کاربرد گسترده فولاد در صنایع مختلف ازجمله خودروسازی و تولید لوازمخانگی، منجر به افزایش بیشازپیش تقاضای فولاد در کشور شده و ضروری است که فولادسازان علیرغم محدودیتهای بیسابقه انرژی که بر آنها اعمال شده، گامبهگام در راستای تأمین نیاز بازار تلاشی مضاعف داشته باشند. این مسئله در شرایط سیاسی-اقتصادی ایران که از تحریمهای بینالمللی گسترده رنج میبرد، اهمیت ویژهای دارد؛ علاوه بر آن، با توجه به حجم واردات محصولات فولادی و خروج ارز از کشور، تقویت فولادسازان بزرگ داخلی بهویژه فولاد مبارکه نقش قابلتوجهی در جلوگیری از خروج ارز از کشور خواهد داشت. فولاد مبارکه با بررسی تقاضای داخلی و با وجود همه محدودیتها ازجمله تحریمها و دشواریهای تولید در کشور درصدد آن است تا فرایند توسعهای پیوسته خود را به پیش ببرد و به نقش پررنگ خود در بخشهای مختلف ازجمله تولید فولاد خام و در نهایت ورقهای فولادی، جامه عمل بپوشاند. این بنگاه بزرگ صنعتی و اقتصادی کشور، با برنامهریزیهای مدون تولید و رکوردزنیهای پیدرپی در تلاش است تا علاوه بر تأمین پایدار فولاد کشور، ضمن پاسخ کامل به نیازهای داخلی، بخشی از تقاضاهای بینالمللی را نیز تأمین کند. این در حالی است که ثبت رکورد تولید روزانه ۱۶۰ ذوب با تناژ ۲۸ هزار و ۴۰۰ تن توسط تلاشگران ناحیه فولادسازی و ریختهگری مداوم فولاد مبارکه نشان از پیشران بودن این شرکت در عرصه تولید کشور دارد.
ثبت رکورد تولید روزانه ۱۶۰ ذوب
مدیر تولید فولاد مذاب شرکت فولاد مبارکه گفت: ثبت رکوردهای تولید روزانه ۱۵۳ و ۱۵۵ و ۱۶۰ ذوب در روزهای ۱۱، ۱۲ و ۱۳ فروردینماه سال جاری نشان از همت والا و تعالی سرمایههای انسانی فولاد مبارکه دارد.
عباس محمدی، مدیر تولید فولاد مذاب شرکت فولاد مبارکه با اشاره به رکوردزنیهای پیدرپی در این بخش اظهار کرد: جهادگران جبهه صنعت در فولاد مبارکه در ۱۸ اسفندماه ۱۳۹۹ موفق به ثبت رکورد تولید روزانه ۱۴۰ ذوب، در ۲۹ مهرماه ۱۴۰۰ موفق به ثبت رکورد تولید روزانه ۱۵۰ ذوب و نهایتا پس از ثبت رکوردهای ۱۵۳ و ۱۵۵ در روزهای ۱۱ و ۱۲ فروردینماه ۱۴۰۱، در سیزدهمین روز از قرن جدید، موفق به ثبت رکورد تولید روزانه ۱۶۰ ذوب گردیدند. وی افزود: علاوه بر این، در ۱۳ فروردینماه ۱۴۰۱، بیش از ۳۵ هزار تن ماده شامل آهن اسفنجی، آهک، دولومیت و... به کورههای قوس الکتریکی فولاد مبارکه وارد شد که رکورد دیگری در ناحیه فولادسازی و ریختهگری مداوم به شمار میرود. همچنین رکورد تولید روزانه با رکورد عملکرد تجهیزات بهصورت پیمانهای ۹۲ درصد و همراستایی ۶۱ درصد صورت گرفته است.
مدیر تولید فولاد مذاب شرکت فولاد مبارکه گفت: در روزهای ۱۱، ۱۲ و ۱۳ فروردینماه سال جاری، تعدادی از کورههای قوس الکتریکی به میزان ۲۲ ذوب روزانه و اکثر کورهها در شیفت ۱۲ ساعته خود هرکدام ۱۱ ذوب تولید کردند که تحقق این امر نشان از همت والا و تعالی سرمایههای انسانی فولاد مبارکه دارد. برای درک بهتر از این رکورد، لازم است از متوسط تولید هر کوره در طول شبانهروز به میزان ۱۵ ذوب آگاه باشید. وی با بیان اینکه واحد فولادسازی شرکت فولاد مبارکه بر اساس تولید ماهیانه ۶۰۰ هزار تن تختال طراحی شده است، خاطرنشان کرد: برای تولید با ظرفیتهای بالاتر که ناشی از رکوردهای روزانه تولید است، باید روشهای آمادهبهکاری و عملکردی تجهیزات را به چالش کشید که این امر با وجود سرمایههای انسانی هوشمند و تغییر در نحوه برنامهریزی با تسریع در فرایندهای عملیاتی محقق شده است.
