در نشست بررسی تحولات بازار بورس و سرمایه:

بودجه با کسری مواجه است

 

گروه اقتصاد: افت قیمت نفت در حال حاضر اقتصاد جهان را دچار یک تنش جدی کرده است کشورهای صادر کننده نفت فعلا در بودجه های خود با مشکل مواجه شده اند و اروپایی ها نیز در این تلاطم سردرگم شده اند، اما ایران در این میان اقتصاد خود را با مشکلات متعدد اداره می کند بودجه بسته شده دولت،  تاکنون با قیمت نفتی که این روزها فروش می رود 20 دلار تفاوت دارد و این یعنی بودجه قطعا با کسری مواجه است. رکود و تورمی که دولت تدبیر و امید سعی بر بر طرف کردن آن دارد دوباره بر اقتصاد سایه می اندازد، اما خبر خوشی که می تواند سال 94 ایران را دگرگون کند و آن روی سکه اقتصاد را نشان بدهد قطعا نتیجه مذاکرات در سی تیرماه خواهد بود یعنی اگر توافق شود اقتصاد رونق می یابد، اما اگر توافقی رخ ندهد آن موقع بحران های اقتصادی شدیدی کشور را فرا می گیرد.

تحلیل گر ارشد بازار پول و سرمایه در نشست بررسی تحولات بازار بورس و سرمایه گفت:  طبق آخرین آمار موجود بانک جهانی اقتصاد آمریکا در سال 2014 میلادی رشد کرده و این کشور تورمی دو درصدی هم داشته است و بر اساس آمارهای اعلام شده در شش ماهه دوم سال 2015 نیز شاخص دلار افزایش خواهد یافت و ماهیتا در سال 2015 رشد دلار اتفاق خواهد افتاد.

امیر رضا حسنی ادامه داد: این درحالی است که یورو دقیقا بر خلاف دلار مسیری را در حال طی کردن است که در سال 2015 ما در اروپا تورم خواهیم داشت و بانک های مرکزی در اروپا ذخایر خود را از یورو به سمت طلا خواهند برد و با این روند قیمت جهانی یورو افت کرده و در عوض طلا 12 دلار افزایش قیمت خواهد داشت پس مطالبات پولی به سمت یورو بسیار خطرناک است.

وی تاکید کرد: نفت یک کالای تاثیر گذار است و عرضه آن در اقتصاد جهان بسیار مهم و دقیقا در قیمت گذاری نقطه مقابل طلا بوده که از سیاست های پولی آمریکا تاثیر می گیرد.

مدیر موسسه مطالعات اقتصاد ایران ادامه داد: آنچه درباره قیمت نفت در حال رخ دادن است دلایل متعددی دارد اگر می بینیم نفت اوپک با اقبال جهانی رو به رو بود به دلیل قیمت پایین استخراج و ذخایر زیاد بود، اما مهمترین و اصلی ترین دلیل کاهش قیمت نفت  این است که کشورهای غربی و به ویژه آمریکا در ماه های اخیر به تکنولوژی دست یافته اند که استخراج نفت را با قیمت بسیار پایین تری نسبت به گذشته انجام می دهد و نفتی شبیه به نفت اوپک استخراج می کند که همه این موارد باعث شده تا اینچنین نفت با افت قیمت مواجه شود.

حسنی عنوان کرد: در خصوص بودجه ایران باید گفت در شرایط فعلی قیمت نفت 50 دلار است و به دلیل تحریم تنها یک میلیون بشکه نفت می توانیم فروش داشته باشیم هر دو این موارد نشان می دهد در بخش بودجه کشور با مشکل مواجه می شویم و یکی از دلایلی که بورس افت کرده نیز همین است بودجه کشور در سال 94 نیز تحت تاثیر شرایط اقتصادی جهان است و بودجه و تورم از مهمترین نگرانی های اقتصادی سال 94 کشور ایران خواهد بود.

وی افزود: با بررسی بودجه 94 در می یابیم که بودجه عمرانی کشور افزایش یافته، اما این هزینه قطعا فقط می تواند پروژه های روباز یا نیمه کاره را تمام کند و عملا پروژه عمرانی جدیدی را کلید نخواهد زد. این در حالی است که کشور ما در رکود اقتصادی است و دولت نیز انتشار اوراق مشارکت و افزایش درآمدهای مالیاتی را، از راه های تامین بودجه اعلام کرده است، این درحالی است که اگر دولت بخواهد مالیات بر تولید را افزایش دهد ممکن است رشد حداقلی منفی دوباره به سراغ اقتصاد کشور بیاید و صنایع را دوباره به رکود ببرد. همه این ها درشرایطی روی می دهد که هنوز شهرک های صنعتی در خواب به سر می برند و فقط 50 درصد برخی صنایع مشغول بکار هستند.

تحلیل گر ارشد بازار پول و سرمایه اظهار کرد: نکته جالب این است که بودجه چهار درصد رشد داشته، اما تورم در کشور 20 درصد بوده است که این نشان می دهد سیاست های انقباضی در دستور کار اقتصاد دولت است بر اساس آمارهای اعلام شده 71 درصد بودجه در اختیار شرکت های دولتی و فقط 29 درصد در اختیار غری دولتی ها است این درحالی است که رییس جمهور بارها آینده اقتصاد را در سال آینده رسیدن به رشد 2.2 درصدی و تورم 14 درصدی اعلام کرده است.

حسنی تصریح کرد: دولت یک مقدار بودجه را محطاتانه بسته است چراکه صددرصد به مذاکرات هسته ای امیدوار نیست و نگرانی از آنجا شروع می شود که نرسیدن به توافق هسته ای مراحل جدیدی از بحران اقتصادی را در کشور آغاز می کند چراکه احتمال تمدید مذاکرات بسیار کم است و توافق به نظرم باید به هر نحوی شده اتفاق بیافتد.

وی تاکید کرد: تحریم های اعمال شده بسیار کمتر از خود انرژی هسته ای،  اقتصاد کشور را هدف قرار داده است، اما آنچه دستاورد مذاکرات تاکنون بوده این است که حداقل تحریم ها کاهش پیدا کرده است و قطعا سال 94 مهمترین خبری که می تواند کشور ایران را تحت تاثیر قرار دهد پاسخ مذاکرات در سی تیرماه است.

وی خطاب به مردم گفت: دو کالای طلا و دلار نمی توانند در سبد سرمایه گذاری قرار بگیرند چراکه همواره دارای نوسان هستند و مردم نباید به این دو مورد نگاهی سرمایه گذارانه داشته باشند.

حسنی خاطرنشان کرد: شاخص های بورس کشور نیز فعلا میان 65 تا 70 هزار خواهد ایستاد و پس از 65 هزار احتمالا شاخص بورس به نزدیکی 62 هزار واحد خواهد رسید، اما آنچه ما را امیدوار و منتظر نگه داشته 10 اسفندماه است که قرار است توافق سیاسی هسته ای بسته شود.