دلار و سکه طلا چند هفته متوالی را بدون نوسان‌های قابل توجه به‌پایان برده‌اند. از یک طرف دلار در این‌مدت روی ۱۱هزار و ۵۰۰ تومان متوقف شده و از طرف دیگر عادت کرده‌ایم سکه طلا را در محدوده چهار میلیون تومان ببینیم. اما از امروز شنبه بعضی عوامل خارجی می‌توانند وضعیت باثبات فعلی را تا پایان هفته «کمی» تغییر دهند. یادتان باشد متغیر‌های اقتصادی (حداقل در بازار‌های جهانی) همیشه می‌توانند خیلی سریع به عوامل خارجی مثل جنگ و تهدید‌های سیاسی واکنش نشان دهند.
 
دست‌برقضا همین الان بیخ‌گوشمان ترکیه دارد در شمال سوریه ماجراجویی جدیدی را تجربه می‌کند و از سوی دیگر مذاکرات آمریکا با مقامات چینی توانسته نرخ جهانی دلار و طلا را دست‌خوش تغییر و تحول کند. با‌این‌حال ذکر این نکته ضروری است که بازار داخلی برخلاف بازار‌های خارجی معمولا دیر به تحولات جهانی واکنش نشان می‌دهد و در بسیاری موارد هم راه خودش را در پیش می‌گیرد، اما اگر دوست دارید نسبت به‌بقیه یک قدم جلوتر حرکت کنید، بد نیست از آنچه فعلا در بازار‌های طلا و ارز رخ می‌دهد، اطلاع داشته باشید.

وضعیت قیمت طلا در بازار‌های جهانی و داخلی
کیتکو از جمله سایت‌های مشهور حوزه طلاست که معمولا با انتشار یک نظرسنجی هفتگی از میان تعداد زیادی کارشناس زبده و تعداد بیشتری سرمایه‌گذار اثرگذاری خود را به‌نمایش می‌گذارد.

این هفته کارشناسان کیتکو و تحلیل‌گران وا‌ل‌استریت نوسانات قیمت طلا را به‌شکل کاهشی پیش‌بینی کرده‌اند. با‌این حال سرمایه‌گذاران حاضر نیستند از خوش‌بینی دست‌بردارند و همچنان دنبال خرید طلا هستند. یکی از کارشناسان کیتکو گفته اگر مذاکرات تجاری آمریکا و چین پیشرفت کند، در این صورت بازار‌های سهام صعود خواهند کرد و این مسئله روی قیمت طلا تاثیر منفی می‌گذارد، اما اگر این مذاکرات بی‌نتیجه باشد، طلا بالاتر خواهد رفت. از مجموع ۱۷ کارشناس شرکت‌کننده در نظرسنجی کیتکو پنج نفر احتمال افزایش قیمت و هشت نفر احتمال کاهش قیمت طلا را مطرح کرد‌ه‌اند در حالی که چهار نفر نظری نداشته‌اند.

در سوی دیگر از مجموع حدود هزار سرمایه‌گذار شرکت‌کننده در نظرسنجی کیتکو حدود ۶۰ درصد گفته اند قیمت طلا افزایش پیدا می‌کند. ۲۳ درصد احتمال کاهش قیمت را مطرح کرده‌اند و ۱۷ درصد بدون نظر بوده‌اند. هفته گذشته اکثر تحلیلگران وال‌استریت و سرمایه‌گذاران نسبت به روند افزایشی قیمت طلا خوش‌بین بودند. در واقعیت، اما هر اونس طلا روز جمعه در بازار معاملات آتی آمریکا ۱۲ دلار و ۲۰ سنت معادل هشت دهم درصد کاهش پیدا کرد و در ۱۴۸۸ دلار و ۷۰ سنت بسته شد تا در مجموع کل هفته قیمت دلار حدود ۱.۶ درصد کاهش داشته باشد.
 
درصد درستی پیش بینی تحلیلگران وال‌استریت از ابتدای سال میلادی جاری تاکنون ۵۲ درصد و درستی پیش بینی سرمایه‌گذاران در این مدت ۵۰ درصد بوده است. در دنیای واقعی طلا با بهبود ریسک‌پذیری در بازار به دلیل خوش‌بینی نسبت به توافق تجاری میان آمریکا و چین و احتمال توافق میان انگلیس و اروپا پیش از مهلت ۳۱ اکتبر برای خروج لندن از عضویت این بلوک، از مرز ۱۵۰۰ دلار به سمت پایین سقوط کرده است. اگرچه نمی‌توان این روند نزولی را تنها محدود به طلا دانست، اما کارشناسان بازار‌های جهانی سقوط قیمت طلا را ناشی از اخبار منفی می‌دانند و می‌گویند در نهایت طلا برای کوتاه‌مدت ارزان خواهد شد.

