عملکرد فولاد مبارکه را در سال 97 چگونه ارزیابی می کنید؟
عملکرد فولاد مبارکه در سال گذشته بسیار موفقیت‌آمیز بود و به تمام اهداف خود به غیر از بخش صادرات دست یافته است. این شرکت توانست در بیشتر بخش‌ها، اهداف ترسیم شده خود را محقق کند. همچنین اسفند سال گذشته در زمینه تولید، فولاد مبارکه قادر به ثبت یک رکورد جدید شد. میزان تولید گندله در سال ۹۷ نسبت به سال ۹۶ با ۲ درصد رشد همراه شد و میزان تولید محصولات گرم نیز در دو شرکت فولاد مبارکه و فولاد سبا به ۶ میلیون و ۳۵۰هزار تن رسید که ۵۰ هزار تن بیشتر از برنامه‌ریزی قبلی رشد داشته است. میزان تولید محصولات سرد یک میلیون و ۵۵۵ هزار تن بوده و این یعنی تولید محصول یادشده، ۱۰۰ هزار تن بیشتر از برنامه محقق شده است. این شرکت توانسته در تولید محصولات پوشش‌دار نیز از برنامه قبلی خود فراتر رود و ۲۹۳ هزار تن تولید را به ثبت برساند همچنین با اتکا به توان داخلی توانسته‌ایم تمامی آهن اسفنجی موردنیاز کوره‌های قوس الکتریکی و تختال موردنیاز ناحیه نورد گرم را فراهم کنیم. درکل شرکت فولاد مبارکه نسبت به برنامه‌های تدوین شده خود فراتر از سال گذشته پیش‌رفته است.

 

فولاد مبارکه قرار است که در امسال ۲ محصول جدید وارد بازار کند، درباره این محصولات توضیح‌ بیشتری بدهید.
فولاد مبارکه امسال قرار است ورق‌هایی برای گاز ترش تولید کند. گاز ترش محیط خاص و خورندگی بالایی دارد، از این‌رو در مشاوره با یک شرکت اروپایی به درجه تولید اسلب برای گاز ترش رسیده‌ایم. برنامه‌ریزی کرده‌ایم که حدود ۵۰۰ هزار تن در سال تولید داشته باشیم که اگر این ورق‌ها به بازار بیایند، در این زمینه وزارت نفت از واردات این نوع ورق‌ها بی‌نیاز خواهد شد. محصول دیگر ما ورق رنگی لوازم خانگی است که قرار است با ظرفیت حدود ۶۰ تا ۷۰ هزار تن تولید داشته باشیم. این دو نوع محصول درحال‌حاضر وارداتی هستند.



طرح‌های توسعه‌ای شرکت فولاد مبارکه در سنگان به چه مرحله‌ای رسیده است؟
یک طرح توسعه‌ای ۵ میلیون تنی کنسانتره در سنگان در دست اقدام داریم که امیدواریم امسال به تولید برسد. اگر این واحد به مدار تولید برسد، ۵ میلیون تن واحد گندله‌سازی که با نصف ظرفیت کار می‌کند، به ظرفیت کامل خواهد رسید و چالش خاص فولادی امروز ما، چه دولتی‌ها و چه خصوصی‌ها که تامین مواد اولیه است، برطرف می‌شود.


شرکت فولاد مبارکه برای تامین سنگ‌آهن چه برنامه‌ای برای خود درنظر گرفته است؟
شرکت فولادمبارکه برنامه تامین سنگ آهن در سنگان را برنامه‌ریزی کرده است اما در کل اقدامی که توازن زنجیره فولاد را به هم زده، این موضوع است که معدنی‌ها نیز فولادساز شدند و جریان متوازن و مداوم تامین مواد اولیه واحدهای فولادسازی را با مشکل روبه‌رو کردند؛ این اشتباهی بوده که در گذشته روی داده است و نباید اجازه می‌دادند معدنی‌ها فولادساز شوند. از این‌رو دنبال راهکارهایی هستیم که مواد اولیه را به روش‌های اطمینان‌بخش تامین کنیم.


در زمینه تامین الکترود گرافیتی، شرکت فولاد مبارکه با مشکلی روبه‌رو نیست؟
از قبل خریدهای مناسبی در زمینه الکترود گرافیتی انجام داده‌ایم. البته یک واحد تولید الکترود گرافیتی در اردکان یزد است که اگر راه‌اندازی شود، مشکلات تا حدی برطرف می‌شود اما به دلیل تحریم‌ها بخشی از تجهیزات این واحد هنوز وارد نشده است.

