اقتصادبازار: اصفهان شهر جشنواره¬ها و همایش¬ها این بار میزبان همایشی بین المللی در حوزه اقتصاد، با عنوان " فرصت¬های پسا تحریم سرمایهگذاری شهر اصفهان " خواهد بود تا بار دیگر شهرداری اصفهان با همکاری و مشارکت تمامی نهادهای استانی این فرصت به دست آمده را غنیمت شمرده تا نصف جهان را به جهان عرضه نماید. به منظور آشنایی بیشتر با اهداف و نحوه برگزاری این همایش در نشستی با علیرضا برهانیپور دبیر این همایش گفتگو کردیم.
اقتصادبازار: ایده برگزاری همایش "سرمایهگذاری در دوران پساتحریم" چگونه شکل گرفت و اهداف شهرداری اصفهان از برگزاری این رویداد چیست؟
اگر از منظر اقتصادی به شعار امسال یعنی همدلی و همزبانی دولت و ملت نگاه کنیم، شاخص¬ترین حوزه¬ای که این همدلی و همزبانی می¬تواند در آن تحقق یابد و اثرات پر خیر و برکت آن بصورت کاملاً مشهود برای مردم نمایان گردد، توسعه مشارکت بخش خصوصی در فعالیتهای اقتصادی با بسترسازی دولت می¬باشد. با تغییر فضای بین المللی به نفع جمهوری اسلامی ایران پس از توافق هسته¬ای، موج دامنه¬دار ورود هیأتهای اقتصادی به کشور شکل گرفته است و مقصد بسیاری از آنها پس از تهران، شهر اصفهان است که به دنبال حضور موفق و چمشگیر در این شهر می باشند. دریافت این موضوع از سوی مدیریت کلان شهر اصفهان زمینه را برای بهره گیری از این فرصت با برگزاری یک چنین همایشی آماده کرد.
اقتصادبازار: بدون شک اصلی ترین هدف برگزاری همایش، جذب سرمایه گذاران داخلی و خارجی است، در کنار آن چه اهداف دیگری از برگزاری این همایش در نظر دارید؟
اصفهان از ابعاد مختلف جایگاه ویژه ای در سطح ملی و بین المللی دارد که بسیاری از چهره های سیاسی دنیا آرزوی دیدار و بازدید از این شهر را دارند و این ناشی از مزیت¬های استان است.
یکی از زمینه¬های که به خوبی می¬توان از آن استفاده کرد بحث خواهرخوانده ها است. همانطور که می دانیم اصفهان با 13 شهر تاریخی و مهم دنیا خواهر خوانده است. اما متاسفانه ما نتوانسته¬ایم تا کنون از این فرصت در زمینه¬های فرهنگی و اقتصادی به خوبی استفاده کنیم. در صورتی که می¬توان در حاشیه هفته های فرهنگ مشترکی که در بین این شهرها برگزار می¬شود فعالیت¬های اقتصادی و سرمایه گذاری خوبی را به سرانجام رساند که این نکته از دید شهردار محترم اصفهان دور نمانده و به دنبال این هستیم تا با بهره¬گیری از این فرصت باب مراودات فرهنگی و اقتصادی اصفهان را با شهرهای خواهرخوانده و به تبع آن با کشورهای متبوع آنها باز کنیم که طبیعتاً با این فتح باب زمینه برای توسعه روابط فرهنگی و اقتصادی سایر شهرهای کشور نیز فراهم خواهد گردید.
البته به این نکته هم توجه کنید که اصولا برگزاری اینگونه همایش ها زمینه تنوع بخشی و ارائه ایده ها و پیشنهادات جدید در حوزه های مختلف سرمایه گذاری را نیز فراهم می سازد.
اقتصادبازار: پیش از این به نظر می رسید که اغلب پروژه های سرمایه گذاری شهرداری در جنبه های عمرانی و ساخت و ساز می باشد، آیا در فرصتهای سرمایه گذاری جدید اصفهان، نگاه های فرهنگی و تفریحی و محورهای دیگری نیز وجود دارد؟
یکی از بحثهایی که در این چند سال به صورت مستمر مطرح و مورد توجه بوده، توسعه استان در حوزه گردشگری است. چرا که در دیگر حوزه ها مانند صنعت و کشاورزی با محدودیت¬هایی مواجه شده ایم. اما گردشگری زمینه¬ای است که هیچ محدودیتی در آن نداریم و اصفهان ظرفیت آن را هم از لحاظ پتانسیل¬های فرهنگی و تاریخی و هم زیرساخت¬های سرمایه گذاری دارد.
ایجاد یک حلقه گردشگری مدرن در شهر اصفهان از جمله برنامه¬های راهبردی شهرداری است که با ایجاد مراکز گردشگری در حاشیه رینگهای ترافیکی شهر مانند شهر رویاها، احداث آکواریوم بزرگ اصفهان، باغ خزندگان و باغ پرندگان در منطقه ناژوان، پیش بینی احداث چند هتل¬ پنج ستاره در مجاورت مرکز همایشهای بین المللی اصفهان و مجموعه شهید کشوری همچنین مشارکت در احداث شهرک سلامت، طرح¬های تفریحی گردشگری پیش بینی شده در باغ فدک، همگی اجزاء حلقه گردشگری شهر اصفهان هستند و در آینده نزدیک با طرح¬های متعدد دیگر تکمیل خواهد گردید.
