علاوه بر گران شدن جهانی الکترود گرافیتی، تحریم‌ها نیز برای وارد کردن الکترود گرافیتی دردسرساز شد و فولادسازان با دور زدن تحریم‌ها برای واردات آن مجبور به متحمل شدن دوبرابر نرخ جهانی شدند. البته به‌تازگی و در امسال نرخ الکترود گرافیتی در جهان در حال کاهش است. 
وزارت صنعت، معدن و تجارت در نامه‌ای به سازمان‌های صنعت، معدن و تجارت استان‌ها اعلام کرد، با توجه به کاهش نرخ الکترود گرافیتی در داخل کشور، ثبت سفارش این کالا با عددها و رقم‌های بالا مجاز نیست. از این‌رو وزارت صنعت، معدن و تجارت در امسال با مذاکره‌هایی که با چینی‌ها داشته، در جهت تامین این کالای استراتژیک و با نرخ مناسب گام‌‌هایی برداشته است. 
در نامه جعفر سرقینی، معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت به رئیسان استان‌ها آمده است: باتوجه به کاهش نرخ الکترود گرافیتی در داخل کشور تا اطلاع بعدی ثبت‌سفارش الکترودهای گرافیتی با عددها و رقم‌های بالاتر مجاز نخواهد بود. در این نامه عنوان شده که الکترودهای گرافیتی باید استانداردهای لازم را داشته و مصرف ویژه آنها نباید از ۲ کیلوگرم بر تن بالاتر باشد.


برای ۶ ماه

خرید کنید
در این‌باره مدیرکل دفتر صنایع معدنی و مشاور معاونت امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت در گفت‌وگو با صمت اظهار کرد: در ۲ سال گذشته، الکترود گرافیتی مشکل بزرگی برای فولادسازان ایجاد کرده بود؛ چراکه این کالا برای فولادسازان حیاتی به‌شمار می‌رود و درحقیقت کوره‌های قوسی به وسیله الکترود گرافیتی می‌چرخد. 
سیف‌اله امیری در ادامه خاطرنشان کرد: در تیر سال گذشته وزارت صنعت، معدن و تجارت به فکر تامین الکترود گرافیتی واحدهای فولادی برآمد و در این راستا از شرکت‌هایی چون فولاد مبارکه و ذوب آهن اصفهان درخواست کرد برای تامین الکترود گرافیتی با کیفیت بالا از شرکت‌های معتبر جهان وارد عمل شوند.  وی در ادامه یادآور شد: البته در ۲ سال گذشته برخی شرکت‌ها نیاز یک‌سال خود را وارد کردند، هرچند واردات آنها در اوج بالا بودن نرخ الکترود گرافیتی روی داد. برخی شرکت‌ها نیز با ارزی که در خارج از کشور داشتند، الکترود گرافیتی خود را وارد ‌‌کردند. 
مدیرکل دفتر صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت با اشاره به میزان الکترود گرافیتی که در کشور وجود دارد، عنوان کرد: درحال‌حاضر به اندازه مصرف ۱.۵ تا ۲ سال در کشور الکترود گرافیتی وجود دارد.

