محمد نعمتزاده: شاخصکل بورس تهران در روز دوشنبه با رشد ۷هزارواحدی و شاخصکل هموزن نیز با رشد اندک به میزان بیش از ۴۶۰واحد، یک روز نسبتا ملایم و متعادل را سپری کرد. در روز یکشنبه، بازار سهام پس از انتشار ابلاغیه درخصوص واگذاری بلوک یکی از شرکتهای خودروسازی، رنگ قرمز به خود گرفت و اردیبهشت سال۱۴۰۲ را به خود یادآور شد، اما در روز دوشنبه، پس از تکذیبیههایی درخصوص ابلاغیه مذکور، وضعیت بازار سهام متعادل شد. در ادامه در گفتوگو با کارشناسان، به ارزیابی این مساله پرداختهشد.
بازار پس از شوک خودروییها
پدرام روتیها، کارشناس بازار سرمایه به ارزیابی بورس دوشنبه پرداخت و گفت: اتفاقات روز یکشنبه اثرگذاری قابلتوجهی بر روند بازار داشتهاند. در آن روز شرکت ایرانخودرو اقدام به افشای اطلاعاتی کرد که بر مبنای آن، بر اساسنامهای با محتوایی نسبتا مبهم، اعلامشده بود سران سه قوه بر واگذاری سهام تودلی خودروسازها تاکید کردهاند. انتشار این خبر باعث شد که نمادهای خودرویی در ابتدای معاملات متوقف شوند. پس از بازگشایی، این نمادها با فشار فروش شدید مواجه شدند که منجر به منفیشدن کلیت بازار شد. در پایان معاملات روز یکشنبه، بیش از ۹۰درصد نمادهای بازار در وضعیت منفی قرار داشتند. در ادامه از سوی برخی منابع رسمی منتشر شد و این موضوع همچنان باعث ایجاد فضای نااطمینانی در بازار شد. از سوی دیگر، بازگشایی نرخ ارز و کاهش آن به زیر سطح ۸۲هزارتومان، در کنار امیدواریهای جدید نسبت به مذاکرات مرتبط با برجام، از جمله عواملی بودند که در روز دوشنبه (۵ خرداد) به بازگشت نسبی آرامش به بازار کمک کردند، در نتیجه شاهد کاهش فشار فروش در نمادهای خودرویی و بازگشت تدریجی بازار به روندی صعودی بودیم. بسیاری از نمادها دیروز با رنگ سبز به تابلو بازگشتند.
وی افزود: همزمان با انتشار سیگنالهای مثبت ارزی و سیاسی، گروههای بانکی و صنایعی که بهصورت مستقیم تحتتاثیر تحولات مذاکراتی هستند، دیروز با استقبال قابلتوجهی از سوی فعالان بازار روبهرو شدند. تقاضا در این گروهها افزایشیافت و در بسیاری از نمادها صف خرید تشکیل شد. این موضوعبار دیگر نشانداد که بازار همچنان بهشدت از اخبار سیاسی و اقتصادی پیرامون مذاکرات اثر میپذیرد. در هفتههای اخیر، گروه سیمان با وجود فضای نسبتا منفی در بازار، عملکردی متعادل و مثبت داشتهاست. با وجود انتشار اخبار ضدونقیض درباره این صنعت، جذابیت بالای نمادهای سیمانی برای خریداران باعثشده که این گروه در روزهای منفی بازار نیز عمدتا در وضعیت سبز باقیبماند.روز گذشته نیز بسیاری از نمادهای سیمانی عملکرد مثبتی داشتند. با توجه به قطعیهای برق پیشرو در فصل تابستان و نیاز کشورها به واردات سیمان، پیشبینی میشود این صنعت همچنان یکی از صنایع موردتوجه بازار باقیبماند.
روتیها در رابطه با وضعیت صنایع و گروهها اظهار کرد: در حوزه صنایع فلزی، یکی از شرکتهای فولادی اخیرا اطلاعاتی منتشرکرده مبنیبر اینکه توانسته است از انرژی تولیدی نیروگاه اختصاصی خود جهت تولید استفاده کند.