سیاست کنونی شهرداری تمرکز بر جذب سرمایه گذاران بخش خصوصی برای اجرای طرح¬های مختلف در حوزه های تفریحی، گردشگری، خدماتی و زیست محیطی است تا بتواند بگونه¬ای متوازن زیرساختهای گردشگری شهر اصفهان را توسعه دهد.
اقتصادبازار: برای جلب و جذب سرمایه گذاران خارجی و فراهم سازی حضور هرچه بیشتر آنها در توسعه زیرساخت های شهر اصفهان چه اقدامات و برنامه هایی توسط شهرداری اصفهان صورت گرفته است؟
جذب سرمایه گذار خارجی مقدمات و شرایط خاص خودش را دارد. زمانی که یک سرمایه گذار از کشورهای دیگر، برای سرمایه گذاری وارد می¬شود، اولین موردی که برایش اهمیت دارد بحث فضای روابط سیاسی و بین المللی آن کشور می باشد، که خوشبختانه پس از توافق هسته ای این فضا دگرگون شده و اکنون امنیت سیاسی حاکم بر فضای عمومی روابط بین الملل کشور، زمینه را برای حضور سرمایه¬گذاران خارجی مهیا ساخته است.
گام بعدی بحث قوانین و مقرراتی است که باید در حوزه سرمایه گذاری خارجی وجود داشته باشد؛ قانون تشویق و حمایت از سرمایه گذاران خارجی مصوبه سال 1381 جز بهترین قوانین سرمایه گذاری خارجی در دنیا است چرا که پشتوانه بسیاری خوبی به لحاظ قانونی برای سرمایه گذاران خارجی برای سرمایه گذاری در ایران فراهم می کند. مطابق این قانون، کل سرمایه گذاری یعنی اصل و فرع سرمایه گذاری انجام شده در کشور در مقابل ریسکهای غیر اقتصادی توسط دولت جمهوری اسلامی ایران تضمین می شود.
نکته مهمی که مد نظر ستاد برگزاری این همایش بوده است، این است که برای جذب سرمایه گذاران خارجی به این همایش باید سعی شود تا پروژه های پیشنهادی با ادبیات مناسب بین المللی تهیه و در اختیار مدعوین قرار گیرد. از سوی دیگر باید فضای عمومی کشور و به خصوص استان را در حوزه¬های مختلف از موارد ساده مانند سرویسهای بهداشتی تا مسایل کلان و پیچیده تر مانند توسعه پایانه¬های فرودگاهی، حمل و نقل شهری و هتلها و در کل زیرساختهای توسعه گردشگری خارجی مهیا نمود.
اقتصادبازار: چه اقدامات اجرایی و بخشهای جانبی برای همایش در نظر گرفته شده است؟
نکته بسیار مهم که باید عرض کنم این است که ما نمی خواهیم تنها فرصتهایی که شهرداری اصفهان دارد را در این همایش عرضه کنیم و چنانچه اشخاص حقیقی و حقوقی و فعالان اقتصادی در استان پروژه های قابل عرضه ای در این همایش دارند می توانند آنها را به دبیرخانه همایش که در مدیریت سرمایه گذاری و مشارکتهای سرمایه گذاری است ارائه کنند.
برای اینکه بتوانیم نصف جهان را به جهان عرضه کنیم نیازمند همکاری و همدلی تمام نهادها دولتی و خصوصی هستیم. اتاق بازرگانی که دریچه ارتباط با حوزه های اقتصادی کشورهای دیگر است، بسیار با اهمیت بوده و در واقع خود اتاق بازرگانی و فعالان اقتصادی که در آن حضور دارند سرمایه ایی برای شهر محسوب شده و می¬توانند تسهیل کننده جذب سرمایه گذاران دیگر کشورها باشند.
اقتصادبازار: اخیرا شهردار اصفهان از شهرداران مناطق به عنوان نوک پیکان جذب سرمایه گذاری در شهر تعبیر کرده است. نقش مدیران مناطق شهری اصفهان را در برگزاری این همایش به چه نحوی می دانید؟
مدیریت سرمایه گذاری و مشارکت شهرداری یک مدیریت ستادی است و صرفا برنامه ریزی و مدیریت کلان تحقق پروژه¬های مشارکتی و جذب سرمایه¬گذاران را با همکاری سایر مدیران شهرداری برعهده دارد. اعتماد به بخش خصوصی و استفاده از آنها در انجام پروژه های شهری در این سالها بخوبی تأثیرات مثبت و منافع بلند مدت خود را نشان داده است و مناطقی که در این زمینه پیشگام بوده اند و توانسته اند زمینه را برای جذب سرمایه¬گذاران بیشتر فراهم نمایند، در توسعه منطق خود نیز موفق تر عمل نموده¬اند. بعنوان مثال زمانی که آقای مهندس امینی ریاست محترم شورای اسلامی شهر، شهردار منطقه هشت بودند، امکان انعقاد بیش از 40 قرارداد سرمایه¬گذاری و مشارکت در آن منطقه فراهم گردید که منافع حاصل از این پروژه¬ها طی سالهای اخیر بسیاری از مشکلات آن منطقه در تأمین منابع لازم برای اجرای پروژه¬های عمرانی را مرتفع ساخته است.
بنابراین همکاری و توجه جدی شهرداران مناطق مختلف شهر اصفهان و معرفی فرصت های مناسب هر منطقه در کنار مدیریت ستادی فعال و توانمند امور سرمایه¬گذاری و مشارکتهای شهرداری زمینه را برای جذب سرمایه¬گذاران و توسعه متوازن شهر فراهم می¬آورد.