FATF و مسائل مربوط به آن به بازي سياسي در كشور مبدل شده كه حواشي ايجاد شده حول اين كنوانسيون توان مسئولان را نيز كاهش داده است.در همين حال محمد علی وکیلی، عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی از دیدار رییس مجلس و رییسجمهور با رهبری در خصوص لایحه FATF در آينده خبر داد. وكيلي با اشاره به برخی مباحث مطروحه درباره خروج لایحه FATF از دستور کار مجلس با توجه به ملاحظات و سخنان رهبری گفته بود كه اعلام خارج شدن این لایحه از دستور کار مجلس نظر شخصی افراد بوده و نظر هیات رییسه مجلس نیست و الان که من در جریان قرار دارم، هیات رییسه مجلس هیچ تصمیم قطعی در خصوص این موضوع نگرفته است. دبیر هیات ريیسه مجلس افزود: برداشت ما از سخنان رهبری هم مخالفت مطلق نبوده بلکه برداشت ما این بود که ایشان معتقد هستند که FATF نکات مثبتی دارد و باید براساس ملاحظات کشور مجلس قانونگذاری کند و برداشت بيشك این نبوده که ایشان خواستار خروج این لایحه از دستور کار مجلس هستند. این عضو هیات رییسه با اعلام این خبر که رییس مجلس برای کسب نظر دقیق رهبری به همراه رییسجمهور با ایشان جلسهای خواهند داشت، افزود: ما نباید بهانهای به دست دشمنان بدهیم تا ایران را وارد لیست سیاه گروه اقدام مالی کنند و دامنه تحریمها علیه ملت ایران گستردهتر شود.وی اضافه کرد: مجلس باید ارزیابی داشته باشد که پیوستن به کنوانسیون چه منافعی برای کشور دارد و تامینکننده منافع کشور هست یا خیر که در این صورت در چارچوب ملاحظات رهبری اقدام خواهیم کرد و سعی میکنیم بهانهای دست دشمنان ندهیم. این تابع ارزیابی هست که هم از منظر کارشناسان اقتصادی و هم کارشناسان امنیتی و هم ملاحظه نظر رهبری جمعبندی خواهیم کرد.
بازي سياسي شكستخورده
البته برخي از رسانهها براي شيطنت از عليلاريجاني درباره ديدارش با رهبري در خصوص FATF سوال كرد هاند كه ريیس مجلس در حاشیه بازدید از نمایشگاه عکس و کارتون حمایت از کالای ایرانی و در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آقای وکیلی اعلام کردند شما دیداری درباره FATF با رهبر معظم انقلاب داشتهاید؟ گفت: دیداری نداشتهام! اين در حالي بود كه وكيلي ميگويد جلسه خواهند داشت ولي رسانههاي مغرض به گونهاي ديگر نمايش ميدهند.
به نظر ميرسد برخي تلاش دارند تا كار FATF را در مجلس تمام شده نشان دهند ولي اين حقيقت ماجرا نيست. در همين راستا جلال میرزایی، نماینده مجلس در سخناني گفته است كه درست نیست که عدهای بگویند رهبری با FATF و لایحه مبارزه باتروریسم مخالفند. وي در گفتوگويي كه با اعتماد داشته است در پاسخ به اين سوال كه رهبري گفتند مجلس در لوايح مبارزه با پولشويي و تامين مالي تروريسم به صورت مستقل قانون بگذارد، مجلس چه كاري در اين زمينه بايد انجام دهد، ميگويد كه توصيه ايشان به معناي اين نيست كه تجربه ساير كشورها را در زمينههاي مختلف ناديده بگيريم. اين تجربه بايد به گونهاي باشد كه مغايرتي با منافع ملي نداشته باشد. دغدغه رهبري حفظ استقلال كشور است. با در نظر گرفتن ارزشها و هنجارهاي حاكم بر نظام جمهوري اسلامي ايران دست نمايندگان براي قانونگذاري در كشور باز است. رهنمودهاي رهبري همواره راهگشا بوده است. در مورد FATF آقاي علي لاريجاني در جلسهاي كامل در اين مورد صحبت كرده بودند و ديدگاه رهبري كه امروز نيز ايشان بيان كردند، در آن جلسه مطرح شد. عنوان اين لايحه مبارزه با پولشويي و منابع مالي تروريسم است. سعي كارگروهي كه در رابطه با اين لايحه تشكيل شد، اين بود كه دغدغههاي رهبري در اين رابطه مدنظر قرار بگيرد و بهگونهاي باشد كه رضايت رهبري تامين شود. آقاي لاريجاني در گذشته اين مسائل را توضيح دادند. نمايندگان هم در جريان بودند. اينكه عدهاي امروز از اين موضوع سوءاستفاده كنند و بگويند كه ديديد رهبري با FATFمخالف است، اين نگاه درست نيست و همه اين مطالب را آقاي لاريجاني به نمايندگان منتقل كرده بود. به هر حال ما بايد لايحه عدم تامين مالي تروريسم را با توجه به حساسيتهاي بينالمللي طوري پيگيري كنيم كه متهم به حمايت از تروريسم نشويم و چهره جمهوري اسلامي در فضاي بينالمللي تخريب نشود. او در واكنش به سوال ديگري كه خبرنگار ميپرسد با توجه به وضعيت لوايح چهارگانه، مجلس براي اجرايي شدن صحبتهاي رهبري در چه مواردي بايد تجديدنظر كند، پاسخ ميدهد كه كليات لوايح تصويب شده است. آقاي لاريجاني در جلسه با نمايندگان همه دغدغههاي رهبري را مطرح كرده بودند. از ابتدا هم بنا بود كه مجلس شروط و استقلالش را در تصويب آن حفظ كند. موارد لازم تا الان در نظر گرفته شده است. دغدغههايي كه رهبري براي حفظ عزت و استقلال كشور دارد، بايد مبناي استدلال در مجلس باشد. به گونهاي نباشد كه برخي نمايندگان با برداشت نادرست از سخنان مقام معظم رهبري و بدون توجه به اصولي كه مدنظر رهبري است، مطالبي را دستاويز قرار دهند تا با كليگويي همهچيز را به هم بزنند. فرمايشات رهبري كمك ميكند تا با وسواس بيشتري اين لوايح را بررسي كنند و بر اساس معيارها شرايط را بسنجند و اگر لازم بود، بازبيني كنند. آنطور كه امنيت ملي و منافع مردم اقتضا ميكند، بايد عمل شود. وي در بخشي ديگر از سخنانش نيز ميگويد كه سلوك و منش رهبري اين است كه نمايندگان آزادانه بحث كنند اما بر اساس معيارها كه همان منافع ملي است، نمايندگان بحث كرده و تصميم بگيرند.
چشم انتظار نمايندگي ملت
همانگونه كه مشخص است برخي تلاش دارند تا از برخي مسائل براي رسيدن به اهداف سياسي خود استفاده كنند ولي بايدمنتظر ماند و ديد كه نتيجه چه خواهد شد و آيا نمايندگان مغلوب فضاسازي برخي جريانهاي سياسي ميشوند يا در راستاي منافع ملي و مردم قدم بر خواهند داشت.