اقتصادبازار:مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان با بیان اینکه بر اساس استانداردهای تعریف شده امروز، کشور به مرحله تنش آبی وارد شده است، گفت: سرانه آب تجدید پذیر در اصفهان به  رقم900 متر مکعب رسیده است به این معنی که وارد مرحله بحران شده‌ایم.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه اصفهان، هاشم امینی شامگاه گذشته (شنبه) به مناسب هفته صرفه‌جویی در مصرف آب در جمع خبرنگاران، با بیان اینکه اگر بخواهیم در موضوع مدیریت مصرف آب قدمی برداریم باید از ظرفیت رسانه‌ها به عنوان عنصری جریان ساز و فرهنگ ساز بهره بگیریم، اظهار کرد: شرایط سخت خشکسالی کشور را در برگرفته و مدیریت آب کشور را دچار چالش کرده است، به همین دلیل لازم است با استفاده از ابزار رسانه در بخش‌های نوشتاری و دیداری مردم را متوجه این شرایط سخت کنیم.

وی با بیان اینکه منابع آبی دنیا ناشی از منابع آب‌های سطحی و زیرزمینی است که منابع سطحی ناشی از بارندگی‌های سالانه است، افزود: میزان بارندگی در دنیا حدود 700 تا 750 میلی‌متر و قاره آسیا حدود 600 تا 650 میلی متر است، اما میزان بارندگی‌ها در ایران از 250میلی متر به 205 میلی متر و اصفهان از 120 میلی متر به 110 میلی متر کاهش یافته است.

کاهش سرانه آب تجدیدپذیر در استان

امینی با بیان اینکه یکی از چالش‌های جدی مدیریت آب کشور علاوه بر کاهش بارندگی‌ها، کاهش آب‌های سطحی، سدها و کاهش سفره‌های زیرزمینی آب به دلیل برداشت‌های غیر معمول است، خاطر نشان کرد: سرانه آب تجدید پذیر در بخش‌های شرب، صنعت و کشاورزی 130 میلیارد متر مکعب در سال بود، اما در حال حاضر این رقم به 110 میلیارد متر مکعب در سال کاهش یافته است.

وی با بیان اینکه در استان اصفهان در حوزه شرب بیش از 85 حلقه چاه تا کنون خشک شده است، گفت: در حال حاضر بسیاری از چاه‌های استان به جهت افت سطح آب‌های زیرزمینی از  انتفاع خارج شدند.

وی با بیان اینکه متاسفانه جنگ آینده و حال کشورها بر روی آب است و صاحبان قدرت به دنبال مدیریت آب هستند تا اقتدارشان حفظ شود، اظهار کرد: اگر در بخش مصرف آب برنامه‌ریزی جدی نداشته باشیم آینده خطرناک و وضعیتی توام با مخاطره برای کشور خواهیم داشت.

وارد شدن کشور به مرحله تنش آبی

مدیرعامل شرکت آبفا اصفهان با بیان اینکه بر اساس استانداردهای تعریف شده امروز کشور به مرحله تنش آبی وارد شده است، اضافه کرد: در تنش آبی سرانه آب تجدید پذیر در سال برای هر نفر 1700 متر مکعب است و اگر این سرانه به کمتر از یک هزار متر مکعب برسد وارد مرحله بحران می‌شود که متاسفانه این رقم در اصفهان به 900 متر مکعب رسیده است و وارد مرحله بحران شده‌ایم بنابراین باید مصرف آب در بخش‌های مختلف را مدیریت کنیم.

امینی با بیان اینکه شرکت آبفا آبرسانی به 93 شهر و 300 روستا را انجام می‌دهد، ادامه داد: حدود 85 درصد آبی که در اختیار مردم قرار می‌گیرد از حوزه سطحی و زاینده رود و حدود 15 درصد دیگر نیز از قنوات و چاه‌های عمیق تامین می‌شود.

وی تصریح کرد: امروز مدیریت مصرف آب وظیفه شرکت آب و فاضلاب، آب منطقه‌ای یا آب و فاضلاب روستایی نیست، بلکه موضوعی ملی است و همه آحاد مردم و دستگاه‌های متولی باید وارد میدان شوند.

مدیرعامل شرکت آبفا اصفهان با بیان اینکه در چهار بخش مدیریت مصرف آب را پیگیری می‌کنیم، افزود: باید بپذیریم مدیریت مصرف آب و فرهنگ سازی نباید محدود به هفته صرفه جویی باشد و لازم است در تمام روزها به موضوع مصرف آب و حفظ این ماده حیاتی دقت کنیم.

