نیروهای امنیتی عراق روز شنبه ۱۸ آبان ماه تلاش داشتند تا مناطق تسخیر شده از سوی معترضان ضددولتی را بازپس گیرند. همین امر موجب تقابل خشونتبار شد و موجب گردید تا خیابانها مملو از خودروهایی شود که میکوشیدند مجروحان را به مراکز درمانی برسانند. این غوغا موجب شد روز شنبه ۶ نفر کشته شوند. امروز دوشنبه هجدهمین روز تظاهرات در عراق است. خبرگزاری «شفقنا» مینویسد آمار و ارقام کشتهها و مجروحان دقیق نیست اما این خبرگزاری به نقل از رویترز و سومریهنیوز نوشت که دیروز یکشنبه ۵ نفر کشته و ۱۴۰ نفر زخمی شدند. الجزیره روز گذشته به نقل از منابع پزشکی مدعی شد که شمار قربانیان اعتراضات عراقیها در ۲۴ ساعت اخیر (تا روز یکشنبه) به ۸ کشته و بیش از ۱۰۰ مجروح افزایش یافته است. الجزیره همچنین مدعی شد که ۷ نفر از این افراد در بغداد کشته شده و یک تن نیز براثر مصدومیت چند روز گذشته در بندر امقصر بصره فوت کرده است. اسکای نیوز هم از خبرنگار خود در عراق آورده است که در جریان درگیری میان معترضان و نیروهای ضد شورش عراق ۶ تن کشته و حدود ۱۰۰ تن دیگر نیز مجروح شدهاند.
«آلیسا روبین» در گزارش ۹ نوامبر خود برای نیویورکتایمز نوشت که غوغای عراق که بیش از ۱۰۰ مجروح بهجا گذاشته و میتواند موجب بازگشت آن عدهای به خیابانها شود که ترجیح داده بودند به خانههای خود بازگردند. «محمد جوهی»، یک کنشگر اجتماعی که سازمانش «اینجا هستم تا حق خود را بگیرم» نام دارد، میگوید: «آن چه به زور از ما گرفته شده را به زور پس خواهیم گرفت.» او از زمان آغاز درگیریها در عراق «در خط مقدم درگیریها» حضور داشته است. براساس برخی گزارشها، بهرغم اینکه شمار زیادی از معترضان در میدان التحریر در مرکز بغداد تجمع کرده بودند اما ناآرامیها از چند روز گذشته روی چهار پل السنک، الجمهوریه، الاحرار و شهدا در بغداد متمرکز بوده است. این کنشگر اجتماعی میافزاید: «نمی دانم چرا دولت و جامعه بینالمللی به ما پاسخ نمیدهند.»
گزارشگر نیویورکتایمز میافزاید معترضان خواستار تغییر نظام از پارلمانی به ریاستی شدهاند. آنها همچنین خواستار توقف فساد و پایان تقسیم وزارتخانهها براساس وابستگیهای فرقهای و تقسیم فرقهای پستها میان احزاب شدهاند. عادل عبدالمهدی هم از قصد خود برای تغییرات مهم در کابینه و اصلاح قانون انتخابات خبر داد و گفت: «برای برآورده کردن مطالبات معترضان تغییرات مهمی در کابینه صورت خواهد گرفت.» وی همچنین اعلام کرد دولت و مقامات قضایی به تحقیق درخصوص مساله کشته و زخمی شدن تظاهراتکنندگان و نیروهای امنیتی ادامه میدهند. نخستوزیر عراق ادامه داد، او به دنبال اصلاحات اساسی برای مقابله با فساد و انجام اصلاحات در کابینه و در بخشهای امنیتی، اقتصادی، انتخابات و قانوناساسی است تا خادم، حامی و محافظ منافع ملت باشد، نه احزاب و نیروهای سیاسی که صاحب قدرت هستند.
