اقتصادبازار: شرکت فولاد مبارکه طی سال های 92 و 93 توانست حدود 51 درصد فولاد کشور را تولید کند که از این مقدار بیش از 2.5 میلیون تن راهی بازارهای جهانی شد. همچنین طی 7 ماه سال 2015 نسبت به مدت مشابه سال قبل موفق به رشد تولید 9 درصدی شد. معاونت اجرایی پروژه ها در راستای تحقق این سیاست ها از ابتدای امسال با تغییر ساختار سازمانی و انتقال پروژه های اجرایی از مهندسی کارخانه به این معاونت از معاونت طرح و توسعه به معاونت اجرایی تغییر نام داد. گفتگوی مفصل ما با احمد سعیدبخش معاون اجرایی پروژه های فولاد از طرح های ناموفق توسعه فولاد هفتگانه، تا تحریم ها و اثرات آن بر صنعت فولادسازی را شامل می شود. وی در آخر به عنوان نماينده شرکت فولاد مبارکه در پروژه نقش جهان، از انجام اولین بازی فوتبال در ورزشگاه نقش جهان تا پایان امسال خبر داد.

اقتصادبازار: مرز توسعه فولاد مبارکه از اصفهان فراتر رفته است. اگر بخواهیم مصداقی به این موضوع اشاره کنیم پروژه فولاد سنگان است. این ورود با چه منظوری صورت گرفت؟
پروژه سنگان یک استثنا در میان پروژه های متعدد شرکت فولادمبارکه است. یکی از مشکلات صنعت فولاد، تامین مواد اولیه از جمله گندله و سنگ آهن به عنوان خوراک فولاد است که با توجه به کمبود آنها، بخشي از آن از خارج کشور وارد می شود. برای اینکه خود را از این محدودیت نجات دهیم در سفر رئيس جمهور قبلي به اصفهان، بنا به درخواست مدیرعامل وقت فولاد مبارکه جهت اطمينان ازتامين بخشي از نياز مواد اوليه شرکت معدنی به ظرفیت 5 میلیون تن در سال در منطقه سنگان در اختیار فولاد مبارکه قرار داده شد تا از نظر تامین مواد اولیه تا حدودي از نابسامانی خارج شویم. براین اساس به دستور رئيس جمهور وقت بخشی از معدن سنگان به فولاد مبارکه اختصاص یافت و این فرصتی را در اختیار شرکت قرار داد. در حال حاضر فعالیت معدن سنگان در خراسان شمالی آغاز شده و در بخش گندله سازی حدود 70 درصد و کنستانتره 12 درصد پیشرفت داشته ایم.

اقتصادبازار: در حال حاضر شاهد توسعه فولاد در مناطق مختلف کشور هستیم، این موضوع تابع چه سیاستی است؟
دولت يازدهم با در نظر گرفتن افق دستيابي به ظرفيت توليد 55 ميليون تن فولاد خام تا سال 1404 اين توسعه ها را در دستور کار خود قرار داده است. برخی از این توسعه ها به دلیل فرصت های پیش آمده بوده که شرکت های فولادسازی از جمله فولاد مبارکه بخاطر حمايتهاي مالي وافزايش ظرفيت خود برای سرمایه گذاری در آنها ورود پیدا کرده اند. اما برخی از طرح های توسعه فولادی در گذشته تابع پيشنهادات و متاثر از عوامل سياسي بوده اند، همچون فولاد سپیددشت چهار محال وبختياري. این پروژه ها جزو طرح های فولادی استانی و هفتگانه هستند که تاکنون موفق نبوده اند چرا که تصمیم گیری برای احداث آنها بدون مطالعات فني اقتصادي وکارشناسي و بدون در نظر گرفتن زير ساختها وامکانات منطقه اي بوده است. امروزه مطالعات نشان داده احداث کارخانه هاي فولادسازی با ظرفيت پايين مقرون به صرفه نیست و توجيه اقتصادي ندارد. نمونه آنها فولادسازی های استانی به ظرفيت 800 تا 1000 هزارتني بوده که بعلت گريبانگير بودن مشکلات مالي وزير ساختي از سال 86 آغاز شده و تاکنون هيچيک ازآنها راه اندازی نشده است که اميدواريم بزودي شاهد راه اندازي فولاد سفيد دشت بعنوان اولين واحد آن باشيم.

اقتصادبازار: چرا دولت گذشته مجوز توسعه طرح های هفتگانه فولادی را در مناطق مختلف کشور داد؟
در دولت گذشته مباحث توسعه بر روی محور توازن و مطالعات پیش نرفت وبخاطر نداشتن مديريت يکپارچه نقشه راه تدوين شده اي براي صنعت فولاد وجود نداشت و متاسفانه مجوزها بيشتربخاطر مسائل سياسي و بمنظور ايجاد اشتغال ومسائل ديگرداده ميشد.

