اقتصادبازار: در حالي كه ساخت مجتمعهاي چندمنظره تجاري به شكل فردي در سالهاي اخير اوج گرفته است و هر بنگاهي بدون اينكه اطلاعات كافي از سازندگان ديگر داشته باشد كار خود را انجام ميدهد، همايون سامي از كساني است كه ميخواهند تشكل سازندگان مجتمعهاي چندمنظوره را پس از ثبت در اتاق ايران فعال كنند. اين عضو هياتمديره انجمن مجتمعهاي چندمنظوره در گفتوگو با ساعت24 گفته است:
تشكل ما به تازگي مراحل ثبتش به پايان رسيده و قرار است در اوايل ارديبهشت ماه نخستين مجمع آن برگزار شود، اما در طي ۲۰ ماه گذشته كه ما به اين فكر افتاديم كه براي مجتمعهاي تجاري چند منظوره تشكلي را شكل بدهيم اقداماتي را هم انجام دادهايم. بايد بگويم در حوزه دانش مديريت مراكز تجاري فقر بزرگي در كشور وجود دارد. در حالي كه بخش عمدهاي از توليد ناخالص داخلي در اين حوزه صورت ميگيرد، بايد مديراني باشند كه بتوانند اين مجتمعها را راهبري كنند.
انجمن مجتمعهاي تجاري چند منظوره توانسته است از بدو تاسيس خود، دانش بينالمللي را در اين زمينه اخذ كند و دوستان ما در كميته استانداردسازي و آموزش در حال تبيين استانداردهاي آموزشي مديريت مراكز تجاري هستند. همچنين توانستهايم ارتباطات بينالمللي را با اتحاديه AUID برقرار كنيم و قبل از تعطيلات نوروز هم با دعوتي كه از اين اتحاديه داشتيم به يك فهم اوليهاي از كارهاي مشترك برسيم.
وي درباره ضرورت تاسيس مجتمعهاي چند تجاري چند منظوره را در فضاي آينده كشور گفت: به هر حال اين يك واقعيت است كه دنيا در حال پيشرفت است و ما نيز به اين سمت در حال حركت هستيم. راسته داري و فروشگاههاي تكي به مرور زمان خيلي كم رنگ خواهند شد و بازار ايران به اين سمت در حال حركت است كه مجتمعهاي تجاري چند منظوره كه با نيازهاي امروز مردم مطابقت داشته باشند به وجود بيايد. امروز خريد كردن تنها رفع يك نياز نيست، بلكه امروز مردم خريد كردن را با سرگرمي و تفريح خودشان تطبيق دادهاند، امروزه مردم در يك مجتمع تجاري علاوه بر خريد كردن به رستوران، سينما و شهر بازي هم ميروند و بايد گفت كه فرهنگ رفتاري مردم نسبت به سالهاي گذشته بسيار متفاوتتر شده است و در اين جا است كه ضرورت ايجاد اين مجتمعها كه بتوانند كليه نيازهاي يك خانواده را در زير يك سقف ارائه كنند به وفور ديده ميشود.
سامي ادامه داد: من چنين اعتقادي ندارم، زيرا بافت سنتي خريد و فروش در بازارهاي سنتي همچنان در حال انجام شدن است. هرچند كه پافشاري به يك ديدگاه قديمي و نوستالژيك قابل قبول است، اما ضرورت و نياز جامعه امروز كشور يا كلانشهرهايي مانند تهران و اصفهان نيست. ما نميتوانيم صرفاً به اين بسنده كنيم كه همين بازار سنتي براي ما كفايت ميكند. امروز رفتار مردم كاملا متفاوت شده است و براي تامين نيازهاي خودشان به چيزي بيشتر از بازارهاي سنتي نياز دارند. اتفاقا به نظر من در يك ديد كلي نگر، اينها ميتواند مكمل هم باشند. اگر ما جنبه توريستي قضيه را در نظر بگيريم، بطور مثال ميتوانيم بازار سنتي تبريز را در كنار يك مجتمع تجاري مدرن داشته باشيم كه گردشگران بتوانند از هر دوي اين امكانات استفاده كنند.