با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان؛ مصرف خانوارها در کالاهای اساسی تغییر میکند. در سبد خانوارها مواد غذایی گنجانده میشود که در روزهای معمولی مصرف بسیار کمتری دارند. بدین جهت هر ساله دولت قبل از شروع ماه رمضان نسبت به عرضه کالاهای اساسی با قیمت مناسب اقدام میکند تا کمبود کالای در بازار اتفاق نیفتد و قیمتها هم کنترل شود. البته تجربه سالیان گذشته نشان میدهد که در برخی از سالها عرضه گوشت قرمز و سفید کاهش پیدا میکرد و این امر افزایش 2 الی 3 هزار تومان را رقم میزد. اکنون دولت تأکید کرده است که هیچ خلائی در بازار ایجاد نخواهد شد و تمام کالاهای اساسی تا آخرین روز ماه رمضان در سطح وسیع توزیع میشود. با تمام اطمینانهایی که دولت قبل از شروع ماه رمضان میدهد ولی نمونههای گرانفروشی و کاهش عرضه هم کم دیده نمیشود. در برخی از ماهها به جهت هماهنگ نبودن عرضه کنندگان، مردم مجبور شدند کالاهای اساسی را با قیمتهای بالاتری خریداری کنند.
علی فاضلی رئیس اتاق اصناف درباره عرضه کالا در ماه مبارک رمضان توسط واحدهای صنفی، به «ایران» گفت: امسال بهخاطر فراوانی مواد غذایی طرح ضیافت اجرایی نمیشود. ولی اگر سازمان صنعت یا استانداری به این نتیجه رسیدند که طرح ضیافت برای عرضه کالاهای اساسی مورد نیاز است، هیچ منع قانونی وجود ندارد. وی افزود: در تمام شهرها کالاهای اساسی به وفور وجود دارد و امسال مردم با هیچ کمبودی روبهرو نخواهند شد.گوشت، مرغ، شکر و روغن به صورت گسترده ذخیرهسازی شده و در صورت نیاز به بازار تزریق میشود.
بر اساس مصوبات ستاد تنظیم بازار که چند روز قبل از شروع ماه مبارک رمضان تصویب شد، ۳۰ هزار تن برنج، ۴۰ هزار تن شکر، ۲۰ هزار تن روغن نباتی، ۲۰ هزار تن گوشت مرغ منجمد، ۲۰۰۰ تن گوشت قرمز منجمد و ۲۰۰۰ تن تخممرغ در استانها عرضه میشود. البته برای مصرف شکر به گونهای برنامهریزی شده که ۲۰ هزار تن از آن به مصرف خانوار و ۲۰ هزار تن دیگر به مصرف صنف و صنعت خواهد رسید.همچنین در طرح ضیافت از برنج هندی ۲۶۰۰ تومانی تا برنج تایلندی ۳۹۰۰ تومانی و برنج هندی ۵۶۰۰ تومانی متفاوت است و قیمت محصولاتی مانند روغن نباتی و شکر نیز ۱۵ درصد زیر نرخ مصوب بازار در نظر گرفته شده است.از طرفی هر کیلوگرم گوشت مرغ منجمد در قالب این طرح ۶۲۰۰ تومان و هر کیلوگرم گوشت قرمز منجمد وارداتی نیز ۲۳ هزار تومان در استانهای مختلف عرضه میشود.قیمت مصوب ۱۲ هزار و ۶۰۰ تومانی برای هر شانه تخممرغ نیز در طرح ضیافت برای نخستین بار پیشبینی شده است.
فاضلی میگوید: بر اساس مصوبات ستاد تنظیم بازار، وضعیت کالای کشور مناسب است و تمام شبکههای توزیع آماده خدمترسانی به مردم است. واحدهای صنفی، فروشگاههای زنجیرهای و حتی تعاونیها برای عرضه کالاهای اساسی بسیج شدند. بر این اساس شاهد هیچگونه گرانفروشی در بازار نخواهیم بود.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه چرا با وجود نداشتن کمبود در سطح عرضه، گرانی در بازار وجود دارد؟ گفت: همیشه در زمینه ارز به مردم یارانه داده شده و هیچگاه نرخ واقعی ارز را به مردم اعلام نکردهایم که این مسأله خود یک عارضه محسوب میشود و باید این اصلاح انجام شود که البته گام به گام در حال انجام است. رئیس اتاق اصناف ایران ادامه داد: اگر نرخ دلار را از سال ۱۳۸۷ تاکنون بررسی کنیم که به ۴۲۰۰ تومان و تک نرخی رسیده است، شاهد این مسأله هستیم که مشکلاتی در این زمینه وجود دارد. گرچه این اقدام دولت در راستای تک نرخی شدن ارز اقدام مثبتی بود، اما مشکلات آن نیز باید برطرف شود، چراکه بهعنوان مثال برای بسیاری از کالاها که در سیستم بدون انتقال ارز با نرخهای غیرترجیحی وارد میشود، هیچ تدبیری اندیشیده نشده است. این مسائل سبب میشود که بنگاهها و اصناف مختلف درگیر جریانات و معضلات خاصی شود.
فاضلی تأکید کرد: مردم باید بدانند که بنگاههای صنفی هیچ نقشی در واردات و تولید کالاها، خدمات و محصولات مختلف ندارند بلکه تنها حقالعمل کاری بین هفت تا ۱۷ درصد (البته بجز میوه و تره بار) را بهعنوان سود و دستمزد دریافت میکنند.بر اساس هماهنگیهای صورت گرفته، مقرر شده در ماه رمضان بسیاری از کالاها و خدمات با افزایش قیمت مواجه نشوند.
آغاز طرح نظارت بر موادغذایی پرمصرف از امروز
محمودرضا طاهری مدیرکل اداره استاندارد تهران نیز از نظارت بازرسان بر مواد غذایی پرمصرف در ماه مبارک رمضان از امروز(پنجشنبه) خبر داد و گفت: مواد غذایی غیراستاندارد از بازار جمعآوری میشود.مواد غذایی پرمصرف شامل انواع خرما (مضافتی بستهبندی شده، کبکاب بستهبندی شده، پیارم بستهبندی شده)، لبنیات (شیر، پنیر و کشک)، روغن(سرخ کردنی و خوراکی مصرف خانوار)، زعفران و شکر است.
برنج، گوشت، مرغ، قند، شکر، چای، روغن و حبوبات از جمله محصولاتی هستند که در ماه رمضان با افزایش تقاضای خرید همراه میشوند؛ محصولاتی که طی ماههای اخیر در برخی اقلام با ثبات نسبی قیمت همراه بودهاند و در برخی اقلام دیگر از جمله محصولات پروتئینی نوسانات و تغییراتی داشتهاند.