حسین فریدون دستیار سابق رئیسجمهور جهت اجرای حکم ۵ سال حبس خود راهی زندان شد و در سخنانی از خود دفاع کرددر این پرونده یک ریال از بیتالمال حیف و میل نشده است-سفارش هیچ کس را به هیچ مقامی نکردهام -انتقاد این پرونده به شنود غیرقانونی از دفتر رئیسجمهور است- متهمان قبل و بعد از بنده هیچ حکمی دریافت نکردهاند - هیچ رشوهای داده نشده است.
سیما پروانهگهر: حسین فریدون، برادر رئیسجمهور حسن روحانی، صبح روز چهارشنبه ۲۴ مهر ۹۸ برای تحمل ۵ سال حبس به زندان رفت. حکم او از چند روز پیش صادر شده بود و ظاهرا روز سهشنبه، به او اعلام شد که باید صبح چهارشنبه (دیروز) خود را به زندان معرفی کند.
اتهام او اخذ رشوه عنوان شده است. محسنی اژهای، سخنگوی سابق قوه قضاییه، نهم مهرماه اعلام کرده بود حسین فریدون به خاطر اخذ رشوه به پنج سال حبس قطعی، جزای نقدی و رد مال به مبلغ ۳۱ میلیارد تومان محکوم شده است.
فریدون البته این اتهام را روز گذشته رد کرد. او قبل از رفتن به زندان، با ایسنا گفتوگو کرد و این اتهام را رد کرد و گفت «آنچه به آن رشوه میگویند، در واقع یک قرض است و در برابر این قرض هیچ کاری انجام نشده که آن را رشوه بدانند. رشوه اصولا در یک فرآیند قضایی معنادارد اما حتی مسامحتا نمیتوان این مبلغ را رشوه خواند.»
او اتهام اصلی خود را برادر رئیسجمهور بودن میداند: «اجرای حکم اینجانب نشان داد که "برادر رئیسجمهور بودن" نهتنها هیچ مزیتی برای من نبود که میتواند خودش یک اتهام باشد!» و البته «من خوشحالم که حتی در این مقام برای انقلاب و نظامی که آن را دوست داشته و تلاش کردهام قربانی میشوم.»
فریدون که در دولت اول روحانی، «دستیار ویژه رئیسجمهور» بود در این گفتوگو، سخنان دیگری گفته است: «من حسین فریدون اعلام میکنم: اولا، در این پرونده یک ریال از بیتالمال حیف و میل نشده است و اصولا پای بیتالمال در کار نبوده است. در واقع کل پولی که از آن حرف زده میشود پول شخصی یک نفر است که به فرد دیگری قرض داده شده و هیچیک از آن دو نفر من نبودهام و من فقط بر این قرض شاهد و ضامن بودهام و یک ریال آن به جیب بنده یا خانواده بنده واریز نشده است... که اگر خلافش بود اعلام کنید. ثانیا، من برخلاف کیفرخواست و دادنامه و حکم صادره سفارش هیچکسی را به هیچ مقامی نکردهام و هیچ مقامی به سفارش من تعیین و جابهجا نشده است... که اگر خلافش بود اعلام کنید. ثالثا، تمام پرونده تشکیل شده مستند به شنود غیرقانونی از جمله شنود از دفتر رئیسجمهور است که هم غیر قانونی، هم غیرشرعی و هم غیراخلاقی است و باید از سوی دولت و قوهقضائیه پیگیری شود... و البته وقتی ضابط و شاکی و قاضی و رسانه هم یکی میشوند بهتر از این نمیشود... رابعا، افرادی دیگر در این دادنامه از آنان نام برده شده است که در هیچ جای پرونده حکمی به آنها ندادهاند و اگر عدالت حاکم است باید بر همه حاکم باشد. بنده معلوم نیست متهم ردیف چندم در این پرونده هستم اما قبل و بعد از بنده افرادی در این پرونده مطرح هستند که چون از جریان و نهاد دیگری هستند نامشان برده نمیشود. خامسا، هیچکس- چه پرداختکننده، چه دریافتکننده - این مبلغ را رشوه نمیداند و هر دو طرف آن را فقط قرض میدانند و در برابر این قرض هیچ کاری انجام نشده که آن را رشوه بدانند. رشوه اصولا در یک فرآیند قضایی معنا دارد اما حتی مسامحتا نمیتوان این مبلغ را رشوه خواند.»
