میوه دانهای چند؟؟
پاسخ این سوال را میتوان در قیمت ذکر شده کنار آگهیها جستوجو کرد. میوهای مانند سیب را در نظر بگیرید؛ میوهای که شاید معمولترین میوه طی فصول مختلف سال در سبد خرید خانوار باشد. این میزان برحسب اندازه سیبها متغیر است اما به طور معمول هر پنج سیب، وزنی در حدود یک کیلوگرم دارد. میوهها به طور معمول در نقاط مختلف شهر و برحسب کیفیتشان در قیمتهای گوناگون به فروش میرسند. رنج قیمت یک کیلوگرم سیب در نقاط مختلف تهران از 55هزار تومان آغاز میشود و گاهی و در بستهبندی به 140هزار تومان نیز میرسد. اگر قیمت سیب در مرکز شهر را در نظر بگیریم هرکیلو سیب با قیمتی نزدیک به 70هزار تومان به فروش میرسد. میانگین هر کیلوگرم را پنج عدد سیب در نظر بگیریم با یک تقسیم ساده متوجه میشویم هر سیب به طور متوسط نزدیک به 15هزار تومان قیمت دارد.
موزه دانهای 25هزار تومان
به بررسی یک مثال دیگر برویم. براساس گزارشهای میدانی هر کیلوگرم موز در ارزانترین حالت و به صورت فلهای در میادین میوه و ترهبار شهر تهران با ارقامی بین 110 تا 130هزار تومان به فروش میرسد. البته که قیمت آن به طور متوسط در میوهفروشیها بالاتر است و برخی انواع آن مانند موز فلیپینی در نقاط بالای شهر با قیمتی در حدود 240هزار تومان به فروش میرسد. همچنین موزهایی با عنوان موز اورگانیک به شکل دستهبندی تا رقم 340هزار تومان به فروش میرسد. هر شش عدد موز به طور متوسط وزنی در حدود یک کیلوگرم دارد که با توجه به سایز میتواند متغیر باشد. اگر قیمت متوسط هر کیلوگرم موز را در میوهفروشیهای سطح شهر دستکم 150هزار تومان در نظر بگیریم هر دانه موز معمولی رقمی حدود 25 هزار تومان قیمت دارد.
تصمیمات اشتباه
سیبزمینی به عنوان یکی از اصلیترین موارد مصرفی در سبد غذایی خانوادههای ایرانی، از دیگر محصولاتی است که در سال جدید زمزمه کمیاب و گران شدنش به گوش رسیده است. افزایش نرخ تورم و گرانی مواد غذایی دست بسیاری از خانواده را از مصرف گوشت و مرغ و حتی برنج کوتاه کرده است. در این میان استفاده از سیبزمینی به عنوان قوت غالب طبقه کمبرخوردار جامعه در سبد غذایی این گروه اهمیت ویژهای دارد اما کمبود و گرانی این محصول کمکم حذف سیبزمینی از سبد غذایی همانند مواد پروتئینی را رقم میزند. درباره علت بالا رفتن قیمت این محصول پیش از این خسرو طالبی، رییس انجمن ملی سیبزمینی ایران در گفتوگو با «جهانصنعت» گفته بود: مساله سیبزمینی به اوایل سال گذشته باز میگردد؛ در این دوران چندین و چند تصمیم خلقالساعه در ارتباط با ممنوعیت صادرات این محصول گرفته شد که منجر به از بین رفتن تعادل تولید و بازار این محصول شد. به عنوان انجمن ملی سیبزمینی تاکید ما همواره بر این مساله بوده است که استمرار تولید یک امر لازم و همیشگی است. تولیدکنندگان از اوایل سال گذشته تا مهر و آبان آن سال، متحمل ضرر کلانی شدند که علت آن پایین بودن قیمت محصول بود.
وی در اینباره ادامه داد: با بررسی آمار بلندمدت 10ساله متوجه میشویم که صادرات سیبزمینی نسبت به گذشته بیشتر نبود؛ میانگین صادرات سیبزمینی ما سالانه حدود 500 الی 600هزار تن است اما این رقم در سال گذشته کمتر از 500هزار تن بود. ضرر کلانی که تولیدکنندگان متحمل شدند باعث از بین رفتن انگیزه تولید محصول در تولیدکنندگان شد و تصمیمات خلقالساعهای که از سمت وزارتخانه جهت پایین آوردن اورژانسی گرفته میشود نیز کمکی به اوضاع نمیکند.
سیبزمینی دانهای 12500 تومان
براساس مشاهدات میدانی هر کیلوگرم از این محصول در نقاط مختلف تهران از 55هزار تومان تا 89هزار تومان به فروش میرسد، سایر صیفیجات از جمله خیار نیز قیمت بالایی دارد به طوری که هر کیلوگرم از این محصول در میادین میوه 49هزار تومان و در بازار تا 80هزار تومان به فروش میرسد. هر سیبزمینی متوسط به طور میانگین وزنی در حدود ۱۵۰ تا۲۰۰ گرم دارد. میتوانیم هر کیلوگرم سیبزمینی را به طور متوسط شش عدد در نظر بگیریم. سیبزمینی در حال حاضر در سطح شهر از 55 تا 90هزار تومان به فروش میرود. اگر قیمت میانگین را 70هزار تومان در نظر بگیریم هر دانه سیبزمینی قیمتی حدود 12500 تومان دارد. برای خیار نیز به همین صورت اگر هر کیلوگرم خیار را به طور متوسط 70 تا 90گرم در نظر بگیریم حدودا 11 عدد میشود و اگر قیمت میانگین را 60 تومان در نظر بگیریم یعنی هر خیار به طور میانگین 5500 تومان قیمت دارد.
لبه پرتگاه
حذف آرامآرام مواد پروتئینی از سفره خانوادههای ایرانی اتفاق غمانگیزی است اما مورد نگرانکننده این است به نظر میرسد این اتفاق برای بسیاری از میوهها و حتی صیفیجاتی مانند سیبزمینی در حال تکرار است. این حذفیات سفره غذایی خانوادهها نیز به آهستگی و البته مستمر رخ میدهد. یک روز گوشت گران میشود و هر خانواده سعی میکند با کمکردن مصرفش، به هر سختی که شده آن را در سفره خود نگه دارد تا زمانی که به قیمتی برسد که عملا امکان مصرف آن برای اقشار خاص وجود نداشته باشد.
روز دیگر قیمت لبنیات سر به فلک میکشد و دست مردم از شیر و ماست کوتاه میماند؛ روز دیگر مردم باید نگران مصرف تخممرغ باشند. به نظر میرسد این حذفیات این روزها به میوه و صیفیجات رسیده؛ اتفاقی که براساس هشدار کارشناسان میتواند در بلندمدت عواقب نگرانکنندهای در بر داشته باشد.