تدوین سند جامع آب استان 

امینی اضافه کرد: با توجه به حساسیت موضوع آب در استان، سند جامع استان در بخش تامین، توزیع و مصرف آب را در شورای مدیریت بحران آب تدوین و تصویب کردیم و مقرر شد ابتدا تمام دستگاه‌های اداری استان و اماکن عمومی مانند هتل‌ها، بیمارستان‌ها و ... در این موضوع پیشقدم شوند.

امینی اصلاح شبکه‌های فرسوده آب را یکی از اقدامات فنی و مهندسی شرکت آبفا دانست و گفت: در سال گذشته حدود 104 کیلومتر از شبکه‌های فرسوده آب استان را اصلاح کردیم در حالی که در سه سال اخیر 328 کیلومتر از این شبکه‌ها اصلاح شده بود.

وی ادامه داد: اکیپ‌های پیمایش و نشست یابی را با ابزار و تکنولوژی روز راه اندازی کردیم و سال گذشته 150 لیتر بر ثانیه نشتی‌های خطوط انتقال و شبکه‌های آب نشت گیری شد.

وی با بیان اینکه سال گذشته برای نخستین بار در کشور سامانه مدیریت فشار و سامانه تله متری آب در اصفهان راه اندازی شد، تصریح کرد: هوشمندسازی شبکه‌های آب می‌تواند در راستای سند جامع تامین توزیع و مصرف آب موثر باشد.

کاهش میزان آب بدون درآمد اصفهان

مدیر عامل شرکت آبفا اصفهان خاطر نشان کرد: میزان آب بدون درآمد اصفهان (پرت شبکه) در سال 86 معادل 30 درصد بود اما امروز این عدد به 17.5 درصد در شبکه‌های آب استان رسیده است در حالی که متوسط این عدد در کشور 24 درصد است.

امینی با اشاره به انعقاد یک تفاهم نامه در بخش فنی و مهندسی با سازمان نظام مهندسی برای نظارت بر شبکه‌های آب منازل گفت: سال گذشته پرتال ملی مدیریت مصرف جهت فرهنگ سازی و آموزش افراد در حوزه ملی راه‌اندازی شد.

وی با بیان اینکه سرانه مصرف آب خانگی در استان اصفهان به  153 لیتر برای هر نفر در شبانه روز تقلیل یافته است، گفت: در سال 87 این رقم برای هر نفر 180 لیتر بود اما امروز با وجود افزایش 30 هزار انشعابی در استان این رقم کاهش یافته است، البته براساس استانداردهای تعریف شده در کشور، این سرانه برای هر نفر در شبانه روز 150 لیتر در کشور بود که با تغییر معیارهای آن به 130 لیتر کاهش یافته است.

مدیر عامل شرکت آبفا اصفهان با بیان اینکه حدود 88 درصد تعداد انشعابات در بخش خانگی و 12 درصد در بخش غیر خانگی است، افزود: حجم مصرف آب در بخش خانگی 79 درصد و در بخش غیرخانگی 21 درصد است.

 83 درصد اصفهانی‌ها الگوی مصرف را رعایت می‌کنند

امینی ادامه داد: 83.7 درصد مشترکین بخش خانگی بین صفر تا 20 متر مکعب، 15.4 درصد بین 20 تا 40 متر مکعب و 0.9 درصد مشترکین بالای 40 متر مکعب آب مصرف می‌کنند.

وی گفت: در سال گذشته در بخش خانگی 44 صدم افزایش و در بخش غیر خانگی 2.4 کاهش مصرف داشتیم،  با وجود افزایش 30 هزار انشعاب در استان شاهد کاهش 0.8 درصدی مصرف آب در بخش خانگی هستیم.

امسال افزایش تعرفه نداشتیم

مدیرعامل آبفا اصفهان اضافه کرد: یکی از راه‌های بازدارنده در مدیریت مصرف آب اعمال تعرفه‌ها است، اما در سال 94 تا  به امروز هیچ گونه افزایش تعرفه آب نداشتم و قیمت تمام شده با قیمت فروش آب اختلاف فاحشی دارد. قیمت فروش آب در بخش خانگی 231 تومان به ازای هر متر مکعب است اما قیمت تمام شده بالای 500 تومان به ازای هر متر مکعب است.

وی با بیان اینکه هر یک لیتر بر ثانیه آبی که در شبکه اضافه می‌شود حدود 300 میلیون تومان هرینه برمی‌دارد، ادامه داد: قرار است برای مشترکینی که مصرف بالای 40 متر مکعب آب دارند افزایش تعرفه اعمال شود اما این موضوع هنوز به طور رسمی ابلاغ نشده است.