این موضوع در ابتدا منجر به تقویت تقاضا برای این نماد شد، اما در ادامه با افزایش عرضه از سوی سهامداران حقوقی، تعادل به معاملات بازگشت، با اینحال باید توجه داشت که صنعت فولاد به دلیل افزایش هزینههای انرژی، عوارض دولتی و قطعیهای احتمالی برق با فشار مضاعفی مواجه است. برای نمونه، خرید برق با نرخ موسوم به «برگه سبز» معادل ۶هزار تومان در هر کیلوواتساعت، هزینه تولید را افزایش دادهاست. در کنار این موارد، هزینه گاز مصرفی نیز در حال افزایش است.
در مجموع، صنعت فولاد در شرایط دشواری قرار دارد و بازار نیز واکنش مثبتی به آن نشان نمیدهد، همچنین درخصوص شرکت سایپا نیز طی روزهای اخیر اخباری منتشر شد مبنیبر بروز مشکلاتی در فرآیند واگذاری این شرکت به بخش خصوصی، با اینحال دیروز وزیر صنعت در مصاحبهای تاکید کرد؛ دولت از اصول و ضوابط واگذاری تبعیت میکند و مانع خاصی بر سر راه واگذاری خودروسازها وجود ندارد. این اظهارات میتواند از بار منفی اخبار روزهای اخیر بکاهد و بهتدریج منجر به کاهش فشار روانی بر نماد مذکور شود.
به بیاعتمادی در بازار دامن نزنید
احسان خاتونی، کارشناس بازار سرمایه به وضعیت بازار سرمایه دوشنبه، ۵ خرداد ماه پرداخت و گفت: روز یکشنبه، انتشار نامهای منتسب به سران قوا مبنیبر توقف واگذاری سهام تودلی شرکتهای خودروسازی، شوک قابلتوجهی به بازار وارد کرد. این نامه که بعد از آن تکذیب شد، منجر به ایجاد فشار فروش در بسیاری از نمادها، بهویژه نمادهای خودرویی شد و فضای بیاعتمادی را در بازار تقویت کرد. نمادهای خودرویی ابتدا متوقف و سپس با افشای اطلاعات مهم و در فضایی پرابهام بازگشایی شدند که این امر به سردرگمی فعالان بازار و تشدید جو منفی منجر شد.
هرچند در ادامه، مقامهای دولتی و وزارت صنعت ضمن تکذیب نامه، بر تداوم روند واگذاریها تاکید کردند، اما آثار روانی این اتفاق موجب شد که بازار در کلیت خود به وضعیت ناپایدار دچار شود. وی افزود: در جریان معاملات دوشنبه، با فروکشکردن بخشی از فضای هیجانی، بازار تا حدی از فشار فروش فاصله گرفت. برخی نمادهای خودرویی همچنان با صفوف فروش مواجهند، اما کلیت بازار شرایط بهتری نسبت بهروز گذشته تجربه کرد.
افزایش تقاضا در گروه بانکی، بهویژه با نزدیکشدن به موعد انتشار گزارشهای دوازدهماهه، از نکات مثبت دیروز بود. علاوهبر آن، برخی تکسهمها و نمادهای وابسته به صندوقهای اهرمی نیز با افزایش تقاضا روبهرو شدند که دلیل آن حباب منفی قابلتوجه این صندوقها در شرایط اخیر بازار بود.
در کنار این تحولات، صحبتهای اخیر دونالد ترامپ درباره مثبتبودن فضای مذاکرات بینالمللی، سبب شد که بخشی از بازار به این اخبار واکنش مثبت نشان دهد، با اینحال بهنظر میرسد تا زمانیکه توافق نهایی حاصل نشود، بازار در وضعیت متعادل و محتاطانه باقیبماند. توافق احتمالی میتواند محرک رشد بازار باشد، اما این رشد لزوما فراگیر نخواهد بود. برخی نمادهای دلاری ممکن است به دلیل کاهش احتمالی نرخ ارز، کمتر از این روند منتفع شوند. تجربه برجام در گذشته نشانداد که پس از توافق، بازار ممکن است وارد دوره رکود شود، اما با توجه به شرایط فعلی، اینبار احتمال وقوع رکود عمومی کمتر ارزیابی میشود، چراکه هنوز بخشی از اخبار مثبت مربوط به مذاکرات در بازار منعکس نشدهاست و میتواند در آینده زمینهساز تحرک بیشتر شود. در مجموع، بازار سهام در شرایطی است که اعتماد سرمایهگذاران نقش کلیدی در مسیر حرکتی آن دارد و رفع ابهامات سیاستگذاری میتواند تاثیر بسزایی در بازگشت رونق به بازار داشتهباشد.