محمدی اذعان داشت: در این رکوردزنی، زمانها و تجهیزات قابلبهبود شناسایی شده و راهکاری برای آنها مشخص گردیده تا بتوانیم زمان و دوره کاری تولید هر ذوب را به حداقل برسانیم و چنانچه تجهیزی نیاز به زمان آمادهبهکاری دارد، بهصورت موازی، سایر تجهیزات در واحدهای تولید فولاد، متالورژی ثانویه و ریختهگری مداوم فعالیتهای آمادهبهکاری انجام دهند. وی تأکید کرد: برای تعداد ۱۶۰ ذوب روزانه بیش از هزار گردش پاتیل مذاب با نقلوانتقال آنها توسط ترانسفرکارها و جرثقیلهای سنگین نیاز است. هر ذوب پس از تخلیه کوره به واحدهای متالورژی ثانویه جهت همگنسازی آنالیز شیمیایی و تنظیم دمای ذوب میرود و سپس در ماشینهای ریختهگری تبدیل به تختال با گرید خاص میشود؛ این تعداد ذوب روزانه نیاز به بهینهسازی زمانهای آمادهسازی و فرایند هر ایستگاه (کورههای قوس، متالورژی ثانویه و ماشینهای ریختهگری) دارد.
لزوم حمایت از واحدهای فولادساز
مدیرکل دفتر صنایع معدنی وزارت صمت با اشاره به مذاکرات متعدد وزارت صمت با وزارت نیرو و نفت، برای تامین برق و گاز صنایع گفت: اگر تولیدکنندگان محصولات فولادی مشکلی به لحاظ تامین برق و گاز نداشته باشند، امسال میتواند به سال صادراتی محصولات فولادی تبدیل شود.
سیفالله امیری از هدفگذاری رشد ۱۲ درصدی صادرات محصولات فولادی در سال جدید خبر داد گفت: از نظر تولید و صادرات هیچ مشکلی نداریم و صادرات محصولات فولادی امسال در مقایسه با سال های گذشته به علت جنگ روسیه و اوکراین رشد خواهد داشت. مدیرکل دفتر صنایع معدنی وزارت صمت افزود: برای توسعه مناسبات اقتصادی رایزن های اقتصادی ما در حال برقراری ارتباط اقتصادی ایران با دیگر کشورها هستند و هم اکنون نیز با روسیه برای صادرات محصلات فولادی بطور کامل در ارتباط هستیم. وی تصریح کرد: تولیدکنندگان و واحدهای تولیدکننده فولاد چنانچه همانند سال های قبل مشکل قطعی برق و گاز نداشته باشند ، صادراتشان امسال ۱۲ درصد بیشتر از سال های قبل خواهد بود. تنها نگرانی ما، تامین برق و گاز واحدهای فولادساز است و اگر تولیدکنندگان محصولات فولادی مشکلی به لحاظ تامین برق و گاز نداشته باشند، امسال میتواند به سال صادراتی محصولات فولادی تبدیل شود. وی افزود: هدفگذاری امسال برای رشد صادرات باید دقیق و قابل تحقق باشد و اجرایی شدن آن باید با نامگذاری سال هماهنگ شود اما اگر شاهد قطعی برق و گاز بخش تولید باشیم ممکن است ظرفیت تولید امسال به کمتر از سال گذشته هم برسد.
مدیرکل دفتر صنایع معدنی وزارت صمت ادامه داد: وزارت صمت بسیار نگران تامین برق و گاز است و مذاکرات متعددی نیز برای تامین برق وگاز صنایع با وزارت نیرو و نفت داشته است. سیفالله امیری در پایان تصریح کرد: وزارت صمت بسیار نگران تامین برق و گاز است و مذاکرات متعددی نیز برای تامین برق و گاز صنایع با وزارت نیرو و نفت داشته است اما برنامه ریزی نامناسب و اهمال این دو وزارت خانه با وجود صدور مجوزهای متعدد باعث سهمیه بندی و قطع برق برای تولید کنندگان و واحدهای تولیدی صنعتی شده است.