حسین فریدون همچنین خواستار اعلام جزئیات حکمش شده و گفته است که «بر این اساس من آمادهام متن کامل حکم، دادنامه، کیفرخواست و مستندات در فضای عمومی برای اطلاع مردم منتشر شود تا سیه روی شود هر که در او غش باشد. وکیل من آماده پاسخگویی حقوقی به همه پرسشهای خبرنگاران است و به قوهقضائیه هم عرض میکنم نگران من نباشد چون از روزی که این پرونده مطرح شده است، رسانهها از ذکر نام بنده حتی در مرحله اتهام پرهیز نکردند و سخنگوی سابق قوهقضائیه که ظاهرا میخواست قانون را رعایت کند و به صورت صوری از ذکر نام حسین فریدون پرهیز داشت از صفت "برادر رئیسجمهور" برای بنده استفاده میکرد که کنایهای صریحتر از اصل بود.... در دادگاه علنی نیز تنها خبرنگاران رسانههای خاصی که با ضابط پرونده همراهی و همکاری داشتند میتوانستند حاضر شوند. همین رسانهها آنقدر حاشیهسازی کردند که قاضی ناگزیر از محکومیت متهمی بود که آنها پیشاپیش حکم محکومیتش را صادر کرده بودند.»
فریدون با بیان اینکه «اگر مبنا بر شفافیت است من پیشنهاد میکنم شفافیت حداکثری پیشه کنند و چیزی از مردم پنهان ندارند تا روشن شود من به ملت و دولت و رئیسجمهور و بیتالمال هیچ خیانتی نکردهام»، تصریح کرد که «امروز برای خدماتی که برای کشور کردهام از حبس در ساواک تا جنگ با تجزیهطلبان و نیز مبارزه برای لغو تحریمها هیچ شرمنده نیستم و هزینه همه آنها را پرداخت میکنم... من این حبس را در ادامه زندان برای انقلاب، در تداوم گروگانگیری تجزیهطلبان، در کنار تلاش برای صلح و هزینه پیروزی برای دولت اعتدال میدانم و با همه دشواری اینبار را تنها بر دوش میکشم اما مردم را به شهادت و قضاوت نهایی میطلبم که بر اساس جوسازی و کلیبافی قضاوت نکنند که قاضی نهایی خداوند حکیم و علیم و بعد مردم هستند. من از قوهقضائیه به قضاوت افکار عمومی پناه میبرم و كَفَىٰ بِاللَّهِ شَهِيدًا »
پرونده فریدون چه بود؟
در اکثر اتهاماتی که درباره فریدون در دو سال و نیم گذشته عنوان شد مساله «مصداق استفاده از موقعیت دولتی برای کسب منفعت» مطرح بوده. خبرگزاری فارس ۱۹ بهمنماه سال گذشته با استناد به «یک منبع آگاه» اتهامات حسین فریدون را «ارتشا و پولشویی» دانسته و از رد «پول کثیف» در این پرونده خبر داده بود.
اما حسین سرتیپی، وکیل حسین فریدون در همان زمان از بیگناهی» موکلاش سخن گفت و تأکید کرد که او فقط ضامن قرضی بوده که یک نفر برای خرید ملک دریافت کرده و «یک ریال مستقیم یا غیرمستقیم به حساب آقای فریدون وارد نشده و از اموال عمومی و دولتی نیز منتفع نشده است».
حسین سرتیپی خاطرنشان کرده بود که به لحاظ شکلی و ماهوی «ایرادات بسیار جدی» به حکم وارد است و با توجه به این ایرادها، در صورت رسیدگی مجدد به پرونده، «بیگناهی» حسین فریدون اثبات خواهد شد.
پس از اعلام حکم دادگاه تجدیدنظر مبنی بر تبدیل محکومیت حسین فریدون از هفت سال به پنج سال، سخنگوی دولت ایران در پاسخ به ادعای «برخی رسانهها»، هرگونه اعمال فشار دولت برای این کاهش محکومیت را رد کرد و آن را «از بنیان دروغ» خواند. به گفته علی ربیعی، رئیسجمهوری ایران هیچ دخالتی در فرآیند رسیدگی به این پرونده نداشته است.