در بازار داخلی طلا روند با ثباتی داشته است و قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار در محدوده ۴۰۵ تا ۴۱۰ هزار تومان بالا و پایین شد. باتوجه به اینکه هنوز فضای خاص محرم و صفر بر بازار طلای داخلی حاکم است و میزان تقاضا زیاد نیست، می‌توان نتیجه گرفت عامل تغییرات قیمت جهانی بیشترین تاثیر را بر قیمت طلا در بازار داشته است. به‌این ترتیب همزمان با افت ۲۰ دلاری اونس طلا در بازار‌های جهانی، سکه امامی در کشورمان ۱۵ هزار تومان و هر گرم طلا دو هزار تومان کاهش قیمت را تجربه کرند. در این شرایط رقم ۴۰۶ هزار تومانی هر گرم طلا برای شروع کار بازار در هفته جاری منطقی به‌نظر می‌رسید و پیش‌بینی می‌شد سکه کار خود را از چهار میلیون تومان آغاز کند. این پیش‌بینی از صبح تا حالا مو به مو تحقق پیدا کرده است.

حالا فکر می‌کنید تا پایان هفته وضع به چه‌صورت خواهد بود؟ با توجه به نزدیک بودن تعطیلات و سفر‌های اربعین، انتظار می‌رود تقاضا و داد‌وستد همچنان به شکل نزولی باشد. این مسئله موجب خواهد شد قیمت طلا و قیمت سکه درست مثل هفته قبل باثبات همراه باشد.

وضعیت قیمت ارز در بازار‌های جهانی و داخلی
خبر‌های صبحگاهی حاکی از این است که صرافی‌های بانکی قیمت دلار را ۱۱ هزار و ۴۰۰ تومان اعلام کرد‌ه‌اند. بازار آزاد، اما قیمت فروش دلار را ۱۱ هزار و ۶۰۰ تومان می‌داند. این دو عدد تفاوت زیادی ندارند. مسئله مهمتر این است که دلار از ابتدای مهر تا حالا در همین محدوده قیمت قرار داشته؛ در کمترین حالت به ۱۱ هزار و ۲۰۰ تومان رسیده و پای خود را از کانال ۱۱ هزار و ۶۰۰ تومان بیرون نگذاشته است. به‌این ترتیب عدد ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان را باید محدوده مقاومتی قیمت دلار دانست. جایی که قرار است شاهد مقاومت زیادی باشیم. در صورت شکسته شدن این سد احتمال سقوط قیمت دلار به ۱۱ هزار و ۲۰۰ تومان وجود دارد.

آنچه احتمال کاهش قیمت دلار را تضعیف می‌کند، به اخبار بازار‌های جهانی مربوط می‌شود. هفته گذشته مقامات اقتصادی آمریکا و چین با هم مذاکراتی انجام دادند که نتایج آن از سوی کارشناسان اقتصادی مثبت ارزیابی می‌شود. اگر بخواهیم این مسئله را به‌زبان ساده ارزیابی کنیم باید بگوییم توافقات اولیه انجام شده پالس‌هایی مثبت به نشانه تمایل دو طرف برای پایان دادن به جنگ اقتصادی ارسال کرده است. اگر چه همچنان باید روی کلمه توافقات اولیه تاکید کرد، اما همین نشانه‌های امیدوارکننده باعث شد در آخرین روز از معاملات بازار‌های ارزی جهانی، هر دلار در قیاس با هر ین ژاپن به بالاترین سطح قیمت خود در دو ماه و نیم اخیر برسد. اگرچه شاخص قیمت دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارز‌های جهانی را اندازه می‌گیرد، همچنان نسبت به روز قبل با ۳۷ دهم درصد درصد کاهش روبرو است.

سرمایه‌گذاران بازار‌های جهانی علاوه بر مذاکرات آمریکا و چین، نیم‌نگاهی هم به نشست ماهانه کمیته بازار باز فدرال رزرو دارند و منتظر می‌مانند تا مشخص شود آیا نرخ بهره مجددا کاهش پیدا می‌کند یا نه.

اگر از ما بپرسید می‌گوییم آخرین تحولات سوریه بیشتر از تصمیم جروم پاول رئیس بانک مرکزی آمریکا، در تعیین سرنوشت این هفته بازار ارز کشورمان نقش خواهد داشت. اردوغان و ارتشش فعلا در حالی که شعار «چشمه صلح» سر می‌دهند، سوار بر تانک و نفربر گاز می‌دهند و گلوله و موشک شلیک می‌کنند.
 
جنگ دیوانگی است و شوربختانه بیشتر دیوانگان نمی‌دانند دارند چه بلایی سر مردم خودشان می‌آورند. مثلا در همین مدت کوتاهی که از شروع ماجراجویی اردوغان در شمال سوریه گذشته ارزش پول کشور ترکیه آب رفته. چرا؟ چون اتحادیه اروپا و آمریکا، ترکیه را تهدید کرده‌اند و همین چشم‌غره تنها کافی بود تا امروز شنبه ارزش لیر آب برود. کاهش قیمت لیر در بازار ایران البته مختص امروز نیست و دست‌کم ۱۰ روزی می‌شود که به زیر دو هزار تومان رسیده. تا ظهر امروز هم لیر ترکیه با قیمت هزار و ۹۷۰ تومان فروخته می‌شود.