کارشناسان برجسته خارجی در کنار همتایان ایرانی، ایستگاههای توقف سرمایهگذاری خارجی را معرفی کردند. کارشناسان خارجی که پس از لغو تحریمها در حال ارزیابی نقاط مشترک برای توسعه همکاری با اقتصاد ایران هستند، از حوزههای «فناوری اطلاعات و تجارت آنلاین»، «نفت و پتروشیمی»، «دارو»، «بانکداری»، «بیمه» و «حمل و نقل» بهعنوان مقاصد اصلی سرمایهگذاری نام بردند. به گفته کارشناسان، شرکتهای مالی بزرگ در حال بررسی استراتژیهای ورود به بازارهای مالی ایران هستند و برای نیل به این هدف، از پتانسیلهای داخلی استفاده
خواهند کرد.
در یک همایش، کارشناسان داخلی و خارجی، مقاصد سرمایهگذاری خارجی در اقتصاد ایران را بررسی کردند. از نگاه کارشناسان حوزههای فناوری اطلاعات، نفت و پتروشیمی، دارو، بانکداری، بیمه و خدمات و حمل و نقل، میتواند بهعنوان مقاصد سرمایهگذاری در آینده اقتصاد ایران به حساب آید. این کارشناسان با تشریح ایستگاههای توقف سرمایهگذاری، چالشهای موجود در نیل به این هدف را ترسیم کردند. میزگرد فرصتهای سرمایهگذاری در ایران در دومین روز از چهارمین همایش تجاری و بانکی ایران – اروپا با حضور رینر پیتوک، رئیس روابط اقتصادی بینالمللی انجمن شرکتهای بزرگ و متوسط آلمان (BVMW)، دومینیک ایسلر، مدیر عامل انجمن اقتصاد سوئیس، حسین عبدهتبریزی، مشاور وزیر راه و شهرسازی بهعنوان اعضای میزگرد برگزار شد. سیداحمدرضا جلالینائینی نیز ریاست این میزگرد را بر عهده داشت.در ابتدای جلسه جلالینائینی با معرفی ویژگیهای ایران گفت: ایران کشوری با درآمد متوسط است که هجدهمین اقتصاد دنیا را از نظر اندازه تولید ناخالص ملی دارد.
جمعیت این کشور حدود 80 میلیون نفر است و از نیروی کار جوان برخوردار است. علاوه بر این، از نظر منابع طبیعی نیز جایگاه مناسبی در دنیا دارد. بهطور مثال ۱۸ درصد از منابع گاز طبیعی جهان و حدود 3/ 9 درصد از نفت خام جهان، بهعلاوه ذخایر قابل ملاحظهای از معادن مس و سایر ذخایر معدنی را در اختیار دارد. مدیر گروه پول و ارز پژوهشکده پولی و بانکی در ادامه با اشاره به ویژگیهای جذاب شاخصهای کلان اقتصادی کشور گفت: ایران دارای تراز پرداخت مثبت، ذخایر ارزی قابل ملاحظه و بدهی خارجی کم است. همچنین مدیر این میزگرد با اشاره به اینکه ایران در سالهای گذشته دارای بازار بزرگ کالاها و خدمات وارداتی بوده است، تاکید کرد: سیاستگذاران کشور اخیرا سعی کردهاند ایران محلی برای سرمایهگذاری و تولید داخلی به منظور مصرف داخلی و صادرات باشد.
