتها، ریسک جهش قیمتها را به جان نمیخرند و با احتیاط بیشتری به بازار ورود میکنند.
وی حباب سکه را ۳۰۰ هزار تومان اعلام و آن را نتیجه شرایط نوسانی بازار عنوان کرد.محمدولی اضافه کرد: در وضعیت فعلی سکه در محدوده قیمتی ۹ میلیون تومان نوسان میکند.
رییس انجمن صنفی کارفرمایان صنعت طلا و جواهر افزود: بخشی از نوسانات قیمتی به مدیریت بازار برمیگردد و بازار نباید به گونهای مدیریت شود که هر روز شاهد ثبت نرخهای جدیدی باشیم.
به گفته محمدولی، نوسانات زیاد قیمتی بر قیمت سایر کالاها نیز تاثیرات منفی میگذارد.وی تصریح کرد: بازتاب خبرهای سیاسی و اقتصادی نیز تاثیرات مثبت و منفی خود را هم بر اونس جهانی و هم بازار داخلی میگذارد.
وی پیششرط قیمت طلا در بازارهای داخلی را نیز کنترل قیمت دلار عنوان کرد و افزود: تقویت ارزش پول ملی نباید نادیده انگاشته شود.
به گفته وی، اگر پول ملی تقویت شود در مقابل اتفاقات و رخدادهای سیاسی و اقتصادی ضعف نشان نمیدهد و بنابراین باید برنامههای ویژهای برای تقویت پول ملی در نظر گرفته شود.
محمدولی خاطرنشان کرد: امیدواریم با تصمیمات بانک مرکزی و متولیان اقتصادی، بازار مدیریت شود و نوسانات قیمتی به حداقل برسد.