اقتصاد بازار: کارشناس آهن سازي فولاد مبارکه از طراحي و ساخت دستگاه اتوماتيک و قابل تنظيم جهت پاشش خودکار بنتونيت در سطح آب و حذف خطاي انساني در انجام تست تورم بنتونيت و افزايش صحت و دقت اين تست خبر داد.
هادي قاسمي با بيان اينکه ساخت اين دستگاه در قالب يک پروژه تحقيقاتي تعريف و اجرا شد،گفت: گندله محصول نهايي فرآيند گندله سازي و ماده اوليه براي فرآيندهاي توليد آهن خام در کوره بلند و توليد آهن اسفنجي به روش هاي متعدد احياء مستقيم ميباشد از اين رو براي استفاده از گندله، کيفيت آن بايد مطلوب باشد.
وی با اشاره به نقش بنتونيت در فرآيند توليد گندله اضافه کرد: بنتونيت يکي از مهمترين مواد چسبندهاي است که جهت افزايش استحکام مکانيکي گندله خام به سنگ آهن اضافه و باعث ايجاد پيوند شيميايي بين ذرات ريز سنگ آهن ميشود اين ماده چسبنده استحکام گندله خام را بهبود ميبخشند و مشکلات ناشي ازخشک شدن گندله را برطرف ميکند.
اين کارشناس ناحيه آهن سازي در همين رابطه افزود: ذرات بسيار ريز بنتونيت مناسبترين عامل پيوند دهنده ذرات گندله است اين ماده يک کاني خالص نيست و از تعدادي کانيهاي رسي تشکيل ميشود که خاصيت پلاستيسيته بالايي دارند. سطح ويژه بنتونيت 6000 تا 10000 سانتي متر مربع به ازاي گرم است. اين دانه بندي ريز و توزيع عالي آن در بين ذرات سنگ آهن باعث توزيع يکنواخت آب در گندله مي شود که در صوت خشک شدن گندله خام، مانع از ترک برداشتن آن مي شود.
وي تصريح نمود: در جريان پخت گندله در دمايي حدود 1200 تا 1400 درجه سانتي گراد بنتونيت با اکسيدهاي آهن وارد واکنش شده و توليد ترکيبات سربارهاي مي کند. اين ترکيبات ذوب شده و به صورت فيلم نازکي اطراف دانه ها را مي پوشاند اين پيوند سراميکي برقرار شده باعث افزايش استحکام مکانيکي گندله مي شود.
ايشان افزود: بمنظور تعيين ميزان جذب آب توسط بنتونيت ازسه نوع تست ،تست تورم بنتونيت با استفاده از آب مقطر بر اساس استاندارد 589- ASTM D، تست Enslin-Neff بر اساس استاندارد 132- 18- DINو تست پليت بر اساس استاندارد E946- ASTM ميتوان استفاده نمود ، که در آزمايشگاه آهن سازي بر اساس بررسيهاي انجام گرفته، تست تورم بنتونيت به عنوان مبناي کيفيت بنتونيت در نظر گرفته مي شود که در اين آزمون نياز به پاشش بنتونيت مي باشد.
قاسمي ادامه داد: با توجه به اينکه پاشش بنتونيت بصورت دستي در دهانه استوانه مدرج و بصورت تک لايه مشکلات خود را داشت لذا به منظور رفع اين معضلات و همچنين کاهش و يا حذف خطاي انساني در انجام تست تورم بنتونيت، پروژه ساخت يک دستگاه اتوماتيک و قابل تنظيم جهت پاشش خودکار بنتونيت در سطح آب، در دستور کار آزمايشگاه قرار گرفت و در قالب يک پروژه تحقيقاتي تعريف و از طريق شرکت حسگر شيمي سپاهان و با همکاري کارشناسان آزمايشگاه ناحيه آهن سازي طراحي و ساخته شد.