اقتصادبازار: در مجموع برای توسعه فولاد در نقاط مختلف کشور چه شرایطی را باید در نظر گرفت تا در این مسیر موفق بود؟
قبل از تصمبم برای ایجاد فولادسازی در منطقه ای باید مطالعات مکان یابی و زیرساختی آن به درستی انجام شود. یکی از نکات مهم برای ایجاد کارخانه فولادسازی، فراهم بودن منابع انرژی از جمله آب، گاز و برق است. همچنین حمل و نقل جاده ای و ریلی نیز از دیگر نیازهای توسعه فولاد در مناطق مختلف است.. یکی از تصمیمات خوبی که اکنون دولت در خصوص توسعه فولادسازی به نتیجه رسیده، تاکيد بر احداث کارخانه های فولاد در مجاور دریاست چرا که مواد اولیه به راحتی وارد و شرایط برای صادرات به خوبی مهیا می باشدو در کاهش هزينه ها بسيار موثر است.

اقتصادبازار: با این اوصاف نیاز داخل به فولاد در چه مناطقی باید مرتفع شود؟
خوشبختانه این موضوع را در سیاستگذاری های خود مدنظر قرار داده ایم. به عنوان مثال هم اکنون محصولات تولیدی فولاد مبارکه، سپیددشت و سبا برای قسمت مرکزی کشور در نظر گرفته شده و تولیدات فولاد هرمزگان برای صادرات. البته بخشی از تولیدات فولاد مبارکه نیز به صادرات اختصاص می یابد.

اقتصادبازار: هم اکنون از سوی سیاستگذاران شرایط مناسبی برای توسعه فولاد مهیا شده است؟
همانطور که عرض کردم متاسفانه در سالهاي گذشته صنعت فولادسازی مدیریت جامع يکپارچه مشخصی نداشته است ونقش ايميدرو کم رنگ شده بود که خوشبختانه امروز اين نقش چه در بخش معدن و چه در بخش کارخانه هاي فولاد سازي بسيار پر رنگ شده است . باید بر روی صنعت فولاد مباحث فنی، اقتصادی و توسعه متوازن با در نظر گرفتن بازار انجام شود. باید نيازهاي ورودي و خروجي کارخانه در نظر گرفته شودو بدون برنامه برای توسعه فولاد مجوز صادر نشود.

اقتصادبازار: با این اوصاف قرار است فولاد مبارکه به عنوان مغز برنامه ریز فولاد کشور حرکت کرده و رشد و توسعه کمی وکيفي آن در مناطقی همچون هرمزگان، سنگان و ... صورت گیرد؟
دقیقا. با تاکيدات مکرر مديرعامل و بينش ودانش عميق ايشان در صنعت فولاد ما بایدبعنوان پيشرو در صنعت فولاد کشور به سمت تکنولوژی های جدید و آلیاژهای خاص با ارزش افزوده بالا برویم و از خام فروشی پرهیز کنیم. فولاد مبارکه نیز این موضوع را در برنامه خود قرار داده و در نظر دارد به سمت توليد فولادهاي خاص با ارزش افزوده بالا برای صنعت کشتی سازی،خودرو سازي و یا لوله های انتقال نفت وگاز حرکت کند و هم اکنون اين کار را شروع کرده ايم.

اقتصادبازار: در حال حاضر فولاد مبارکه طرح توسعه جدیدی در دست اقدام دارد؟
طرح گندله سازی هرمزگان و طرح واحد نورد گرم شهید خرازی در مجتمع فولاد مبارکه اولویت های نخست هستند. همچنین قرار است ظرفیت تولید فولاد سبا از 700 هزار تن در سال به 1.5 میلیون تن در سال افزایش یابد که امیدواریم این طرح در شهریور سال آینده به بهره برداری برسد.

اقتصادبازار: علاوه بر این فولاد مبارکه در حوزه مسئولیت های اجتماعی خود طرح های توسعه دیگری دارد؟
فولاد مبارکه علاوه بر طرح خريد پسابها یکی از سرمایه گذاران ورزشگاه نقش جهان است و بنده نیز بعنوان نماينده فولاد مبارکه در پروژه این ورزشگاه حضور دارم وبا مسئولان استان، شرکت توسعه و نگهداري اماکن ورزشي وتربيت بدني استان اصفهان هر 15 روز یک بار جلساتی بمنظور پيگيري پيشرفت پروژه ورفع موانع و مشکلات برگزار می شود. البته مدتی به دلیل تامین ورق فولادي مورد نیازآن بعلت توليد محدود، پروژه نقش جهان با کندی پیش ميرفت که با تامين ورق مورد نیاز اين ورزشگاه پيشرفت آن شتاب بيشتري خواهد گرفت.

اقتصادبازار: با این اوصاف فکر می کنید تا چه زمانی ورزشگاه نقش جهان به بهره برداری برسد؟
امیدواریم تا آخر امسال اولین بازی در ورزشگاه نقش جهان با حضور تماشاچیان انجام شود. باحمايتهاو پيگيريهاي مستمر مديرعامل شرکت فولاد مبارکه، بنده نسبت به این مساله خوشبین هستم وهمگي از نهايت سعي و تلاش خود استفاده خواهيم کرد.