به نوشته نیویورکتایمز، اقدامات سرکوبگرانه خشم مقتدی صدر را برانگیخته است. او در برههای در کنار معترضان قرار گرفت و خواستار برکناری عادل عبدالمهدی شد اما سپس اعلام شد که او با ادامهکار دولت موافق است. در همین راستا، در پی اینکه منابع سیاسی عراق به توافقی بین گروههای مربوطه از جمله سائرون و حکمت برای بقای عادل عبدالمهدی در پستش بهعنوان نخستوزیر اشاره کردند، دفتر آیتالله سیستانی مشارکت مرجعیت دینی عالی شیعه را بهعنوان طرفی در توافق مطرح شده مبنی بر باقی ماندن دولت کنونی و پایان اعتراضات جاری تکذیب کرد. به گزارش سومریهنیوز عراق، دفتر آیتالله سیدعلی سیستانی، مرجع شیعه بیانیهای را درخصوص توافق ادعا شده برای بقای دولت و پایان اعتراضات منتشر و اینکه مرجعیت دینی طرفی در این توافق باشد را تکذیب کرد. یک مقام مسؤول دفتر آیتالله سیستانی در نجف اشرف تاکید کرد، موضعگیری مرجعیت دینی در قبال اعتراضات مردمی و تعامل با آن و پاسخ به مطالبات معترضان همان است که در خطبههای نماز جمعه به صراحت اعلام شده و به همه کسانی هم که با ایشان تماس داشتهاند این موضوع ابلاغ شده است. وی درباره حمل تصاویر آیتالله سیستانی از سوی برخی گروههای امنیتی و در برخی اماکن گفت، آیتالله سیستانی راضی به این مساله نیستند قبلا هم چند بار این مساله را شفافسازی کردند هر کسی که محب ایشان است باید دست از این کار بردارد.
همچنین گفته شده گروههای سیاسی عراق اخیرا نشستهایی را برگزار کردهاند. یک منبع نزدیک به این مذاکرات میگوید، احزاب سیاسی عراق در این نشست که اکثر فراکسیونهای بزرگ در آن حضور داشتند بر پایبندی به عادل عبدالمهدی نخستوزیر و تداوم دولت کنونی عراق در مقابل اجرای اصلاحات در پروندههای مبارزه با فساد و اصلاحات قانوناساسی توافق نظر کردهاند. وی افزود، طرفها همچنین بر مساله حمایت از دولت در پایان دادن به اعتراضات به هر شیوه ممکن توافق کردند. منابع سیاسی میگویند، در بین این طرفهای شرکتکننده ائتلاف سائرون به رهبری مقتدی صدر و جریان حکمت به رهبری عمار حکیم نیز بودهاند اما به گفته منابع، تنها طرفی که این توافق را رد کرده ائتلاف النصر به رهبری حیدر العبادی نخستوزیر سابق عراق است که معتقد است تنها راه حل رفتن عادل عبدالمهدی است.
در هر حال، گزارشگر نیویورکتایمز میافزاید، صرفنظر از موافقت یا مخالفت صدر با دولت اما او به وضوح مخالف استفاده نیروهای مسلح عراق از گلولههای واقعی و تیراندازی به سوی مردم است. شیخ صالح العبیدی، سخنگوی صدر میگوید: «سیدمقتدی صدر خواهان این است که حق اعتراض مردم محترم شمرده شود و آزادانه آنچه را میخواهند بگویند. با توجه به کشته شدن چند نفر در بغداد و بصره، هیچ توجیهی برای این کار وجود ندارد.» در بصره، که پایگاه مقتدی صدر است، نیروهای امنیتی خیمهها و چادرهای معترضان نزدیک به ساختمانهای دولتی را به آتش کشیدند. با این حال، آخرین خبرها از عراق حاکی است آرامش نسبی حاکم شده، تعداد تظاهرکنندگان در میدان التحریر کاهش یافته و نیروهای امنیتی مانع از تلاش معترضان برای بازگشت به میدان الخلانی و پل السنک در بغداد شدند. فرماندهی عملیات بغداد نیز ضمن اعلام کنترل کامل نیروهای امنیتی بر سه پل بغداد گفته بود، تظاهرکنندگان را از میدان التحریر و پل الجمهوریه دور ساخته است. این فرماندهی در عین حال هرگونه اعمال خشونت برای متفرق کردن تظاهرکنندگان را تکذیب کرد. از طرفی شبکه سومریهنیوز گزارش داد، بعد از قطع چند روزه خدمات اینترنتی، صبح دیروز (یکشنبه) اینترنت برخی مناطق کشور وصل شد. کاربران دیروز شاهد وصل شدن اینترنت در برخی مناطق بعد از قطعی غیرمنتظره آن بودند. از سوی دیگر، خالد جارالله وزیرخارجه کویت فاش کرد، کشورش اعضای دیپلماتیک خود را از کنسولگری این کشور در بصره بهدلیل وضعیت متشنج این استان خارج کرده است. جارالله گفت، سفارت کویت در عراق همچنان به فعالیت خود در منطقه الخضراء ادامه میدهد. در این راستا شبکه العربیه مدعی شد کویت بهدلیل وضعیت ناامن بصره کنسولگری خود را در این استان بسته است. منابع مطلع هم به شبکه العربیه گفتند، پلیس استان بصره سطح هشدار در صفوف خود را تا ۵۰ درصد کاهش داد.