 

وضعیت عرضه‌های شرکت فولاد مبارکه در بورس کالا چگونه است؟
به‌طور معمول شرکت فولاد مبارکه بین ۱۰۰ تا ۱۳۰ هزار تن در بورس عرضه می‌کرد اما برای پیشگیری از التهاب به‌وجود آمده در بازار در نخستین عرضه سال ۹۸ به میزان ۲ برابر، یعنی ۲۷۰ هزار تن عرضه در بورس کالا انجام داده است. البته در زمینه عرضه محدودیت‌هایی نیز اعمال کرده‌ایم تا همه قادر به خرید شوند. فولاد مبارکه هم‌اکنون در بورس وضعیت خوبی دارد و سود امسال آن نسبت به سال قبل نزدیک ۲برابر خواهد بود.

 

قیمت‌های بورس کالا تا چه اندازه به قیمت‌های جهانی نزدیک است؟
نمی‌توان برای تمام محصولات عرضه شده در بورس یک حکم داد. برخی کالاها به قیمت‌های جهانی نزدیک‌تر و برخی کمتر هستند اما هم‌اکنون قیمت‌های ما حول و حوش قیمت‌های جهانی است. از آنجا که نوع فرهنگ مصرف ما متفاوت است، به تبع قیمت‌های ما نیز متفاوت است چراکه مسئله انرژی و نرخ انرژی نیز در داخل مطرح است. قیمت‌های ما در منطقه منا شامل عربستان و کشورهای خاورمیانه می‌شود که با قیمت‌های جهانی متناسب است.


نظر شما درباره بازگشت ارز فولادی‌ها به سامانه‌های مختلف چیست؟
شرکت فولاد مبارکه مصارف ارزی خود را از طریق صادرات تامین می‌کند. یعنی الکترود، منگنر و قطعات یدکی و... را وارد می‌کند و درحقیقت ارز حاصل از صادرات صرف مصارف شرکت می‌شود. مصرف ارز ما نیز بسیار شفاف است. ما قادر هستیم ۲ میلیارد دلار هم صادرات داشته باشیم اما دولت این اجازه را به ما نمی‌دهد چراکه تعادل بازار داخل به هم می‌خورد. ما حداکثر بین ۱۰ تا ۱۵ درصد از محصولات شرکت را صادر می‌کنیم که حدود ۷۰۰ میلیون یورو می‌شود، به همین میزان نیز نیاز ارزی داریم. بقیه محصولات‌مان را نیز می‌توانیم صادر کنیم و بازار خارجی هم داریم اما دولت اجازه نمی‌دهد و البته خواسته دولت، خواسته درستی است که نخست نیاز داخل را تامین کنیم و در صورت مازاد صادرات داشته باشیم. از این‌رو مازاد ارزی نداریم که به نیما و سنا بازگردانیم یا بخواهیم در این زمینه تخلف کنیم.


آینده صنعت فولاد کشور را چگونه می‌بینید؟
اقتصاد کشور مبتنی بر اقتصاد نفتی است، از این‌رو در ۶۰ تا ۷۰ سال گذشته صنعت نتوانسته نقش ارزش‌افزوده خاصی را برای اقتصاد کشور ایفا کند. اگر کشور براساس تولید پیش می‌رفت، نفت نقش چرخ پنجم خودرو یا یار دوازدهم در فوتبال را ایفا می‌کرد و اقتصاد کشور هم این همه آسیب‌پذیر نمی‌شد. در کشور ما مبنای درآمد و حقوق و یارانه، نفت شده است. اگر به سمتی برویم که نفت را از اقتصاد خارج کنیم و در مقابل بتوانیم معادن را جایگزین آن کنیم، می‌توانیم منابع ارزی کشور را تامین کنیم. در بخش فولاد حدود ۸ تا ۹ میلیون تن انواع محصولات فولادی صادر می‌کنیم و حدود ۶ تا ۷ میلیون تن نیز ظرفیت نصب شده داریم. هم‌اکنون حدود ۳۰ میلیون تن ظرفیت داریم اما نزدیک به ۲۵ میلیون تن تولید می‌کنیم. پس می‌توانیم با صنایع پتروشیمی و معدنی نیازهای اولیه کشور را تامین کنیم. از این‌رو چشم‌انداز امیدوارکننده‌ای برای این صنایع پیش‌رو است.