حوزههای هدف سرمایهگذاری سوئیس
مدیر عامل انجمن اقتصاد سوئیس در ابتدای سخنان خود از مهماننوازی مردم ایران تشکر کرد. ایسلر با بیان ویژگیهای جغرافیایی سوئیس به مقایسه ایران با سوئیس پرداخت و گفت: اگرچه مساحت سوئیس حدود 40 برابر در مقایسه با مساحت ایران کوچکتر است اما اقتصاد این کشور بسیار قابل توجه است. او در ادامه به این نکته اشاره کرد که به دلیل قرار گرفتن این کشور در مرکز اروپا، با آنکه جمعیتی در حدود 5/ 8 میلیون نفر دارد اما حدود 500 میلیون نفر مصرفکننده در جهان با صنعت این کشور در ارتباط است. ایسلر در ادامه با بیان اینکه سوئیس یکی از نوآورترین کشورها در جهان است، درخصوص وضعیت دانشگاههای این کشور گفت: نظام آموزشی این کشور بانوان بسیار مستعدی را پرورش میدهد. وی همچنین با بیان اینکه سوئیس مملو از ایدههای درخشان است از سیستم منعطف مالی این کشور بهعنوان نقاط مثبت یاد کرد. مدیر عامل انجمن اقتصاد سوئیس با بیان نقطه قوت مشترک ایران و سوئیس فرصتهای سرمایهگذاری و همکاری بین اقتصاد ایران و سوئیس را در زیرساختها، ماشینآلات، دارو و کالاهای مصرفی برشمرد. ایسلر در ادامه به رابطه کارآفرینانه بین ایران و سوئیس بهعنوان یکی از فرصتهای برقراری ارتباط موثر بین دو کشور اشاره کرد و گفت: اقتصاد این دو کشور نقاط قوت مشترکی مانند اقتصاد متنوع، سابقه طولانی در آموزشهای علمی و فرهنگ ریشهدار کارآفرینی دارد. وی افزود: بخشهای ICT، بانکداری، بیمه و خدمات تخصصی از جمله حوزههایی هستند که پتانسیل همکاری در بین دو کشور را دارند. وی در خاتمه با ابراز خشنودی برای همکاریهای بهینه بین دو کشور اعلام کرد که قرار است در اکتبر امسال گروه جدیدی از کارآفرینان سوئیسی به ایران سفر کنند تا با فرصتهای سرمایهگذاری این کشور بیشتر آشنا شوند.
چشمانداز مثبت سرمایهگذاری آلمانیها
رئیس روابط اقتصادی بینالمللی انجمن شرکتهای بزرگ و متوسط آلمان سخنرانی خود را با ابراز خشنودی از سفر مجدد به ایران آغاز کرد و گفت: آلمان صاحب دانش و تکنولوژی است و امکان انتقال آن به صنعت بانکداری ایران جهت نقل و انتقال مالی در عرصه بینالملل وجود دارد. او با سابقه فعالیت در ۱۵ پروژه بیان کرد: تحولات بینالمللی در عرصه بانکداری پس از تصویب برجام خوب بود، ولی همچنان مشکلاتی وجود دارد. شرکتهای بزرگ و متوسط باید استراتژیهای ورود به بازار مالی ایران و آلمان را بررسی کنند و برای شروع باید از پتانسیلهای داخلی برای تسریع در پیشرفت امور استفاده کرد. رینر پیتوک در پایان تاکید کرد: جمعیت جوان ایران دارای ظرفیتهای بالایی برای استفاده از مبادلات برخط بودهاند بهطوری که در حال حاضر حدود 3 درصد از مردم از تجارت آنلاین استفاده میکنند و حدود 60 درصد مردم ایران به اینترنت دسترسی دارند. وی با بیان زمینههای همکاری درخصوص نفت و گاز، فناوری اطلاعات و تکنولوژی بین ایران و آلمان گفت که بسترهای مناسبی برای ورود سرمایههای خارجی از آلمان به ایران فراهم شده است و شرکتهای اروپایی و خصوصا آلمانی نیز برای همکاری با شرکتهای کوچک و متوسط به خصوص در مورد استارتآپها اعلام آمادگی کردند.