قیمت‌ جهانی

در حال کاهش است

پیش از این وزارت صنعت، معدن و تجارت یک قرارداد با چینی‌ها منعقد کرده بود و اکنون نیز نرخ هر تن الکترود گرافیتی بین ۹۰۰۰ تا ۹۵۰۰ یورو است. البته گفتنی است، در کل در سطح جهان قیمت‌ها در حال کاهش است.  امیری درباره بخشنامه تعیین نرخ برای ثبت‌سفارش الکترود گرافیتی عنوان کرد: این نامه ۲۰ مردادماه ۹۸ از سوی معاونت معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت صادر شده است. با توجه به اینکه ثبت‌سفارش‌ها در استان‌ها برای الکترود گرافیتی رویه خاصی از نظر قیمتی نداشته و از سویی به دلیل کاهش نرخ الکترود گرافیتی در داخل کشور، این بخشنامه ابلاغ شده است.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: این نامه از ۲۰ مرداد اجرایی شده و به خریدهای قبلی بازنمی‌گردد و به اصطلاح عطف به ماسبق نمی‌شود. مشاور معاونت امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت در ادامه تاکید کرد: معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت در رونوشت نامه عنوان کرد که واحدهای مصرف‌کننده الکترود گرافیتی به گونه‌ای برنامه‌ریزی کنند که دست‌کم برای ۶ ماه مصرف خود الکترود خریداری کنند تا با مشکل روبه‌رو نشوند. 
امیری با اشاره به افزایش نرخ الکترود گرافیتی در سال گذشته با توجه به نوسانات نرخ ارز عنوان کرد: سال گذشته نرخ الکترود گرافیتی با توجه به نوسان ارز از مرز ۲۲ تا ۲۵ هزار یورو نیز عبور کرد. از آن پس تصمیم گرفتیم که راهکاری برای حل مشکلات فولادسازان در زمینه تامین الکترود گرافیتی پیدا کنیم.
مدیرکل دفتر صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت افزود: به این منظور به تمامی تولیدکنندگان و تاجرانی که شرایط واردات الکترود گرافیتی داشتند، مجوز دادیم تا پس از انعقاد قرارداد با واحدهای تولیدی نسبت به واردات اقدام کنند.
امیری افزود: از این‌رو خوشبختانه با واردات تولیدکنندگان و تاجران، مقداری الکترود وارد کشور شد تا اینکه به مرور زمان به دلیل کاهش نوسانات ارزی و همچنین مدیریت خوب معاون امور معادن و صنایع معدنی، نرخ الکترود گرافیتی کاهش یافت. به گفته وی، معاون معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت در سفری به چین نرخ این محصول را در توافقی متعادل کرد و آن را کاهش داد. دوباره چینی‌ها به ایران آمدند و در نشستی که با معاونت معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت داشتند، نرخ کاهش یافت. 
مدیرکل دفتر صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت با اشاره به قیمت‌های تعیین‌شده برای الکترود گرافیتی عنوان کرد: برای نرخ الکترود گرافیتی با اندازه ۷۰۰ بین ۹۵۰۰ تا ۹۰۰۰یورو، اندازه ۶۰۰ بین ۹۰۰۰ تا ۸۵۰۰ یورو، اندازه ۵۵۰ بین ۵۰۰۰ تا ۴۵۰۰ یورو، اندازه ۵۰۰ حدود ۴۵۰۰ تا ۴۰۰۰ یورو و برای اندازه زیر۵۰۰ بین ۴۰۰۰ تا۳۰۰۰ یورو قرارداد منعقد کردند و این بخشنامه به سراسر سازمان استان‌ها برای ثبت سفارش ابلاغ شد.


کیفیت مهم‌تر

 از نرخ است
سیداصغر مدنی، معاون بهره‌برداری شرکت فولاد هرمزگان درباره الکترود گرافیتی در گفت‌وگو با صمت اظهار کرد: الکترود گرافیتی برای کارخانه‌هایی که به روش قوس الکتریکی کار می‌کنند، یک کالای اساسی و استراتژیک به‌شمار می‌رود. 
مدنی در ادامه خاطرنشان کرد: البته نرخ الکترود گرافیتی یک موضوع و کیفیت نیز موضوع دیگری است. امروز یکی از عوامل مهم برای الکترود گرافیتی میزان مصرف آن است که برحسب کیلوگرم بر تن محاسبه می‌شود. از سوی دیگر مصرف انرژی الکترود گرافیتی را نیز درنظر می‌گیرند؛ چراکه مصرف برق آن بالاست. از این‌رو زمانی که مصرف الکترود افزایش یابد، برای تعویض آن باید خط را متوقف کرد. 
معاون بهره‌برداری شرکت فولاد هرمزگان با تاکید بر این موضوع که تنها نرخ الکترود گرافیتی عامل مهمی به‌شمار نمی‌رود، عنوان کرد: باید نرخ و کیفیت در کنار یکدیگر درنظر گرفته شوند. برای نمونه دو خودرو ۵۰میلیونی و ۳۰۰ میلیونی به لحاظ ایمنی، راحتی و مصرف سوخت با یکدیگر قابل‌مقایسه نیستند.