امینی یادآور شد: در راستای مدیریت مصرف آب در سال گذشته از هفت میلیون و 173 قبض صادره، 603 قبض مشمول اخطار پرمصرف شدند و از این تعداد برای 520 مورد اخطار ویژه صادر شد، همچنین 141 باغ و استخر پر مصرف قطع انشعاب آب شد و 20 فقره انشعاب غیر مجاز را شناسایی و برخورد کردیم.

مدیرعامل شرکت آبف اصفهان با اشاره به پروژه‌های مختلف آبفا در بخش توسعه و اصلاح شبکه‌های آب و فاضلاب، گفت: حجم ریالی پروژه‌هایی که در بخش عمرانی آبفا در حال انجام است در سال گذشته 107 میلیارد تومان مصوب شد اما اعتبارات دریافتی 58 میلیارد تومان در بخش تملک دارایی و سرمایه بود و 222 میلیارد تومان از اعتبارات در بخش سرمایه‌ای و 262 میلیارد تومان در بخش جاری است.

باید 20 درصد صرفه جویی داشته باشیم

امینی با اشاره به اینکه در سال 93 با وجود خشکی زاینده رود جیره بندی و نوبت بندی آب در شهر اصفهان اعمال نشد، تاکید کرد: امروز با وجود حداقل جریان آب در رودخانه و سپری شدن تابستان بدون هیچ مشکل، باید صرفه جویی 20 درصدی مصرف آب را در بخش شرب مورد توجه قرار دهیم.

وی با بیان اینکه تا امروز هیچ کدام از چاه‌های متفرقه اصفهان وارد مدار نشده است و این منابع را برای شرایط سخت آبی پیش بینی کرده‌ایم، گفت: شرایط تامین آب استان در حوزه شرب دشوار است و برای مدیریت مصرف آب استفاده از لوازم کاهنده آب ضرورت دارد.

کیفیت خط قرمز آب است

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان با بیان اینکه کیفیت خط قرمز آب است، گفت: از نظر شرعی و قانونی اعتقاد نداریم آبی که به لحاظ کیفیت دارای مشکل است وارد شبکه شود.

 هاشم امینی با بیان اینکه آب چاه‌ها بی کیفیت نیست، اظهار کرد: ممکن است آب چاه‌ها مزه آب تصفیه خانه را نداشته باشد، اما آب چاه‌ها نیز کلرزنی و توسط مرکز بهداشت کنترل می‌شود.

وی در خصوص عدالت کمی و کیفی در توزیع آب استان تصریح کرد: در چند سال گذشته کیفیت آب شمال، جنوب، غرب وشرق اصفهان را یکسان کردیم و هم چنین با راه اندازی سامانه تله متری کمیت و فشار آب یکسان خواهد شد.

مدیرعامل شرکت آبفا استان ادامه داد: برای نخستین بار در استان فاینانس چین را در بخش شبکه فاضلاب برای اصلاح شبکه‌های فرسوده داشتیم که در دو ماه آینده پیمانکار با استفاده ار روش‌های نوین شروع به کار خواهد کرد.

امینی با بیان اینکه بر اساس بیلان 92 درصد آب در بخش کشاورزی، 7 درصد در بخش شرب و مابقی در بخش صنعت مصرف می‌شود، اضافه کرد: در خصوص مصرف آب در بخش کشاورزی شرکت آب و فاضلاب پاسخگو نیست و مسوولان بخش کشاورزی باید اقداماتی را در جهت مصرف بهینه انجام دهند چراکه در کشاورزی کشور همچنان مانند 2 هزار سال پیش به صورت غرقابی است.

وی با اشاره به قرداد بیع متقابل شرکت آبفا با فولاد مبارکه ادامه داد:  مقرر شد شرکت فولاد مبارکه هزینه ساخت شبکه فاضلاب 7 شهر استان را پرداخت کند و ما به ازای آن از پساب فاضلاب این شهرها استفاده نماید.

مدیرعامل شرکت آبفا استان گفت: تصفیه بابا شیخ علی صرفا برای تصفیه آب شرب طراحی شده است و اگر بخواهیم برای کاهش مصرف آب، بخش شرب را از سایر مصارف جدا کنیم نیازمند هزینه های عظیم است اما با استفاده از همین امکانات می توانیم بهترین استفاده را از آب موجود داشته باشیم.

امینی با بیان اینکه در بخش حقوق و انشعاب هیچ گونه تعرفه ای از طرف دولت تا کنون ابلاغ نشده و افزایشیدر این زمینه نداشته ایم، افزود: شرایط کشور در حوزه آب سخت است به همین دلیل وظیفه تمام ما است که برای کاهش مصرف و مصرف بهینه تبلیغ کنیم و قدم برداریم تا بتوانیم این شرایط سخت را طی کنیم.