از اتهام تا زندان
هنوز مدت زمان زیادی از پیروزی حسن روحانی در دور دوم انتخابات نگذشته بود که خبر بازداشت حسین فریدون در ۲۵ تیر ۹۶ با اتهامهای مالی منتشر شد؛ اگرچه روز بعد با وثیقه ۵۰ میلیارد تومانی آزاد شد. محمدباقر نوبخت سخنگوی وقت دولت در واکنشی به این بازداشت که آن را «کنایهآمیز» توصیف کرده بود گفت: «قوه قضائیه آنقدر مستقل است که برادر رئیسجمهور را احضار و زندانی میکند و این موجب قوت ماست. اگر برای برادر رئیس قوه قضائیه و مقننه هم این موضوع مطرح شود، قوه قضائیه همانگونه رفتار میکند که برای برادر رئیسجمهور رفتار میکند؟»
در تمام دوران بررسی پرونده، حامیان دولت میگفتند که هدف از این اتهامات، سیاسی و حمله به رئیسجمهور است و منتقدان حسن روحانی او را متهم میکردند، رئیسجمهور با حمایت از برادرش مانع از اجرای عدالت میشود.
نهم مهر امسال غلامحسین اسماعیلی از صدور حکم تجدیدنظر در پرونده فریدون خبر داد و گفته بود که «در ارتباط با آقای فریدون دادگاه تجدیدنظر تصمیم گرفته و رأی نهایی را صادر کرده است... درباره ایشان ۷ سال حبس از سوی دادگاه بدوی در نظر گرفته شده بود که به ۵ سال تقلیل یافت و بقیه مجازاتها یعنی جزای نقدی و مبلغ رشوه که بیش از ۳۱ میلیارد تومان بوده است، باید پرداخت شود.»
نخستین جرقهها درباره آنچه اسماعیلی «پرونده فریدون» عنوان کرده در رقابتهای انتخاباتی ریاستجمهوری علنی شد.
در ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۶، ابراهیم رئیسی در جریان مناظره تلویزیونی انتخاباتی گفت معاون اول قوهقضائیه و دادستان کل کشور، «اسناد و مدارک کامل» تخلفات مالی «نزدیکترین فرد» به حسن روحانی را به نزد او بردهاند ولی رئیسجمهور در مقابل رسیدگی به پرونده «مقاومت» کرده است. وقتی نوبت به پاسخگویی آقای روحانی رسید، بدون ورود به جزئیات گفت: «چرا اتهام میزنید بدون دلیل و دادگاه؟ بنده با هیچکس عهد اخوت ندارم و هر کسی در هر کجا تخلف کرده باید با اشد مجازات با او برخورد شود و هیچکس مانع این کار نشده».
آن زمان که حدود ۲ ماه تا برگزاری انتخابات ریاستجمهوری دوازدهم باقی مانده بود رسانهایها و غیررسانهها به خوبی میدانستند منظور از نزدیکترین فرد به رئیسجمهور برادرش حسین فریدون است. مردی که به دلیل جایگاه ویژه او در ساختار دولت، حضورش در جریان مذاکرات هستهای و مواردی دیگر از این دست از او به عنوان «دست راست روحانی» یاد میشد.
از حدود یک سال قبل از آن نیز اخباری منتشر شده بود که به شخص رئیسجمهور درباره تغییرات در دولت توصیهها و تذکراتی داده شده است. اخباری که دولت آنها را تکذیب و ادامه پروژه دو قطبیسازی خواند اما در سال پایانی دولت نخست حسن روحانی حضور حسین فریدون در دولت کمرنگتر شد و نقشی که از او در رقابتهای انتخاباتی سال ۹۲ دیده میشد، در انتخابات ۹۶ تکرار نشد.
حالا اما دو سال مانده تا انتهای کار دولت، برادر رئیسجمهور برای اجرای حبس خود به زندان میرود. اتفاقی کمسابقه که موافقان آن را نشانه سلامت و استقلال قوهقضائیه و مخالفان نشانهای از تسویهحساب سیاسی میخوانند. روحانی تا امروز درباره مساله اعلام حکم نهایی و آغاز دوران حبس برادرش سخنی را به روشنی بیان نکرده است.