فرصتهای سرمایهگذاری در حمل و نقل
عبدهتبریزی بهعنوان سخنران دیگر این نشست، تغییر و تحولات بخش مسکن و راه را در ایران بررسی کرد. او در شروع سخنان خود از تغییر استراتژی وزارت راه و شهرسازی بهعنوان یک تغییر مهم نام برد و گفت: وزارت راه و شهرسازی در تلاش است در بیشتر زمینههایی که دولتی بوده است، خصوصیسازی و تجاریسازی انجام دهد و بر همین اساس میزان یارانههایی را که به این بخش تخصیص مییابد کاهش دهد. مشاور وزیر راه و شهرسازی در ادامه در مورد بازار مسکن و فرصتهای سرمایهگذاری در این بخش صحبت کرد. وی با تاکید بر اینکه بخش خدمات 54 درصد تولید ناخالص داخلی را به خود اختصاص میدهد پیشبینی کرد که این میزان به 60 درصد در سالهای اخیر افزایش پیدا کند. علاوه بر این، عبدهتبریزی با بیان اینکه 7 درصد تولید ناخالص داخلی در بخش مسکن بوده اعلام کرد که 15 درصد نیروی کار کشور در بخش ساخت وساز مشغول هستند و صنعت ساختمان 20 درصد درآمد ملی را تشکیل میدهد. همچنین مشاور وزیر راه و شهرسازی با استناد به گزارشهای مکنزی، اعلام کرد طبق پیشبینی این مرکز تا سال ۲۰۳۵، ایران ۴۷ میلیون دلار ارزش افزوده ناخالص در بخش مستغلات و ۶۶ میلیارد دلار ارزش افزوده ناخالص در بخش حمل و نقل خواهد داشت. از این رو در بخش مستغلات فضای زیادی برای پیشرفت وجود دارد.عبدهتبریزی با اشاره به روند کاهش بعد خانوار در ایران، به این نکته اشاره کرد که در سالهای اخیر ترکیب جمعیتی تغییر کرده است، بهطوری که تعداد افراد مسن رو به افزایش است. این معضل که با تشویقهای دولت برای افزایش زاد و ولد همچنان وجود دارد سبب کاهش تقاضا برای مسکن در آینده و تهدیدی برای این بخش خواهد شد.
وی در ادامه به این نکته اشاره کرد که در حال حاضر 75 درصد مردم ایران شهرنشین هستند. او با تکیه بر آمارها گفت: در سالهای اخیر از رشد شهرنشینی به شدت کاسته شده است، بهطوری که در سه سال گذشته رشد شهر تهران کمتر از سه درصد بوده است. در نتیجه به نظر میرسد جمعیت شهرها به ثبات رسیده است. اما مشاور وزیر راه و شهرسازی با اشاره به وقوع ۷۰۰ هزار ازدواج در طول سال ادامه داد: با وجود این نمیتوان گفت که نیاز به خانه در کشور وجود ندارد بلکه بهنظر میرسد با وجود نرخ ازدواج، هر سال 700 هزار متقاضی جدید مسکن وجود دارد و در نتیجه، خانههای کوچک با تقاضای بیشتری مواجه هستند.مشاور وزیر راه و شهرسازی در بخشی از صحبتهایش به فرصتهای سرمایهگذاری در بخش مسکن اشاره کرد و افزود: در سالهای اخیر ساخت خانههای کوچک برای قشر جوان یکی از فرصتهای خوب برای سرمایهگذاری است. همچنین به بازسازی بافت فرسوده نیز بهعنوان یکی از فرصتهای مناسب برای سرمایهگذاری در ایران اشاره کرد. عبدهتبریزی در خاتمه صحبتهایش به بررسی وضعیت حمل و نقل در ایران پرداخت و به این نکته اشاره کرد که به دلیل وجود ظرفیتهای خالی و بالقوه، فرصتهای سرمایهگذاری مناسبی در زمینه حمل و نقل کشور وجود دارد که میتواند توجه سرمایهگذاران خارجی را به خود جلب کند. با وجود این وی تاکید کرد با توجه به تحقق اقتصاد مقاومتی، هرگونه مشارکتی با کشورهای خارجی از سوی ایران منوط به توجه به تولید داخل و انتقال تکنولوژی از خارج خواهد بود.
منبع: دنیای اقتصاد